mięso - 63110 przepisów (strona:408/4208)

Kebabowa karkówka 217

kroimy w plastry, rozbijamy i obsypujemy z każdej strony przyprawą do kebaba *** *** Ketchup, majonez, jogurt, przecier pomidorowy oraz szczyptę soli i chili mieszamy ze sobą *** *** Cebulę kroimy w piórka. Mięso i sos dzielimy na 3 części. Do naczynia żaroodpornego wykładamy część mięsa, które smarujemy warstwą sosu i posypujemy połową cebuli *** *** Na cebuli układamy ponownie część mięsa, smarujemy sosem i wykładamy(...)resztę cebuli. Na to wykładamy resztę mięsa i smarujemy pozostałym sosem *** *** Tak przygotowane mięso odstawiamy na około 1 godzinę. Po tym czasie pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180’C przez około 45 minut, aż mięsko mocno się zrumieni *** *** SMACZNEGO ***   POLECAM TAKŻE: ROLADY Z KARKÓWKI PRZEPIS TUTAJ KARKÓWKA PIECZONA W KAPUŚCIE PRZEPIS TUTAJ KEBABOWA ZAPIEKANKA PRZEPIS TUTAJ Artykuł Kebabowa karkówka

Blog z Apetytem
Makaron z papryką i fasolką szparową w sosie pomidorowym 156

szparową w sosie pomidorowym By Piotr 11 lipca 2018 Makaron z papryką i fasolką szparową w sosie pomidorowym - niesamowicie prosty i szybki w przygotowaniu, pysznie smakujący i bez dodatku mięsa. Składniki: makaron - ok. 250g (u mnie penne) cebula czerwona - 1/2 średniej wielkości czosnek - 3-4 ząbki, posiekanego papryka - 1 sztuka, u mnie czerwona fasolka szparagowa - 1-2 duże garści pomidory(...)papryką i fasolką szparową w sosie pomidorowym to niewątpliwie pomysł na obiad, który przypadnie do gustu niemal każdemu! Niesamowicie prosty i szybki w przygotowaniu, pysznie smakujący i bez dodatku mięsa. Chociaż i to można dostosować do swoich potrzeb, chcąc ukontentować także tych, którzy bez mięsa nie wyobrażają sobie posiłku. Wystarczy, że najpierw, przed smażeniem warzyw, podsmażycie nieco pokrojonego w kostkę

Pogotujmy.pl
Środa: Zupa instant ze słoika z domową kostką rosołową 201

słoiku, bo oglądaliśmy sporo przepisów, głównie amerykańskich, na mason jar soups. Patent jest bardzo prosty: siekasz warzywa, albo pakujesz do słoja mrożonki. Dorzucamy do tego upieczone lub ugotowane mięso, owoce morza lub tofu. Tak przygotowaną zupę można bez problemu zabrać do pracy. Przed jedzeniem całość wystarczy zalać wrzątkiem i gotowe. Domowa kostka rosołowa Wszystko pięknie, ale zasadnicze pytanie brzmi(...)super szybki lancz. Zawartość zależy tylko od Waszej inwencji. Dobrze sprawdzają się warzywa sezonowe, ale możecie też dodać mrożonki: groszek, fasolę, kukurydzę. Oprócz warzyw możecie dorzucić do zupy resztki mięsa z lodówki, albo świeżo zrobione krewetki. Tu jedna uwaga: o ile warzywa do zupy mogą być surowe, pod warunkiem, że są cienko pokrojone, to mięso musi być dobrze wysmażone/wypieczone

Niedzielny kucharz
Kiełbasa Serdeczna 208

SUROWIEC I ROZDRABNIANIE -szynka 1,5 kg /w kostkę 2 cm -boczek 1,5 kg /8 mm -łopatka 1,5 kg /po klasyfikacji mięso chude w kostkę 2 cm a tłuste kawałki 8 mm -słonina 0,5 kg /w kostkę 0,5-1 cm -golonka tylna szt.1/2-3 mm -dwa serca wp. /2-3 mm PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklosól 18 g/kg(...)pieprz ziołowy białowieski 1 g/kg -pieprz zielony cały 2 g/kg -jelita wołowe wiankowe -woda 300 ml dodana podczas dodawania przypraw i 100 ml przed nabijaniem w jelita WYKONANIE Kupione mięso myjemy pod bieżącą wodą. Tniemy w większe kawałki do peklowania. Natomiast szynkę i słoninę tniemy już w kostkę na gotowo. Mięso peklujemy dwa dni natomiast serca kupujemy później najlepiej

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Czwartek: Jak zrobić stir fry 218

domowych kuchniach. Doskonały do zjedzenia od razu, prosto z woka, ale świetnie sprawdza się w roli dania na wynos. Jak wspomnieliśmy, stir fry można robić z różnych rodzajów mięsa, co do zasady powinno to być jednak mięso miękkie. Jest jednak sposób, jak usmażyć żeberka jeśli zna się odpowiedni trick Stir fry powinien zawierać jak najwięcej warzyw, ale doskonale smakuje(...)wymagał gotowania przelej zimną wodą. Krok 2 Posiekaj paprykę w paski, cukinię w pół krążki, brokuła pokrój na różyczki, cebulę w piórka, a czosnek i papryczkę chili w plasterki. Mięso obierz z błonek i pokrój w plastry a następnie w paski. Krok 3 Rozgrzej w woku lub na patelni łyżkę oleju sezamowego. Podkręć dość mocno ogień. Wrzuć na olej posiekaną

Niedzielny kucharz
Proste obiady na 7 dni # 4 (PDF do pobrania) 154

zapisaniu się na mój newsletter poniżej.  W tym miesiącu mamy obiady wegetariańskie oraz jedno danie rybne. Zupę minestrone oraz paellę możecie w razie potrzeby zmodyfikować do wersji z mięsem. Ponownie starałam się wykorzystywać określone składniki w więcej niż jednym daniu. Zerknijcie choćby na wtorek - pyszny makaron z pesto i pieczonym brokułem robi się praktycznie sam ze składników, które zostały(...)Przepis na placki z cukinii i fety Czwartek - Prosta paella z fasolką szparagową i groszkiem Tym razem coś w klimatach hiszpańskich. Paella wcale nie musi być skomplikowanym daniem pełnym mięsa cz owoców morza. Ja zrobiłam taką prostą, wegetariańską wersję, którą możecie też wzbogacić o dodatek mięsa kurczaka czy polędwiczki wieprzowej, jeśli chcecie. Specjalna patelnia do paelli też oczywiście wymagana

Chilli Czosnek i Oliwa
Karkówka duszona w młodej kapuście 153

Karkówka duszona w młodej kapuście Karkówka duszona w młodej kapuście to bardzo smaczne danie obiadowe dla miłośników dań mięsa wieprzowego i oczywiście kapusty Soczysta, dobrze wysmażona karkówka, miękka, ale nie rozgotowana kapusta, a całość doprawiona aromatycznymi ziołami. Karkówka duszona w młodej kapuście smakuje wybornie i godna jest polecenia jako danie obiadowe na każdą okazję Zachęcam do przygotowania   Przepis(...)PRZYGOTOWANIE: Do miski wsypać łyżeczkę soli, paprykę słodką i paprykę ostrą, połączyć. Karkówkę dokładnie opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, a następnie włożyć do miski z przyprawami i dokładnie pokryć nimi mięso. Odstawić na około godzinę do lodówki. Po podanym czasie wlać olej na patelnię, na gorący tłuszcz włożyć zamarynowaną karkówkę i obsmażyć na ciemny kolor. Obsmażone mięso włożyć do garnka, zalać

WSZYSTKO SMACZNE
Wtorek: Polędwiczki drobiowe z młodymi ziemniakami, fasolką i gotowaną kukurydzą 219

suszonego oregano 1 łyżeczka granulowanego czosnku 2 1/2 łyżki oleju roślinnego 1 łyżka masła 2-3 łyżki siekanej natki pietruszki Sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Krok 1 Zamarynuj mięso. Jeśli kupujesz polędwiczki zapakowane próżniowo, zamarynujcie mięso bezpośrednio w opakowaniu. Jeśli kupisz mięso luzem przełóż polędwiczki do osobnego naczynia – nie myj polędwiczek, osusz co najwyżej ręcznikiem papierowym (więcej(...)przygotować mięso znajdziecie tutaj ). Posyp mięso łyżeczką oregano, łyżeczką suszonego czosnku, płaską łyżeczką soli i pieprzu i 1/2 łyżeczki oleju. Wymieszaj całość. Odstaw. Krok 2 Umyj ziemniaki pod zimną wodą, jeśli skórka łatwo schodzi, ściągnij ją, jeśli nie, nie zawracaj sobie tym głowy. Wstaw ziemniaki do garnka (najlepiej parowego), zalej zimną wodą, wstaw na kuchenkę, doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień

Niedzielny kucharz
Gołąbki z młodej kapusty w sosie pomidorowym 221

Składniki: 1 młoda kapusta 1,5 kg mięsa wieprzowego (łopatki lub karkówki) 1 duża cebula 1/2 szklanki surowego ryżu 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki suszonego lubczyku 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne (lub zwykłego) sól Sos: 1,5 litra przecieru pomidorowego ( przepis znajdziesz  tutaj  ) lub kupnej passaty 1 mały koncentrat pomidorowy 2 łyżki mąki pszennej 200 g śmietany(...)łyżka słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki sól świeży koperek Sposób wykonania: Mięso mielimy, ryż gotujemy na sypko. Kapustę obieramy z pierwszych, poszarpanych liści. Wycinamy głąb ze środka a następnie wkładamy do dużego garnka z gotującą się, osoloną wodą. Kapusta powinna być ułożona wyciętą częścią do dna. Gotujemy przez 8 minut a następnie przekręcamy ją i gotujemy jeszcze przez

Qchnia po prostu
Chińskie bułki z wieprzowiną bez parownika – smażone i gotowane Sheng Jian Bao 221

podwojenia objętości. NADZIENIE Łopatkę obieramy z twardych błonek międzymięśniowych, surowy boczek ze skóry (jeśli ją ma) i mielimy na sitku średniej wielkości. Możecie poprosić u rzeźnika o zmielenie mięsa jeśli sami nie macie maszynki, ale nie kupujcie gotowych marketowych mieszanek mielonego mięsa wieprzowego – w tych bułkach powinno być naprawdę sprawdzone mięso wysokiej jakości! Dodajemy do mięsa drobno posiekany szczypior razem(...)przeciśnięty przez praskę czosnek, sos sojowy i olej sezamowy, sól i utłuczony w moździerzu pieprz. Mieszamy składniki dokładnie i wlewamy po łyżce wodę lub rosół – mieszamy tak długo, aż mięso całkowicie wchłonie płyn. Nadzienie powinno być lekkie i dosyć luźne.   Schładzamy nadzienie, a gdy ciasto mamy już wyrośnięte – dzielimy sobie nadzienie na 20 porcji, z każdej toczymy równej wielkości

Karo in the Kitchen
Kofty 242

czas na przepis na kofty. Ta potrawa jest bardzo popularna w Grecji i kuchni bliskowschodniej. Przygotowują ją najczęściej z jagnięciny lub baraniny, ale z powodzeniem możecie użyć dowolnego mielonego mięsa. Ja postawiłam na wieprzowo-wołowe i wyszły naprawdę pyszne Kofty Składniki: około 500 g mielonego mięsa (u mnie wieprzowo-wołowe) 2-3 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki papryki ostrej 1/2 łyżeczki(...)ziela angielskiego 1/2 łyżeczki mielonych nasion kolendry 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub kolendry 1 łyżka posiekanej mięty 2-3 łyżki zimnej wody pieprz sól Mięso łączymy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, ziołami, przyprawami i wodą. Dokładnie wyrabiamy, aby wszystkie składniki się połączyły. Patyczki do szaszłyków moczymy w wodzie (dzięki temu się nie przypalą). Z mięsa

PatiGotuje
Zupa gulaszowa 153

pomidorów w puszce (najlepiej pokrojone) sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka olej Wykonanie: W garnku z grubym dnem podsmażamy posiekaną w plastry cebulę wraz z pokrojonym w kostkę mięsem, który opiekamy z wszystkich stron doprawiając solidnie papryką słodką i bardziej ostrożnie ostrą papryką. Ważne aby te dwie przyprawy smażyły się razem z mięsem. Kiedy mięso będzie podsmażone, zalewamy je częścią(...)bulionu (nadmiar zawsze może dolać na koniec wedle uznania dozując gęstość zupy), oraz pomidory w puszce i wszystko razem gotujemy ok. 1 godziny na średnim ogniu aż mięso zmięknie. W między czasie obieramy i oczyszczamy papryki z nasion, kroimy w kostkę. Ziemniaki obieramy i również obieramy w kostkę. Kiedy mięso zacznie być miękkie dodajemy ziemniaki następnie po ok. 10 minutach

W Moim Magicznym Domu
Krokiety z kurczakiem i młodą kapustą 210

codojedzenia. Moja rodzina uwielbia krokiety z naleśników i dlatego przyrządzam je często na obiad. Poza tym krokiety to tani obiad . Przyrządzając krokiety z kurczaka mam rosół na zupę i mięso na krokiety, czyli nawet dwa tanie obiady. Dzisiaj postanowiłam zrobić krokiety z gotowanego kurczaka i młodej kapusty. Poza tym krokiety zapiekłam pod serem. To danie jest wygodne w przyrządzeniu. Można(...)smaczny i szybki. Krokiety z kurczaka Składniki: 10 krokietów Ciasto na naleśniki 3 jajka 125 g pszennej mąki 1 łyżeczka soli ½ l mleka tłuszcz do smażenia Nadzienie z kurczaka mięso z 1 gotowanego kurczaka, kurczak 1,2 kg ćwiartka młodej kapusty,średniej wielkości 1 mały por 1 mała cebula 2 łyżki natki pietruszki, pokrojonej ½ łyżeczki chili płatków ¼ łyżeczki kajeńskiego pieprzu

codojedzenia
Zupa gulaszowa z cukinią 178

Treściwa zupa, która z powodzeniem może zastąpić drugie danie. Aromatyczna i bardzo esencjonalna zupa gulaszowa z cukinią jest bardzo smacznym daniem jednogarnkowym na dość szybki obiad.  Mięso gotuje się w pachnącym ziołami sosie z dodatkiem małej ilości wody, dlatego jest mięciutkie i bogate w smaku. Do zupy gulaszowej użyłam niezbyt tłustej łopatki wieprzowej, która po ugotowaniu wręcz rozpływa się(...)ustach. Zupę gulaszową najlepiej gotować w jak najmniejszej ilości wody, tylko tyle, aby pokrywała mięso. Zupa z podanymi przyprawami jest lekko pikantna, jeśli więc ktoś lubi ostrzejsze dania, to może dodać jeszcze ostrej papryki.  Składniki na zupę gulaszową: (6 - 8 porcji) 1 kg łopatki wieprzowej duża cebula 3 ząbki czosnku duża marchewka średnia cukinia puszka pomidorów krojonych bez skóry

Kuchcik gotuje
Bitki z indyka 228

strąka czerwonej papryki i dla smaku i dla koloru. To dobry pomysł na wykorzystanie piersi indyka. Jeśli omijasz filet z indyka szerokim łukiem, bo myślisz, że to nieciekawe, suche mięso koniecznie zrób te bitki! Danie jest lekkie, smaczne idealne do tłuczonych ziemniaczków, kopytek, klusek i wszystkich kasz. Szybkie do przygotowania i bardzo proste. Polecam! Składniki: 600 g filetu z indyka(...)poprzek włókien na 2 cm plastry. Lekko zbić tłuczkiem cebulę obrać i pokroić w piórka. Pieczarki pokroić w plasterki, paprykę pozbawić gniazda nasiennego, pokroić na ćwiartki, następnie w paski mięso posolić, oprószyć pieprzem i papryką w proszku, następnie obtoczyć w mące. Nadmiar strzepnąć i obsmażyć na rumiano wszystkie kawałki mięsa. Zdjąć mięso z patelni i na tym samym tłuszczu zeszklić

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!