Będąc wielbicielami galarety proponujemy taką wersję. Lubimy prawie wszystkie wersje. I z dodatkiem wołowiny i mięsa drobiowego, galaretę drobiową. Składniki 1 golonka wieprzowa 2 nogi wieprzowe ogon wieprzowy 500 g wołowiny 4 duże marchewki 1 duża pietruszka średni seler 1/2 małego pora - biała część jedna opieczona cebula 4 ząbki czosnku sól czarny pieprz mielony 2 ziarenka jałowca 2 ziarenka ziela(...)zebrałem szumowiny. Dodałem wołowinę. Gotowałem na maleńkim ogniu. Po około 2 godzinach dodałem całe warzywa wcześniej umyte i obrane . Dodałem czosnek i wszystkie przyprawy, gotowałem na wolnym ogniu, aż mięso zaczęło odchodzić od kości. Następnie mięso i warzywa wyjąłem z wywaru. Powstały bulion przesączyłem przez gęste sito. Doprawiłem solą i pieprzem. Mięso po ostygnięciu, rozdrobniłem na małe kawałki. Marchew pokroiłem
R'n'G Kitchenoleju kokosowym, nierafinowanym , najwyższej jakości, z pierwszego tłoczenia i jest tłoczony na zimno. Kokos pochodzi z upraw ekologicznych i nie zawiera tłuszczy trans. Miłego dnia kochani :-) Składniki: 400 g mięsa mielonego z indyka 1/2 kostki sera typu feta 1 pęczek natki pietruszki 1/2 szklanki panieru z ciecierzycy lub bułki tartej pieprz bio olej kokosowy do smażenia 1. Mięso przekładamy(...)miseczki, dodajemy do niego pół kostki pokruszonego sera feta, umytą, posiekaną natkę pietruszki, panier z ciecierzycy i pieprz. Rękami mieszamy mięso z serem feta, mocno przeciskając je przez rękach (ser połączy się nam wtedy dobrze w mięsem). 2. Ręką nabieramy porcje mięsa i formujemy małe kotleciki. Smażymy na rozgrzanym oleju kokosowym z obu stron. Podajemy z ziemniakami, kaszą, ryżem, sałatką
kruche babeczkiliście laurowe 4 ziela angielskie 1 papryka czerwona 1 papryka zielona Wykonanie: Łopatkę kroimy w kostkę, mniej więcej wielkości 2cm i podsmażamy, na gorącym oleju, do zrumienienia. Podsmażone mięso przekładamy do garnka. Na ten sam olej wrzucamy cebulę pokrojoną w kostkę. Solimy ją i podsmażamy do zeszklenia. Do cebuli, bezpośrednio na patelnię, dodajemy czosnek, przeciśnięty przez praskę. Podsmażamy go około(...)minuty. Podsmażoną cebulę z czosnkiem przekładamy do mięsa. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i miksujemy blenderem. Dodajemy do mięsa. Jeśli używamy pomidory z puszki, dodajemy również sok z puszki. Dodajemy przyprawy: majeranek, cukier, paprykę słodką, paprykę ostrą, sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie. Całość gotujemy pod przykryciem, do zmięknięcia mięsa. Papryki czerwoną i zieloną kroimy w kostkę i dodajemy
Smak mojego domuPodobną wędlinkę już robiłam tylko jako pieczeń . składniki: 800 g udźca z indyka bez kości i skóry 200 g piersi z kurczaka 2 łyżki czubrycy czerwonej 10 g soli* Mięso z udźca indyka zmielić na małych oczkach. Pierś kurczaka pokroić w małą kosteczkę. Mięsa zmielone i pokrojone przełożyć do miski. Dodać czubrycę oraz sól. Masę dokładnie wyrobić aby stała się(...)doby. Po tym czasie parzymy. Szynkowar umieśić w garnku, pod szynkowar włożyć ściereczkę. Zalać wodą - może być ciepła lub zimna, woda powinna siegać 2 cm ponad poziom mięsa. Do mięsa w szynkowarze wbić jeden termometr, drugi umieścić we wodzie. Wodę doprowadzić do temperatury 75-80 C i parzyć do momentu aż mięso w szynkowarze osiągnie 72 C. Potem szynkowar
Monia miesza i gotujeupieczony z przyprawami jest lekki, niesamowicie aromatyczny i smaczny. Punkt dla Toma! Domowy shish kebab też specjalnie kaloryczny nie jest. U nas nawet jeszcze mniej niż u Toma, bo mięso, zamiast smażyć upiekliśmy w piekarniku. Polecamy Wam też przepis na domowy kebab z kurczaka z chlebkiem pita własnej roboty . Składniki: 500 g mielonego mięsa z indyka 1 czerwona cebula drobno(...)grubo mielonego pieprzu 1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego 3 łyżki oliwy lub oleju roślinnego Przygotowanie: Krok 1 Wymieszaj skórkę z pomarańczy z solą, kminem, pieprzem, starym czosnkiem i cebulą. Dodaj mięso i wyrabiaj przez kilka minut. Przyłóż się ;-). Mięso powinno być zwarte i gładkie. Przykryj i odstaw do lodówki na godzinę. Krok 2 Po godzinie rozgrzej piekarnik do 200 st. Umyj
Niedzielny kucharzobłęd! To jest przepyszne! I wcale nie jest tak trudna w przygotowaniu jak wydaje się na pierwszy rzut oka. Zapraszam! Scroll down for recipe in English Rolada ziemniaczana z mięsem, serem i szpinakiem (8 porcji) Składniki: 6 ziemniaków, obranych i pokrojonych w cienkie (3 mm) plasterki 2 szklanki startego parmezanu 3 łyżeczki soli 4 łyżki oleju roślinnego 1 cebula, pokrojona(...)minut. Dodaj wołowinę, rozdrobnij ją drewnianą łyżką i wymieszaj z cebulą. Wmieszaj pomidory, 3 łyżki natki pietruszki, paprykę, 1 łyżeczkę soli i dużą szczyptę pieprzu, wymieszaj i smaż aż mięso się zarumieni. W dużej patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, dodaj szpinak, podsmażaj do zwiędnięcia, po czym wmieszaj 1 łyżeczkę soli i czosnek. Podgrzej przez chwilę, po czym przełóż
karmelowyPrzepis na pieczone roladki z piersi kurczaka faszerowanej łososiem w chrupiącej szynce prosciutto. Zaskakujące i bardzo smaczne połączenie. Połączenie mięsa drobiowego i rybiego? Przyznam się, że to był eksperyment, jednak bardzo udany, więc dzielę się z Wami przepisem na roladki z piersi kurczaka z łososiem zawinięte w szynkę prosciutto. Z jednej strony jest na bogato, bo i kurczak, i łosoś(...)skóry 5 plastrów szynki prosciutto lub parmeńskiej sól i pieprz do smaku Dodatki: 80g kaszy gryczanej surówka z marchewki, selera i jabłka Pierś kurczaka naciąć wzdłuż nie przecinając jednak mięsa do końca. Rozłożyć na płasko na desce i rozbić, oprószyć solą i świeżo mielonym pieprzem. Mięso łososia oczyścić z ości i pokroić w kostkę, przełożyć do pojemnika blendera z końcówką
Dietologcebule 1 łyżka mąki pszennej 300 ml jasnego piwa 2/3 szklanki wody szczypta tymianku 1 liść laurowy 1 łyżka cukru sól pieprz Sposób przygotowania: Tu będzie prosto i konkretnie. Mięso umyłam, osuszyłam papierowym ręcznikiem, pokroiłam w średniej wielkości kostkę, ale jak lubisz możesz pokroić w większą, to nie ma znaczenia. Cebulę pokroiłam w drobną kosteczkę. Do żeliwnego gara wlałam olej(...)włożyłam masło, rozgrzałam i na tym tłuszczu na dużym ogniu obsmażyłam mięso z każdej strony, trwało to jakieś 5 minut. Kosteczki mięsa mają się lekko zrumienić. Usmażone mięso wyciągnęłam na talerz i na pozostałym tłuszczu zrumieniłam cebulę, po około 3 minutach wsypałam na nią łyżkę mąki i smażyłam jeszcze chwilkę cały czas mieszając. I tu już prawie koniec działania
Blondynka Gotujesię dobrze rozgrzać , więc dziś zapraszam na leczo w wieprzowinką , warzywami oraz odrobiną śmietany , smakuje rewelacyjnie po powrocie z pracy , zapraszam serdecznie do wypróbowania przepisu . Składniki 300 dag mięsa do gulaszu wieprzowego 1 średnia cukinia 150 dag pieczarek 2 średnie papryki czerwone 1 łyżka warzywka 1 łyżka ziół prowansalskich 2 łyżki śmietany(...)gotowania 2 łyżki oleju kokosowego pierz oraz sól do smaku Wykonanie Na wstępie nasze mięso opłukuję pod zimną wodą , następnie do średniej wielkości garnka rozgrzewam olej kokosowy i podsmażam mięso , od czasu do czasu mieszając , tak aby nam się nie przypaliło . Kiedy nasze mięso jest podsmażone , dodajemy nasze wszystkie warzywa pokrojone w kostkę i podsmażamy razem
Mój SmakPRZYGOTOWANIE : Peklówka - wszystkie składniki zalewy mieszamy w gorącej wodzie, mieszamy. Do dużego garnka wlewamy wodę i ostudzoną zalewę, wkładamy mięso i odkładamy na minimum 12 godzin. Mięso wyjmujemy, dobrze odsączamy. Przyprawy mieszamy w 2-3 łyżkach oleju i rozcieramy, nacieramy nimi mięso. Warzywa obieramy i kroimy w kostkę a cebulę w ćwiartki. Na patelni na odrobinie(...)oleju podpiekamy golonki z każdej strony. Do naczynia żaroodpornego ( najlepiej dwóch ) rozkładamy warzywa, układamy mięso i polewamy pozostałymi sokami z patelni, wlewamy piwo, na naczynie 1/3 szklanki. Przykrywamy naczynia i pieczemy w piekarniku około 1-2 godziny, w temperaturze 180 % C. Po 1,5 godzinie odkrywamy pokrywki i podpiekamy mięso pozwalając płyną odparować. Golonki podajemy ciepłe z pieczonymi
Kulinarne Fantazje Mariolijest zaszczytem, kiedy jest pozytywna. Przepełniona tym dzisiejszym zachwytem nad obiadem, piszę dla Was przepis. Potrzebujemy: 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 marchewki 1/3 czerwonej papryki 500 g mielonego mięsa z łopatki wieprzowej 1/2 szklanki wytrawnego białego wina 3 łyżki oliwy z oliwek LaSelva 1 słoiczek ragu di verdure a cubetti LaSelva 250 g makaronu tagliatelle LaSelva sól, pieprz Dużą(...)grubym dnem rozgrzewamy razem z oliwą i przesmażamy na niej warzywa: cebulę i paprykę pokrojoną w kosteczkę, starty czosnek i marchewkę. Do podsmażonych warzyw dodajemy zmielone mięso. Te podsmażamy tak długo, aż cały sok wyparuje, a mięso się lekko zarumieni. Do zarumienionego mięsa dodajemy wino i je również odparowujemy. Ma po nim pozostać sam smak. Do suchej podstawy
MamaOskarkasosów 18% 10 dag serka topionego ziołowego 10 dag startego sera żółtego ostrego np. cheddar Natka pietruszki do posypania Pokrojony na plastry schab rozbić delikatnie tak aby nie uszkodzić mięsa, posypać solą i pieprzem do smaku, ułożyć na każdym płacie mięsa po plasterku szynki oraz sera żółtego i po dwa paski czerwonej papryki, zawinąć ciasno w roladki, ułożyć obok siebie(...)naczyniu żaroodpornym. Śmietankę wlać do wysokiego naczynia, dodać ziołowy serek topiony, zmiksować blenderem na gładko, zalać mięso w naczyniu, posypać ziołami prowansalskimi do smaku, ułożyć umyte i pokrojone na ćwiartki pieczarki, posypać startym serem żółtym, przykryć naczynie pokrywą Piec w nagrzanym piekarniku ponad 1 godzinę (aż mięso będzie miękkie ) Podawać gorące po wyjęciu z pieca. Smacznego
Wanilia i Kardamonchili chon carne - z Panną Dynią w roli głównej! :) Opcja ta jest naprawdę przepyszna - koniecznie spróbujcie, bo warto! Składniki: dla 4 osób 0,5 kg obranej dyni 400g mięsa wołowego, mielonego 1 puszka czerwonej fasoli 2 małe czerwone cebule 2-3 ząbki czosnku (według uznania :)) 1 duża papryka (kolor - opcja indywidualna:)) 1 dość duża obrana, starta marchew(...)dużych oczkach pół papryczki chili (bez pestek - z pestkami jeśli lubi ktoś tą mega ostrość) 2 łyżki mleka - do smażenia mięsa 400g przecieru pomidorowego (passaty/pomidorów krojonych/pomidorów całych w puszce) przyprawy: cynamon, świeżo zmielona sól i pieprz, odrobina cukru (do lekkiego skarmelizowania cebuli i papryczki chili), świeżo starta gałka muszkatołowa(lub suszona), szczypta kuminu rzymskiego (opcjonalnie) oliwa z oliwek/olej
Symfonia Smakówwaszych domowników, czy też odwiedzających znajomych. Kebab to potrawa, która potrafi zaspokoić nawet największy głód. Wywodzi się ona z kuchni arabskiej i kojarzy się przede wszystkim z obracającym się mięsem na opiekaczu. Moja potrawa taka jednak nie jest. W domowych warunkach odtworzenie oryginalnego kebabu, który zjeść możemy na ulicy naszych miast, jest praktycznie niemożliwe. Nikogo przecież nie stać na potężny(...)opiekacz do mięsa. Owszem można spróbować kupić mały opiekacz do kebabu – taki jak tutaj. Gdyby ktoś to zrobił, proszę dać znać w komentarzu. Lepiej skorzystac z mojego przepisu, czyli przygotowania kebaba w piekarniku. Wymaga on nieco większych od nas umiejętności w kuchni i radzenia sobie z grawitacją. Dlaczego? O tym poniżej w przepisie. Domowy kebab z piersi kurczaka przypadnie
Kuchennyviral.plOstatnimi czasy w sklepie, w którym codziennie robię zakupy pojawiły się żeberka z taką dużą naroślą mięsa, które bardziej przypominają chudy boczek niż żeberka właśnie. Odcięłam ten kawał mięsa i z tego właśnie powstał pyszny gulasz. Podałam go z kaszą pęczak oraz pysznymi patisonami Firmy ORZECH . Składniki: 600 g mięsa z żeberek wieprzowych 1 średnia marchewka(...)smaku 1 szklanka jasnego piwa 1 szklanka wody 1 łyżeczka miodu 2 łyżki maki pszennej olej do smażenia Dodatkowo: ugotowana kasza pęczak patisony Firmy ORZECH Sposób przygotowania: Mięso umyć i pokroić w duża kostkę, obtoczyć w mące. Na dużej patelni rozgrzać olej i poukładać kawałki mięsa. Smażyć z obu stron aż się zrumienią. Na patelnię wlać wodę i piwo
Gosia gotuje