Schab to mięso, które bardzo często pojawia się na naszych stołach. Najpopularniejszym daniem z tego gatunku mięsa są panierowane kotlety schabowe. Ja dzisiaj zamiast typowego schaboszczaka zrobiłam na obiad pyszne roladki. Robi się je szybko, nie potrzeba dużej ilości składników. Nadzienie możemy zmieniać według własnego uznania, a z dodatkiem ziemniaków i ulubionej surówki mogą być wyśmienitym obiadem, polecam! (adsbygoogle = window.adsbygoogle(...)push({}); Składniki: 600 g schabu bez kości 1 kulka mozzarelli 5 suszonych pomidorów w oliwie kilka listków świeżej bazylii sól, pieprz olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w plastry. Następnie rozbić tłuczkiem dość cienko. Każdy plaster mięsa oprószyć solą i pieprzem. 2. Mozzarellę wyjąć z zalewy, pokroić na plastry tak, żeby na każdy
Danka PichciDanie, które dzisiaj przygotowałam praktycznie robi się samo. Wystarczy kupić mięso, zrobić marynatę, natrzeć nią kurczaka, wstawić do lodówki, a następnie upiec.Przygotowany w ten sposób kurczak jest miękki, aromatyczny, a mięso łatwo odchodzi od kości. Najlepsza w tym wszystkim jest przypieczona i chrupiąca skórka. Idealnie sprawdzi się na weekendowy obiad! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: ok. 1 kg pałek z kurczaka(...)window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Pałki umyć, osuszyć (jeżeli mamy ćwiartki to podzielić na części), skórę naciąć w kilku miejscach i delikatnie posolić. 2. Składniki marynaty połączyć ze sobą. Mięso natrzeć dokładnie marynatą, przełożyć do naczynia żaroodpornego, w którym będziemy piec. Przykryć i odstawić na około 30 minut (może być na całą noc do lodówki). Jeżeli została nam marynata
Danka PichciSchab obok karkówki to najczęściej kupowany przez nas gatunek mięsa wieprzowego. Ze schabowego przeważnie robimy tradycyjnego kotleta w panierce lub roladki, ewentualnie schab ze śliwką. Jednak z tego chudego mięsa można przygotować wiele innych potraw. Przykładem jest schab duszony w warzywach. Mięso jest soczyste, kruche i smakuje wyśmienicie w aromatycznym sosie! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: około 600 g schabu(...)pora (około 6-8 cm) 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego sól, pieprz, ostra papryka mąka 2 łyżki oleju 100 ml śmietanki 30% (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Mięso umyć, osuszyć, usunąć błonki. Pokroić w plastry jak na schabowe. Delikatnie rozbić tłuczkiem. Oprószyć solą, pieprzem, ostrą papryką i obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju i obsmażyć
Danka Pichcikurek (u mnie mrożone) 1 nieduża cebula 250 ml śmietanki 30% 1 szklanka bulionu 2 łyżki masła 1 łyżka oleju sól, pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Mięso umyć, oczyścić z błonek, pokroić w plastry jak na tradycyjne schabowe. Oprószyć solą, pieprzem. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć plastry mięsa z obu stron na złoty kolor. Przełożyć na talerz(...)Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Na patelni roztopić masło. Dodać cebulkę, zeszklić. Następnie dodać kurki. Smażyć około 10 minut. Następnie zalać bulionem. Dodać podsmażone mięso. Przykryć i na wolnym ogniu dusić około 20-30 minut, aż schab będzie miękki. 3. Mięso wyjąć na talerz. Na patelnię wlać śmietankę. Gotować, aż sos zgęstnieje. Doprawić solą, pieprzem. Na koniec mięso z powrotem
Danka Pichcipropozycja to przyciągająca wzrok sałatka na krakersach. Spotkałam się z nią na przyjęciu imieninowym, jednak tam była ona przygotowana z tuńczykiem. Ja postanowiłam zastąpić go kurczakiem, ponieważ domownicy preferowali mięso. Taka wersja wyszła równie pyszna, więc możecie użyć wedle własnego uznania ryby albo filetu z kurczaka. Taka warstwowa sałatka na pewno zrobi wrażenie na gościach na niejednym przyjęciu! (adsbygoogle = window.adsbygoogle(...)pęczek szczypiorku 4 łyżki śmietany 2 łyżki majonezu 4-5 łyżek ketchupu sól, pieprz, słodka papryka (lub przyprawa do gyrosa) olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Mięso umyć, pokroić w drobną kostkę, doprawić solą, pieprzem, słodką papryką lub przyprawą do gyrosa. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, dodać obraną, pokrojoną w kostkę cebulę. Podsmażyć. Następnie dodać mięso
Danka Pichci