sól pieprz w ziarnkach gałka muszkatołowa – starte 2/3 – 1 sztuka pieprz mielony tłuszcz do foremek (u mnie smalec) łupiny babki jajowatej lub mąka kokosowa do obsypania foremek Mięso umyć, pokroić na małe kawałki i ułożyć na dnie garnka: słoninę, podgardle i karczek. Następnie udka kurczaka. Cebulę obrać, pokroić na ćwiartki i położyć na wierzchu. Dodać ziele angielskie, pieprz(...)zalać 1/2 szklanki wody. Dusić pod przykryciem na małym ogniu przez 1 godzinę i 45 minut. Po tym czasie dodać oczyszczoną wątróbkę i gotować przez 15 minut. Ciepłe mięso posolić a następnie wystudzić. Chłodne mięso skręcić w maszynce do mielenia 3 razy. Dodać pieprz mielony, sól, świeżo startą gałkę muszkatołową oraz żółtka. Białka ubić na sztywną pianę i dodać
Ola la LCHFbłyskawiczn ą w przygotowaniu. Zapiekanka jest bardzo sycąca i wyrazista w smaku. Do zapiekanki użyłam makaronu fusilli, który połączony został z sosem pomidorowym, mielonym mięsem, czerwon ą fasolk ą , papryk ą , pieczarkami, kukurydz ą i cebulk ą ... a to wszystko przyprawione chili. Wierzch zapiekanki posypałam obficie serem żółtym. Makaron w zapiekance możemy zastąpić ryżem. Zapraszam 😊 Składniki(...)forma o średnicy 26 cm): makaron 250 g, pomidory z puszki 1 opakowanie, pieczarki 300 g, cebula 1 szt, mięso mielone wieprzowe lub wołowe 350 g, papryka czerwona pół szt, kukurydza pół puszki, fasola czerwona pół puszki, czosnek 1 łyżeczka, sos sojowy 2 łyżki, majeranek 1 łyżeczka, papryka słodka mielona 1,5 łyżeczki, chili do smaku, sol i pieprz
kulinarne odsłony patitworzyć w kuchni dania wymyślne, chodź bardzo by się chciało. Nieraz jesteśmy zmęczeni, zabiegani. Jednak to, że przepis jest prosty nie zmienia faktu, że pyszny ! ~~SKŁADNIKI~~ (3 porcje) mięso wieprzowe np. szynka lub łopatka ok. 600 g. papryka słodka mielona 1 łyżka przyprawa do mięsa duszonego 1 łyżka sól 1 łyżeczka pieprz 1/4 łyżeczki czosnek granulowany 1/2 łyżeczki kasza(...)gryczana 3 woreczki woda 1 szkl. ewentualnie przyprawa uniwersalna do smaku mąka 1 łyżka + woda do zaklepki natka pietruszki 2-3 łyżki ( posiekana ) olej do smażenia ~~METODA~~ Mięso kroimy w kostkę lub paski. Doprawiamy papryką, solą, przyprawą, pieprzem i czosnkiem. Dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy mięso, przysmażamy, mieszamy. Dolewamy 1/2 szkl. wody. Przykrywamy pokrywką i dusimy
Kuchnia PaulettesSkładniki: 1,2 kg mięsa z udźca indyka 10 łyżek sosu sojowego 3 łyżki soku z cytryny 2 łyżki oleju roślinnego 4 łyżki miodu 3 ząbki czosnku 3 łyżeczki startego imbiru ryż basmati 3 łyżki sezamu Sposób wykonania: Oczyszczone mięso kroimy na małe kawałki. Na patelni mieszamy i rozgrzewamy składniki sosu teriyaki: olej, sos sojowy, sok z cytryny, miód, imbir(...)zmiażdżony czosnek. Dodajemy mięso i dusimy pod przykryciem. Po paru minutach mieszamy tak aby mięso równomiernie się przesmażyło. Przez ostatnie 5 minut smażenia zwiększamy ogień i zdejmujemy przykrywkę. Sos w tym czasie się zredukuje i nabierze gęstości. Na osobnej patelni prażymy sezam. Mięso podajemy z ryżem. Danie podlewamy sosem i posypujemy prażonym sezamem
Qchnia po prostubył jego znak rozpoznawczy. Potrawa swoją nazwę wzięła więc od środka transportu, od osła, czyli po hiszpańsku burro. Oryginalne meksykańskie burritos są nieduże, zawierają niewielką ilość składników, na przykład mięso, fasolę z ryżem. Te, które zwykle jada się u nas są bardziej amerykańską wersją. Można powiedzieć, że potrawa zrobiła tam zawrotną karierę i doczekała się bardzo wielu wariacji. Moja wersja(...)hołd oddany klasyce, ale jednak zmodyfikowana. Zapraszam do lektury i wypróbowania. Najpierw przygotowujemy wszystko do farszu. Potrzebne składniki to: 700 g mięsa wołowego cebula 3 ząbki czosnku czerwona fasola z puszki (240 g) kukurydza z puszki (2/3 puszki, około 180 g) 500-600 g passaty pomidorowej pół dużej czerwonej papryki pół dużej żółtej lub zielonej papryki 5-6 liści kapusty
PichceniomaniaZapiekanka Pasterska należy do grona moich trzech ulubionych zapiekanek. Nie zawsze jednak robię ją tradycyjnie z mięsem mielonym. Nowy wyrazisty smak nadają jej dwa nowe składniki, jakimi sa kurczak i papryka. Aby zachować spójną konsystencję zapiekanki mięso wraz z warzywami bardzo drobno siekam i zaprawiam passatą pomidorową. Spróbujcie :) Składniki: ok 1 kg ziemniaków 0,5kg piersi z kurczaka + łyżeczka przyprawy(...)śmietany ( najlepiej do ciepłych jeszcze ziemniaków, aby ładnie się nam rozprowadziły). Kiedy mamy jednolitą gładką masę wsypujemy do ziemniaków szczyptę gałki muszkatałowej i ponownie mieszamy. Drobno posiekane mięso wykładamy na rozgrzana patelnie i smażymy z przyprawą do lekkiego zarumienienia. W tym momencie dodajemy również drobno posiekana paprykę. Dusimy ok 5 minut. Dodajemy pokrojoną w kostkę i osolona cebulę. Smażymy
ChilliJemyprzygotowania gulaszu po węgiersku polecam mięso wołowe, ja wykorzystałam łopatkę, która wyszła bardzo krucha. Gulasz wspaniale smakuje z plackami ziemniaczanymi lub kluskami śląskimi, do tego ulubiona sałatka u mnie z czerwonej kapusty. Przepis z 1910 roku, który dostałam od Lenki z bloga Przepisy Tradycyjne Składniki: 600 g mięsa wołowego 2 cebule 1 łyżka masła(...)bulionu 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku pół łyżeczki ostrej papryki w proszku 1 łyżka mąki sól Przygotowanie: Mięso myję, osuszam, kroję w kostkę, oprószam solą i smażę na maśle. Dodaję słodką i ostrą paprykę. Cebulę kroję w drobną kostkę, dodaję do mięsa, zalewam bulionem i duszę, aż mięso będzie miękkie. Następie zagęszczam sos: mąkę mieszam
Kukuleczkibulionu (250 ml) 3 łyżeczki mąki kukurydzianej 5 łyżek sosu sojowego (około 70 ml) 2 łyżki octu winnego Link do filmu z przygotowania : Wieprzowina w sosie słodko-kwaśnym Przygotowanie: Mięso dokładnie myję i osuszam, następnie kroję w nie za dużą kostkę. Umytą i oczyszczoną z gniazd nasiennych paprykę, kroję w cienkie kilku centymetrowe paseczki. Czosnek drobniutko kroję, czosnek możemy również(...)już przygotowane, teraz przygotuję danie. Wieprzowinę możemy przygotować na dużej patelni lub rondlu. Na patelni rozgrzewam niewielką ilość oleju i na mocno gorący olej daję pokrojoną wieprzowinę. Mięso smażę około 8 minut, od czasu do czasu mieszając. Następnie mięso zdejmuję z patelni. Na patelnię dolewam odrobinę oleju i smażę paprykę z czosnkiem i imbirem przez około 5 minut. Do podsmażonej
Uwaga Babcia GotujeJakiś czas temu zrobiłam ten obiad. Może nie jest zbytnio fotogeniczny ale smakował super. Składniki: 400 g sznycli z fileta z piersi indyka sól, pieprz do posypania mięsa 1 łyżka mąki pszennej do obtoczenia mięsa 1 łyżka oleju ok. 2 szkl gorącej wody pół łyżeczki soli pół łyżeczki pieprzu pół łyżeczki ziół prowansalskich pół łyżeczki słodkiej papryki pół łyżeczki czosnku(...)suszonego 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej + 100 ml wody zimnej Przygotowanie: Mięso myjemy i osuszamy. Ja przekroiłam każdy kotlet na pół. Kotlety lekko ubijamy tłuczkiem. Następnie każdy doprawiamy solą i pieprzem z obu stron. Kotlety obtaczamy w mące pszennej. Patelnię stawiamy na gaz, wlewamy 1 łyżkę oleju. Na rozgrzanym tłuszczu obsmażamy indyka z obu stron aż zrobi się biały
słodkie i nie tylko historie kulinarneTatar, befsztyk tatarski to samodzielne danie serwowne najczęściej jako przystawka. Tatar przygotowuje się z mielonego lub siekanego mięsa wołowego, najwyższej jakości z dodatkiem żółtka, cebulki i oleju. Nieobowiązkowymi dodatkami, ale bardzo pożądnymi są: marynowane grzybki, ogórek konserwowy, a w niemieckim wydaniu sardele i kapary. Tatar spożywany jest na surowo, bez obróbki termicznej, zatem mięso i jaja powinny być pierwszej świeżości(...)polędwicy wołowej 2 żółtka jaj cebula ogórek konserwowy grzybki marynowane sól, pieprz sos Worcestershire, Tabasco - opcjonalnie olej - 2-4 łyżki woda - 2 łyżki 2 łyżeczki musztardy Wykonanie: mięso zmielić na drobnych oczkach sitka. Doprawić pieprzem i solą, jeśli lubisz kilkoma kroplami sosu Wocersterhire lub Tabasco. Dodać olej, mineralną wodę gazowaną, musztardę i dokłanie wyrobić, aż mięso będzie jednolite
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!konfitacji. Jakkolwiek bowiem dość wysoka temperatura jest typowa dla pieczenia, to jednak szczelnie zawinięte w folii aluminiowej filety z kaczki znajdują się w dużej ilości własnego tłuszczu. W efekcie mięso, które trafia na stół jest niezwykle delikatne. Z racji takiej a nie innej techniki przygotowania, w której bardzo ważny jest wytapiający się tłuszcz, najlepiej w tym wypadku użyć kaczki typu(...)pekin, aniżeli wprawdzie bardziej mięsnych, ale chudszych odmian. Mięso podajemy z duszoną czerwoną kapustą. Sposób jej przygotowania można zresztą potraktować jako oddzielny i bardziej uniwersalny przepis. Jakkolwiek bowiem dopasowaliśmy go pod to konkretne danie z kaczki, to opiera się na dobrze sprawdzonej „rodzinnej” recepturze, którą śmiało możecie użyć przygotowując czerwoną kapustę jako dodatek również do innych rodzajów mięsa. Korzenna kaczka
Kulinarna Pokusadomowa wędlina na kanapki. Mam dla Was przepis na bardzo smaczną i pachnącą na całe mieszkanie wędlinę z szynkowara z galaretką. Dla mnie jest to mozaika, ponieważ użyłam mięsa mielone oraz kawałków mięsa. Dla niektórych może przypominać mielonkę :D Jest to chude mięso, a więc zdrowe i śmiało można jeść do woli na kanapkach, a zwłaszcza, gdy tak dobrze kroi(...)się. Jak już wspomniałam pachnie przepięknie i na prawdę polecam :) ~~SKŁADNIKI~~ mięso drobiowe gulaszowe ok. 800 g. filety z piersi kurczaka 2 szt. czosnek 2 ząbki sól peklowa 2 płaskie łyżeczki przyprawa uniwersalna bez konserwantów 1 łyżka majeranek 1 czubata łyżka pieprz mielony 1 łyżeczka żelatyna 2 łyżeczki + woda zimna 1/2 szkl. ~~METODA~~ Mięso drobiowe gulaszowe mielimy
Kuchnia Paulettessię wyrzucać żywność. „Wśród produktów, które najczęściej lądują w koszu są wędliny (43 proc.), pieczywo (36 proc.), warzywa (32 proc.), owoce (27 proc.), jogurty (23 proc.), ziemniaki (20 proc.), mięso (17 proc.), mleko (17 proc.), ser (12 proc.), ryby (8 proc.), dania gotowe (8 proc.) oraz jaja (4 proc.). Z kolei wśród najczęściej wymienianych przyczyn wyrzucania żywności są: przegapienie(...)brak listy zakupów – 2 proc.” Jak wynika z przedstawionych statystyk wśród przyczyn wyrzucania żywności znalazło się także niewłaściwe jej przechowywanie. Oznacza to, że produkty, a w szczególności warzywa – owoce, mięso, ryby, wędliny – były narażone na psucie się przez nieodpowiednie warunki, w których były przechowywane. Biorąc pod uwagę postęp technologii bardzo łatwo można temu zaradzić, kupując nowoczesną lodówkę z innowacyjnymi funkcjami
Obiad gotowy