Jeśli lubicie szparagi tak samo jak my, to koniecznie wypróbujcie te drobiowe roladki ze szparagami pieczone w piekarniku . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Szparagi z tego przepisu wychodzą pysznie chrupiące, a mięso z kurczaka idealnie soczyste. Dodatkowo mięso nabiera przyjemnego aromatu boczku lub szynki długo dojrzewającej. Roladki z kurczaka ze szparagami to danie, które pięknie się prezentuje i smakuje bardzo wykwintnie(...)części (najpierw kroję filet w poprzek na 2 cienkie filety, a następnie każdy kroje na pół). Każdą część włożyć do foliowego woreczka i rozbić cienko za pomocą tłuczka do mięsa, uważając jednak, by nie podziurawić mięsa. Przełożyć rozklepane kotlety z kurczaka na talerz i doprawić z obu stron solą, pieprz i papryką słodką do smaku. Mozzarellę odsączyć z zalewy, pokroić
Kulinarne PrzebojePostanowiłam dodać ten przepis mimo że już mam spaghetti na blogu. Ta potrawa jest podana inaczej, mam nadzieję że Wam się podoba. Przygotowanie mięsa – na patelni rozgrzać olej i wrzucić posiekany czosnek i pokrojony w drobne paseczki por. Smażyć aż por zmięknie. Dodać mielone mięso, doprawić solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą, kurkumą, bazylią suszoną. Wymieszać i smażyć(...)mięso straci kolor surowizny. Dodać pokrojone w plasterki pieczarki i smażyć jeszcze chwilkę. Wlać pomidory z puszki, wodę, wymieszać. Gotować około 12-15 minut. Doprawić do smaku w razie potrzeby. Ugotować makaron. Ja miałam jajeczny już z uformowanymi gniazdami. Do wrzącej osolonej wody delikatnie wrzucić makaron, nie mieszać. Gotować makaron według instrukcji na opakowaniu. Jeśli użyjecie zwykłego makaronu do spaghetti
Kuchnia PokoleńSzaszłyki z kotlecikami Szaszłyki z kotlecikami Składniki: 400g mięsa mielonego 2 jajka ugotowana marchewka posiekana pietruszka 5 łyżek bułki tartej cebula papryka Szaszłyki z kotlecikami Wykonanie: Mięso wymieszać z jajkami, rozgniecioną marchewką, startą cebulą i posiekaną pietruszką oraz bułką tartą. Formować niewielkie kuleczki z przygotowanej mięsnej masy. Czerwoną cebule obrać i pokroić w talarki. Z papryki usunąć gniazda nasienne(...)opłukać i pokroić na mniejsze kawałki. Nabijać składniki naprzemiennie wcześniej namoczone patyczki. Opiekać szaszłyki 10-15 minut na ruszcie grilla lub w piekarniku, aż mięso oraz warzywa zmiękną i się zarumienią. Artykuł Szaszłyki z kotlecikami pochodzi z serwisu Pomysłowa kuchnia
Pomysłowa kuchniakotleciki w zdrowszej wersji – pieczone. Zamiast większej ilości bułki tartej dodałam sypką kaszę mannę. W środku ciągnący ser, podane z pysznym sosem pieczarkowym. Gwarantuję zasmakuje Wam taki obiad! 500 mięsa mielonego z szynki wieprzowej 1 cebula 3 jajka 3 łyżki świeżej natki pietruszki 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki 3 łyżki kaszy manny 2 łyżki bułki tartej + do obtoczenia(...)żółtego sera Sól Pieprz Słodka czerwona papryka Sos pieczarkowy: 400 g pieczarek 2 cebule 1 szklanka śmietanki 36% Sól Pieprz Ser żółty kroimy w słupki. Mięso mielone przekładamy do miski. Dodajemy posiekaną drobno cebulkę oraz świeżą natkę pietruszki. Wbijamy jajka oraz wsypujemy kaszę manną i bułkę tartą. Doprawiamy solą, pieprzem, słodką czerwoną papryką oraz suszoną natką pietruszki. Wyrabiamy gładkie, zwarte
VioletoweKucharzeniepojawiają się w naszym domowym menu. Choć trzeba im poświęcić trochę czasu, lubię je za ich smak i myślę, że warto je przygotować. Tym razem przygotowałam naleśniki z drobiowym mięsem mielonym i kapustą pekińską, z beszamelem, sosem pomidorowym i tartym serem. Sycący posiłek, który wszystkim smakował 8-10 naleśników na słono Nadzienie: około 1 kg mielonego mięsa z udek kurczaka(...)kostkę. Czosnek drobno siekamy. Na dużej, głębokiej patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Dodajemy cebulę, smażymy aż do zeszklenia. Dodajemy czosnek. Smażymy przez chwilę, cały czas mieszając. Dodajemy mielone mięso. Smażymy dalej. Gdy mięso straci różowy kolor, dodajemy sos worcester. Po chwili wlewamy bulion. Dusimy pod przykryciem, na średnim ogniu przez około 8-10 minut. Dodajemy połowę pomidorów z puszki oraz
Smaki Na Talerzuprzemówią na pewno do serc i żołądków waszych panów ;) Mojemu mężowi bardzo smakowało. Do tego kasza gryczana i buraczki i pyszny obiad gotowy ;) Gulasz piwny składniki: 150 g chudego mięsa wieprzowego (najlepiej z szynki) 330 ml ciemnego piwa butelkowego 3 ogórki kiszone 1 szklanka bulionu garść suszonych grzybów 1 duża cebula (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Gulasz piwny wykonanie: Mięso kroimy(...)kostkę, marynujemy w imbirze, pieprzu i soli, skrapiamy lekko olejem. Pozostawiamy na 2 godziny w lodówce. Grzyby zalewamy wrzątkiem. Mięso obtaczamy w mące i smażymy na oleju na lekko brązowo Przekładamy do garnka. Cebulę, ogórki i grzyby kroimy w kostkę, smażymy na tej samej patelni, dodajemy do mięsa. Zalewamy piwem, wodą z grzybów i bulionem, dodajemy 3 ziarna jałowca
Delusional TrineRoladki z udźca indyka to szybkie i proste danie, idealne dla wszystkich tych, którzy lubią jeść mięso. Udziec indyka nie jest tak suchy jak filet, nie jest też w smaku tak specyficzny jak typowe białe mięso. Udźce przygotowałam z boczkiem, suszonymi śliwkami, śródziemnomorskimi przyprawami i suszonymi pomidorami. Boczek nawilżył mięso podczas pieczenia, a przyprawy nadały lekkiego i ciekawego smaku(...)Mięso podałam z risotto i dodatkami. Wyszedł fajny i ciekawy obiad. Polecam! Udźce z indyka, przepis: - 3 udźce z indyka - suszone pomidory - kilka plastrów boczku surowego - 15 suszonych śliwek - oliwa z oliwek - szalotka - czosnek - sól, pieprz - jabłko Wydryluj mięso, każdy udziec, natrzyj ziołami, dodaj śliwki i pomidory, całość mocno zroluj. Owiń plastrami boczku i zepnij wykałaczką. Na dno garnka
SMYKWKUCHNIKotlety mielone z porem – to pyszne soczyste kotleciki z mielone mięsa wieprzowego z dodatkiem pora, który super podkreśla smak całego dania :) Jeśli lubicie klopsy, a znudziły się już Wam te w wersji tradycyjnej, to koniecznie wypróbujcie ten przepis poniżej, a nie pożałujecie :) Z podanych składników wychodzi 8 średniej wielkości kotletów mielonych. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kotlety mielone z porem(...)Składniki: 400 g mięsa mielonego (u mnie wieprzowego) 1 jajko (klasa M) 1 duży kawałek pora (biała i jasnozielona część) – ok. 180 g pół pęczka świeżego koperku sól i pieprz do smaku bułka tarta do panierowania olej rzepakowy do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na kotlety mielone z porem: Por obrać z zewnętrznych liści, umyć, pokroić w półtalarki
Kulinarne Przebojevinegret, kilka czarnych oliwek, pomidorki koktajlowe oraz puree z ziemniaków posypane posiekanym szczypiorkiem przyprawy: sól, pieprz, oregano, lubczyk, słodka i ostra papryka, wędzona papryka, 4 ząbki czosnku olej PRZYGOTOWANIE: Mięso myję, lekko osuszam, przyprawiam, nacieram przyprawami z obu stron, lekko polewam olejem. Odstawiam na 2-3 godzin do lodówki. Po tym czasie na patelni rozgrzewam niewielką ilość oleju lub masła(...)skóry. Po 2 minutach przewracam na drugą stronę. Smażę kolejne 2-3 minuty. Piekarnik nagrzewam do temp. 180 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Obsmażone kawałki mięsa układam w naczyniu żaroodpornym skórą do góry, polewam tłuszczem ze smażenia plus dolewam niewielką ilość oleju (lub masła). Dorzucam posiekane kawałki czosnku. Piekę niecałą godzinę (czas w zależności od wielkości mięsa
Zasmakuj Kuchniblachę o wymiarach 39 cm x 26 cm Ciasto 500 g mąki 250 g masła 5 żółtek 1 łyżeczka proszku do pieczenia 400 g kwaśnej śmietany Farsz 700 g mięsa (ja użyłam resztek z obiadu – gotowanej piersi z kaczki, piersi z kurczaka oraz mięso z indyka) 200 g pieczarek 6 jaj ugotowanych na twardo 4 średnie cebule szklanka rosołu (najlepiej(...)drobiowy) 2 łyżki bułki tartej ząbek czosnku sól, pieprz Farsz: Mięso ugotuj (lub wykorzystaj mięso już ugotowane), a następnie zmiel. Cebulę w drobną kostkę. Pieczarki zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Całość podduś na niewielkiej ilości oleju. Gdy cebulka ładnie się zeszkli dodaj posiekane jaja i mięso, całość podlej rosołem, dzięki czemu farsz nie będzie suchy. Całość wymieszaj, po czym
365 dni dookoła kuchniPoświąteczna zapiekanka czyli sposób na przetworzenie resztek Święta, święta i po świętach… a w lodówce zazwyczaj zostaje nam sporo kawałków pieczonego mięsa, wędlin, kiełbas, warzyw, sery itp. Co zrobić z resztkami jedzenia po świętach? Na pewno nie wyrzucać! Podsyłam Wam świetny pomysł na zapiekankę, do przygotowania której możemy wykorzystać przeróżne mięsa, warzywa, sery oraz zieleninę, które zalegają(...)lodówce. Składniki: 250g makaronu (u mnie świderki i muszelki) ok. 300g wędlin, pieczonego lub gotowanego mięsa, kiełbasy itp. warzywa – u mnie: pomidor, ogórek gruntowy, ogórek kiszony, papryka żółta i czerwona, szczypiorek pół brokuła ok. 10 dkg żółtego sera (u mnie gołda i mozzarella) sos: 2 łyżki ketchupu 2 łyżki majonezu 4-5 łyżek jogurtu naturalnego 2 ząbki
Blog z ApetytemKaczka pieczona z jabłkami to doskonały wybór na świąteczny obiad dla całej rodziny. Mięso trzeba przygotować dzień wcześniej, by przeszło aromatem przypraw. Pieczenie to już tylko kwestia cierpliwego czekania, aż kaczka stanie się krucha, a skórka będzie mocno wypieczona i chrupiąca. Dzięki dodatkowi jabłek mięso jest bardzo soczyste i pełne smaku. Kaczkę o wadze około 2 kilogramów piecze się przez(...)Kaczkę zawijamy w folię i odstawiamy do lodówki na około 12 godzin. Po tym czasie brytfannę lub naczynie żaroodporne natłuszczamy olejem. Kaczkę wkładamy do naczynia piersiami do góry. Żeby mięso miało ładnie przypieczoną skórkę nie należy przykrywać naczynia podczas pieczenia. Kaczkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekamy przez 30 minut. Po tym czasie temperaturę zmniejszamy
Dieta bez mlekaSUROWIEC: -mięso z królika 2 kg ( w moim wypadku była to jedna tuszka ważyła 3.200) więc był spory:) -boczek bez skóry 1 kg -karkówka 1 kg ROZDRABNIANIE Robiłem na maszynce nr.8 Mięso z królika poddałem klasyfikacji ładne chude mięsko pokroiłem w kostkę 1-1,5 cm. Tłuszcz zmieliłem na 10 mm, natomiast resztę mięsa które miało ścięgna i błony(...)biały 1 g/kg -pieprz czarny drobno mielony 2 g/kg -gałka muszkatołowa 0,5 g/kg -czosnek zgnieciony przez praskę 3 g/kg -woda 200 ml -jelita wieprzowe 24/26 WYKONANIE Po klasyfikacji mięso peklujemy w osobnych pojemnikach względem wielkości i rodzaju rozdrabniania, peklujemy zalecaną dawką peklosoli i wkładamy do lodówki w temp. 4-6 st.na 48 godz. Po tym czasie rozdrabniamy jak podałem
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Dekonstrukcja - rewolucja, ale smak ten sam. Pomidorowo-makaronowa uczta dla każdego. Głęboki smak pomidorów w tym daniu podkreśla gęsty koncentrat Pudliszki. ZUPA LAZANIOWA Składniki: 1/2 l bulionu 200 g mięsa wieprzowego 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 pomidory 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki 2 łyżeczki oregano 1 łyżeczka tymianku sól i pieprz oliwa makaron do lazanii lub szeroki wstążki(...)Przygotowanie: Mięso mielimy z 1/2 cebuli oraz czosnkiem. Do mięsa dodajemy oregano, tymianek, odrobinę soli i pieprzu. Mieszamy. W dużym rondlu rozgrzewamy oliwę i szklimy na niej resztę posiekanej cebuli. Do zeszklonej cebuli dodajemy mięso mielone i smażymy cały czas mieszając. Do usmażonego mięsa dodajemy pokrojone pomidory bez skóry oraz koncentrat pomidorowy Pudliszki. Całość mieszamy i razem dusimy przez
Bon appetit mon amiePasztet z kaczki pieczonej bez dodatku „obcego mięsa czy tłuszczu. Tylko mięso kaczki, wątróbka kacza oraz tłuszcz z kaczki. Do przygotowania pasztetu „wyciśniemy z kaczek wszystko”, nic się nie zmarnuje. 3 kaczki – około 5,5 kg, 1,5 łyżki soli, 1 łyżka świeżo zmielonych goździków, 1,2 kg wątróbki kaczej, 6 jajek, 1,5 suchej kajzerki, sól, imbir mielony, świeżo(...)zalać sosem z pieczenia – nie marnujmy tego sosu, zużyjmy tylko tyle ile potrzeba do namoczenia bułek. Na wytopionym tłuszczu usmażyć wątróbkę. Wyjąć ugotowane skrzydełka i szyjki. Obrać z nich mięso. Kaczki obrać z mięsa. Kości nie wyrzucać. Dodać do wywaru, w którym gotowaliśmy szyjki i skrzydełka. Dolać trochę wody, tak aby kości były przykryte i gotować na wolnym ogniu około
królestwo garów