surowej, białej kapusty 2 łyżki smalcu (najlepiej kaczego lub gęsiego) 400 g dobrej jakości kiełbasy (najlepiej jałowcówki z dziczyzny) 400 g świeżej biodrówki lub karkówki (mogą być też resztki mięs pieczonych ze Świąt) 300 g surowego lub lekko podwędzanego boczku 4 średnie cebule 4 ząbki czosnku 4 jagody jałowca 6 liści laurowych 8 ziaren ziela angielskiego 3 łyżki koncentratu pomidorowego(...)sól morska świeżo mielony pieprz Zaczynamy od przygotowań, które są najżmudniejsze. Śliwki i grzyby namaczamy oddzielnie w wodzie (po ok. 1 szklance) i zostawiamy na godzinę. W tym czasie mięso: karkówkę, kiełbasę i boczek kroimy w 1 – 1,5 cm kostkę. Białą kapustę kroimy na cztery części, wycinamy głąb (nie będzie potrzebny) i szatkujemy na cienkie paski. Kapustę kiszoną
Poezja smakuKarkówka pieczona w kapuście Kruche i aromatyczne mięso, które idealnie komponuje się ze smakiem kiszonej kapusty. Danie to trochę w smaku przypomina tradycyjny bigos. Jest to świetna opcja na przyjęcie, kiedy chcemy zaskoczyć gości czymś nowym a do tego bardzo smacznym. Do tak przyrządzonego mięsa polecam podać pieczone ziemniaczki, które możemy upiec w piekarniku, w tym samym czasie co karkówkę(...)listki laurowe, 2 kulki pieprzu, 2 kulki ziela angielskiego opcjonalnie: 1 łyżka kminku 3 łyżki wody Przyprawy: sól, pieprz, słodka czerwona papryka, chili, majeranek olej do smażenia *** Mięso myjemy, kroimy na plastry i oprószamy przyprawami. Następnie przekładamy do miski i odkładamy do lodówki na około godzinę. Następnie na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy karkówkę z każdej strony na mocnym
Blog z Apetytemsmaczny! Tym razem przy przepisie jest trochę zabawy, bo surową tuszkę karpia należy najpierw oczyścić i zdjąć skórę uważając, żeby jej nie porwać. Następnie do skóry włożyć doprawione zmielone mięso z wyfiletowanej tuszki (już bez ości) i upiec. Karp przeszedł pozytywnie testy na rodzinie. Poleca się na Wigilię. Składniki na 6 porcji : 1300g tuszka z karpia (może być też karp(...)mleku i odciśnięta) sól i świeżo mielony pieprz łyżka oliwy Karpia opłukać, oczyścić z łusek (pozostawić te przy grzbiecie). Zdjąć skórę z tuszki, delikatnie oddzielając nożem kawałek skóry od mięsa, po czym oddzielać palcami, uważając żeby nie uszkodzić skóry. Skórę przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą. Cebulki posiekać dosyć drobno i podsmażyć na odrobinie oliwy. Zeszkloną cebulkę odstawić do ostygnięcia
Dietologtrochę rosołu. Poza tym wyszły bardzo smaczne. Jak zawsze przepis na ciasto pochodzi z „Kuchnia polska” pod redakcją M.M. Kastelik (a dokładniej ze strony 50 z przepisu Pierogi z mięsem), a farsz to mój pomysł. Uszka z mięsem Przygotuj nóż i deskę do krojenia, garnek, łyżkę, sitka, miski (w tym jedną bardzo dużą), kieliszek, wałek do ciasta, stolnicę lub inną(...)płaską powierzchnię (np. stół), łyżeczkę. Przygotuj składniki: Farsz: ½ kg mielonego mięsa wieprzowego (np. łopatki), 1 niedużą cebulę, 1 czerstwą bułkę, 1-2 jajka, bułkę tarą, sól, pieprz, mieloną słodką paprykę, ewentualnie mleko, Ciasto: ½ kg mąki, 1 szklankę ciepłej wody, 1 jajko, szczyptę soli, mąkę do podsypywania. Zacznij od przygotowania ciasta. Jajko sparz, a mąkę przesiej. Na stolnicę wysyp mąkę
blog.moje-pasje.infoCiebie ! Szybkie i łatwe w wykonaniu danie z piekarnika. Składniki: ok. 15 płatów makaronu na lasagne (zależy od wielkości naczynia) 600 ml mleka 0,5 kg mięsa mielonego 450 g mrożonego szpinaku liściastego 0,5 L pasaty pomidorowej firmy Jamar 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 cebule 3 ząbki czosnku przyprawa prowansalska, pieprz, sól, bazylia, oregano 4 łyżki masła 3 łyżeczki(...)kopiaste mąki pszennej 100 g startego sera gałka muszkatołowa olej do smażenia Wykonanie: Cebulę kroimy w kostkę i dzielimy na połowę. Na jednej patelni podsmażamy część cebuli z mięsem mielonym, a w niewielkim garnku z niewielką ilością wody dodajemy cebulę i zmrożony szpinak. Szpinak tak długo podsmażamy aż cała woda z niego odparuje i doprawiamy solą i pieprzem, szpinak
W Moim Magicznym DomuKotlety jagnięce na świąteczny obiad! Kotlety jagnięce zawsze sprawdzą się na świąteczny obiad! Oczywiście jeśli lubimy jagnięcinę . Mięso marynuję czosnkiem i rozmarynem. Taka kompozycja przypraw najlepiej mi odpowiada do kotletów z kostką. Po godzinie marynowania mięso nabiera smaku i jest gotowe do smażenia lub grillowania. Zajmuje to zaledwie kilka minut. Zanim więc przystępuję do termicznej obróbki mięsa, najpierw przygotowuję wszystkie(...)pieczone pomidory…Dla każdego coś dobrego… Kotlety jagnięce smażę na mocno rozgrzanym maśle. Są soczyste w środku różowe i miękkie. Moim zdaniem jest to jedno z lepszych mięs do smażenia. Jeśli wolicie mięso bez kości to polecam polędwicę z jagnięciny . Kotlety jagnięce Składniki: na 2 porcje 4 kotlety jagnięce 1 czosnek solo 1 gałązka świeżego rozmarynu 1 łyżeczka
codojedzeniaFrancuzi ukochali sobie drób ponad wszelkie inne mięsa – znajdziecie więcej przepisów na przyrządzenie kurczaka po francusku niż po chińsku, tego jestem pewna! Ten kurczak pieczony w maśle jest genialnym świadectwem prostoty francuskiej kuchni – tylko kilka podstawowych składników, odpowiedni sposób obróbki i kurczak zamienia się w prawdziwą gwiazdę na stole. Każdy kęs to poezja – masło, czosnek, pietruszka. Moje ulubione trio! Piekarnik(...)przeciśnięty dwukrotnie przez praskę, łyżeczkę soli i pół łyżeczki pieprzu. Dokładnie mieszamy wszystko razem na pastę. Kurczaka oczyszczamy z odstających fragmentów tłuszczu i osuszamy papierowymi ręcznikami. Oddzielamy skórę od mięsa na piersiach – wkładamy dłoń pod skórę i lekko poruszając palcami w każą stronę robimy miejsce między piersiami i skórką kurczaka – ostrożnie i delikatnie, żeby skórki nie podziurawić i nie porwać
Karo in the KitchenKomu te dania najbardziej przypadną do gustu? Kuchnia arabska jest dość specyficzna. Wyrazista w smaku i niezwykle aromatyczna, znajduje wielu zwolenników. Chociaż bazuje przede wszystkim na daniach opartych o mięso (wołowe, baranie, drobiowe, ale nigdy wieprzowe), pojawia się w niej wiele akcentów wegetariańskich. Kebab – jedno danie w wielu odsłonach Kebab to niezwykle popularne danie kuchni arabskiej, które zdetronizowało popularne niegdyś(...)wielu stałych gości. Warto jednak mieć świadomość, że kebab to ogólna nazwa potrawy, która występuje w wielu różnych odsłonach. Różnice polegają na sposobie przyrządzania składników, sposobie podawania, rodzaju zastosowanego mięsa oraz wykorzystanych dodatkach. Jeśli chodzi o kebab serwowany w Katowicach oraz lokalach w innych miastach, najbardziej popularna jest wersja doner. W tym przypadku mięso pieczone jest na obrotowym rożnie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Jesienne chłody to najlepsza pora na takie gorące, parujące i aromatyczne dania. Bardzo polecam :-) * * * Składniki (proporcje dla 4-osobowej rodziny): 300 g bezglutenowego makaronu (np. świderki) 500 g mielonego mięsa 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 jajko ok 100 g bezglutenowej bułki tartej lub 100 g orkiszowej kaszki manny 500 g passaty pomidorowej 2 puszki pomidorów (ja używam całych, wtedy(...)sól, pieprz, bazylia, oregano, tymianek, zioła prowansalskie, majeranek, papryka słodka i odrobina cukru mała kostka żółtego sera do starcia tarty ser twardy typu parmezan Wykonanie: 1. Zaczynamy od zmielenia mięsa. 2. Gotujemy makaron jak zwykle. 3. Kroimy cebulę w drobną kostkę i smażymy na oliwie. Gdy się zezłoci, odstawiamy do ostygnięcia. 4. Do miski wlewamy passatę, następnie w osobnym talerzu
Kawa z mlekiemwiedzy. Większość potraw, jakie podajemy w towarzystwie sosu powinny być przygotowane z deglasowaniem, czyli z banalną techniką polegająca na „odklejeniu” smaku z patelni, który pozostał po smażeniu głównego składnika (mięsa, drobiu, ryb lub warzyw). Deglasowanie to wlanie niewielkiej ilości płynu (wody, bulionu, śmietany lub wina) na patelnię pokrytą skarmelizowanymi resztkami, zagotowanie go, a następnie delikatne zeskrobywanie glazury za pomocą drewnianej(...)chrupiące czarne węgielki :) Natomiast por udusił się idealnie, bez rumienienia i bez przyklejania do patelni: Kolejną potrawą jaką testowałam na nowej patelni było Chilli con carne z 1 kg mięsa. Patelnia jest patelnią głęboką i byłam ciekawa, czy pomieści podwójną porcję potrawy, jaką przygotowywałam do tej pory w dużym żeliwnym garnku. Oczywiście pomijam tutaj podsmażanie mięsa, które należy wykonać partiami
Moja DelicjaDomowe wędliny suszone dla każdego, bez wędzenia. -- Świeże (nie mrożone) mięso myjemy w zimnej wodzie i osuszamy. Potem odcinamy nożem (formujemy kształt) niepotrzebne kawałki- tłuszczu itp. Przygotowane schaby nacieramy solą kamienną niejodowaną lub morską i cukrem. Wstawiamy do naczynia(szklane, nierdzewne,ceramiczne) i chowamy na 48 h do lodówki. Co 12 h odlewamy wydzielające się soki i wycieramy naczynie(...)mięso przewracamy. Na 1 kg mięsa dajemy 2 łyżki soli +2 łyżki cukru. Odcięte mięso wykorzystamy na gulasz lub do innych potraw. Możemy od razu zrobić pyszną zupę na bazie bulionu warzywnego, do którego dodamy świeżo podsmażone kawałki schabu... -- Gdy mięso już nie wydziela soków, posypujemy trochę solą, nacieramy czosnkiem i potem wcieramy pozostałe ulubione przyprawy, które dadzą dodatkowy smak
chleba naszegowody 2 łyżki cukru trzcinowego Królika pokrojonego przekładam do garnka, wlewam trzy litry wody, dodaję obraną marchewkę, seler, por, liście laurowe, ziele, jałowiec, łyżeczkę soli i gotuję do miękkości mięsa. Cebule kroję w kostkę i przesmażam na oleju, dodaję wątróbkę i dalej smażę. Bułkę namaczam w mleku. Mięso ugotowane studzę, obieram i mielę maszynką do mięsa razem z warzywami które(...)gotowałam i wątróbką. Masę przekładam do miski, dodaję bułkę odsączoną, jajka, sól, pieprz, oliwę od pomidorów cztery łyżki i wyrabiam mięso dokładnie, dodaję pestki dyni. Foremkę od babki o długości 25X11,5 cm smaruję oliwą i obsypuję bułką tartą. Przekładam 1/3 masy do foremki, dodaję połowę pokrojonych pomidorów, na to druga warstwa pasztetu, i resztę pomidorów, i ostatnia warstwa mięsa
wesoła kuchniaziele angielskie 0,5 g/kg -gałka muszkatołowa 0,5 g/kg -czosnek świeży 4 g/kg -suszony chili strąk 1-2 g/kg gnieciony w ręku -woda 250 ml dodana podczas mieszania mięsa razem z przyprawami -woda 100 ml dodana przed napełnieniem w jelita -jelita wp rozmiar 28-32 WYKONANIE Kupione mięso tniemy w mniejsze kawałki aby można było je dobrze zapeklować. Peklujemy(...)rozmiarem rozdrabniania, czyli w 4 pojemnikach. Czas peklowania 48 godz. w temp.4-6 st. Po tym czasie mielimy boczek,podgardle oraz ścinki resztę mamy już pocięte w kostkę. Następnie mięso mieszamy każde osobno do kleistości. Później łączymy całe mięso dodajemy stopniowo przyprawy i 250 ml wody i mieszamy aby rodzaje mięs i przyprawy dobrze się wymieszały. Odstawiamy do lodówki
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.żółtego -3 jajka -250g śmietany 12% -200 ml mleka -natka z pietruszki -szczypta wegety -pieprz do smaku -spora szczypta oregano Ćwiartki z kurczaka gotujemy. Studzimy i obieramy z mięsa .Mięso siekamy na drobno. Grzyby kroimy drobno i smażymy na maśle -dodajemy do mięsa z kurczaka,doprawiamy solą i pieprzem. Do garnka dajemy pokrojoną cebulę,startą(...)dużego naczynia żaroodpornego (5l) wykładamy warstwą ziemniaków,polewamy je niewielką ilością masy z jajkami,na to dajemy warzywa (trochę zostawiamy) , następnie ziemniaki,znów trochę masy z jajkami,mięso z grzybami (trochę odkładamy),ziemniaki,trochę masy z jajkami, warzywa i mięso i ,ostatnią warstwę ziemniaków. Na nie wylewamy resztę masy z jajkami i całość posypujemy resztą sera. Naczynie zakrywamy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuKurczak zawijany w boczek to doskonała alternatywa dla zwykłych kotletów z piersi kurczaka. W połączeniu z farszem z oliwek, suszonych pomidorów i pestek dyni mięso nabiera niesamowitego smaku. Kurczak w boczku doskonale smakuje z domowymi frytkami z piekarnika . Zarówno frytki, jak i kurczaka, możemy przygotować w piekarniku w tym samym czasie. 1 podwójna pierś kurczaka ok 250 g boczku (surowego(...)Kurczaka myjemy i oczyszczamy z błon. Dociskamy do deski ręką i delikatnie robimy od boku nacięcie, tak by w piersi powstała „kieszonka”. Trzeba uważać, żeby nie przeciąć mięsa na wylot. Tak przygotowane mięso faszerujemy przygotowaną wcześniej masą z suszonych pomidorów i oliwek. Na desce do krojenia układamy plasterki boczku tak, by delikatnie na siebie nachodziły. Nafaszerowaną pierś kurczaka
Dieta bez mleka