mięso - 63110 przepisów (strona:434/4208)

Zapiekany bakłażan w sosie pomidorowym z parmezanem i mozzarellą 129

Dziś propozycja na obiad bezmięsny. Akurat nada się na piątek, ale nie tylko. Może to być nawet propozycja na kolację, jeżeli lubicie, możecie jak najbardziej zrobić z mięsem. Moja wersja to akurat bez mięsa :). Tak więc, aby już nie przedłużać zapraszam po przepis. :) Składniki: 2 średniej wielkości bakłażany 1 cebula ser mozzarella ser parmezan do posypania po wierzchu pomidory suszone(...)kosteczką a czosnek wyciskamy przez praskę i wrzucamy do garnka, gdzie jest rozgrzana już niewielka ilość oliwy. Kiedy cebula się zeszkli z czosnkiem wlewamy przecier pomidorowy (jeśli robicie z mięsem to na tym etapie wrzućcie przesmażony już mięso np. filet lub mięso mielone) i doprowadzamy go zagotowania się sosu i następnie doprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką słodką, papryką ostrą

Gotuj z Mąką
Wieprzowina z pieczarkami 120

Mięso i grzyby to zgrabne i popularne połączenie. Jeśli dodamy do tego jeszcze świeże zioła, na przykład idealny w zestawieniu z grzybami tymianek, to w zasadzie mamy kompletne danie. Proste i pyszne. Potrzebne składniki to: 400 g chudego mięsa wieprzowego, polecam szynkę 400 g pieczarek mała cebula dwie łyżki ciemnego sosu sojowego 4 łyżki oleju 3/4 szklanki wody mąka(...)łyżeczki czarnego pieprzu sól kilka gałązek świeżego tymianku Mięso kroimy w plastry, lekko rozbijamy i kroimy na kawałki, takie w sam raz na jeden kęs. Każdy kawałek posypujemy solą i pieprzem, oprószamy mąką. Rozgrzewamy olej i na dość sporym ogniu, krótko podsmażamy mięso. Gdy już będzie zrumienione z każdej strony dodajemy pokrojoną cebulę, w pióra lub kostkę. Gdy cebula się

Pichceniomania
PASZTET POMIDOROWY 140

skromny, tani i szybki w obsłudze. Mała blaszka kosztowała mnie nie całe 18 zł - toż to prawie darmo a starczy dla całej rodziny. Do dzieła!!! Składniki:  500 g mięsa na gulasz z indyka  450 g drobiowej wątróbki  135 g wędzonego boczku  2 małe jajka  2 duże marchewki puszka pomidorów krojonych w całości razem z zalewą(...)łyżka  sól, pieprz ziołowy, majeranek, ząbek czosnku 1 piramidka przypraw do zup z lidla lub po 2 szt. liść laurowy, ziele angielskie olej  Sposób przyrządzenia:  Mięso z indyka dokładnie umyć, zalać wodą, dodać marchewkę oraz przyprawy ( piramidka lub ziele i liść).  Gotować do miękkości. Za pomocą łyżki cedzakowej wyciągnąć mięso, marchew i w tej samej wodzie

pieprzny smaczek
Karkówka duszona z cebulą z serem korycińskim 108

które zawsze smakuje rewelacyjnie. Niby nic wymyślnego, ale sprawdzi się przy każdej okazji. Karkówka jest mięciutka, aromatyczna i zanurzona w pysznym sosie z cebulą. Można też użyć innego rodzaju mięsa. Urozmaiceniem potrawy jest ser korycińskim, o którym wspominałam tu - klik . Polecam! 4-5 plastrów karkówki   2 cebule (duże) 1 listek laurowy 2 ziarna ziela angielskiego papryka słodka w proszku(...)sól, pieprz Dodatkowo:  4-5 kawałków sera korycińskiego (tyle ile jest plastrów mięsa; polecam z wytwórni Państwa Agnieszki i Marcina Bielec ) Ponadto: mąka pszenna do obtaczania mięsa odrobina wody olej Pokrojone w plastry mięso - delikatnie rozbić i oprószyć papryką, solą oraz pieprzem. Każdy kawałek obtoczyć w mące i obsmażyć (z obu stron) na złoty kolor. Dodać cebule uprzednio pokrojone

Di gotuje
Oszukane udka przepiórcze 164

Pomysł na taką przekąskę znalazłam dawno temu, ale zawsze coś stało na przeszkodzie, aby wypróbować te oszukane przepiórcze udka..Wg przepisu znalezionego tutaj , powinno być mięso mielone drobiowe,a u mnie było mięso z kurczaka gotowanego..po prostu nie było chętnego na zjedzenie, więc przerobiłam jego na farsz do tychże udek..I co Wam powiem , wypróbujcie taką przekąskę, bo jest(...)naprawdę smaczna..Na święta zrobię z mięsem mielonym wieprzowym. 200 ml kefiru [ u mnie maślanka] 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej sól od 25 -30 dkg mąki 35 dkg mielonego mięsa drobiowego paluszki 1 cebula pieprz 3 ząbki czosnku jajka, bułka tarta (na panierkę) olej do smażenia Na stolnicę przesiać 25 dkg mąki. W mące zrobić dołek i wlać w niego kefir/ma

Moje domowe kucharzenie
Chili con carne 204

Chili con carne (chili z mięsem) to tradycyjna potrawa kuchni amerykańskiej, znajdziecie ją z pewnością w niejednej książce kucharskiej z kuchnią meksykańską. Głównymi składnikami są: papryka chili, czosnek, cebula, pomidory, czerwona fasola, kukurydza i mięso mielone, najczęściej wołowe, ale istnieją wersje z mięsem wieprzowym, indyczym, wieprzowo-wołowym. Nawet bezmięsne. Jak to w kuchni, tradycyjne potrawy(...)koniec dodają tartego żółtego sera. Rozpusta! Jednogarnkowe danie, którym zajadamy się przez 2 dni. Na następny dzień jest jeszcze lepsze, bo wszystkie składniki dokładnie się przegryzły. Składniki: 500 g mięsa wołowego mielonego 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku puszka kukurydzy - użyłam firmy Jamar puszka czerwonej fasoli puszka krojonych pomidorów 400 g przecieru pomidorowego sól, pieprz, ostra papryka i słodka papryka

Zasmakuj Kuchni
Podpieczony Schab Z Szynkowara 154

najmniejszym ogniu około 15 min. Zalewa ma tylko pyrkać delikatnie. Po 15 minutach zestawiamy garnek z gazu i dodajemy naszą pkelową sól i mieszamy do rozpuszczenia. Studzimy zalewę. 2. Mięso wkładamy do pojemnika, garnka czy innego naczynia i zalewamy nasza zalewą. Zostawiamy nasz schab w zalewie na około 5 dni pamiętając o tym aby codzienne przekręcić schab na drugą stronę(...)łatwe wyciągnięcie naszego mięska z szynkowaru. 5. Szynkowar oczywiście jest dopuszczony do bezpośredniego kontaktu z żywnością, natomiast woreczki ułatwiają wyjmowanie z niego zawartości. do tak przygotowanego woreczka, wkładamy nasze mięso dokładnie ubijając je. 6.  Zakręcamy worek, nakładamy sprężynę która dociśnie mięso i będzie ono zwarte i spójne jak szynki ze sklepu, następnie zamykamy nasz szynkowar. 7. Wstawiamy szynkowar

Gotowanie...to proste !
Karkówka z cukinią 177

sól  pieprz bały  1 łyżka masła ziołowego  2 listki laurowe  10 ziarenek kolorowego pieprzu  Wykonanie  Do garnka rozgrzewam masło i podsmażam plastry mięsa na złoty kolor , następnie kiedy mięso mam już podsmażone , dodaję pokrojoną naszą marchew w kostkę , pietruszkę , cukinie , oraz porę , podsmażam wszystko razem około 10 minut , po czym zalewam wodą do zakrycia(...)całego mięsa , dodaję ziarna pieprzu , listek laurowy, warzywko  i gotuję na małym ogniu do momentu jak nasze mięso będzie miękkie . Kiedy nasze mięso jest gotowe , doprawiam do smaku solą oraz pieprzem , i gotowe do podania z kaszą czy ziemniakami , a na koniec taki sosik można zaprawić mąką , ale to już według uznania, ja w tym przypadku sos pozostawiłam

Mój Smak
Cielęcina duszona w mleku 106

Delikatne mięso cielęce duszone w mleku .... spróbujcie koniecznie.  Składniki ok. 1,5 kg ligawy cielęcej 1 l mleka 2 łyżki oleju 2 łyżki masła gałązki świeżego rozmarynu świeżo starta gałka muszkatołowa (pół łyżeczki goździki (5-6) 4 ząbki czosnku sól pieprz     Przygotowanie   Mięso obsmażyłem na rumiano ze wszystkich stron na maśle i oleju (żeby zamknąć pory(...)mięsie). Do garnka wlałem odrobinę wody, po jej zagotowaniu, dolałem mleko (żeby mleko się nie przypaliło), dodałem rozgniecione ząbki czosnku, pozostałe przyprawy, zagotowałem. Obsmażone mięso oprószyłem solą i pieprzem i włożyłem do wrzącego mleka. Dusiłem pod przykryciem około godziny. Po tym czasie wyjąłem mięso, które potem trzymałem w cieple. Sos odparowywałem tak długo, aż zgęstniał, (można zagęścić mąką wtedy skróci

R'n'G Kitchen
Ziołowe piersi z indyka z parowaru 165

Jeżeli planujemy gotowanie mięsa na parze, to pamiętajmy, aby je najlepiej na noc zamarynować w oliwie i przyprawach. Mięso jest wtedy bardziej soczyste i wyraziste w smaku. Warzywa można przyprawić tuż przed gotowaniem. Nie żałujmy ziół i aromatycznych przepraw. Ponieważ gotowanie na parze ma być dietetyczne, starajmy się nie używać soli. Ewentualnie można posolić już na talerzu, przed samym podaniem(...)s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','https://www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-92313943-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); Składniki: -400 g mięsa z piersi indyka -mieszanka ziołowa: suszona cebula, czosnek, pokruszone ziele angielskie i liść laurowy, majeranek -kilka ziemniaków -łyżeczka kminu rzymskiego lub naszego kminku -mieszanka suszonych warzyw np. domowa jarzynka -czerwona cebula

Kulinarne przemyslenia
Gulasz wieprzowy z makaronem 138

szklanki bulionu warzywnego 2 łyżki octu jabłkowego łyżka brązowego cukru pół opakowania makaronu Czanieckiego kokardki przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, majeranek, szałwia suszona łyżka mąki ziemniaczanej   Wykonanie:   Mięso kroimy w kostkę 2 x 2 cm, oprószamy pieprzem, słodką papryką, dodajemy majeranek, szałwię, wyciśnięty czosnek, mieszamy i odstawiamy na minimum godzinę, a najlepiej na całą noc. Marchewkę obieramy(...)kostkę. Pory kroimy w półplasterki, podsmażamy na łyżce masła aż lekko zmiękną, odkładamy na talerz. Makaron gotujemy al dente. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, podsmażamy cebulę i czosnek, dodajemy mięso i smażymy, aż się zrumieni. Mięso oprószamy mąką ziemniaczaną i mieszamy aż mąka oblepi mięso. Wlewamy pomidory, bulion, dodajemy koncentrat pomidorowy, imbir, ocet i cukier, mieszamy i zagotowujemy. Dodajemy podsmażoną

Smak mojej kuchni
Schab z bakaliami 142

Pyszny, wilgotny i aromatyczny schab z bakaliami. Bakalie marynujemy w winie, dzięki temu są miękkie i dodają potrawie smaku. Mięso najlepiej smakuje na zimno, można je piec w rękawie do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym. Pieczone dłużej w niższej temperaturze mięso nie wysusza się, jest kruche i wilgotne.       Schab z bakaliami   Składniki(...)sól, pieprz, łyżka majeranku   Wykonanie: Bakalie zalewamy winem, odstawiamy do namoczenia na godzinę. Schab myjemy i osuszamy. Następnie przez środek schabu długim nożem robimy nacięcie na wylot. Mięso nacieramy solą, pieprzem, majerankiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, również odstawiamy na godzinę.  Schab nadziewamy namoczonymi bakaliami (wino zachowujemy). Mięso wkładamy do rękawa do pieczenia lub do naczynia żaroodpornego

Smak mojej kuchni
Filety drobiowe w ziarnach 152

macie tylko siemię i sezam to również wystarczy. Użyłam filetów z kurczaka i indyka, aby nie były suche po usmażeniu (smażyłam bez tłuszczu) marynowałam je wcześniej w maślance. Kawałki mięsa pięknie prezentują się w otoczce z ziaren, po usmażeniu panierka jest bardzo chrupiąca. Mięso podajemy z surówką z ulubionych warzyw. Przepis ze strony Magia w Kuchni z moimi zmianami. Polecam(...)maślanki pół szklanki siemienia lnianego pół szklanki sezamu łyżka cząbru łyżka nasion chia 1 jajko przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie Wykonanie: Filety rozbijamy lekko, oprószamy solą, pieprzem i ziołami. Mięso zalewamy maślanką, mieszamy i umieszczamy w zamykanym pojemniku. Marynujemy minimum godzinę, najlepiej całą noc. Mięso odsączamy na sicie. Jajko roztrzepujemy w głębokim talerzu. Ziarna mieszamy razem na drugim talerzu. Mięso

Smak mojej kuchni
Świąteczna karkówka w cebuli 361

ostatnim czasie troszkę mnie tu mało , ale mam nadzieje że już nie długo to się zmieni , a dziś serdecznie zapraszam na bardzo fajną propozycję na wielkanocny stół , pieczone mięso w cebuli , ale nie tylko , koniecznie spróbuj przepisu . Składniki  1,5 kg karkówki  1 średnia pora  3 średnie cebule  3 ząbki czosnku  3 łyżki ketchupy ostrego(...)łyżeczki papryki czerwonej  2 łyżki majeranku  2 łyżki pieprzu ziołowego  2 łyżki warzywka  2 łyżki musztardy  Wykonanie  Do miski przekładam umyte i osuszone mięso , dodaję pokrojoną cebulę , porę , posiekany czosnek , oraz wszystkie wymienione powyżej przyprawy , następnie ketchup , musztardę , kiedy mamy dodane wszystkie dodane przyprawy , dokładnie wszystko mieszamy i pod przykryciem wstawiamy do lodówki

Mój Smak
Mięsne rogaliki z kładzionymi kluskami i brokułem w sosie koperkowym – danie z patelni 158

pieprz, czosnek granulowany, majeranek, bazylia, curry, słodka papryka Sposób przygotowania: Z piersi z kurczaka robimy filety jak na kotlety schabowe, jednak kroimy je na trójkąty (jak ciasto na rogaliki). Mięso przyprawiamy i zwijamy z niego rogaliki, dając do środka pokrojony w paski ser mozzarella. Cebulę kroimy i podsmażamy na patelni, doprawiając solą i curry. Kiedy jest już zeszklona, dolewamy(...)niej wodę – około 300 – 400 ml i wkładamy mięsne rogaliki. Do wody dodajemy ulubionych ziół – u mnie był to majeranek, a także słodką paprykę. Mięso dusimy w wodzie, w razie potrzeby dolewając jej – tak, aby mięso było całe w niej zanurzone. Po 8 – 10 minutach do wody dodajemy również pokrojonego w małe różyczki brokuła, całość

Via Gusto

Proponowane wyszukiwania