spokojnie może stanowić samodzielne danie obiadowe. Ale oczywiście jeśli chcemy możemy ją podać z ziemniaczkami albo z pieczywem. Taki obiad to niebo w ustach! Składniki: 0,5kg mięsa mielonego wieprzowego 1 jajko 3 łyżki bułki tartej przyprawy do mięsa: pieprz, sól, papryka mielona słodka oraz ostra, majeranek, czosnek granulowany 1 młoda kapusta 1 cebula 2 marchewki 1 liść(...)laurowy 2 kulki ziela angielskiego sól, pieprz pęczek koperku 1 niepełna szklanka bulionu warzywnego lub rosołu pół szklanki mąki do obtoczenia mięsa olej do smażenia *** Do mielonego mięsa dodajemy jajko, bułkę tartą oraz przyprawy- do smaku. Całość dokładnie mieszamy *** *** Z masy mięsnej formujemy niewielkie klopsiki, które następnie obtaczamy w mące *** *** Klopsiki podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, ze wszystkich stron
Blog z Apetytemodmiana. Pyszna odmiana :) To wydanie pulpecików jest nawet lżejsze niż w sosie pomidorowym. Przynajmniej dla mnie :P No....to chyba wypada napisać jak je robię :D * 50 dkg mięsa mielonego - miałam indycze * 1 jajo * 1 bułka kajzerka namoczona w mleku * 1 malutka cebulka * 2 ząbki czosnku * odrobina bułki tartej - opcjonalnie * mąka do obtaczania pulpetów * przyprawy: sól, pieprz ziołowy i kolorowy(...)masło do podsmażenia * śmietana 18% lub 22% * koperek Mięso wymieszałam porządnie z jajkiem, odciśniętą z mleka bułką, startą na tartce o grubych oczkach cebulą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i przyprawiłam solą i pieprzem. Miałam mięso mielone drobiowe i nie dodawałam cebuli i czosnku w ilościach takich jak dodaję do wieprzowego. Jest ono delikatniejsze i nie chciałam zagłuszyć jego smaku
Pieprzyć z Fantazjąjest konieczne. W pieczeniu najważniejsze jest by dobrze je upiec przed wydrążeniem. Takie przynajmniej jest moje zdanie. To co włożymy do środka to już jest nasza wyobraźnia. Grzyby, mięso, szpinak, cebulka a może nawet jajko. Moje pierwsze pieczone bataty nafaszerowałam mięsem mielonym. Składniki: * 2 większe bataty * 50 dkg mięsa mielonego * cebula * 3 ząbki czosnku * 1/2 szklanki przecieru pomidorowego * żółty tarty(...)minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Kiedy bataty były już upieczone za pomocą łyżki wydrążyłam środek. Pozostawiłam ścianki o grubości ok. 5 mm. Zabrałam się za przygotowanie farszu. Mięso mielone usmażyłam na patelni z dodatkiem posiekanej cebuli. kolejno dodawałam przecier pomidorowy, przeciśnięty przez praskę czosnek i na koniec przyprawiłam do smaku solą, papryką, pieprzem i ziołami. Wydrążony miąższ
Pieprzyć z FantazjąCześć! Stęskniłam się za jej smakiem do tego stopnia, że musiałam ugotować :) Fasolka po bretońsku. Fasolki nie gotuję na wywarze z mięsa. Dodaję później do niej tyle podsmażonego, że mięsa już naprawdę wystarczy. Załóżmy, że mamy opakowanie 400 g. Przepłukuję fasolę i zalewam wodą na kilka godzin. Przy weekendzie zalewam na noc a na tygodniu jak idę(...)już napęcznieje wrzucam do garnka z tą samą wodą, co się moczyła i dolewam, jeśli jest taka konieczność. Powolutku się gotuje. W tym czasie zajmuję się krojeniem mięsa i kiełbasy. Podsmażam i jak najszybciej wrzucam do gotującej się fasoli, żeby jak najbardziej przeszła smakiem mięsa. Wspomnę, że jak odkrawam skórę od boczku, wrzucam ją do potrawy. Dodaje to troszkę
Pieprzyć z FantazjąPachnąca latem tarta w stylu włoskim. Syta, z mięsem, warzywami i serem. Idealna na śniadanie, obiad czy kolację. Na talerzu prezentuje się elegancko, zwłaszcza w towarzystwie świeżych ziół. Składniki (4 porcje) Ciasto -200 g mąki pszennej (ok. 1 i 1/3 szklanki) -100 g masła -1 żółtko -łyżka śmietany 18% -łyżeczka cukru -1/3 łyżeczki proszku do pieczenia -szczypta soli Farsz(...)wołowego mięsa mielonego -2 duże pomidory -1 ząbek czosnku -3 łyżki startego parmezanu -100 g startego sera cheddar -2 jajka -3 łyżki mleka -1/2 szkl.gęstej śmietany -1 łyżka oleju -sól, pieprz -2 łyżeczki posiekanej świeżej bazylii Przygotowanie Składniki na ciasto posiekać. Zagnieść gładkie kruche ciasto. Wylepić formę do tarty. Ciasto obciążyć kuleczkami do pieczenia albo gęsto ponakłuwać widelcem
Zielona KuchniaStaram się zrobić coś co nie jest kaloryczne. Osoby które chcą zgubić kilka kilogramów mogą zjeść bez wyrzutów sumienia danie bardzo dobre, polecam. Przygotowanie mięsa – do miski wsypać wszystkie zioła, dodać jogurt i wymieszać. Piersi kurze posolić, doprawić pieprzem i papryką ostrą. Mięso włożyć do miseczki z jogurtem i dokładnie obtoczyć w nim mięso. Zostawić na godzinę w lodówce(...)osolonej wodzie. Gotować od zagotowania około 5 minut. Warzywa odcedzić i rozłożyć na dnie naczynia. Na warzywach rozłożyć piersi kurze i ziemniaki. Do miseczki w której marynowało się mięso wlać wodę i wymieszać. Wylać na warzywa i mięso. Skropić potrawę oliwą z oliwek. Pieczenie – nagrzać piekarnik do 200 C. Włożyć naczynie do piekarnika i piec 30 minut. Następnie zwiększyć
Kuchnia Pokoleńdzieci też , jajka są pyszne , dużo bardziej delikatne i aromatyczne , niż wersja szkocka . Na pewno powtórzę i to nie raz Składniki dla 4 osób : 20 jaj przepiórczych 450 g mięsa jagnięcego 1 mała cebula 1 zielona papryka chilli 1 łyżeczka startego lub siekanego , świeżego imbiru (lepiej utrzeć na drobniutkiej tarce ) 1 łyżeczka zmiażdżonego praską czosnku 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry(...)gotującą się wodę ( nie pękają jak kurze ) , po czterech minutach wyławiamy i przekładamy do miski z zimną wodą w której zostawiamy je na trzy minuty . Po tym czasie obieramy .Mięso mielimy przez maszynkę o drobnych oczkach , kilkakrotnie , razem z cebulą i chilli . Dodajemy do niego czosnek , imbir ,kolendrę , garam masalę , sól i roztrzepane jajko kurze, wyrabiamy na gładką masę . Jajka
Ogrodnik w podróżyKotlety z indyka z warzywami smażonymi na patelni. Już wcześniej pisałam, że kilka dni temu kupiłam piękny udziec z indyka, który samodzielnie zmieliłam, z jednej części mięsa mielonego przygotowałam na obiad kotlety z indyka z cukinią, marchewką i porem , a z drugiej części usmażyłam kotlety mielone z warzywami. Polecam też inne potrawy z indyka: – Rolady z indyka pieczone(...)rozmarynem – Satay z indyka pikantny – Indyk w potrawce – Dietetyczny indyk z kaszą i warzywami – Ćevapčići z mielonego mięsa z indyka – klopsiki w sosie koperkowym Z mielonego mięsa z indyka polecam zrobić na obiad pyszne kotlety mielone z warzywami. Kotlety mielone z indyka z warzywami: z cukinią, marchewką i papryką 500 g udźca z indyka
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięGulasz z kurczaka z pieczarkami – Składniki: 1 duża podwójna pierś z kurczaka – ok. 570g 250g pieczarek 1 cebula – ok. 160g 1 łyżka sosu sojowego do zamarynowania mięsa i 1 łyżka do doprawienia sosu gulaszowego 1 czubata łyżeczka papryki słodkiej w proszku 1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego sól i pieprz do smaku mąka pszenna do oprószenia mięsa olej(...)dość słony), świeżo mielony pieprz do smaku, 1 płaską łyżeczkę czosnku granulowanego oraz 1 łyżeczkę papryki słodkiej. Wymieszać dokładnie i odstawić na ok. 20 minut. Po tym czasie oprószyć mięso mąką pszenną. Na patelni rozgrzać olej i smażyć mięso do czasu zrumienienia. Na drugiej, większej patelni, rozgrzać olej, zeszklić drobno posiekaną cebulkę. Następnie dorzucić pieczarki pokrojone w ćwiartki i smażyć
Kulinarne Przebojeziemniakami, ryżem czy kaszą co lubicie i na co macie czas. Zapraszam :) Składniki : około 700 g karkówki 1 cebula 1 puszka chili sin carne Bonduelle 1 łyżka przyprawy do mięsa wieprzowego Galeo 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu Galeo 1łyżeczka ziół prowansalskich 2 łyżeczki soli kilka igiełek świeżego rozmarynu kilka listków tymianku i oregano 1/2 łyżeczki chili w proszku(...)łyżka czerwonej papryki 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 1/4 szklanki oleju około 1 l bulionu np z rosołu lub wody Wykonanie : Mięso myjemy, osuszamy ręczniczkiem papierowym i kroimy w grubszą kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę.Wszystkie przyprawy mieszamy ze sobą razem z cebulą i czosnkiem, dodajemy do oleju i nacieramy mięso, następnie odstawiamy na kilka
Sama słodycz i szczypta chiliPieczarki są bardzo uniwersalne. Smakują ze wszystkim. I samodzielnie, i w sałatce i na pizzy i razem z różnymi mięsiwami. Dziś właśnie w zestawieniu z drobiowym mięsem mielonym. Zaskoczycie tymi kotlecikami rodzinę. Będą się spodziewali zwyczajnych kotletów, a tu w środku będzie czekała na nich pieczarkowa niespodzianka. Ja bardzo lubię te kotlety. Polecam i Wam. 500-600 g mielonego mięsa(...)Oczyszczone pieczarki drobno siekamy. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na łyżce oleju lub masła. Następnie dodajemy pieczarki i smażymy do odparowania wody. Doprawiamy sola oraz odrobiną pieprzu. Mielone mięso przekładamy do miski. Dodajemy musztardę, jajko, sól, pieprz oraz przyprawę do kurczaka/do grilla, mieszamy. Dodajemy bułkę tartą w takiej ilości, by całość była dość zwarta (ilość zależy jak dużego jajka
Smaki Na TalerzuKolorowe, iście wiosenne mięso z zdrowym wnętrzem. Awokado podane na ciepło ma bardzo fajny smak. A dobrze doprawione stanowi rewelacyjny dodatek do wielu dań. Taki obiad zaspokoi nawet wybredne podniebienia. Filet z piersi kurczaka Ostra czerwona papryka ½ awokado Garść szpinaku baby (świeżego) 50 g żółtego sera Sól Pieprz świeżo mielony Czerwony pieprz 1 jajko Bułka tarta Filet z kurczaka kroimy(...)płaty, rozbijamy tłuczkiem. Mięso przyprawiamy ostrą wędzoną papryką. Na każdym płacie mięsa rozkładamy umyty i osuszony szpinak. Następnie plasterki obranego awokado. Na końcu plastry żółtego sera. Całość oprószamy świeżo zmielonym pieprzem. Mięso zwijamy w ciasny rulon. Panierujemy w rozmąconym jajku i bułce tartej. Smażymy na rumiano z każdej strony na rozgrzanej patelni. Po usmażeniu dajemy mięsu odpocząć, następnie kroimy
VioletoweKucharzenieSkładniki: schab świeży bez kości 1,5 kg, śliwki wędzone 200 gram boczek wędzony 15 dag, cebula 1 sztuka większa, przyprawa marynata do mięs klasyczna Prymat 1 opakowanie + dodatki wg. opisu na opakowaniu świeży schab bez kości opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym, ostrym, wąskim nożem zrobić tunel do nadziewania przyprawę marynata do mięs wymieszać z olejem, wodą wg. sposobu użycia śliwki(...)wędzone, boczek wędzony i cebulę pokrojone w kostkę wpychać palcem do tunelu, mocno natrzeć cały schab przyprawą marynata do mięs schab włożyć do rękawa, rękaw zamknąć spinaczami i włożyć do blaszki, schować do lodówki najlepiej na całą noc piec w piekarniku nagrzanym na 210C, grzanie góra/dół około 70 minut, następnie rękaw na środku rozciąć i piec jeszcze
W Mojej Kuchni Lubię