kaszy pęczak (sypkiej a nie w torebce, by to co cenne zostało w kaszy, a nie zostało odlane z nadmiarem wody do zlewu) comber z królika (dodałam jeszcze mięso z okolic całego kręgosłupa po jego wcześniejszym obgotowaniu, by było łatwiej oderwać mięso od kości) spora cebula 5 ząbków czosnku czerwona papryka lampka białego wytrawnego lub półwytrawnego wina pół łyżeczki cząbru(...)łyżka domowej magi łyżeczka soli pomidor kilka listków rozmarynu łodyga selera naciowego olej do smażenia Królicze mięso pokroić w małą kostkę. Mięso obsmażyć na rozgrzanym oleju, a potem przełożyć do garnka z niewielką ilością wrzącej wody (ok. pół szklanki). Dusić pod przykryciem. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Czosnek obrać i pokroić w talarki. Z papryki usunąć gniazdo nasienne
Weekendy w domu i ogrodzieszynkowara okazał się kolejnym trafionym. Ta domowa wędlina bardzo nam posmakowała i na dodatek, w przeciwieństwie do szynki i schabu , nie trzeba było na nią tak długo czekać - peklowanie mięsa zajęło tylko 24 godziny. Polecam, to naprawdę pyszna i zdrowa alternatywa dla wędlin kupowanych w sklepie. składniki: 1/2 kg zmielonej karkówki 1/2 kg zmielonej łopatki 3 płaskie łyżeczki soli peklującej(...)szczypta tymianku szczypta rozmarynu 1/4 łyżeczki zmielonego pieprzu 1 ząbek czosnku (zmiażdżony) 2 łyżeczki żelatyny 3 łyżki wody wykonanie: Do zmielonego mięsa dodałam wszystkie przyprawy, wsypałam żelatynę, dolałam wodę i wyrabiałam tak długo, aż mięso zaczęło się kleić (około 10 minut). Do szynkowara włożyłam woreczek, a do woreczka mięso, dobrze ugniatając. Zawiązałam woreczek tak, by między nim, a mięsem
babka w formiełyżeczka imbiru łyżeczka czerwonego pieprzu 0,5 łyżeczki soli 3 łyżki octu balsamicznego łyżka cukru trzcinowego łyżka masła Sos: 0,5 szklanki keczupu łyżeczka skórki z cytryny Czyste mięso dobrze osuszamy i tniemy na mniejsze kawałki. Ja tak średnio tnę na trzy. Lepiej przechodzi marynatą i szybciej się smaży. Mandarynki dokładnie myjemy i razem ze skórką kroimy w plastry(...)Wkładamy je do naczynia, zasypujemy imbirem, pieprzem, solą i cukrem. Dodajemy ocet i wszystko dokładnie mieszamy. Taką właśnie marynatą nacieramy mięso i odstawiamy najlepiej na noc, a najmniej na 2 godziny. Na patelni rozgrzewamy masło i obsmażamy mięso z każdej strony. Gdy jest już rumiane, zalewamy resztkami marynaty i dusimy pod przykryciem do miękkości. Wyjmujemy mięso i odparowujemy zawartość patelni
Dieta moja pasjaDoprawiamy i gdy ostygną dodajemy jajka i mannę, mieszamy i gotowe. W garnku zagotowujemy wodę, dodajemy wszystkie przyprawy i zioła podane w pierwszej części ( bez czosnku), oraz czyste mięso. Ja kroję na połówki, szybciej się ugotuje to raz, a dwa więcej się zmieści w garnku bo łatwiej ułożyć. Przykrywamy i gotujemy do miękkości. Dlatego na gorącą wodę aby się(...)mięso zamknęło i wszystko nie zwiało do wody. Gotujemy do miękkości, studzimy usuwamy cały tłuszcz i skórę a samo mięso mielimy w maszynce razem z ugotowanymi warzywami i czosnkiem. Taka masa jest dość sucha mimo warzyw które w tym wypadku zastępują nam jak to zazwyczaj się daje tłuste dodatki....słonina, boczek itp. Zapewniam bez tego też można
Dieta moja pasjaWiele osób obawia się kaczki, a zwłaszcza jej najszlachetniejszej części czyli piersi. Podawane na eleganckich przyjęciach, wytwornych kolacjach, uchodzi za mięso trudne i że dobrze zrobiona może wyjść tylko spod ręki doświadczonego fachowca. Nic bardziej mylnego, robi się prosto i szybko. Jest jedno ale...to jest mięso dla osób lubiących krwiste steki i tatar. 2 kacze piersi 2 pomarańcze(...)drugą zaś filetujemy. Czosnek kroimy w cienkie plasterki. Czyste piersi nacinamy ( skórę) nożem skrapiamy sokiem, oprószamy solą, czarnym pieprzem i obkładamy plasterkami czosnku, po jednym na każdą sztukę mięsa. Wkładamy do woreczka i odstawiamy do lodówki na co najmniej dwie godziny. Zdejmujemy czosnek, co miał zrobić już zrobił. Układamy na gorącej patelni skórą do dołu i wolno podsmażamy. Po około
Dieta moja pasjafolia aluminiowa Warzywa i przyprawy wrzucamy do garnka ( na tyle dużego aby później swobodnie zmieściła się szynka) zalewamy wodą i gotujemy około pięciu minut. Do takiego wrzątku wrzucamy mięso i na wolnym ogniu gotujemy około 2 godzin, choć z tym czasem bywa różnie. Dlatego dobrze jest sprawdzić patyczkiem do szaszłyków. Wbić dość głęboko i jak po jego wyjęciu(...)dość gotowania. Składniki na glazurę mieszamy dokładnie razem. Ja użyłam dżemu z aronii, można wziąć każdy inny, miód też się świetnie sprawdza. Chodzi tylko o to aby mięso złapało szybko ładny kolorek. Taką glazurą smarujemy gorące mięso, układamy na folii i wkładamy do nagrzanego piekarnika ( 220 stopni) i zapiekamy chwilę. Trzeba pilnować, cukier lubi się szybko karmelizować i przypalać
Dieta moja pasjakurczaka dokładnie umyć i osączyć. Każdą ćwiartkę podzielić na dwa kawałki. Cebulę pokroić w pół plastry. Rozgrzać odrobinę oleju kokosowego i obsmażyć kawałki kurczaka ze wszystkich stron, tak aby mięso zmieniło kolor. Następnie mięso zalać gorącą wodą. Dodać majeranek, pokrojoną cebulę, listki laurowe oraz sól do smaku. Dusić aż mięso będzie miękkie. Gdy mięso będzie już miękkie przełożyć(...)talerz. Płyn, który pozostał w garnku ( powinno go zostać ok pół litra) zagęścić mąką wymieszaną z odrobiną wody. Do sosu ponownie włożyć mięso. Gotowego kurczaka podałam z ziemniakami i buraczkami
Monia miesza i gotujeBardzo często piekę różne pasztety, tym razem upiekłam z mięsa kaczki oraz z dodatkiem suszonej śliwki i żurawiny. Wyszedł bardzo smaczny i aromatyczny, ma lekki słodki posmak suszonych owoców. Domowy pasztet smakuje zupełnie inaczej niż ten ze sklepu, do pasztetu użyłam zestawu od firmy Tradismak . Składniki: 1 kaczka o wadze ok. 2 kilogramów 300 gram wątróbki indyczej 2 marchewki(...)razem z kaczką do większego garnka. Zalewamy zimną wodą, dodajemy listki laurowe, ziarna ziela angielskiego i pieprzu, solimy do smaku i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem do miękkości mięsa. Cebule obieramy, kroimy w pióra podsmażamy na rozgrzanym oleju do momentu aż się zeszkli. Na tłuszczu po smażeniu cebuli podsmażamy wątróbkę, pozostawiamy do ostudzenia. Ostudzone mięso z kaczki oddzielamy
Bajeczna Kuchniawędzonego surowego boczku 1 mała cebula pół główki czosnku 1 łyżka pieprzu mielonego półtora łyżki soli garść świeżej bazylii Przygotowanie Z karkówki wykroiłem 250 g chudego mięsa i pokroiłem w drobną kostkę. Podobnie z boczkiem. Wymieszałem z karkówką. Dodałem starty na małych oczkach czosnek, wymieszałem i odstawiłem. Pozostałe mięso zmieliłem na grubych oczkach. Do pokrojonego w kostkę mięsa(...)fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Następnego dnia wygotowałem słoiki, a każdą nakrętkę natarłem wódką by usunąć wszystkie bakterie. Kiedy słoiki ostygły, przełożyłem do nich surowe mięso, pozostawiając 3 cm od góry wolnej przestrzeni. Mięso mocno ubiłem. Zakręciłem słoiki. Do garnka włożyłem czystą ścierkę, ustawiłem na niej słoiki i zalałem wodą do ¾ wysokości słoików. Gotowałem 3 godziny od momentu
R'n'G KitchenRozpływająca się w ustach, delikatna i aromatyczna karkówka z rozgotowaną cebulką i papryką. Obiad idealny z dodatkiem kaszy gryczanej. 600 g karkówki Przyprawa do karkówki Przyprawa do mięsa 2 czerwone papryki 2 cebule 1 kostka rosołowa 3 łyżki natki pietruszki (świeżej) 2 szklanki wody 0,5 szklanki łagodnego keczupu Czosnek granulowany Ostra papryka Liść lubczyku Mąka do obtoczenia Olej(...)smażenia Karkówkę kroimy na 1 cm plastry. Doprawiamy przyprawą do karkówki i przyprawą do mięsa. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie każdy plaster obtaczamy w mące i przesmażamy na rumiano na rozgrzanej patelni. W osobnym garnku przesmażamy pokrojoną w piórka cebulę oraz pokrojoną w kosteczkę czerwoną paprykę. Gdy warzywa zmiękną układamy na nich mięso. Na patelnię
VioletoweKucharzenieKolejna propozycja na schab duszony z cebulą. Tym razem smaku nadaje marchewka, aromatyczny majeranek i lubczyk. Składniki: 4 - 5 kotletów schabowych (około 500 g mięsa) 3 duże cebule 2 duże marchewki 4 duże ząbki czosnku papryka słodka do posypania kotletów i dodatkowo 1 płaska łyżeczka do sosu 1 czubata łyżeczka majeranku (u mnie Skworcu ) 1 płaska łyżeczka lubczyku(...)patelni- rondelku, do której mamy pokrywkę. Schab myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i rozbijamy tłuczkiem z obu stron. Każdego kotleta, z obu stron, posypujemy solą, pieprzem i papryką słodką. Przyprawione mięso odkładamy na 30 minut. Cebulę kroimy w piórka, marchewkę w krótkie i cienkie słupki. Po 30 minutach kotlety obsmażamy na kilku łyżkach gorącej oliwy. Mięso ma się ładnie podrumienić
Smak mojego domugęsi, może być masło lub olej rzepakowy), kilka ziaren pieprzu czarnego, 8 goździków, 1/2 laski cynamonu, 1 płatek gwiazdki anyżu, Pierś gęsi oczyścić z resztek piór, przyciąć skórę wokół mięsa. Skórę naciąć w ukośna kratkę, uważając aby nie przeciąć mięsa. Do garnka wrzucić przyprawy, włożyć pierś i zalać ciepłym tłuszczem, tak aby mięso było przykryte. Gotować na małym ogniu(...)minut, aż gdy temperatura wewnątrz mięsa osiągnie 57 stopni. Mięso wyjąć z tłuszczu i ułożyć na letniej patelni, skórą do dołu. Smażyć aż skóra się ładnie zrumieni a tłuszcz wytopi. Zdjąć z patelni i odłożyć na parę minut. Pokroić pierś na grube plastry. Podałam z puree ziemniaczanym i jabłkami karmelizowanymi. zastawa
królestwo garówSKŁADNIKI: 400 g mięsa wołowego ja dałam gulaszowe 200 g chińskiej mieszanki warzywnej 3 szalotki 2-3 łyżki mąki olej do smażenia 2-3 łyżki masła do smażenia warzyw przyprawy:sól,pieprz,chilli,bazylia,pietruszka suszona 400 ml przecieru pomidorowego PRZYGOTOWANIE: Mięso wołowe myję, kroję w kostkę i obtaczam w mące. Na rozgrzaną patelnię wylewam olej. Następnie dodaję(...)mięso. Smażę na rumiano, dodaję przyprawy po upływie ok 2 min dodaję szklankę wody. Duszę ok 20-30 min. Dodaję mieszankę warzyw chińską. Szalotkę kroję w drobną kostkę. Mięso z patelni przekładam do garnka. Na tej samej patelni roztapiam masło następnie dodaję cebulę oraz warzywa. Smażę ok 5 min. Następnie całość przekładam do dużego garnka
Gotowanie PatkiPierogi można przygotować z przeróżnymi farszami ale chyba te najlepsze są z mięsem i cebulką. Dodatkowo podałam je ze świeżym szpinakiem. Pierogi wyszły pyszne, polecam. SKŁADNIKI : mąka pszenna(...)PRZYGOTOWANIE : Mięso przekładamy do garnka z marchewką, pietruszka, 1 cebulą i selerem. Dodajemy liść laurowy, ziele i pieprz w ziarnkach, zalewamy bulionem i gotujemy aż mięso będzie miękkie.Wszystko wykładamy ( mięso i warzywa ), mielimy w maszynce do mięsa łącznie z namoczoną i wyciśnięta bułką. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, majerankiem i magi. Pozostałe cebule drobno kroimy z czosnkiem
Kulinarne Fantazje Mariolizawsze, kiedy pamiętamy, ubóstwiamy brukselkę. Nie wiadomo czemu sporo ludzi jej nie lubi. A to taka pycha <3 Połączenie z mięsem jest rewelacyjne <3 Składniki 10 szt brukselki 250 g mięsa mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 1 l bulionu warzywnego 1 jajko bułka tarta kminek mielony 1 duża cebula 2 łyżki oleju 1 liść laurowy 2 ziarna ziela(...)łyżka mąki sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Brukselkę czyścimy, gotujemy al dente w posłodzonej wodzie (2 łyżki). Odcedzamy i studzimy. Mięso wyrabiamy z bulionem (50 ml), jajkiem i bułką tartą. Do smaku doprawiamy solą, pieprzem i kminkiem. Każdą brukselkę owijamy mięsem mielonym. W rondlu podsmażamy posiekaną cebulę, zalewamy gorącym bulionem, dodajemy liść
R'n'G Kitchen