Mamy:) Zazwyczaj gotuję go popołudniu, najlepiej smakuje na drugi dzień z cienkim makaronem. Rosół podaję z koprem lub drobno posiekaną natką. Smakiem dzieciństwa jest dla mnie taki rosół, na mięsie wołowym i drobiowym podawany z koprem i młodymi kawałkami ziemniaków. Składniki: 500 g wołowiny 1 kurczak 6 marchewek 6 pietruszek 1 seler 2 cebule 1 pęczek natki pietruszki(...)pęczek lubczyku łyżka pieprzu 5 goździków 5 ziarenek ziela angielskiego 5 liści laurowych sól Przygotowanie rosołu: Wszystkie warzywa i mięso umyć. Cebulę opalić (można w plastrach na suchej patelni skarmelizować lub na palniku na kuchence). Mięso pokroić. Warzywa obrać i pokroić. Mięso i warzywa (bez natki i świeżego lubczyku) zalać zimną wodą filtrowaną (musi być smaczna), dodać przyprawy
Zasmakuj Kuchnidobry dla osób na diecie ponieważ nie zawiera zbędnego tłuszczu. Spaghetti to jest też bardzo smaczne, więc osobom bez żadnych przeciwskazań żywieniowych także powinno przypaść do gustu. 250 g mięsa mielonego woda do jego gotowania + sól 2-3 pomidory obrane ze skórki pół cebuli drobno posiekanej 1 marchewka 3 łyżeczki passaty pomidorowej 2/3 łyżeczki cukru sól pieprz oregano bazylia Mięso(...)ugotować w posolonej wodzie. Po ugotowaniu mięsa odlać część wody, aby pracować już tylko na takiej ilości wody, żeby przygotować sos( wody powinno być tylko tyle aby lekko przykryć mięso). Do mięsa w wodzie dodać pomidory pokrojone w kostkę, posiekaną cebulę, i startą na grubych oczkach marchewkę. Gotować do zmięknięcia warzyw i odparowaniu dostatecznej ilości wody. Do sosu dodać
cukrem pudrem posypanefasolki szparagowej 250 ml śmietanki 30% (lub więcej, wg upodobań lub potrzeby) 1 łyżka posiekanej drobno natki pietruszki łyżka masła 2 łyżki oliwy Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso kroimy w kostkę. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek (1 ząbek). Mieszamy z solą, pieprzem, curry oraz 1 łyżką oliwy. Fasolkę myjemy, odkrawamy końcówki, kroimy na pół. Wrzucamy na osolony wrzątek(...)koniec dodajemy pozostały czosnek (drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę). Do zawartości patelni dodajemy pokrojoną cukinię. Gdy lekko zmięknie, dodajemy fasolkę szparagową. Doprawiamy solą i pieprzem. Następnie dodajemy mięso. Gdy mięso się podsmaży wlewamy śmietanę, doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy kilka minut, aż sos śmietanowy lekko się zredukuje (zagęści). Na koniec dodajemy posiekaną drobno natkę pietruszki, mieszamy. W międzyczasie makaron gotujemy
Smaki Na TalerzuGulasz z soczewicy i mielonego mięsa to pyszne danie pochodzące z irańskiej kuchni. Znacie już ten przepis , ale dzisiaj proponuję wersję z mielonym mięsem. Przepadam za gulaszem z soczewicy, zwłaszcza kiedy zawiera szpinak i aromatyczny kmin rzymski. Do gulasz dodaję sporo szpinaku dlatego używam mrożonego. Jest on drobno pocięty i zbity. To również oszczędność czasu i duże ułatwienie…Zdecydowanie(...)ziołowego suszu, pietruszka,por i nać selera sól do smaku 1 łyżka masła klarowanego około 1 l warzywnego bulionu Pokrój cebulę w kostkę. Rozgrzej masło i zeszklij cebulę. Dodaj mięso i smaż aż mięso przestanie krwawić. Przełóż do garnka. Na tą samą patelnię wrzuć zamrożony szpinak. Smaż aż szpinak odparuje wodę. Przełóż do garnka, dodaj pokrojony czosnek, przyprawy, przecier pomidorowy
codojedzeniapół łyżeczki japońskiej przyprawy siedmiu smaków (tzw. shichimi togarashi) lub 1 czubata łyżeczka przyprawy pięciu smaków pieprz i opcjonalnie mielona ostra papryka do smaku Uwaga - znacznie łatwiej pokroić mięso w cienkie plasterki, kiedy jest lekko zamrożone. Nie dodaję do tego dania soli, ponieważ sos sojowy jest dość słony Przygotowanie Mięso umieścić w zamrażarce na 2 - 3 godziny przed krojeniem(...)już lekko zmrożone, pokroić na jak najcieńsze plasterki. Grzyby mun namoczyć przez około 30 minut w gorącej wodzie. Warzywa i grzyby mun pokroić w paski, a cebulę w piórka. Mięso usmażyć bez użycia tłuszczu na mocno rozgrzanej patelni (najlepiej sprawdzają się do takiego smażenia patelnie ze stali nierdzewnej). Kiedy mięso nabierze ciemnobrązowego koloru, dodać minrn, sos sojowy, pokrojoną cebulę, grzyby
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataKolejna propozycja szybkich kanapek do pracy czy szkoły :) Bajgle z domowym mięsem :) Przepis na pyszne i zdrowe domowe mięso z indyka poniżej :) Polecam :) SKŁADNIKI dla 2 osób: 2 bajgle 2 grubsze plastry domowego mięsa pieczonego 1 pomidor 1 Garść świeżego szpinaku 2 łyżki drobno siekanej natki Sól i pieprz do smaku Ketchup i majonez do posmarowania PRZYGOTOWANIE: Bajgle(...)przekrajam wzdłuż. Jedną połówkę smaruję ketchupem a drugą majonezem. Kładę plaster pieczonego mięsa. Szpinak myję i osuszam kładę na mięso. Garść szpinaku. Pomidora kroję i kładę dwa plastry na wierzch. Na koniec posypuję drobno posiekaną natką pietruszki. Przykrywam drugą połówką bajgla. Smacznego
Gotowanie PatkiGulasz ten można zrobić z mięsa wołowego również. Ja lubię jagnięcinę, jak jest dobrze zrobiona to jest bardzo pyszna. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić posiekaną drobno cebulkę. Chwilkę smażyć, tylko tyle żeby straciła kolor surowizny. Mięso pokroić na małe kawałki, odciąć wszystkie żyłki i tłuszcz. Wrzucić mięso na patelnię, dodać sól, pieprz, paprykę, chilli. Smażyć mieszając co chwilkę(...)mięso lekko się zarumieni. Jak już mięso jest prawie zarumienione dodać posiekany drobno czosnek, pokrojone grzybki, grzybki suszone, smażyć jeszcze chwilkę. Wlać wodę, dodać musztardę, ziarenka ziela angielskiego, listek laurowy. Zagotować i doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować na bardzo małym ogniu tak długo aż mięsko będzie miękkie. Podczas gotowania trzeba podlewać wodą, ale nie za dużo. Jeśli macie
Kuchnia Pokoleńolejem i przyprawą do wieprzowiny, natrzeć dobrze całą szynkę, schować do lodówki zawiniętą w woreczek najlepiej na całą noc w garnku na 2 łyżkach oleju zrumienić z każdej strony mięso wlać wodę i pod przykryciem po zagotowaniu dusić do miękkości mięsa około 1,5-2 godziny na małym ogniu, kilka razy mięso obrócić w trakcie duszenia, jeśli potrzeba to podlać(...)więcej wody szynkę wystudzić najlepiej kilka godzin w lodówce, zdjąć sznurek, kroić na plasterki - szynka jest miękka i krucha, przypomina tzw. "szarpane" mięso, do pieczywa najlepszym dodatkiem........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: ok 500 -600 g mięsa szynki, 2 duże cebule, 1 duży ząbek czosnku, zioła prowansalskie, pieprz cytrynowy, pieprz kolorowy, sól czosnkowa, sól - do smaku 2 łyżki masła klarowanego Przygotowanie: Mięso kroimy w plastry ok 2 cm. Obtaczamy w ziołach prowansalskich, dużej ilości pieprzu cytrynowego i świeżo zmielonego kolorowego. Odstawiamy na około 30 minut do lodówki. Podsmażamy na łyżce masła(...)sekund z każdej strony. Następnie przekładamy do garnka, zalewamy gorącą wodą, tak aby przykryła mięso i gotujemy ok 30 minut. Cebulę kroimy w piórka.Podsmażamy na patelni z 1 łyżką masła klarowanego, solą czosnkową i szczyptą pieprzu kolorowego, aż będzie miękka. Dodajemy do mięsa wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i gotujemy jeszcze ok 5-7 minut, aż mięso będzie
Lena GotujeBardzo efektowna, kolorowa, warstowa sałatka z mięsem. Dla zaostrzenia smaku sugeruję dodać do mięsa pół łyżeczki chili. Składniki: pół główki sałaty lodowej, 3 średniej wielkości pomidory, duża cebula, kukurydza konserowowa - puszka, czerwona fasola konserwowa - puszka, 500 g pieczarek, 600 g mięsa mielonego, 100g sera żółtego, nachos, ok 400 g jogutru naturalnego gęstego, 4 łyżki majonezu, 3 łyżeczki przecieru pomidorowego(...)łyżeczka bazyli, łyżeczka oregano, sól, pieprz Przygotowanie: Mięso mielone smażymy z przecierem pomidorowym, bazylią i oregano. Pieczarki dokładnie myjemy, kroimy w plasterki i smażymy osobno. Pomidory należy sparzyć i obrać ze skórki. Cebulę drobno kroimy i dodajemy do pomidorów, lekko solimy. Kukurydzę i fasolę odsączamy z zalewy. Sałatke szatkujemy, Ser żółty ścieramy na małych oczkach na tartce. Jogurt mieszamy
Lena Gotujewyjątkowo podnoszą smakowitość każdej potrawy w której zostały wykorzystane. Dziś wylądowały w gulaszu z indyka. Niby zwykły gulasz, a z dodatkiem pomarańczowych grzybków jest po prosty doskonały. Delikatne mięso indycze i kurki wspaniale się uzupełniają. Składniki: 1 kg mięsa z udźca indyczego 1 cebula 2 łyżki mąki krupczatki sól, pieprz papryka w proszku listek laurowy, ziele angielskie około(...)kurek pęczek koperku 1,5-2 szklanki bulionu 200 ml śmietany 2 łyżki oleju Wykonanie: mięso odfiletować, obrać z powięzi i błonek, następnie pociąć w dużą kostkę. Oprószyć solą, pieprzem i czerwoną papryką, obtoczyć każdy kawałek w mące, nadmiar strząsnąć. Obsmażyć na gorącym oleju do zrumienienia. Mięso zsunąć i na tym samym tłuszczu zeszklić pokrojoną w piórka cebulę obsmażone mięso
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Jeśli lubicie mięsa z dodatkiem owoców, to jest to idealne danie dla Was. Zwłaszcza podane z aromatycznym sosem paprykowym. Roladki: 2 duże filety z kurczaka słodka papryka w proszku curry suszony czosnek woreczek suszonych moreli olej do smażenia sól, pieprz Sos: 2 czerwone papryki niewielka czerwona cebula 4 duże ząbki czosnku olej sól, pieprz wędzona papryka(...)umyć, przekroić na pół, wyjąć gniazdo nasienne i białe włókna. Wyłożyć wraz z ząbkami czosnku na duży prostokąt folii aluminiowej, polać odrobiną oleju. Oba filety pokroić na 3 płaty mięsa. Rozbić dość cienko przez foliowy woreczek. Z obu stron przyprawić solą, pieprzem, papryką, czosnkiem i curry. Morele sparzyć. Na każdym płacie mięsa ułożyć po 3 morele, zwinąć każdy płat mięsa
Czerwień i błękitpewno zasmakuje. Mięsne nadzienie, sos pomidorowy i mozzarella łączą się idealnie ze smakiem cukinii. Koniecznie musicie kiedyś spróbować. SKŁADNIKI 3 duże cukinie 1 mała cebula 500 g mięsa mielonego wieprzowego z łopatki 2 łyżki oliwy 1 czerwona papryka 1 puszka (400 g) pomidorów krojonych 4-5 ząbków czosnku 3 garście miąższu z cukinii 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 łyżki mąki(...)wydrążyć z miąższu, po czym przełożyć na blaszkę, włożyć do piekarnika i piec 20 minut. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Na patelnię wlać oliwę, wsypać cebulę, dodać mięso mielone i smażyć mieszając od czasu do czasu. Paprykę umyć, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w małą kostkę. Do usmażonego mięsa dodać paprykę, pomidory w puszce i smażyć około
Passions hobbies lifedodać połowę cebuli i zeszklić na średnim ogniu. Po chwilę dodać czosnek i smażyć jeszcze chwilę. Dodać schab i smażyć po dwie minuty z każdej strony, aby zamknąć pory mięsa. Usmażone kawałki mięsa odstawić na talerz i smażyć kolejne z dodatkiem masła, bądź oleju. Całość mięsa dodać do garnka, zalać 2 L wody, dodać sos sojowy, suszony tymianek oraz sól(...)pieprz do smaku. Gotować całość na małym ogniu ok. 1,5 godziny aż mięso zmięknie i stanie się jednocześnie kruche. W tym czasie przygotować na oddzielnym rondlu bądź patelni pieczarki. Pieczarki oczyścić i pokroić na 4 części każdy, lub drobniej w zależności od wielkości pieczarek. W rondelku rozpuścić masło i dodać drugą część cebuli, lekko zrumienić. Dorzucić pieczarki i smażyć
Calzonella.comPomysł wykorzystania schabu do kiełbasy powstał podczas przygotowania parzonych schabów na kanapki, w czterech smakach schaby-parzone... Do schabów parzonych wykorzystujemy schab środkowy i wtedy zostaje sporo mięsa do wykorzystania na inne pyszne dania: gulasz, świeżonkę lub na kiełbasę. Skład na ~3kg kiełbasy: 2 kg mięsa chudego pokrojonego w kostkę 0,5-1cm oraz(...)mięsa tłustego zmielonego na drobnym sitku... ... mięso przyprawiamy: 1 łyżka soli kamiennej, 1 płaska łyżka soli peklowej, 1 łyżka cukru, 1 łyżka pieprzu mielonego, 3 łyżki papryki, 5 łyżek majeranku, 15 ziaren jałowca... szklanka wody. Wszystko razem łączymy w misce i wyrabiamy na jednolitą masę. Tak przygotowaną kiełbasę chowamy do lodówki pod przykryciem na minimum 12 h. ...potem płuczemy jelita
chleba naszego