Dziś zapraszam na kulinarną przygodę z babeczkami z farszem z mięsa mielonego z indyka,oliwkami,suszonymi pomidorkami oraz szpinakiem. Dodatkowo smak wzbogaciłam serem wędzonym z chilli. Idealnie sprawdzają się na przyjęciach. Smacznego SKŁADNIKI:12 sztuk 500g mięsa mielonego z indyka 375 g ciasta kruchego Pęczek natki pietruszki 2 ząbki czosnku 10-12 szt oliwek mogą być nadziewane(...)sosem TU SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Przygotowujemy foremki ok 12 sztuk Ciasto dzielimy na kwadraty ok 12 sztuk. Następnie wklładamy do foremek na muffinki. Między czasie przygotowujemy mięso. Na rozgrzany olej wrzucam mięso, smażę,dodaję przyprawy,koncentrat,czosnek przeciśnięty przez praskę oraz pokrojoną drobno cebulę.Następnie wrzucam szpinak. Wszystko mieszam i zestawiam z palnika. Paprykę myję i kroję drobno
Gotowanie Patkitakie zimne i pochmurne dni, taki gulasz jest odpowiednim daniem obiadowym ;) Składniki 3 - 3 i 1/2 szkl wody 500 gr mięsa z łopatki 1 duża czerwona papryka 1 duża cebula 1 marchewka 1/2 małego korzenia pietruszki 4 kulki ziela angielskiego 2 liście laurowe 1 łyżka gęstej śmietany pieprz, sól, papryka słodka i ostra w proszku, warzywa suszone bez soli coś(...)warzywko mąka pszenna do obtoczenia mięsa i do zagęszczenia gulaszu opcjonalnie 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 1. Na oleju obsmażamy cebulę pokrojona w piórka, następnie przekładamy ja do gotującej się wody. 2. Na tym samym tłuszczu obsmażamy mięso pokrojone w kostkę i obtoczone w mace pszennej. Obsmażamy tak tylko aby mięso się ścięło ze wszystkich stron. W trakcie obsmażania
Gotowanie...to proste !środowe przedpołudnie prezentuję przepis na pyszne bitki z karkówki. To doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. Mięso jest miękkie i rozpływa się w ustach. Warto je przygotować. SKŁADNIKI: 600g karkówki wieprzowej bez kości 300g pieczarek, 1 cebula, 1 łyżka papryki słodkiej mielonej, 1/2 łyżki rozmarynu, 1/2 pęczka koperku, 2 łyżki masła, 1 łyżka mąki, 1 łyżka śmietany(...)Sałatka Ukraińska z zielonych pomidorów ORZECH . PRZYGOTOWANIE: 1. Karkówkę kroję na plastry. Rozbijam cienko tłuczkiem. Oprószam z dwóch stron solą, pieprzem, rozmarynem i mieloną papryką. Na maśle podsmażam mięso razem z pokrojoną cebulą. Następnie mięso zalewam wodą (tak by było zanurzone). Wsypuję mąkę. Duszę na małym ogniu około godziny. 2. Pieczarki kroję w plastry. Dodaję do mięsa. Koper drobno
Tradycyjna kuchnia Kasisłodkie i wytrawne" Ciasto 25 dag mąki pszennej 2 dag drożdży 1 jajko pół szklanki mleka 5 dag margaryny 1 łyżeczka cukru pół łyżeczki soli Nadzienie 30 dag upieczonego mięsa wieprzowego lub wołowego 1-2 łyżki bulionu mięsnego pół szklanki wody czerstwa bułka (np. kajzerka) cebula 2 łyżki tłuszczu pieprz, papryka, curry i sól do smaku Dodatkowo 1/2 jajka tłuszcz(...)przepis). Odstaw na 20 minut. Przesianą mąkę wymieszaj z solą, dodaj margarynę i posiekaj. Wlej rozczyn, wbij jajko i wyrób gładkie ciasto. Odstaw na 30 minut. Przygotuj nadzienie : zmiel mięso razem z przesmażoną na tłuszczu cebulą i namoczoną, odciśniętą bułką. Dokładnie wymieszaj, dodając w razie potrzeby 1-2 łyżki bulionu mięsnego. Dodaj przyprawy do smaku. Po wyrośnięciu ciasta rozwałkuj
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataobiadowe, które można również przyrządzić na grillu, lub gdy pogoda nie dopisze to usmażyć na patelni grillowej. Szaszłyki podałam z sosem słodkie chili od firmy Fanex , jest idealny do mięsa mielonego. Składniki: 1 kilogram mięsa mielonego 2 cebule 2 jajka 1 łyżka przyprawy gyros 0,5 łyżeczki słodkiej papryki 0,5 łyżeczki ostrej papryki 0,5 łyżeczki kurkumy Sól Mąka(...)pełnoziarnista do obtoczenia mięsa Średniej długości wykałaczki Sos słodkie chili Fanex Sposób przygotowania: Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy drobno posiekaną w kostkę cebulę, jajka oraz przyprawy. Całość dokładnie mieszamy, odstawiamy na pół godziny. Z mięsa formujemy owalne kotleciki, obtaczamy w mące pełnoziarnistej, w każdy kotlecik wbijamy wykałaczkę. Pieczemy na grillu lub smażymy patelni grillowej do uzyskania złotego koloru, podajemy
Bajeczna KuchniaPomysł na połączenie mięsa z warzywami. Roladki schabowe w sosie sprawdzą się na każdym obiedzie. A jak smakują? Rewelacyjnie! 500 g schabu 1 brokuł 1 cebula 10 pieczarek Przyprawa do mięsa Sól Pieprz Sos: 1,5 szklanki bulionu 150 g żółtego sera 2 łyżki śmietany 18% 1 płaska łyżka mąki pszennej 0,5 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki 1 łyżeczka lubczyku(...)Sól Pieprz Mięso kroimy na cienkie plastry. Rozbijamy tłuczkiem, przyprawiamy solą i pieprzem. Brokuł myjemy, kroimy na mniejsze różyczki i gotujemy w delikatnie osolonej wodzie. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, pieczarki na mniejsze kawałki. Przesmażamy na odrobinie oleju. Na rozbitym mięsie rozkładamy pieczarki z cebulą oraz przekrojone na plastry brokuły. Dociskamy farsz do schabu. Zwijamy w roladki, obwiązujemy
VioletoweKucharzeniePrzepyszna kanapka z długo duszoną wołowiną, rozpuszczonym serem i pyszną pastą z pieczonej papryki. By nadać świeżości temu daniu posypałam mięso dużą ilością szczypiorku. Jest to jedna z lepszych kanapek jakie jadłam. Cały trik polega na tym, by odpowiednio grillować pieczywo, które posmarowane pastą z papryki nadal będzie chrupiące i nie będzie chłonęło płynów. Reasumując jest ciekawy pomysł na smaczny(...)przyprawami. Umieszczam w naczyniu żaroodpornym razem z obranymi i pokrojonymi warzywami. Wlewam wino oraz połowę bulionu, wrzucam przyprawy. Piekarnik nastawiam na 140 stopni i umieszczam w nim naczynie. Mięso piekę przez 8 godzin, co jakiś czas dolewam bulionu i obracam mięso. Po upieczeniu mięso z łatwością powinno dzielić się na włókna. Pozostały sos mieszam z mięsem, by nie było
Mango Papajawww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski mój. Jak wiadomo, indyk jest chudym i niskokalorycznym mięsem, więc roladki doskonale sprawdzą się jako propozycja na zdrowy obiad. Natomiast po wystygnięciu - będą idealnie smakowały ze świeżym pieczywem. (Marchewka nie wypadnie.) Mięso wychodzi miękkie, soczyste niezwykle aromatyczne. Przepis jest tak łatwy, że bez problemu każdy sobie z nim poradzi. Zapewniam(...)indyka (średnia) 5 listków świeżej bazylii 3 ząbki czosnku 1 marchewka (mała, lub kawałek większej) 1 łyżeczka soli Dodatkowo: olej Golonkę z indyka dokładnie umyć, rozciąć i pozbawić kości. Mięso porządnie natrzeć solą. Na rozłożonym płacie ułożyć listki bazylii, plasterki czosnku i z brzegu - marchewkę. Całość zrolować i wsadzić w siatkę do wędlin. (Można związać nitką.) Tak przygotowaną roladkę wstawić
Di gotujeWitam serdecznie Chciałabym zaproponować przepis na pyszną zapiekankę makaronową z mięsem. Zapiekanka z makaronem jest prosta i szybka w przygotowaniu i idealnie nadaje się do podania na obiad lub kolację. Polecam wypróbować przepis. Do przygotowania zapiekanki z makaronem będziemy potrzebować: 500 g makaronu grubego (świderki, muszelki itp..) 500 g przecieru pomidorowego (passata pomidorowa) 2 duże cebule (około(...)mięsa mielonego 3 ząbki czosnku przyprawy: 1 łyżeczka bazylii suszonej duża szczypta tymianku do smaku sól, pieprz papryka ostra olej do smażenia około 150 g sera żółtego startego na tarce o grubych oczkach Link do filmu z przygotowania: Zapiekanka makaronowa z mięsem Przygotowanie: Makaron gotuję według przepisu na opakowaniu, ugotowany odcedzam. Teraz pokroję składniki na sos do zapiekanki: Cebulę kroję
Uwaga Babcia GotujeSkładniki: 500 g mięsa mielonego (u mnie drobiowe, z indyka); 500 g pieczarek; Białe części 2 średnich porów; 125 g kwaśnej, gęstej śmietany 18 %; 750 ml bulionu drobiowego (u mnie 750 ml wrzątku + 1 łyżka vegety); 200 g serka topionego śmietankowego (2 opakowania, każde po 100 g); 100 g serka topionego ziołowego; 2 łyżki oleju; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Pieczarki(...)umyć, osuszyć i pokroić w plasterki. Pory umyć, osuszyć, pokroić w plasterki. W garnku, w którym będzie gotowana zupa rozgrzać olej. Na rozgrzany olej wrzucić mięso mielone i lekko podsmażyć. Do garnka z delikatnie podsmażonym mięsem mielonym dodać plasterki pieczarek i razem podsmażyć. Następnie wlać bulion, dodać pokrojone pory, serki topione i gotować razem przez około 15 minut. Śmietanę wlać
Gospodyni MiejskaBardzo prosty sposób wykonania swojskiej kiełbaski. Mięso doprawić solą, pieprzem, papryką ostrą i słodką. Najpierw do worka włożyć połowę plasterków cebuli i potem mięso i drugą część cebuli. Zawinąć worek i zamknąć szynkowar. Ja miałam długi płat łopatki, zwinęłam go i umieściłam w worku. Jeśli mięso jest zbyt duże to odkroić i powpychać do środka mięsa. Mocno przydusić, żeby mięso
Kuchnia PokoleńMięso z drobiu w mojej kuchni wykorzystuję najczęściej. Przede wszystkim dla tego, że jest łatwe i szybkie w przygotowaniu a także jest sporo możliwości na jego wykorzystanie. Od dłuższego już czasu kupuję drób w opakowaniu MAP. Pakowanie to polega na zastosowaniu odpowiedniej mieszaniny gazów. Mięso pakowane jest bezpośrednio u producenta i dzięki temu mięso nie jest narażone na zewnętrzne zanieczyszczenia(...)data przydatności do spożycia, pochodzenie produktu, dane producenta, numer partii oraz klasa jakości produktu. Kupując drób w opakowaniu MAP wiem, że został zachowany wysoki standard higieniczny i jakościowy mięsa. Składniki: Roladki z indyka : 2 polędwiczki z indyka po około 250 g 250 g boczku wędzonego w plasterkach świeży szpinak suszone pomidory mozzarella krojona 2 łyżki masła klarowanego Sałatka z kaszy
Ala piecze i gotujeJeżeli jesteście wielbicielami grillowanej karkówki to zachęcam do wypróbowania poniższego przepisu. Mięso należy przełożyć posiekaną czerwoną papryką, papryczką chilli i cebulką. Karkówka przygotowana w poniższy sposób będzie lekko ostra i wyrazista w smaku. Jeżeli lubicie delikatniejsze smaki to zachęcam do przyrządzenia karkówki marynowanej w czerwonym winie . Składniki: 1 kg karkówki 1 duża czerwona papryka 1 papryczka chilli(...)oliwek lub olej Cebulę obrać i drobno posiekać. Z papryki usunąć gniazda nasienne, następnie pokroić ją w kostkę. Papryczkę chilli przekroić na pół, usunąć nasionka i bardzo drobno posiekać. Mięso umyć, osuszyć i pokroić w zgrabne, grubsze kawałki. Każdy plasterek karkówki przyprawić solą, pieprzem, papryką ostrą oraz słodką. Do miski wlać kilka łyżek oliwy z oliwek (lub oleju), wsypać trochę
UgotowaćNadchodzi sezon grillowy – a na grilla, jak powszechnie wiadomo – najlepsza jest karkówka. Karczek z grilla będzie wyśmienity, gdy zostaną spełnione trzy warunki: po pierwsze musimy nabyć mięso dobrej jakości, po drugie mięso powinno mieć sporo czasu na zamarynowanie (najlepiej całą noc), a po trzecie – marynata musi być prawidłowo przygotowana. Dobra marynata na karkówkę z grilla powinna zawierać(...)kwas (np. sok z cytrusów, ocet lub wino) – który zmiękcza mięso, tłuszcz (np. olej lub oliwę) – który zakonserwuje mięso i sprawi, że smaki przejdą sobą nawzajem oraz przyprawy – które, nadadzą smaku. Słodkie dodatki (np. keczup z pomidorów) sprawią, że mięso będzie się pięknie karmelizować. Moja wersja marynaty do karkówki jest bardzo prosta, ale sprawdza się zawsze
Poezja smaku