domowa wędlina na kanapki. Mam dla Was przepis na bardzo smaczną i pachnącą na całe mieszkanie wędlinę z szynkowara z galaretką. Dla mnie jest to mozaika, ponieważ użyłam mięsa mielone oraz kawałków mięsa. Dla niektórych może przypominać mielonkę :D Jest to chude mięso, a więc zdrowe i śmiało można jeść do woli na kanapkach, a zwłaszcza, gdy tak dobrze kroi(...)się. Jak już wspomniałam pachnie przepięknie i na prawdę polecam :) ~~SKŁADNIKI~~ mięso drobiowe gulaszowe ok. 800 g. filety z piersi kurczaka 2 szt. czosnek 2 ząbki sól peklowa 2 płaskie łyżeczki przyprawa uniwersalna bez konserwantów 1 łyżka majeranek 1 czubata łyżka pieprz mielony 1 łyżeczka żelatyna 2 łyżeczki + woda zimna 1/2 szkl. ~~METODA~~ Mięso drobiowe gulaszowe mielimy
Kuchnia Paulettessię wyrzucać żywność. „Wśród produktów, które najczęściej lądują w koszu są wędliny (43 proc.), pieczywo (36 proc.), warzywa (32 proc.), owoce (27 proc.), jogurty (23 proc.), ziemniaki (20 proc.), mięso (17 proc.), mleko (17 proc.), ser (12 proc.), ryby (8 proc.), dania gotowe (8 proc.) oraz jaja (4 proc.). Z kolei wśród najczęściej wymienianych przyczyn wyrzucania żywności są: przegapienie(...)brak listy zakupów – 2 proc.” Jak wynika z przedstawionych statystyk wśród przyczyn wyrzucania żywności znalazło się także niewłaściwe jej przechowywanie. Oznacza to, że produkty, a w szczególności warzywa – owoce, mięso, ryby, wędliny – były narażone na psucie się przez nieodpowiednie warunki, w których były przechowywane. Biorąc pod uwagę postęp technologii bardzo łatwo można temu zaradzić, kupując nowoczesną lodówkę z innowacyjnymi funkcjami
Obiad gotowysposób otrzymuję grubo mielone panko. Obtoczone w panko japońskie hamburgery są z wierzchu chrupiące, a środku mięciutkie. Menchi katsu przyrządziłam z wieprzowiny o dość dużej zawartości tłuszczu. Najlepiej użyć mięsa o około 30% zawartości tłuszczu. Hamburgery będą wtedy soczyste. Menchi katsu podaję w hamburgerowej bułce posmarowanej sosem śliwkowym i musztardą . Można również przyrządzić frytki i surówkę z kapusty. Pierwszy(...)przyrządziłam hamburgery z wieprzowiny. Mięso z wieprzowiny jest o wiele tłuściejsze niż z wołowiny. Burgery wieprzowe są bardzo soczyste. Znikoma ilość przypraw, biały pieprz, sól i cebula wystarczą w zupełności. Ich smak podkreśla sos śliwkowy i musztarda. Wybrałam ostrą, gruboziarnistą musztardę z chili i imbirem. Japońskie hamburgery Składniki: na 4 duże hamburgery lub 8 małych 500 g mielonej wieprzowiny, najmniej
codojedzeniaKönigsberger Klopse, Saure Klopse, Kapernklopse, Soßklopse lub Kochklopse nazywane w dawnym DDR to wschodniopruska specjalność przygotowana z mielonego mięsa i białego sosu z kaparami. (Königsberg to obecny Kaliningrad). W oryginale klopsiki przygotowane są z cielęciny lub mieszanego mięsa mielonego. To wyjątkowo smaczny pomysł na klopsy. Swoje klopsiki przygotowałam z udźca indyczego. Są bardzo delikatne i smaczne, a podane z zawiesistym(...)sosem kaparowym rewelacja. Posmakują całej rodzinie. Zdrowy i dietyczny obiad. Polecam! Składniki: 600 g mielonego mięsa (u mnie zmielony udziec indyczy) 1 jajko 1 czerstwa bułeczka 2 łyżki średnio ostrej musztardy 1 cebula lub kilka szalotek 350 ml bulionu 150 ml białego wytrawnego wina 2 łyżki mąki 2 listki laurowe 1 łyżeczka czarnych ziarenek pieprzu sól, pieprz
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!drobiożerców, którzy to mięsko mogą zajadać w każdej postaci. Czyli krótko mówiąc obiad idealny dla mnie i mojej rodziny. A Wy lubicie drób? Często przyrządzacie dania z tym mięsem w roli głównej? Składniki: 500 g piersi z kurczaka 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 3 cebule dymki przyprawa do gyrosa 4 łyżki oleju Wykonanie: Pierś z kurczaka kroimy(...)kostkę. Mięso obsypujemy przyprawą, polewamy olejem, dobrze mieszamy, odstawiamy do lodówki na kilka godzin,żeby mięso przeszło smakiem. Na długie patyczki szaszłykowe nabijamy na przemian mięso, papryki, cebulę. Układamy na blasze, pieczemy ok 15-20 minut, aż mięso się zrumieni. Podajemy z ulubionymi sosami
Z Majeczką w kuchniWodę wylać, garnek umyć, kurczaka przepłukać i zalać świeżą wodą (ok 2,5 litra). Dodać anyż, goździki, marchewki i seler i na wolnym ogniu gotować ok 2 godzin. Wyjąć mięso, warzywa i przyprawy. Z mięsa zdjąć skórę ( najlepiej oddać psu:) , mięso oddzielić od kości zachować. Ja teź zachowałam jedną marchewkę i pokroiłam ją potem w kosteczkę do porcji Emilki. Ryż(...)dwukrotnie przepłukać i dodać do rosołu. Ugotować ryż w rosole do miękkości, dodać sos rybny i sok z limonki, oraz mięso. Zagrzać mięso. Zupę w razie potrzeby doprawić dodatkowym sosem rybnym i sokiem z limonki. Podawać zupę z kolendrą, szczypiorkiem i chilli ( w wersji dla dorosłych). Dla dzieci oczywiście bez chilli, i jak lubią – z zieleniną
Cooking for Emilyhamburgery będą do tego idealne. Składniki na 15 sztuk: 15 mini bułeczek do hamburgerów 1 duża główka sałaty 4 pomidory 1 ogórek świeży 3 ogórki konserwowe 800g mięsa mielonego wołowego 2 czerwone cebule sól, pieprz 2 łyżki jogurtu naturalnego musztarda 5 łyżek majonezu ketchup 4 ząbki czosnku opcjonalnie ser żółty (o którym ja po prostu zapomniałam 😂 ) Sposób przygotowania(...)Mięso mielone łączymy z posiekaną bardzo drobno czerwoną cebulą, doprawiamy solą i pieprzem. Dłonie zwilżamy olejem, nabieramy porcję mięsa (najlepiej od razu podzielić sobie na tyle części ile potrzebujemy), formujemy na kształt cieniutkiego, okrągłego kotlecika odrobinę większego niż średnica bułki i smażymy na patelni grillowej lub tak jak ja- na dwustronnym grillu elektrycznym. 2. Majonez łączymy z jogurtem naturalnym
Kuchnia w czekoladziemarynata: 150 ml oleju rzepakowego 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu 1/4 łyżeczki ziaren kolendry świeżo mielony pieprz kolorowy sól Polędwicę umyć, osuszyć oczyścić. Naciąć mięso wzdłuż nie dokrawając do końca, tak żeby powstał szeroki płat mięsa. Do miseczki wlać olej,dodać rozgnieciony czosnek,rozmaryn,kolendrę,sól i pieprz. Wymieszać i marynatą polać mięso z jednej i drugiej(...)strony. Naczynie z mięsem owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki przynajmniej na 2-3 godziny. Zamarynowane mięso rozłożyć,na całej długości ułożyć suszone śliwki. Zawinąć roladę i spiąć w kilku miejscach wykałaczkami. Rozgrzać na patelni olej i podsmażyć polędwicę po kilka minut z obu stron. Przełożyć ją do naczynia żaroodpornego. Na patelnię do pozostałego po pieczeniu tłuszczu wlać
Kolorowa kuchnia Elkimnie ich nazwa, a po drugie przepis pochodzi od podkarpackich strażaków z OSP Broniszów (Wielopole Skrzyńskie). Przyznacie, że to dość nietypowe źródło :) Farsz do pierogów przygotowuje się z ugotowanego mięsa drobiowego, na przykład z rosołu, z suszonych grzybów, cebuli i z kaszy jęczmiennej. Właśnie ta kasza jest odpowiedzią na zagadkową nazwę. Mimo dodania jej do mięsa, ma się wrażenie(...)pierwotnie 1 kg mąki). Pierogi oszukańce - kuchnia podkarpacka Składniki: 650 g mąki pszennej 2 jajka 1 płaska łyżeczka soli ciepła woda („ile zabierze”, niecałe 2 szklanki) Farsz: 200 g mięsa gotowanego (drobiowego, wieprzowego lub innego) 100 g kaszy jęczmiennej (wiejskiej drobnej) 5-7 suszonych grzybów 1 duża cebula zioła: majeranek, lubczyk świeży lub inne wg uznania sól i pieprz Przygotowujemy
Trzeci talerzwinogron i grzyby to jest to! Niedzielny spacer do lasu był tak wspaniały, że nawet nie szukając grzybów znaleźliśmy je na sosik;) Składniki na 3 porcje: 200-300 gram mięsa gulaszowego świeże grzybki, u mnie akurat podgrzybki 200 ml śmietanki natka pietruszki liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz 2 łyżki oleju 2-3 szklanki wody(...)duszenia mięsa Przygotowanie: Umyte i osuszone mięso kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju do zarumienienia mniej więcej z każdej strony. Pod koniec smażenia dorzucamy cebulkę pokrojoną w kosteczkę. Zalewamy wodą. Dusimy pod przykryciem, około 20 minut. Dodajemy umyte, obrane i pokrojone grzyby oraz liścia laurowego i ziele angielskie. Ponowie dusimy do miękkości i grzybów
Życie zaczyna się w kuchniPolecam pyszny schabik nadziewany mięsem mielonym i suszonymi śliwkami. Roladę można podać na ciepło z dodatkami jako danie obiadowe a po wystudzeniu jako wędlinkę na kanapki. Mięso jest przepyszne i wspaniale prezentuje się w przekroju. składniki: 1,6 kg schabu środkowego ok 700 g mięsa mielonego, u mnie łopatka 2 łyżki kaszy manny sól,pieprz majeranek słodka papryka(...)suszonych śliwek 1/2 szklanki wody odrobina oleju Schab dokładnie oczyścić z błonek. Następnie rozkroić wzdłuż dłuższego boku na duży płat mięsa. Rozkrojony schab oprószyć słodką papryką, niewielką ilością majeranku, soli i pieprzu. Do mięsa mielonego dodać kaszę mannę i dokładnie wyrobić. Doprawić majerankiem, solą i pieprzem. Następnie mięsną masę rozłożyć równomiernie na rozkrojonym schabie. W masę powciskać śliwki suszone. Całość
Monia miesza i gotujesmaku sok z 1 limonki 150 g mleka kokosowego (paleo, LCHF, dieta bez laktozy) lub śmietany 36% (keto, dieta optymalna, LCHF) – opcjonalnie natka pietruszki lub kolendra do posypania Mięso pokroić w kostkę a następnie natrzeć dokładnie przyprawą curry i odstawić do lodówki na 1 godzinę. Na patelni rozgrzać smalec i obsmażyć delikatnie mięso. Marchewkę umyć, obrać i zetrzeć(...)tarce. Paprykę i cebulę pokroić w drobną kostkę. Podsmażone mięso wraz z warzywami przełożyć do garnka a następnie dodać wyciśnięty czosnek, doprawić przyprawami i sokiem z limonki. Dodać 1/2 szklanki wody i gotować na małym ogniu pod przykryciem aż mięso będzie miękkie. W razie konieczności można dolać wody. Gdy mięso jest już miękkie, dodać fasolkę i gotować
Ola la LCHFnatki pietruszki, a serwuje z szafranowym ryżem. Moja wersja ossobuco dopasowała się do jesiennych klimatów, nie sposób oprzeć się kolorom jakie malują się na talerzu. Dzięki duszonym warzywom, pożywnym mięsie i porcji kremowego pure ziemniaczanego danie doskonale wpisuje się również w chłody panujące za oknem. Mnie nic tak nie poprawiam humoru jak wolno duszone danie jednogarnkowe z ziemniaczano-maślaną "chmurą(...)giczy osuszamy ręcznikiem papierowym, obtaczamy w mące, na patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła i 4 łyżki oliwy z oliwek, otrzepujemy nadmiar mąki i obsmażamy szybko na dużym ogniu, przekładamy mięso do szerokiego rondla 2. Dynie kroimy w kostkę, jeśli używamy dyni Hokkaiddo nie musimy jej obierać, seler i obraną marchewkę również, kurki oczyszczamy, większe kroimy na pół, mniejsze pozostawiamy
Słodki KompromisMiałam mięso drobiowe , takie ścinki z udek...i nie miałam pomysłu co z tego zrobić..ale u Iwonki podpatrzyłam przepis na pieczeń drobiową ...no i tak oto u mnie też była pieczeń..u mnie co prawda bez szynki, pietruszki i inne przyprawy i jak zawsze na oko,ale wyszło pysznie.Pieczeń można podać na ciepło lub na zimno(...)mięsa drobiowego 5 plasterków wędzonej szynki [ nie dałam] 2 jajka 1 szkl. śmietany 30% ½ pęczka zielonej pietruszki [nie dałam] sól, pieprz przyprawa do gyrosa zioła prowansalskie Mięso z kurczak a skręcić przez maszynkę do mięsa na większych oczkach sitka [ ja użyłam robota z nożami tnącymi ] , szynkę pokroić w większa kostkę i dodać do mięsa, następnie dodać jajka, śmietanę
Moje domowe kucharzeniewiele wiele innych składników. Panierować kotlety możemy w otrębach, płatkach owsianych i kukurydzianych lub tradycyjnie w bułce tartej. Jeśli mamy zamiar przygotować mielone na obiad to pamiętajmy o wyborze mięsa, które kupujemy. Mięso należy kupić w kawałku i zmielić samemu w domu lub poprosić panią w sklepie o zmielenie wybranego mięsa na świeżo. A teraz czas na mój przepis(...)smacznego💗 Składniki: mięso wieprzowe 350 g, cebula 1 szt, czosnek 2 ząbki, jajko 1 szt, bułka czerstwa 1 szt, mleko 1 szklanka, zioła prowansalskie 1/4 łyżeczki, papryka słodka mielona pół łyżeczki, pieprz, sol do smaku, papryka czerwona 1/4 szt bułka tarta do obtaczania, olej do smażenia, Sposób przygotowania: Mięso mielimy. Dodajemy startą
kulinarne odsłony pati