mięsa mielonego można wyczarować sporo pysznych dań. Od klopsów, pulpetów, nadziewanych makaronów po pyszne zapiekanki. Ja dzisiaj serwuję wam pyszne pulpety z mięsa mielonego w sosie pieczarkowy. Danie przygotowałam w granitowym garnku Ballarini z kolekcji Lucca . Garnek jest odporny na uszkodzenia mechaniczne. Ma nienagrzewające się rączki po obu stronach garnka. Potrawy nie przywierają do powierzchni nawet, jeśli są smażone(...)dodatku tłuszczu. Można stosować w piekarniku w temperaturze do 140 stopni. Składniki: 600 g mięsa mielonego wieprzowego (łopatka i karczek) 1 kajzerka czerstwa 3/4 szkl mleka 1 jajko 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka papryki słodkiej 0,5 łyżeczki kolorowego mielonego pieprzu 0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego staropolski 2 łyżeczki musztardy 2 łyżki masła klarowanego 3 łyżki oleju rzepakowego
Ala piecze i gotujeOszukane zrazy to nic innego jak tradycyjny zraz tylko z mięsa mielonego. Są szybkie w przygotowaniu i smaczne. Nadają się do zamrażania, można je odgrzewać lub zjadać na zimno. Świetnie smakują z kluskami, ziemniakami i ulubionymi surówkami. SKŁADNIKI : 1 kg mięsa mielonego ( u mnie łopatka ) 1 cebula 4 ząbki czosnku 2 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki bułki(...)tartej 1 łyżka soli 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżka papryki słodkiej 1 łyżka przyprawy do mięsa 1 łyżeczka majeranku FARSZ : 4 ogórki kiszone musztarda sarepska 2 kiełbasy śląskie 20 dkg wędzonego boczku 1 cebula mąka do obtoczenia zrazików olej do smażenia
Kulinarne Fantazje Mariolizagęszczenia (u mnie nie było potrzeby) 2-3 duże czerwone papryki 1 duża cebula 2 ząbki czosnku puszka pomidorów kilka listków świeżej bazylii sól, pieprz przyprawa do mięsa mielonego zioła prowansalskie + ja jeszcze sypnęłam bazylię suszoną Mięso mielone wkładamy do miski, ser ścieramy bezpośrednio do mięsa, mieszamy. Dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki. Wbijamy jajko. Przyprawiamy solą, pieprzem, oraz przyprawą(...)mięsa mielonego. Wszystko razem dokładnie mieszamy. W razie potrzeby zagęszczamy bułką tartą. Dłonie zwilżamy zimną wodą i formujemy 8-9 kotlecików. Mielone obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju. Paprykę kroimy w drobne paseczki. Cebulę kroimy w kostkę. Czosnek siekamy. Na rozgrzanym oleju chwilę przesmażamy cebulę z czosnkiem, po czym dodajemy paprykę. Smażymy aż papryka stanie się szklista
Smaki Na Talerzupuszka pomidorów 500 ml bulionu, najlepiej wołowego 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego (kuminu) 1 łyżeczka wędzonej papryki pieprz sól 1 łyżka oleju natka pietruszki lub kolendra Mięso marynujemy w przeciśniętym czosnku, kuminie, papryce wędzonej,pieprzu, soli i oleju. Papryczkę chilli drobno siekamy i mieszamy z mięsem. Odstawiamy na ok. ok. 1 godzinę. Chorizo lub kiełbasę kroimy(...)drobną kostkę i wrzucamy na zimną patelnię lub woka o grubym dnie. Podgrzewamy delikatnie, aby wytopić tłuszcz. Cebulę kroimy w pióra, dajemy do kiełbaski wraz z mięsem. Podkręcamy płomień i obsmażamy mięso przez 1 - 2 min. Przykrywamy i dusimy przez ok.5 min. Paprykę kroimy w kostkę. U nas były to papryki czerwone, ale jeśli chcemy mieć bardziej
Kuchnia od dwojgaporę roku od przepisy na polędwiczkę z kurkami. Bardzo prosty i pyszny przepis! Czas wykonania: 40 min Ilość porcji: 4 porcje (około 16 kawałków mięsa) Składniki: 500 g polędwiczki wieprzowej 250 g kurek 1 duża cebula 200 ml śmietanki 18% 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżka masła 2 łyżki oleju kokosowego lub masła klarowanego sól(...)usmażyć na łyżce masła, do czasu aż się zeszkli. Dodać obrane kurki, smażyć około 10 minut na małym ogniu od czasu do czasu mieszając. Mięso pokroić na 1 – 1,5 centymetrowe plastry. Na patelni rozgrzać tłuszcz. Polędwiczkę posolić oraz posypać świeżo zmielonym pieprzem, a następnie smażyć mięso przez około
KuchniaWeDwoje.plnasze dwie smakowe potrzeby – bo to pizza o smaku cheeseburgera. Połączenie dwóch klasyków z kraju Wuja Sama – smakowa bomba wagi ciężkiej! Ta pizza ma wszystkie składniki hamburgera – sos, mielone mięso, ser i nawet pikle. Posypana sałatą to już pizza w wersji Big Mac. Jest pyszna, zaspokoi głód niezdecydowanych i zdecydowanie jest cholernie kaloryczna! CIASTO CHLEBOWE Do tego nadzienia idealnie pasuje(...)MIĘSNE NADZIENIE Na naprawdę dużej patelni rozgrzewamy dwie łyżki oleju. Drobno siekamy cebulę i smażymy ją do zeszklenia. Przeciskamy na patelnię ząbki czosnku i dodajemy mielone mięso – smażymy około 6-7 minut, stale mieszając, żeby dobrze je zamknąć, usmażyć i odparować, nie pozwalamy mu podchodzić wodą bo zacznie się dusić. Do usmażonego mięsa wlewamy sos Worcestershire, ciemny sos sojowy, wsypujemy
Karo in the Kitchenramach współpracy z firmą JAMAR zastanawiałam się czy puszkę fasoli Piękny Jaś zużyć do zupy, do pasty na chleb, albo makaronu… decyzję podjęłam niemal błyskawicznie;) Dodałam mielone mięso drobiowe, świeży szpinak, pomidory w puszce oraz bardziej wyraziste dodatki, takie jak oliwki i suszone pomidory. Nam smakowało:) 300 g ulubionego makaronu 1 mała cebula 1-2 ząbki czosnku puszka fasoli(...)PIĘKNY JAŚ JAMAR puszka pomidorów krojonych 200 g świeżego szpinaku baby 500 g mielonego mięsa drobiowego 1/2 szkl. tartego parmezanu sól, pieprz kilka suszonych pomidorów pokrojone czarne oliwki – ilość wg uznania Cebulę kroimy w drobną kostkę. Szpinak myjemy, odrywamy twarde łodyżki. Makaron gotujemy w osolonym wrzątku al dente. Odcedzamy. Na dużej, głębokiej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, wrzucamy pokrojoną
Smaki Na TalerzuLubicie kanie? Domyślam się, że nie wszyscy ale dla tych, którzy ją jadają mam fajną propozycję. Coś jakby gęsta zupa grzybowa z mięsem ale my mówimy na to flaczki. Dlatego, że pokrojone długie kawałki kani bardzo je przypominają. W ostatnich dniach był u nas wysyp taki, że w jednym miejscu było ponad sto więc taki obiad był obowiązkowy. Najlepsze "flaczki(...)kani" robi moja Mama i to jej przepis dziś Wam przedstawię. P.S. tą zupę robimy na rosole więc polecam na poniedziałek- będzie fajnym pomysłem na wykorzystanie mięsa i rosołu z niedzieli. Składniki: 2 litry rosołu mięso z rosołu (najlepiej kurczak- ilość dowolna) 4-5 kani 4-5 ziemniaków marchewka cebula majeranek sól, pieprz 2 łyżki mąki łyżka smalcu
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniasosy i sosy do sałatek ciemne sosy sosy ziołowe Sałatki wszystkie słone sałatki sałatka z ryżu, makaronu, drobiu, krewetek zielona sałata sałatki z pomidorów, z serem i mięsem różne sałatki z surowych i gotowanych składników Potrawy z jaj jajecznica, jajko sadzone, omlety omlety, jajecznica, jajko sadzone, suflety Ryby ryby gotowane, duszone(...)smażone ryby smażone, małże, dania jednogarnkowe z owoców morza gotowane i smażone ryby morskie, węgorz, małże ryby z rusztu, płastuga duszona Mięso cielęcina, jagnięcina, wszystkie dania mięsne w jasnych sosach, mięso mielone wołowina, wieprzowina, gulasz, stek ciemne mięsa, głównie steki, rolady, pieczeń w occie, stew wołowiny steki, pasztety, farsze mięso mielone Drób i dziczyzna
Pomysłowa kuchniaKurki, to aromatyczne grzyby, które komponują się wspaniale z wieloma mięsami. Sprawiają, że prosty posiłek smakuje po królewsku. Dzisiaj mam dla Was propozycję na pierś z kurczaka z kurkami. Szybko, prosto i smacznie. Składniki: pierś z kurczaka (około 600 g) około 300 g kurek 2 średnie cebule 3 czubate łyżki siekanej świeżej natki pietruszki 100 ml śmietany 30% łyżka masła(...)miała smak. Duże kurki kroimy na 2- 4 części, małe pozostawiamy całe. Cebulę siekamy w kostkę. Natkę płuczemy i siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej pierś. Mięso podsmażamy z obu stron, aż się lekko podrumieni i nie będzie surowe (około 4 - 5 minut). Nie wrzucajcie na patelnię za dużo kawałków na raz, bo zamiast się podsmażać, zaczną
Smak mojego domuWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 55 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 22 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 4-6 Składniki na kotlety: 40 dag mięsa mielonego, sól, papryka ostra i słodka, majeranek pęczek koperku, jajko, 2 łyżki bułki tartej + do panierowania, 1/2 bułki - wcześniej namoczonej w mleku i odciśniętej, olej. Składniki na sos: 25 g suszonych grzybów wcześniej namoczonych w niedużej ilości(...)maślaków), mała cebula, duża garść posiekanej natki pietruszki, ciemny sos uniwersalny Łowicz, sól, większa łyżeczka cukru, łyżka masła, 2 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego. Przygotowanie: Mięso dokładnie łączę z jajkiem, bułką, bułką tartą, posiekanym koperkiem i przyprawami. Formuję niezbyt duże kotlety, obsmażam na oleju aż będą rumiane, osączam na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Wcześniej namoczone grzyby przekładam
JejKuchniasól i pieprz do smaku. Przygotowanie: roladki Oczyszczony, osuszony schab kroimy na cienkie plastry (kotlety), ok. 10 szt. Każdy plaster rozbijamy jak najcieniej, oprószamy solą i pieprzem. Rada: mięso przykrywamy folią aluminiową i przez nią rozbijamy. Ogórki kroimy w słupki, ser na połowę. Na każdym plastrze mięsa (na początku krótszego boku) układamy ser i ogórka. Długość ogórka i sera, powinna(...)być mniejsza niż szerokość mięsa. Schab zwijamy w roladę, jak krokieta, tak żeby mięso zamknęło boki. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim roladki. Oleju powinno być tyle, żeby mięso w połowie mogło być w nim zanurzone. Smażymy z każdej str. na złoty kolor. Roladki przekładamy do odsączenia na papierowy ręcznik, następnie gorące zwijamy w folię aluminiową, żeby zachowały
Moniki Smakołykismażeniu potraw przy jednoczesnym częstym mieszaniu. Jako fanka kuchni azjatyckiej nie mogłam sobie odmówić wypróbowania przepisu, którym właśnie się z Wami dzielę Jest to prosty stir-fry z brokułami, mięsem z udek kurczaka i tofu. Niesamowicie smaczne danie, które robi się dosłownie w kilka chwil. Spróbujcie koniecznie! Stir-fry z kurczakiem, tofu i brokułami Czas całkowity 20 minut/y Wielkość porcji(...)Składniki 300g mięsa z udek kurczaka 200g różyczek brokułów 180g tofu 1/2 łyżeczki imbiru sproszkowanego 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki cukru 4 łyżki sosu sojowego 1/2 łyżeczki sosu Sriracha 6 łyżek wody olej do smażenia Sposób przygotowania Mięso kroimy w kostkę, umieszczamy w misce i posypujemy 1 łyżką mąki, imbirem oraz czosnkiem. Dokładnie mieszamy
Mostek w kuchniDania jednogarnkowe ostatnio goszczą u mnie stosunkowo często. Tym razem przyszła pora na gulasz wieprzowy. Przepis nieco odbiega od tradycyjnego przygotowania tej potrawy, ale mięso wychodzi miękkie i soczyste. Idealny jako dodatek do ziemniaków lub klusek śląskich Składniki -800 g mięsa wieprzowego (najlepiej szybki lub łopatki) -2 cebule -średnia marchewka -3-4 ziarenka ziela angielskiego -2 liście laurowe -łyżeczka słodkiej(...)papryki -łyżeczka ostrej papryki -olej -sól i pierz -3 łyżki mąki pszennej Przygotowanie Mięso umyć, osuszyć, pokroić na kawałki. Obsmażyć na małej ilości oleju na brązowy kolor. W garnku zagotować około litr wody. Wrzucić ziele angielskie i listek laurowy. Dodać obsmażone mięso. Cebulę obrać i posiekać. Zeszklić na tym samym oleju, na którym smażone było mięso. Dodać do gotującej się
Zielona Kuchniamięsa mielonego robimy głównie klopsiki lub sos do spaghetti. Ja ostatnio zapiekłam je w keksówce z pieczarkami, wyszło bardzo soczyste, idealne do obiadu lub po prostu na kanapkę. Składniki 1 kg wołowego mięsa mielonego 500 g pieczarek 1 cebula 1 jajko 1/2 szklanki bułki tartej 1/4 szklanki majeranku 1 łyżka sosu worcestershire (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Mięso przekładamy do miski(...)Cebulę kroimy drobno i podsmażamy na maśle, pieczarki myjemy, kroimy w kosteczkę i dodajemy do cebuli, doprawiamy solą i pieprzem. Całość razem smażymy. Foremkę keksówkę, wysmarowujemy masłem, układamy połowę mięsa, na to dajemy pieczarki i kładziemy drugą połowę mięsa. Przykrywamy folią. Pieczemy 40 minut w 180 stopniach, w połowie pieczenia należy zdjąć folię. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Delusional Trine