Kotlety z indyka z warzywami smażonymi na patelni. Już wcześniej pisałam, że kilka dni temu kupiłam piękny udziec z indyka, który samodzielnie zmieliłam, z jednej części mięsa mielonego przygotowałam na obiad kotlety z indyka z cukinią, marchewką i porem , a z drugiej części usmażyłam kotlety mielone z warzywami. Polecam też inne potrawy z indyka: – Rolady z indyka pieczone(...)rozmarynem – Satay z indyka pikantny – Indyk w potrawce – Dietetyczny indyk z kaszą i warzywami – Ćevapčići z mielonego mięsa z indyka – klopsiki w sosie koperkowym Z mielonego mięsa z indyka polecam zrobić na obiad pyszne kotlety mielone z warzywami. Kotlety mielone z indyka z warzywami: z cukinią, marchewką i papryką 500 g udźca z indyka
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięGulasz z kurczaka z pieczarkami – Składniki: 1 duża podwójna pierś z kurczaka – ok. 570g 250g pieczarek 1 cebula – ok. 160g 1 łyżka sosu sojowego do zamarynowania mięsa i 1 łyżka do doprawienia sosu gulaszowego 1 czubata łyżeczka papryki słodkiej w proszku 1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego sól i pieprz do smaku mąka pszenna do oprószenia mięsa olej(...)dość słony), świeżo mielony pieprz do smaku, 1 płaską łyżeczkę czosnku granulowanego oraz 1 łyżeczkę papryki słodkiej. Wymieszać dokładnie i odstawić na ok. 20 minut. Po tym czasie oprószyć mięso mąką pszenną. Na patelni rozgrzać olej i smażyć mięso do czasu zrumienienia. Na drugiej, większej patelni, rozgrzać olej, zeszklić drobno posiekaną cebulkę. Następnie dorzucić pieczarki pokrojone w ćwiartki i smażyć
Kulinarne Przebojeziemniakami, ryżem czy kaszą co lubicie i na co macie czas. Zapraszam :) Składniki : około 700 g karkówki 1 cebula 1 puszka chili sin carne Bonduelle 1 łyżka przyprawy do mięsa wieprzowego Galeo 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu Galeo 1łyżeczka ziół prowansalskich 2 łyżeczki soli kilka igiełek świeżego rozmarynu kilka listków tymianku i oregano 1/2 łyżeczki chili w proszku(...)łyżka czerwonej papryki 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 1/4 szklanki oleju około 1 l bulionu np z rosołu lub wody Wykonanie : Mięso myjemy, osuszamy ręczniczkiem papierowym i kroimy w grubszą kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę.Wszystkie przyprawy mieszamy ze sobą razem z cebulą i czosnkiem, dodajemy do oleju i nacieramy mięso, następnie odstawiamy na kilka
Sama słodycz i szczypta chiliPieczarki są bardzo uniwersalne. Smakują ze wszystkim. I samodzielnie, i w sałatce i na pizzy i razem z różnymi mięsiwami. Dziś właśnie w zestawieniu z drobiowym mięsem mielonym. Zaskoczycie tymi kotlecikami rodzinę. Będą się spodziewali zwyczajnych kotletów, a tu w środku będzie czekała na nich pieczarkowa niespodzianka. Ja bardzo lubię te kotlety. Polecam i Wam. 500-600 g mielonego mięsa(...)Oczyszczone pieczarki drobno siekamy. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na łyżce oleju lub masła. Następnie dodajemy pieczarki i smażymy do odparowania wody. Doprawiamy sola oraz odrobiną pieprzu. Mielone mięso przekładamy do miski. Dodajemy musztardę, jajko, sól, pieprz oraz przyprawę do kurczaka/do grilla, mieszamy. Dodajemy bułkę tartą w takiej ilości, by całość była dość zwarta (ilość zależy jak dużego jajka
Smaki Na TalerzuKolorowe, iście wiosenne mięso z zdrowym wnętrzem. Awokado podane na ciepło ma bardzo fajny smak. A dobrze doprawione stanowi rewelacyjny dodatek do wielu dań. Taki obiad zaspokoi nawet wybredne podniebienia. Filet z piersi kurczaka Ostra czerwona papryka ½ awokado Garść szpinaku baby (świeżego) 50 g żółtego sera Sól Pieprz świeżo mielony Czerwony pieprz 1 jajko Bułka tarta Filet z kurczaka kroimy(...)płaty, rozbijamy tłuczkiem. Mięso przyprawiamy ostrą wędzoną papryką. Na każdym płacie mięsa rozkładamy umyty i osuszony szpinak. Następnie plasterki obranego awokado. Na końcu plastry żółtego sera. Całość oprószamy świeżo zmielonym pieprzem. Mięso zwijamy w ciasny rulon. Panierujemy w rozmąconym jajku i bułce tartej. Smażymy na rumiano z każdej strony na rozgrzanej patelni. Po usmażeniu dajemy mięsu odpocząć, następnie kroimy
VioletoweKucharzenieSkładniki: schab świeży bez kości 1,5 kg, śliwki wędzone 200 gram boczek wędzony 15 dag, cebula 1 sztuka większa, przyprawa marynata do mięs klasyczna Prymat 1 opakowanie + dodatki wg. opisu na opakowaniu świeży schab bez kości opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym, ostrym, wąskim nożem zrobić tunel do nadziewania przyprawę marynata do mięs wymieszać z olejem, wodą wg. sposobu użycia śliwki(...)wędzone, boczek wędzony i cebulę pokrojone w kostkę wpychać palcem do tunelu, mocno natrzeć cały schab przyprawą marynata do mięs schab włożyć do rękawa, rękaw zamknąć spinaczami i włożyć do blaszki, schować do lodówki najlepiej na całą noc piec w piekarniku nagrzanym na 210C, grzanie góra/dół około 70 minut, następnie rękaw na środku rozciąć i piec jeszcze
W Mojej Kuchni LubięGrillowane szaszłyki z polędwiczki Polędwiczka wieprzowa to bardzo delikatne mięso, które nie wymaga długiego pieczenia. Świetnie komponuje się z papryką oraz cebulką a dodatek świeżej bazylii nadaje ciekawego smaku i aromatu. Szaszłyki z polędwiczki to doskonała propozycja na grilla, ale nie tylko, możemy upiec je także na patelni a nawet w piekarniku. Polecam! Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa(...)czerwonej cebuli 3 łyżki oleju po 1 łyżeczce: soli, pieprzu mielonego, słodkiej papryki mielonej patyczki do szaszłyków *** Polędwiczkę myjemy, osuszamy i nacinamy wzdłuż, uważając aby nie przeciąć mięsa do końca *** *** Mięso delikatnie rozbijamy tłuczkiem na grubość około 1 cm *** *** Na rozbitym płacie mięsa układamy plastry szynki parmeńskiej (lub boczku wędzonego) *** *** Następnie układamy w rzędach: listki bazylii, pokrojoną
Blog z Apetytemlubi ;) Pikantna, sycąca zupa idealna na chłodniejsze wieczory, lub ciężkie dni gdzie nie mamy już ochoty na nic jak tylko zjeść coś dobrego i szybkiego. Składniki: 400 gram mielonego mięsa wołowego, ja korzystam z takiego przygotowanego na tatar 1 puszka pokrojonych pomidorów 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasoli 1 duża cebula, najlepiej czerwona 700 ml passaty pomidorowej(...)łyżka słodkiej papryki sos chili z domowej spiżarni sól, pieprz, świeża natka pietruszki 3 łyżki oliwy lub oleju do podsmażenia cebuli i mięsa woda lub bulion ilość zależy od waszych upodobań czy zupa ma być rzadka czy na gęsto Przygotowanie: Mięso podsmażamy na patelni, siekając je drewnianą łyżką na mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju
Życie zaczyna się w kuchniJakiś czas temu trafiłam na goleń wołową pokrojoną w plastry jednakowej grubości. Pomyślałam, że to idealne mięso do przygotowania w wolnowarze. Użyłam boczniaków, można dodać pieczarki, robiłam też wersję z suszonymi prawdziwkami (nie trzeba ich moczyć, wystarczy wrzucić parę sztuk do wolnowaru razem z warzywami). Polecam, bo to smaczne, a w sumie mało kłopotliwe w przygotowaniu danie. s kładniki(...)gałązki tymianku 2 szklanki czerwonego wina ( lub 1 białe, 1 czerwone) 1 szklanka bulionu wołowego do zagęszczenia sosu: łyżka masła 1 łyżka mąki przygotowanie Wolnowar nagrzać zgodnie z instrukcją. Mięso umyć, osuszyć, posolić i popieprzyć. Obsmażyć ze wszystkich stron na oliwie. Mięso odłożyć na bok a na patelnię wlać wino i bulion. zagotować, zeskrobać z patelni wszystkie resztki pozostałe
Stare Garywersji light My proponujemy wersję light i tak już odchudzonego mac and cheese, autorstwa nieżyjącego już szefa Pierre’a Franeya z 1991 r. W zapiekance są warzywa i mielone mięso, jest więc treściwa i sycąca. Dodatkowo zmniejszyliśmy ilość sera o połowę (do jednej szklanki). Tyle wystarczy, żeby było pysznie! W mac and cheese obowiązuje zasada, że stosunek sera do makaronu(...)musi wynosić jak 0,5 do 2, inaczej zapiekanka będzie za sucha. W klasycznej wersji (tylko z serem) rzeczywiscie tak jest. W naszym przepisie sos i mięso dodają dodatkowej wilgoci i makaron wychodzi ładnie przypieczony, ale i soczysty. Jeśli chcecie żeby zapiekanka była bardziej chrupiąca, posypcie wierzch bułką tartą wymieszaną z tartym parmezanem. Czas: około 30 minut Poziom trudności: łatwe
Niedzielny kucharzbyła mniej wyczuwalna niż się spodziewałam i nadzienie było raczej łagodne. Spróbujcie. Składniki potrzebne do przygotowania papryki faszerowanej: 6 czerwonych papryk o płaskim spodzie, 60 dag mięsa mielonego (ja użyłam mięsa z udźca indyka), 150g ryżu ( w moim przypadku basmati), 150 – 200g fety, 1 łyżeczka tymianku, sól i pieprz do smaku, olej(...)smażenia. Sposób przygotowania papryki faszerowanej: Ryż gotuję na sypko zgodnie z przepisem na opakowaniu. Mięso podsmażam na rozgrzanym oleju, przyprawiam pieprzem i tymiankiem. Do podsmażonego mięsa dodaję fetę i dokładnie rozprowadzam. Gdy składniki się połączą próbuję i ewentualnie delikatnie dosalam. Łączę mięso z ryżem i mieszam. Paprykę płuczę, odcinam wierzch
Gotuj Się Kto MożePomidorowy kuskus z mięsem i warzywami Zazwyczaj robiłam kuskus z warzywami i mięsem bez żadnego sosu czyli raczej „na sypko” :) tak jak na przykład tutaj. Dziś postanowiłam dokonać małej modyfikacji dodając sos pomidorowy. Danie nabrało zupełnie innego smaku i przyznam szczerze, że teraz sama nie wiem które wolę bo oba są pyszne :) Polecam. Składniki potrzebne(...)piórka i podsmażam razem na rozgrzanym oleju. Kurczak podsmażany z cebulką Paprykę kroję w paseczki a cukinię w półksiężyce i dodaję do mięsa, smażę przez chwilę aby warzywa nie były już surowe ale pozostały chrupiące po czym dodaje odsączona fasolę. Pomidory miksuję blenderem i dodaje do mięsa z warzywami, całość
Gotuj Się Kto Możedanie może być świetną alternatywą dla makaronu po bolońsku – jest makaron, jest mięso mielone i jest sos pomidorowy;) Całość jednak smakuje nieco inaczej;) Klopsiki bardzo nam przypadły do gustu – lubimy je za ich ziołowy smak. Do tego bardzo dobrze się je lepi i smaży. Sos pomidorowy warto podlać wodą spod gotowania makaronu, gdyż wychodzi dosyć gęsty. Całość, choć(...)potem robiłam sos pomidorowy i jednocześnie gotowałam makaron. Całość zajęła mi nieco ponad godzinę czasu, choć muszę nadmienić, że nie spieszyłam się też jakoś specjalnie;) Pulpety: 700-800 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 12 krakersów 1 duże jajko 4 gałązki świeżego rozmarynu 2 czubate łyżeczki ostrej musztardy 1 łyżeczka oregano pieprz czarny sól morska Sos pomidorowy: 2 puszki krojonych pomidorów
Smaki Na Talerzujuż o czymś świadczy Spróbujcie koniecznie ten przepis w swoim domu a już nigdy nie sięgniecie po gotowe sosy z proszku DIETETYCZNY SOS A’LA BOLOGNESE: 200g mięsa mielonego (wybór należy do ciebie, akie mięso wolisz) 1 puszka pomidorów krojonych lub ok. 5 świeżych z obraną skórką 1 mała cebula 2 ząbki czosnku przyprawy (sól, pieprz, oregano, tymianek, domowa(...)kostka rosołowa ) świeża bazylia Na patelni podsmażamy mięso mielone wraz z pokrojoną w kostkę cebulą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Po ok 10 min, do mięsa wrzucamy domową kostkę rosołową (przepis tu) i jeszcze chwilę wszystko dusimy. W wysokim naczyniu blendujemy pomidory i wlewamy je na patelnię z mięsem. Sos gotujemy do momentu, aż większość wody z pomidorów odparuje, wtedy
Jemy i nie tyjemy. Kuchnia według Sylwii