zazna radości i miłości. PLUTARCH Urodzony około 50 n.e. jeden z największych pisarzy starożytnej Grecji, historyk, filozof-moralista, orator. Czy naprawdę pytasz jaki powód skłaniał Pitagorasa do niejedzenia mięsa? Zastanawiam się raczej przez jaki przypadek oraz w jakim stanie świadomości musiał być pierwszy człowiek, który swoimi ustami posmakował rozlanej krwi i wbił swoje zęby w mięso nieżywego stworzenia, zastawił(...)wilki, które zjadamy w odruchu samoobrony – wręcz przeciwnie – ignorujemy to i zarzynamy niewinne, oswojone istoty, które nie posiadają żądeł ani kłów, którymi mogłyby nas zranić. Z powodu kawałka mięsa pozbawiamy ich słońca, światła, całej życiowej ewolucji, do której mają prawo poprzez narodziny oraz życie. LEONARDO DA VINCI Żyjący w latach 1452-1519 włoski renesansowy malarz, architekt, filozof, muzyk, pisarz
wege i kropkaDziś propozycja na szybki obiad z makaronem, warzywami i mięsem mielonym. Z warzyw dodałam marchewkę, pomidory oraz cukinię, która idealnie pasuje do mięsa mielonego. Tylko kilka składników, a mówię Wam niebo w gębie ;) Składniki 400 g makaronu penny 500 g mięsa mielonego 2 marchewki 2 pomidory 1 culinia 2 cebule 2-3 ząbki czosnku olej do smażenia świeże oregano bazylia(...)sól, pieprz Wykonanie: Marchewkę zetrzeć na tarce, cebulę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, zeszklić cebulę razem z marchewką i czosnkiem. Dodać cukinię i gdy lekko zmięknie, dodać mięso mielone. Smażymy wszystko razem, aż mięso nabierze lekko brązowego koloru. Dolać 1/2 szklankinwody i dusić aż woda odparuje. Następnie dodać pokrojonego w kostkę pomidora, oraz doprawić do smaku solą, pieprzem
magiczna kuchnia KasiProsta propozycja jak sobie ułatwić przygotowanie obiadu i kolacji? Mięsa: ~1,5 kg kurczaka i tyle samo karkówki płuczemy w zimnej wodzie i osuszamy. Przygotowujemy przyprawy, naczynia, tłuszcz. Karkówkę obcinamy nożem żeby nabrała kształtu jaki nam odpowiada, a z odciętego mięsa robimy świeżonkę jako nagrodę dla kucharza :) Mięsa najpierw lekko solimy żeby się "spociły" wówczas dobrze(...)wchłoną przyprawy. Pozostałe przyprawy łączymy ze sobą żeby przygotować aromatyczną mieszankę. Przygotowanymi przyprawami nacieramy dokładnie mięsa, następnie do naczyń wkładamy jeszcze po dwie łyżki smalcu i przyprawione mięso. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 200 st.C ... karkówkę 60 min. i 5 min bez pokrywki, kurczaka 80 min. i 10 min. bez przykrycia. Karkówkę studzimy i chowamy do lodówki, na kolację
chleba naszegoręką. Do pasztetu użyłam przypraw od firmy CYKORIA . Zapraszam do wypróbowania :) 2 kg karkówki 1 kg wątróbki z indyka 3 cebule 1 szklanka oleju 1 szklanka wywaru z mięsa 400 g kwaśnej śmietany 2 łyżki mielonego pieprzu CYKORIA sól do smaku 2 łyżki suszonej bazylii 2 łyżki czerwonej papryki 1 łyżka ziół prowansalskich 1 łyżka suszonego czosnku CYKORIA(...)jajek 1/2 szklanki bułki tartej duża blaszka piekarnikowa Mięso myjemy i kroimy w grubą kostkę, zalewamy wodą i gotujemy z łyżką soli aż będzie miękkie, ja mięso gotuję w szybkowarze wtedy ten czas gotowania jest krótszy. Wątróbkę myjemy i kroimy na pół. cebulę obieramy i kroimy w piórka. W głębokim rondlu rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę z wątróbką
Sama słodycz i szczypta chiliPomysł na dietetyczny obiad - pieczone placuszki drobiowe przygotowane na bazie mięsa mielonego z piersi kurczaka nadziane świeżą, tartą cukinią. Dodatkowo, podałam je z sałatką wraz z dodatkiem świeżego szpinaku, pomidora, rzodkiewki i czerwonej cebulki. Prosto i pysznie :) Jeżeli nie lubicie suchego mięsa to placuszki możecie podać, np. z sosem pieczeniowym. Składniki na 3-4 porcje: 0,5 kg mięsa(...)wraz z dodatkiem bazylii oraz czosnku sól, pieprz tymianek Cukinię umyć, odciąć końcówki i zetrzeć ją (wraz ze skórką) na tarce o średnich oczkach. Lekko posolić i odstawić. Do mięsa mielonego dodać przyprawy, wbić jajka i przełożyć lekko odciśniętą, startą cukinię. Na sam koniec wsypać mąkę. Wymieszać. Ciasto na placuszki będzie miało dosyć rzadką konsystencję. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem
UgotowaćShoarma drobiowa to pomysł na szybkie przygotowanie mięsa drobiowego, które idealnie sprawdzi się do nadziana bułki, podania z ryżem bądź samodzielnie z dużą ilością warzyw. Udka przygotowane w poniższy sposób będą lekko pikantne i orientalne w smaku. Polecam przygotować :) Składniki na 2-3 porcje: około 0,5 kg wyluzowanych udek z kurczaka 1 łyżeczka masła klarowanego 2 ząbki czosnku(...)łyżeczki soli 1/2 łyżeczki: pieprzu, tymianku, papryki ostrej 1/4 łyżeczki: curry, kurkumy Udka umyć, osuszyć, odciąć nadmiar tłuszczu i pokroić mięso w paski. Następnie przyprawić: solą, pieprzem, papryką ostrą, tymiankiem, currry i kurkumą. Dokładnie wymieszać. Na patelni roztopić masło i przełożyć pokrojone mięso. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Podczas smażenia dodać drobno pokrojony czosnek. Usmażone mięso
UgotowaćMamy dzisiaj piękny słoneczny dzień, więc idealna pogoda na grilla. Dzisiaj polecam grillowane roladki z kurczaka. Uwielbiam grillować, mój małżonek również, zwłaszcza kebab na szpadach. Najczęściej jednak grillujemy mięso z kurczaka . Oczywiście najważniejszym momentem w przygotowaniu mięsa na grilla jest marynowanie. Dzisiaj polecam uniwersalną marynatą, która pasuje i do drobiu i do mięsa, zarówno wieprzowiny jak i wołowiny. Jest(...)oliwy. Grillowane roladki z kurczaka marynowałam przez godzinę. Roladki można zrobić z piersi kurczaka lub z odfiletowanych udek. Wybrałam udka. Chociaż udka pieką się dłużej to jednak ryzyko, że mięso będzie wysuszone jest małe. Dlatego częściej sięgam po udka niż piersi z kurczaka. Grillowane roladki Składniki: 16 roladek 800 g udek z kurczaka, bez kości 250 g wędzonego boczku
codojedzeniaNiedawno prezentowałam pulpety w sosie pomidorowym . Dzisiaj podobne danie, ale tym razem mięso mielone kryje w sobie niespodziankę - mozzarellę i zielone pesto. Do przygotowania pulpetów uzyłam mięsa z indyka.. Ponadto sos wzbogaciłam kawałkami suszonych pomidorów. Pulpety podałam z ryżem jaśminowym oraz z surówką z kapusty pekińskiej. Składniki: 700 g mielonego mięsa (użyłam indyka) kminek - ok. pół płaskiej łyżeczki zioła(...)pesto (z bazylią) Na ogniu postawić szeroki garnek i wlać 4 szklanki wody. Zagotować. Kajzerkę namoczyć w zimnej wodzie, a gdy napęcznieje, dobrze odcisnąć, rozdrobnić w palcach. Dodać do mięsa razem z rozkłóconymi jajkami. Przyprawić solą, pieprzem, kminkiem, zmiażdżonym czosnkiem i ziołami, masę porządnie wyrobić rękoma. Odrywać porcje masy mięsnej, rozklepać na dłoni (można wcześniej zmoczyć dłonie w zimnej wodzie
Czerwień i błękitMąż obiecanego posiłku nie odpuści, no to Pani Żona zrobić musi. Naprędce żegnam się z rozmarzonym myśleniem o obiedzie małżonkiem i pędzę lecę do kuchni w poszukiwaniu składników. Mięso mielone jest! - z przepaści zamrażarki wyciągam skuty lodem kawał nieokreślonego kształtu. Brokuł obecny! - lodówka wypluła z siebie całą głowę zielonego warzywa. Makaron odnaleziony! - przepaście szafek kuchennych oddały rurkowaty skarb w moje(...)porze obiadu :) Składniki na 4 pokaźne porcje: MAKARON: 16 rurek makaronu cannelloni 1 łyżka oleju - do gotowania makaronu masło - do wysmarowania naczynia do zapiekania FARSZ: 250g mielonego mięsa wieprzowego - choć tak naprawdę rodzaj mięsa zależy wyłącznie od fantazji kucharza: z kurczaka, z indyka, wieprzowe - do wyboru do koloru :) 1 puszka groszku tradycyjnego Bonduelle porcja na raz [212ml] 2 marchewki
Grunt to przepis!niecodzienne danie obiadowe lub ciekawa przekąska na spotkania z przyjaciółmi. Rewelacyjna potrawa i prosta w przygotowaniu! Składniki na 25 szt. muszli: 25 muszli makaronowych 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego 1 mała czerwona cebula 1 mała biała cebula puszka kukurydzy z czerwoną fasolą 1-2 ząbki czosnku opakowanie Fix Chili con carne suszone oregano - 1 łyżeczka pieprz lub chilli(...)przyprawa do mięsa mielonego - 3 łyżki 4-5 łyżek oliwy z oliwek Rama "smaż jak szef kuchni" 2 łyżki startego parmezanu Przygotowanie: Makaron ugotuj w osolonej wodzie wg wskazówek na opakowaniu (al'dante). Na patelni rozgrzej oliwę - dodaj mięso, oregano, przyprawę do mielonego i delikatnie podsmaż. Gdy mięso lekko się zarumieni dodaj 4 łyżki wody, posiekaną cebulę i czosnek - wymieszaj
Alutka-GotujeMięso z kangura jest mięsem, egzotycznym a zaliczanym do dziczyzny. Ciężko jest je kupić i jest bardzo drogie. Mięso kangura jest bardzo zdrowe, chude, jego barwa jest ciemnoczerwona, ma specyficzny zapach, jest delikatne i kruche. W smaku lekko kwaskowe, tak jakby o zapachu cielęciny(...)DODATKOWO : 300 g szparagów 200 g cienkich plastrów boczku kilka młodych ziemniaczków pomidorki koktajlowe do ozdoby olej PRZYGOTOWANIE : Mięso myjemy, osuszamy, przekładamy na talerz. Do miseczki wlewamy oliwę, dodajemy posiekany tymianek, przyprawy i przeciśnięty czosnek. Marynatę wylewamy na stek i dodajemy liść laurowy, odkładamy na 1 godzinę do lodówki. Szparagi obieramy, gotujemy w wodzie 3 minuty
Kulinarne Fantazje Mariolicoś mięsnego. Ze względów zdrowotnych nie mogę jeść tyle strączków, a produkty mięsne są dla mnie po prostu neutralne. Co najchętniej wybieram? Oczywiście drób! Tym razem miałam do wykorzystania mięso z piersi indyczej, chudej i bogatej w mnóstwo związków mineralnych oraz witamin - niacyna, selen, witaminy B6, B12, a także cynk. W samej, 100-gramowej piersi znajduje się zaledwie(...)kalorii, a w tym ok. 19 g białka i 0,7 g tłuszczu! Czyli naprawdę malutko. Dzięki jogurtowej marynacie mięso stało się wyjątkowo kruche i soczyste, a przy tym świetnie skomponowało się z ziołowymi przyprawami i całym daniem. Podałam je z delikatnym ryżem basmati i natką pietruszki. Było tak pysznie, że w przeciągu 2 dni postanowiłam przygotować sobie ponownie
Kuchnia Elliewersji na imprezy lub na niedzielny obiad z ziemniakami. Polecam jest pyszna. Karkówkę pokroić na plastry o grubości 1 cm. Doprawić solą, pieprzem, papryką słodką, mieszanką suszonych ziół. Wymieszać mięso w przyprawach i rozłożyć na dnie żaroodpornego naczynia, którego dno wysmarowane musi być olejem. Marchew obrać i pokroić w plasterki, cebulę pokroić w piórka. Cebulę i marchewki rozrzucić na mięsie(...)Pieczarki umyć osuszyć i pokroić w plasterki, rozłożyć na mięsie. Obsypać wszystko dodatkowo świeżym lub suszonym tymiankiem i vegetą. Wlać wodę i śmietanę. Przykryć naczynie folią aluminiową. Nagrzać piekarnik do 200 C i piec 1 godzinę i 30 minut. Wytworzy się dosyć dużo sosu, który zlać do garnuszka. Posypać mięso serem i wstawić na chwilkę do piekarnika. Ser tylko musi
Kuchnia Pokoleńinnego jak popularne Stripsy, jednak w postaci mniejszych oraz przybierających bardziej okrągłą formę "kąsków". Ponadto Bites'y charakteryzują się większą ilością panierki w stosunku do mięsa ze względu na ich wielkość. Wyśmienite kawałki filetów z piersi kurczaka w chrupiącej, złocistej panierce to przekąska, której mało kto jest się w stanie oprzeć. Proces powstawania domowych bites'ów nie jest skomplikowany(...)uznania lub ok. 1/3 łyżeczki każdej z przypraw - im bardziej ostre chcemy przyrządzić bites'y tym więcej dodajemy chili (pieprzu cayenne)). Dokładnie mieszamy, tak aby pokryć przyprawami każdy kawałek mięsa. Kurczaka odstawiamy na minimum 30 minut (można je pozostawić w lodówce na kilka godzin lub nawet całą noc, jednak przed smażeniem należy je wyjąć z lodówki tak, aby mięso zdążyło
Słodka StronaOtrzymałam mięso z dzika i tym razem postanowiłam przechować je w słoikach w formie pasztetu. Składniki : 1,5 kg dziczyzny (dzik) 0,5 kg łopatki wieprzowej lub tłustego karczku (wtedy nie trzeba słoniny) 20-30 dag słoniny 2 marchewki 3 cebule 4 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 3 ząbki czosnku sól, pieprz gałka muszkatołowa w proszku, sól, pieprz Przygotowanie(...)Mięsa włożyć do garnka z wodą słoniny (słoniny nie gotować!). Do tego dodać marchewkę pokrojoną w plasterki oraz 3 cebule w całości. Ugotować na pół miękko. Jeśli trzeba zszumować. Następnie dodać liść laurowy i ziele angielskie oraz ząbki czosnku. Gotować, aż mięso będzie całkowicie miękkie. Wyciągnąć z wywaru, wystudzić i zmielić ( jeśli mięso było bardzo chude zmielić jeszcze do tego
Proste Potrawy