mięso - 63110 przepisów (strona:409/4208)

Pieczarki faszerowane z grilla 160

Pieczarki faszerowane mięsem to danie, które z powodzeniem możemy przygotować będąc na działce czy wyjeździe. Oczywiscie trzeba mieć dostęp do grilla. Mięso mielone można kupić w sklepie – tak, są sklepy, w których mięso mielone jest na życzenie! Pieczarki należy grilować na tacce i pod przykryciem. Jeżeli nie mamy grilla z pokrywą, można przykryć grzyby folią aluminiową. 10 dużych, ładnych pieczarek(...)mięsa wieprzowego mielonego (łopatka), 3 ząbki czosnku, sól, chili w proszku lub ostra papryka, Czosnek rozgnieść. Pieczarki oczyścić, nie obierać. Wyrwać nóżki, które posiekać i wymieszać z czosnkiem, oraz mięsem. Doprawić do smaku solą i chili. Wypełnić pieczarkiem farszem. Grillować na tacce i pod przykryciem. Grillowałam na grillu COBB

królestwo garów
Schab duszony w sosie pomidorowym 453

window.adsbygoogle || []).push({}); Schab duszony w sosie pomidorowym – Składniki: 4 grube plastry schabu (ok. 550g) 1 duża cebula 1 duży ząbek czosnku sól i pieprz, papryka słodka do doprawienia mięsa mąka do oprószenia mięsa 1 puszka pomidorów krojonych 500ml bulionu mięsnego (np. przecedzony rosół) lub warzywnego (z tego przepisu: bulion warzywny przepis ) 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 liść laurowy(...)sosie pomidorowym – Wykonanie: Plastry schabu umyć, osuszyć, delikatnie rozbić tłuczkiem. Następnie z obu stron doprawić solą, pieprzem oraz papryką słodką oraz oprószyć mąką. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć mięso z obu stron, a po usmażeniu ściągnąć z patelni. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać. Na patelni, na której wcześniej smażyło się mięso

Kulinarne Przeboje
Bitki cielęce w sosie własnym 245

bardzo smaczne.   Składniki 0,5 kg cielęciny najlepiej polędwicy 1 duża cebula 1 kostka bulionu wołowego olej sól, pieprz (ziarna), ziele angielskie, liść laurowy 1 łyżka mąki Przygotowanie Mięso kroimy na kotlety grubości mniej więcej 1 cm i lekko rozbijamy. Nie solimy! Na bardzo rozgrzanej patelni z olejem smażymy je z obu stron tylko do uzyskania bladego koloru. Przekładamy(...)podsmażone mięso do garnka. Podsmażamy na tej samej patelni na tłuszczu z mięsa cebulę pokrojoną w piórka. Dodajemy do mięsa w garnku razem z tłuszczem ze smażenia. Zalewamy bulionem z kostki tak by przykryć mięso i dodajemy przyprawy do smaku sól, pieprz, 1 liść laurowy i 2 ziarna ziela angielskiego. Przykrywamy i dusimy na małym ogniu około

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Klopsiki z indyka w sosie koperkowym 199

jest moja ocena. Pulpeciki mogą stanowić samodzielne danie lub mogą być dodawane do zup, klopsiki zaś są duszone i najczęściej podawane z sosem. Klopsiki lub pulpeciki można zrobić z mięsa wieprzowego lub drobiowego, a także z ryb. Moje klopsiki zrobione są z mielonego mięsa indyka i duszone w sosie koperkowym. Klopsiki koniecznie trzeba obsmażyć, wtedy zachowają soczystość i zbyt długo(...)grubą kaszą jęczmienną. Klopsiki z indyka w sosie koperkowym są bardzo delikatne i lekkostrawne, dlatego często przygotowuję je na obiad latem. Składniki: (na około 20 sztuk) 1 kg mięsa mielonego z indyka 1 bułeczka pszenna 1 jajko średnia cebula 3 ząbki czosnku 2 spore wiązki koperku mała wiązka natki pietruszki łyżeczka pieprzu naturalnego łyżka pieprzu ziołowego 2 łyżeczki kolendry

Kuchcik gotuje
Klopsiki duszone w młodej kapuście 157

spokojnie może stanowić samodzielne danie obiadowe. Ale oczywiście jeśli chcemy możemy ją podać z ziemniaczkami albo z pieczywem. Taki obiad to niebo w ustach!     Składniki: 0,5kg mięsa mielonego wieprzowego 1 jajko 3 łyżki bułki tartej przyprawy do mięsa: pieprz, sól, papryka mielona słodka oraz ostra, majeranek, czosnek granulowany 1 młoda kapusta 1 cebula 2 marchewki 1 liść(...)laurowy 2 kulki ziela angielskiego sól, pieprz pęczek koperku 1 niepełna szklanka bulionu warzywnego lub rosołu pół szklanki mąki do obtoczenia mięsa olej do smażenia   *** Do mielonego mięsa dodajemy jajko, bułkę tartą oraz przyprawy- do smaku. Całość dokładnie mieszamy *** *** Z masy mięsnej formujemy niewielkie klopsiki, które następnie obtaczamy w mące *** *** Klopsiki podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, ze wszystkich stron

Blog z Apetytem
pulpety w sosie koperkowo - śmietanowym 203

odmiana. Pyszna odmiana :) To wydanie pulpecików jest nawet lżejsze niż w sosie pomidorowym. Przynajmniej dla mnie :P No....to chyba wypada napisać jak je robię :D * 50 dkg mięsa mielonego - miałam indycze * 1 jajo * 1 bułka kajzerka namoczona w mleku * 1 malutka cebulka * 2 ząbki czosnku * odrobina bułki tartej - opcjonalnie * mąka do obtaczania pulpetów * przyprawy: sól, pieprz ziołowy i kolorowy(...)masło do podsmażenia * śmietana 18% lub 22% * koperek Mięso wymieszałam porządnie z jajkiem, odciśniętą z mleka bułką, startą na tartce o grubych oczkach cebulą,  przeciśniętym przez praskę czosnkiem i przyprawiłam solą i pieprzem. Miałam mięso mielone drobiowe i nie dodawałam cebuli i czosnku w ilościach takich jak dodaję do wieprzowego. Jest ono delikatniejsze i nie chciałam zagłuszyć jego smaku

Pieprzyć z Fantazją
pieczone bataty z mięsem mielonym 175

jest konieczne. W pieczeniu najważniejsze jest by dobrze je upiec przed wydrążeniem. Takie przynajmniej jest moje zdanie. To co włożymy do środka to już jest nasza wyobraźnia. Grzyby, mięso, szpinak, cebulka a może nawet jajko. Moje pierwsze pieczone bataty nafaszerowałam mięsem mielonym. Składniki: * 2 większe bataty * 50 dkg mięsa mielonego * cebula * 3 ząbki czosnku * 1/2 szklanki przecieru pomidorowego * żółty tarty(...)minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Kiedy bataty były już upieczone za pomocą łyżki wydrążyłam środek. Pozostawiłam ścianki o grubości ok. 5 mm. Zabrałam się za przygotowanie farszu. Mięso mielone usmażyłam na patelni z dodatkiem posiekanej cebuli. kolejno dodawałam przecier pomidorowy, przeciśnięty przez praskę czosnek i na koniec przyprawiłam do smaku solą, papryką, pieprzem i ziołami. Wydrążony miąższ

Pieprzyć z Fantazją
fasolka po bretońsku 206

Cześć! Stęskniłam się za jej smakiem do tego stopnia, że musiałam ugotować :) Fasolka po bretońsku. Fasolki nie gotuję na wywarze z mięsa. Dodaję później do niej tyle podsmażonego, że mięsa już naprawdę wystarczy. Załóżmy, że mamy opakowanie 400 g. Przepłukuję fasolę i zalewam wodą na kilka godzin. Przy weekendzie zalewam na noc a na tygodniu jak idę(...)już  napęcznieje wrzucam do garnka z tą samą wodą, co się moczyła i dolewam, jeśli jest taka konieczność. Powolutku się gotuje. W tym czasie zajmuję się krojeniem mięsa i kiełbasy. Podsmażam i jak najszybciej wrzucam do gotującej się fasoli, żeby jak najbardziej przeszła smakiem mięsa. Wspomnę, że jak odkrawam skórę od boczku, wrzucam ją do potrawy. Dodaje to troszkę

Pieprzyć z Fantazją
Tarta po włosku z wołowiną i pomidorami 186

Pachnąca latem tarta w stylu włoskim. Syta, z mięsem, warzywami i serem. Idealna na śniadanie, obiad czy kolację. Na talerzu prezentuje się elegancko, zwłaszcza w towarzystwie świeżych ziół. Składniki (4 porcje) Ciasto -200 g mąki pszennej (ok. 1 i 1/3 szklanki) -100 g masła -1 żółtko -łyżka śmietany 18% -łyżeczka cukru -1/3 łyżeczki proszku do pieczenia -szczypta soli Farsz(...)wołowego mięsa mielonego -2 duże pomidory -1 ząbek czosnku -3 łyżki startego parmezanu -100 g startego sera cheddar -2 jajka -3 łyżki mleka -1/2 szkl.gęstej śmietany -1 łyżka oleju -sól, pieprz -2 łyżeczki posiekanej świeżej bazylii Przygotowanie Składniki na ciasto posiekać. Zagnieść gładkie kruche ciasto. Wylepić formę do tarty. Ciasto obciążyć kuleczkami do pieczenia albo gęsto ponakłuwać widelcem

Zielona Kuchnia
Pyszny obiadek, kurczak na warzywach 315

Staram się zrobić coś co nie jest kaloryczne. Osoby które chcą zgubić kilka kilogramów mogą zjeść bez wyrzutów sumienia danie bardzo dobre, polecam. Przygotowanie mięsa – do miski wsypać wszystkie zioła, dodać jogurt i wymieszać. Piersi kurze posolić, doprawić pieprzem i papryką ostrą. Mięso włożyć do miseczki z jogurtem i dokładnie obtoczyć w nim mięso. Zostawić na godzinę w lodówce(...)osolonej wodzie. Gotować od zagotowania około 5 minut. Warzywa odcedzić i rozłożyć na dnie naczynia. Na warzywach rozłożyć piersi kurze i ziemniaki. Do miseczki w której marynowało się mięso wlać wodę i wymieszać. Wylać na warzywa i mięso. Skropić potrawę oliwą z oliwek. Pieczenie – nagrzać piekarnik do 200 C. Włożyć naczynie do piekarnika i piec 30 minut. Następnie zwiększyć

Kuchnia Pokoleń
Przepiórcze jajka po indyjsku w mięsnej skorupce 177

dzieci też , jajka są pyszne , dużo bardziej delikatne i aromatyczne , niż wersja szkocka . Na pewno powtórzę i to nie raz Składniki dla 4 osób : 20 jaj przepiórczych 450 g mięsa jagnięcego 1 mała cebula 1 zielona papryka chilli 1 łyżeczka startego lub siekanego , świeżego imbiru (lepiej utrzeć na drobniutkiej tarce ) 1 łyżeczka zmiażdżonego praską czosnku 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry(...)gotującą się wodę ( nie pękają jak kurze ) , po czterech minutach wyławiamy i przekładamy do miski z zimną wodą w której zostawiamy je na trzy minuty . Po tym czasie obieramy .Mięso mielimy przez maszynkę o drobnych oczkach , kilkakrotnie , razem z cebulą i chilli . Dodajemy do niego czosnek , imbir ,kolendrę , garam masalę , sól i roztrzepane jajko kurze, wyrabiamy na gładką masę . Jajka

Ogrodnik w podróży
Kotlety z indyka z warzywami 308

Kotlety z indyka z warzywami smażonymi na patelni. Już wcześniej pisałam, że kilka dni temu kupiłam piękny udziec z indyka, który samodzielnie zmieliłam, z jednej części mięsa mielonego przygotowałam na obiad kotlety z indyka z cukinią, marchewką i porem , a z drugiej części usmażyłam kotlety mielone z warzywami. Polecam też inne potrawy z indyka: – Rolady z indyka pieczone(...)rozmarynem – Satay z indyka pikantny – Indyk w potrawce – Dietetyczny indyk z kaszą i warzywami – Ćevapčići z mielonego mięsa z indyka – klopsiki w sosie koperkowym Z mielonego mięsa z indyka polecam zrobić na obiad pyszne kotlety mielone z warzywami. Kotlety mielone z indyka z warzywami: z cukinią, marchewką i papryką 500 g udźca z indyka

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Gulasz z kurczaka z pieczarkami 1206

Gulasz z kurczaka z pieczarkami – Składniki: 1 duża podwójna pierś z kurczaka – ok. 570g 250g pieczarek 1 cebula – ok. 160g 1 łyżka sosu sojowego do zamarynowania mięsa i 1 łyżka do doprawienia sosu gulaszowego 1 czubata łyżeczka papryki słodkiej w proszku 1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego sól i pieprz do smaku mąka pszenna do oprószenia mięsa olej(...)dość słony), świeżo mielony pieprz do smaku, 1 płaską łyżeczkę czosnku granulowanego oraz 1 łyżeczkę papryki słodkiej. Wymieszać dokładnie i odstawić na ok. 20 minut. Po tym czasie oprószyć mięso mąką pszenną. Na patelni rozgrzać olej i smażyć mięso do czasu zrumienienia. Na drugiej, większej patelni, rozgrzać olej, zeszklić drobno posiekaną cebulkę. Następnie dorzucić pieczarki pokrojone w ćwiartki i smażyć

Kulinarne Przeboje
Gulasz z meksykańskim chili sin carne 185

ziemniakami, ryżem czy kaszą co lubicie i na co macie czas. Zapraszam :) Składniki : około 700 g karkówki 1 cebula 1 puszka chili sin carne Bonduelle 1 łyżka przyprawy do mięsa wieprzowego Galeo 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu Galeo 1łyżeczka ziół prowansalskich 2 łyżeczki soli  kilka igiełek świeżego rozmarynu kilka listków tymianku i oregano 1/2 łyżeczki chili w proszku(...)łyżka czerwonej papryki  2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 1/4 szklanki oleju około 1 l bulionu np z rosołu lub wody  Wykonanie : Mięso myjemy, osuszamy ręczniczkiem papierowym i kroimy w grubszą kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę.Wszystkie przyprawy mieszamy ze sobą razem z cebulą i czosnkiem, dodajemy do oleju i nacieramy mięso, następnie odstawiamy na kilka

Sama słodycz i szczypta chili