Mielonego można zrobić na kilkanaście różnych sposobów. Dziś zapraszam Was na przepis na mielonego z mięsa kurczaka, do zrobienia którego najlepiej użyć mięsa z podudzia. Będzie ono mniej suche niż filet z piersi kurczaka, a przez to kotlety wyjdą bardziej soczyste. Polecam Wam garść moich ulubionych przepisów: – przepis na gnoccchi – dyniowe gnocchi – sałatka grecka – przepis(...)kotlet schabowy inaczej – kotlet schabowy – placek po węgiersku – kotlety ziemniaczane KOTLETy mielone z kurczaka PRZYGOTOWANIE: 30 minut ILOŚĆ KOTLETÓW: ok 10 sztuk SKŁADNIKI: – 500 g mięsa mielonego z kurczaka (najlepiej z podudzi) – 1 jajko – 1 namoczona w wodzie bułka (kajzerka) – 1/2 cebuli – 4-5 łyżek bułki tartej + bułka do obtoczenia kotletów
nietylkopasta.plbyła zupka,ale w oko wpadły mi te klopsiki z makaronem , wyglądające jak ośmiorniczki.Super pomysł.polecam. bulion kilka ziemniaków marchewka, pietruszka listek, ziele sól,pieprz 25 dkg mięsa mielonego makaron spaghetti [ kilka nitek makaronu] 1 cebula 1 jajko majeranek sól, pieprz do smaku koper Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę , dodać do bulionu , dodać również warzywa(...)Mięso wymieszać z jajkiem , doprawić.Makaron spaghetti połamać na 3 części.Z mięsa formować małe kulki , do mięsa wkładać pocięty makaron.Ilość makaronu czyli "nóg ośmiornicy "dowolna.Do gotującej się zupy wrzucić kulki mięsa z makaronem i gotować razem jeszcze kilka minut.Dodać koperek , doprawić w razie potrzeby
Moje domowe kucharzenieSkładniki (na 1 porcję) - pół woreczka kaszy jaglanej (ok. 50 g), - średnia cukinia (ok. 290 g), - 100 g mięsa z piersi kurczaka, - łyżeczka oleju rzepakowego (ok. 5 g), - pół małego pora (ok. 60 g), - ząbek czosnku, - łyżeczka koncentratu pomidorowego (ok. 13 g), - łyżka natki pietruszki (ok. 4 g), - mały pomidor (ok. 100 g), - pół mozzarelli (ok. 63 g), - przyprawy: papryka(...)curry, oregano, sól i pieprz. Sposób przygotowania 1. Kaszę dokładnie płuczemy i gotujemy według przepisu na opakowaniu. 2. Cukinię przekrawamy wzdłuż na pół i wydrążamy miąższ ze środka. 3. Mięso z piersi kurczaka kroimy w drobną kostkę, marynujemy w oleju, papryce słodkiej, papryce ostrej, curry, szczypcie soli, pieprzu i smażymy na patelni teflonowej. 4. Do mięsa dodajemy drobno pokrojony
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachpietruszki. Wsypać kurkumę, curry. Papryki oczyścić z nasionek i błonek i pokroić w bardzo drobną kostkę, wrzucić do jogurtu. Doprawić wszystko solą i pieprzem. Wymieszać dokładnie. Do jogurtu włożyć mięso, dokładnie obtoczyć mięso. Wstawić do lodówki na dwie godziny. Naczynie żaroodporne posmarować oliwą z oliwek. Wyjąć mięso z marynaty i położyć na dno naczynia. Marynatę rozłożyć na kawałkach mięsa. Pomidorki(...)koktajlowe przekroić na pół i rozrzucić naokoło mięsa.Wlać wodę. Nagrzać piekarnik do 200 C i piec 40 minut. Pierwsze 25 minut piec przykrywając formę. Następnie odkryć i piec pozostały czas. Podawać gorące. Smacznego
Kuchnia Pokoleńłyżeczki pieprzu 3 łyżeczki majeranku 1 szklanka zimnej wody jelita wieprzowe Do parzenia: 4 l. wody 1 łyżeczka soli 3 liście laurowe 3-4 kulki ziela angielskiego Wykonanie: Mięso pokroić na małe kawałki. Boczek i karkówkę zmielić na sitku o małych oczkach, szynkę zmielić na sitku o dużych oczkach. Do zmielonego mięsa dodać sól, pieprz, czosnek przeciśnięty przez praskę(...)majeranek roztarty w dłoniach. Dobrze wymieszać rękoma. Wlać wodę i dość długo wyrabiać. Polecam męskie ręce, mąż może się na coś przydać :) Tak przygotowane mięso przykryć i wstawić do lodówki na 24 godziny. Jelita namoczyć w chłodnej wodzie i zostawić na kilka godzin. Ja moczyłam 5 godzin. Tulejkę od maszynki nasmarować lekko olejem. Naciągnąć delikatnie jelito i nadziewać mięsem, formując
Agusiowe smakołykipokazać. Mam nadzieję, że w kolejnych edycjach Akcji, bo już teraz mogę Was zapewnić, że będą kolejne części tej zabawy, uda mi się dodać więcej przepisów z mięsem i rybami, a tymczasem zapraszam na pyszną szkocką "grochówkę" . Sekret tej zupy tkwi w przygotowaniu dobrego wywaru na wędzonce, a następnie dodanie słodkiej melasy, która nadaje zupie niepowtarzalnego smaku i koloru(...)dodać obrane warzywa (marchewkę, pietruszkę, selera, selera naciowego, pora, cebulę i czosnek), dodać przyprawy (pieprz, ziele angielskie, listki laurowe i goździki), zalać zimną wodą, tylko na tyle, aby zakryła mięso i warzywa i powoli zagotować. Gotować na minimalnym ogniu (tak jak rosół) do czasu aż mięso i warzywa będą miękkie 2-3 godziny.* Gdy wywar będzie ugotowany wyłowić mięso
Codzienne GotowanieBiały barszcz na żeberkach i mięsie obowiązkowo, bynajmniej u nas w domu. Na delikatnym wywarze z dodatkiem zakwasu i przypraw. Biały barszcz podaję z białą kiełbasą – najczęściej przesmażam pokrojoną w talarki na rumiano – oraz z jajkiem ugotowanym na twardo oraz koperkiem lub rzeżuchą. Jest wspaniały, delikatniejszy niż żurek, polecam! Dziś u nas goście, więc biały barszcz, syty, pyszny(...)kiełbasą na mięsie podany z jajkiem i świeżym koprem się kłania. Smacznego Składniki: 400 g żeberek 4 pałki z kurczaka 2 marchewki 1 pietruszka 1 cebula z łupinką dobrze wyszorowana połowa selera ćwiartka kapusty 3 liście laurowe 4 ziela angielskie sól, pieprz, lubczyk suszony woda, ok. 2-2,5 l, ma przykryć mięso i warzywa lekko ponad stan zakwas, butelka
Zasmakuj Kuchniwzdłuż na połowy i solidnie posól. Odstaw na 15 minut. Krok 2 Rozgrzej olej na patelni. Posiekaj w kostkę cebulę i czosnek. Smaż mieszając przez 3-4 minuty. Dodaj mięsu, podkręć ogień i smaż oddzielając szpatułką duże grudki mięsa od siebie. Kiedy mięso zbrązowieje, dodaj zioła i przyprawy, zamieszaj. Dodaj przecier rozcieńczony wodą oraz wino. Przykryj i duś około(...)Spłucz sól z bakłażanów i osusz je. Przy pomocy łyżki usuń gniazda nasienne, pozostawiając około 1 cm miąższu razem ze skórką. Posiekaj drobno miąższ i dodaj do smażącego się mięsa. Duś jeszcze kilka minut. Krok 4 Rozgrzej piekarnik do 180 st. Posól bakłażany i wypełnij wydrążone środki smażony mięsem. Posyp kawałkami sera koziego. Wstaw do piekarnika na 20 minut. Krok
Niedzielny kucharzczerstwa bułka sól,pieprz Wykonanie : Do bulionu warzywnego dodajemy obrane marchewki i pietruszki, wkładamy też udka i pierś z kurczaka. Gotujemy ok 45 minut. Po tym czasie mięso wyjmujemy z rosołu, po ostudzeniu obieramy udka od kości. Do rosołu w którym gotowaliśmy mięso i warzywa wrzucamy całe oczyszczone pieczarki. Gotujemy ok 10 minut,po tym czasie wyjmujemy, osączamy(...)Bułkę moczymy w rosole, odciskamy. Przez maszynkę do mięsa trzykrotnie przepuszczamy mięso,bułkę i warzywa. Gotową masę doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Dolewamy szklankę bulionu w którym gotowaliśmy mięso i warzywa.Przekładamy do foremek.Na dno foremki wykładamy do połowy pasztet, układamy pieczarki jedna za drugą, przykrywamy masą mięsną. Pieczemy w piekarniku w temp 170 st ok godziny. W piekarniku
Z Majeczką w kuchniSmaczna zapiekanka z kalafiora, która robi się sama... wystarczy wstawić do pieca. -- Skład: kalafior, 0,5 kg mięsa mielonego, jajko, przyprawy, 1/2 szkl. bułki tartej, cukier, sól. Kilka różyczek brokułu, 6 łyżek majonezu, trochę zieleniny do ozdoby. Wymyty kalafior pozbawiamy liści i głąba, potem wrzucamy go na 5 minut do wrzątku,do którego wcześniej wsypaliśmy po łyżce soli(...)cukru... -- Mięso doprawiamy, dodajemy jajko, bułkę tartą i wyrabiamy na jednolitą masę. Wyjęty z wrzątku kalafior studzimy i potem napełniamy mięsem od strony wyciętych liści. Następnie przewracamy na drugą stronę i wkładamy do naczynia. Z wierzchu też napełniamy mięsem wolne przestrzenie pomiędzy różyczkami kalafiora. -- Po zużyciu mięsa, dokładamy majonez i brokuły. Zapiekamy w 200 st.C / 40 min. Potem gdy już
chleba naszegoNagoya’s cochin ” szaszłyki drobiowe Nagoya’s cochin , swoją nazwę zawdzięcza rasie kur z mięsa , których robi się tą potrawę , jest to podobno jedna z bardziej cenionych ras w Azji . Cochin w Polsce, znany bardziej jako Kochin , to rasa dużych kur o obfitym upierzeniu , porastającym nawet nogi . Oczywiście nic się nie stanie jeśli zrobicie je z naszych(...)rodzimych kuraków , smak będzie ten sam , no oczywiście w koneserach pewnie teraz krew się wzburzyła Hoduję kury Kochin i właśnie z jednej z moich kur pochodziło mięso , więc mogę stwierdzić , że owszem , kury ogromne ( kurczak wiek 6 m-cy ważył 3,6 kg ) smak delikatny , miękkie mięso , 100 % lepsze niż fermowe , ale swojskie zawsze są lepsze Jednak żadnych, specjalnych
Ogrodnik w podróżyBędąc wielbicielami galarety proponujemy taką wersję. Lubimy prawie wszystkie wersje. I z dodatkiem wołowiny i mięsa drobiowego, galaretę drobiową. Składniki 1 golonka wieprzowa 2 nogi wieprzowe ogon wieprzowy 500 g wołowiny 4 duże marchewki 1 duża pietruszka średni seler 1/2 małego pora - biała część jedna opieczona cebula 4 ząbki czosnku sól czarny pieprz mielony 2 ziarenka jałowca 2 ziarenka ziela(...)zebrałem szumowiny. Dodałem wołowinę. Gotowałem na maleńkim ogniu. Po około 2 godzinach dodałem całe warzywa wcześniej umyte i obrane . Dodałem czosnek i wszystkie przyprawy, gotowałem na wolnym ogniu, aż mięso zaczęło odchodzić od kości. Następnie mięso i warzywa wyjąłem z wywaru. Powstały bulion przesączyłem przez gęste sito. Doprawiłem solą i pieprzem. Mięso po ostygnięciu, rozdrobniłem na małe kawałki. Marchew pokroiłem
R'n'G Kitchenoleju kokosowym, nierafinowanym , najwyższej jakości, z pierwszego tłoczenia i jest tłoczony na zimno. Kokos pochodzi z upraw ekologicznych i nie zawiera tłuszczy trans. Miłego dnia kochani :-) Składniki: 400 g mięsa mielonego z indyka 1/2 kostki sera typu feta 1 pęczek natki pietruszki 1/2 szklanki panieru z ciecierzycy lub bułki tartej pieprz bio olej kokosowy do smażenia 1. Mięso przekładamy(...)miseczki, dodajemy do niego pół kostki pokruszonego sera feta, umytą, posiekaną natkę pietruszki, panier z ciecierzycy i pieprz. Rękami mieszamy mięso z serem feta, mocno przeciskając je przez rękach (ser połączy się nam wtedy dobrze w mięsem). 2. Ręką nabieramy porcje mięsa i formujemy małe kotleciki. Smażymy na rozgrzanym oleju kokosowym z obu stron. Podajemy z ziemniakami, kaszą, ryżem, sałatką
kruche babeczkiliście laurowe 4 ziela angielskie 1 papryka czerwona 1 papryka zielona Wykonanie: Łopatkę kroimy w kostkę, mniej więcej wielkości 2cm i podsmażamy, na gorącym oleju, do zrumienienia. Podsmażone mięso przekładamy do garnka. Na ten sam olej wrzucamy cebulę pokrojoną w kostkę. Solimy ją i podsmażamy do zeszklenia. Do cebuli, bezpośrednio na patelnię, dodajemy czosnek, przeciśnięty przez praskę. Podsmażamy go około(...)minuty. Podsmażoną cebulę z czosnkiem przekładamy do mięsa. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i miksujemy blenderem. Dodajemy do mięsa. Jeśli używamy pomidory z puszki, dodajemy również sok z puszki. Dodajemy przyprawy: majeranek, cukier, paprykę słodką, paprykę ostrą, sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie. Całość gotujemy pod przykryciem, do zmięknięcia mięsa. Papryki czerwoną i zieloną kroimy w kostkę i dodajemy
Smak mojego domu