Zapiekane tortille z mięsem mielonym – to pomysł na sycący obiad :) Jeśli lubicie spaghetti z mięskiem mielonym w sosie pomidorowym, a przejadł Wam się już makaron, to polecam Wam właśnie to danie ;) Ser żółty można śmiało zastąpić mozzarellą wedle uznania :) Zapiekane tortille z mięsem mielonym – Składniki: 500g mięsa mielonego (u mnie […] The post Zapiekane tortille z mięsem mielonym
Kulinarne Przebojeproblemu zastąpi sklepową wędlinę na codziennej kanapce. To danie to doskonałe rozwiązanie dla zabieganych. Chociaż czas potrzebny na wykonanie całego dania to niemal 3 godziny, jednak większość z niego, mięso się marynuje lub piecze. Ponadto za jednym zamachem mamy gotową szynkę i aromatyczne ziemniaki, dzięki czemu oszczędzamy czas na przygotowaniu dodatków. No i zmywania jest dużo mniej :) SKŁADNIKI(...)szałwii pieprz sól 1 łyżka smalcu 50 ml śliwowicy lub innego mocnego alkoholu 1 kg ziemniaków 3-4 niewielkie cebule pół pęczka natki pietruszki nić do związania pieczeni Mięso skrapiamy sokiem i nacieramy tymiankiem, szałwią, solą i pieprzem. Przykrywamy i wstawiamy do lodówki na minimum 1 h. Kiedy szynka przejdzie ziołami, związujemy ją nicią formułując przy tym roladę
Kuchnia od dwojgajest rosół. A ten staram się dopieszczać dużą ilością warzyw, na sporym kawałku wiejskiej kury. Ból marnotrawstwa zaczyna się wtedy, gdy nie jesteśmy w stanie przejeść włoszczyzny i mięsa. Były więc już warzywne kołduny z włoszczyzny, pora teraz na tartaletki z warzyw i rosołowego mięsa – idealne na drugie danie Składniki na 12 sztuk: Przepis(...)pozostałych składników. 1 marchewka z rosołu 1 pietruszka z rosołu (jak najbardziej można dodać inne rosołowe warzywa, ja dość się ograniczyłam, aby dodać jeszcze inne, lubiane przez moje dzieci) mięso z rosołu 5 różyczek brokuła 6 pieczarek 1 szalotka 1 ząbek czosnku 2 jajka 100 g serka twarogowego, np. „Mój ulubiony” (notabene mój ulubiony, bo zupełnie pozbawiony zbędnych
gutfutłyżeczka papryki słodkiej 2 łyżki majeranku 1 łyżka bazylii 2 łyżki warzywka Wykonanie Udka kroję na dwie części , następnie do dużej miski przekładam mięso i dodaję wszystkie nasze przyprawy , ketchup oraz cebulkę w plasterkach , oraz posiekany czosnek , następnie bardzo dokładnie mieszam aż ketchup pokryję całe mięso , i odstawiam pod przykryciem do lodówki(...)godziny . Na następny dzień np sobotę, przed pieczeniem wyciągam nasze mięso i przekładam na blaszkę , wstawiam do rozgrzanego piekarnika na 160 stopni na 2 godzinki pod przykryciem . Po tym czasie odkrywam nasze mięso , i podpiekam skórę z kurczaka około 20 minut , po tym czasie nasze mięso jest gotowe do podania , doskonale smakuję z pieczonymi ziemniakami
Mój SmakBitki wołowe-smak kuchni staropolskiej, szlacheckiej, myśliwskiej. Są to rozbite plastry mięsa, duszonego w sosie własnym, najczęściej podawane w towarzystwie tłuczonych ziemniaków lub klusek.Nawet nasz Adam Mickiewicz dwukrotnie wspominał o bitkach wołowych w swoim dziele "Pan Tadeusz" Wołowinę trzeba wybrać młodą i soczystą. Bitki muszą być mięciutkie i niewysuszone-to cały sekret. SKŁADNIKI: 4 plastry wołowiny o grubości(...)dokładnie suszymy ręcznikiem papierowym, usuwamy błonki i przerośnięcia tłuszczu. Prószymy pieprzem, solą, papryką słodka, obtaczamy w mące-usuwając nadmiar.Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (dla smaku można dodać troszkę masła) obsmażamy mięso z dwóch stron na złoty kolor. Wyciągamy mięso, przekładamy do garnka z grubym dnem-zalewamy bulionem-mięso musi być przykryte-dodajemy ziele angielskie i liście laurowe . Na patelnię po smażonym
Kopystką po garachwołowiny i bardzo dobrej jakości czerwone, wytrawne wino, na którym nie wolno oszczędzać. SKŁADNIKI: 700-800 gr. wołowiny 150-200 gr. boczku wędzonego ok 2 łyżki mąki do oprószenia mięsa 250 gr. pieczarek 2 średnie marchewki 6 szalotek lub 3 duże, czerwone cebule 1,5 szklanki bulionu wołowego, najlepiej własnej roboty 1-2 łyżki passaty pomidorowej(...)tłuszczu podsmażamy cebulę, czosnek,marchew i (po chwili )pieczarki. Podsmażamy 1-2 minuty. Wyciągamy. Na patelnię wrzucamy oprószoną wołowinę (jeżeli jest mało tłuszczu-dodajemy troszkę). UWAGA!!!!!! (bardzo ważne!!!!!!!!!) kawałki mięsa nie mogą się dotykać-ponieważ wtedy wołowina traci soki a mięso się gotuje a nie smaży. Mięso smażymy małymi porcjami. Na drugiej patelni na małej ilości masła karmelizujemy passatę pomidorową
Kopystką po garachDODATKOWO : mąka do obtoczenia mięsa frytkownica lub garnek z olejem(...)PRZYGOTOWANIE : Skrzydełka myjemy i osuszamy, przecinamy na pół i odcinamy lotki. Przekładamy mięso do miski, dodajemy wszystkie przyprawy i dokładnie mieszamy, pozostawiamy mięso na 1 godzinę. W mniejszej misce mieszamy składniki ciasta, powinno mieć konsystencje gęstego ciasta naleśnikowego. Ciasto wlewamy do skrzydełek i dokładnie mieszamy. Każdy kawałek mięsa dokładnie obtaczamy w mące i układamy
Kulinarne Fantazje Marioliszczypta papryki chilli 3 łyżki oleju 1 łyżka oleju 1 duża cebula 2 łyżki oregano 1 łyżka majeranku pieprz ziołowy 4 plastry mięsa od szynki Wykonanie Do dużej miski przekładamy ziemniaki , następnie bardzo dokładnie myjemy , kiedy nasze ziemniaki mamy umyte , dodajemy nasze mięso oraz wszystkie przyprawy , oraz olej i cebulkę(...)wszystko bardzo dokładnie mieszamy aby każdy kawałek mięsa i ziemniaków był w przyprawach . Kiedy mamy już przygotowane mięso z ziemniakami , przekładamy do naczynia żaroodpornego bądź do blaszki , wstawiamy do piekarnika na 160 stopni na 2 godziny pod przykryciem , po tym czasie wyciągamy nasze mięso i gotowe do podania . Smacznego
Mój Smakchudego boczku 1 płaska łyżeczka soli 1 płaska łyżeczka pieprzu 1 płaska łyżeczka suszonego rozmarynu 1 płaska łyżeczka suszonego tymianku 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki sznurek do zawinięcia Przygotowanie: Mięso myjemy i osuszamy. Ścinamy tłuszcz (można z niego zrobić domowy smalec). Do miseczki wsypujemy sól, pieprz, rozmaryn, tymianek i paprykę, mieszamy. Taką mieszanką przypraw nacieramy mięso z obu stron. Zwijamy(...)boczek w roladę dość ściśle i obwiązujemy sznurkiem. Odstawiamy mięso do lodówki na minimum 30 minut. Po tym czasie wkładamy mięso do naczynia żaroodpornego i przykrywamy. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 40 minut pod przykryciem. Zlewamy tłuszcz który się wytopił i wstawiamy do pieczenia bez przykrycia również na 40 minut. Po upieczeniu studzimy mięso i jeśli ma być
słodkie i nie tylko historie kulinarneKofte lub kofta popularne są na olbrzymim obszarze od Maroka po Indie. Mogą przybierać różne formy np. mięsa zrolowanego wokół patyczków, kuleczek lub kotlecików. Ponieważ mamy tydzień kotletowy, to oczywiście wybrałem taką właśnie postać tego pysznego dania. Istotą kofte jest odpowiednio pikantne i aromatyczne przyprawienie mięsa mielonego i dodanie do niego dużej ilości zieleniny. Ponieważ potrawa pochodzi z tych rejonów(...)świata, gdzie nie jada się wieprzowiny, to jej podstawą najczęściej jest mięso baranie (jagnięce). Bardzo dobrze sprawdza się też drób (szczególnie indyk), a nie widzę żadnych przeciwwskazań by w naszych warunkach użyć jednak wieprzowiny - najlepiej mieszanej z wołowiną, dla ciekawszego smaku. Składniki: 500 g mięsa mielonego 2 duże kromki chleba 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka płatków chili
zadanie-gotowanieTakie duszone mięso , które po dotknięciu widelcem się rozchodzi , jest najlepsze i najsmaczniejsze , a do tego jeszcze pyszny sos na bazie warzyw to jest dopełnienie wspaniałego , domowego posiłku.Danie troszkę babcine , ale najpyszniejsze. 4 grube plastry łopatki 1op.mrożonki groszku z marchewką 0.5 l.bulionu mięsnego 1 łyżka masła Cebulka 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 mała śmietana kremówka 30% Sól(...)pieprz Gałka muszkatołowa *****************************" ,Mięso opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem.W dużym rondlu rozgrzać masło.Cebulę posiekać i przesmażyć, włożyć mięso.Wlać bulion, przyprawić solą i pieprzem, gałką muszkatołową.Przykryć pokrywką, zmniejszyć płomień i dusić mięso do miękkości.Gdy mięso już jest miękkie,wrzucić warzyw, przykryć pokrywką i dusić jeszcze 15-20 minut.Jeszcze raz przyprawić jak potrzeba.Mąkę rozrobić z odrobiną
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiangielskie 1 łyżka suszonego tymianku 0,7 l czerwonego półsłodkiego wina sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra do smaku Przygotowanie: Rozgrzej dużą patelnię z 2 łyżkami oleju i obsmaż mięso partiami do ładnego zarumienienia, po czym przełóż je do większego rondla. Na tej samej patelni podsmaż cebulę do zeszklenia i także przełóż do garnka z mięsem. Następnie wlej do patelni(...)szklanki wina, dodaj czosnek, gotuj przez 3-4 minuty i przelej do garnka z mięsem. Umieść rondel z mięsem na średnim ogniu i duś pod przykryciem przez 20 minut. Po tym czasie dodaj resztę składników, wlej resztę wina i dopraw solą i pieprzem. Gotuj gulasz na małym ogniu i pod przykryciem przez 2 godziny, co jakiś czas mieszając. Dopraw
karmelowyPieczone faszerowane bakłażany. Zazwyczaj faszeruję je mięsem mielonym, pomidorami, generalnie passatą z dodatkami cebuli, chilli, pieczarek. Raczej tradycyjnie, bez wyszukanych dodatków. Dziś nieco inna wersja - nie ma passaty - jest śmietanka ze szczypiorkiem. Dodałam także marchewkę, pietruszkę i ugniecione ziemniaki gotowane w mundurkach. Inaczej, ale też pysznie. Czekają mnie jeszcze faszerowane cukinie, które mi polecaliście, ale jeszcze mi się nie udało(...)Muszę się za nie zabrać :) Składniki: 400 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 3 bakłażany 2 mniejsze ziemniaki ugotowane w mundurkach 1 cebula połowa papryczki chilli 2 ząbki czosnku 1 marchewka 1 pietruszka 1 mniejsza czerwona papryka 200 g śmietany 12% vegeta, sól, pieprz cytrynowy, pieprz czarny, majeranek, papryka słodka, mieszanka przyprawy kebeb-gyros pęczek posiekanego
Zasmakuj KuchniDziś w mojej kuchni delikatne klopsiki z indyka przygotowane na parze z sosem pieczarkowym z mleka kokosowego. Właściwości zakwaszające mięsa równoważą alkalizujące dodatki: kasza jaglana, marchewka i cukinia. Do przygotowania klopsików wykorzystałam parowar, ale można je również przygotować przy wykorzystaniu bambusowego parownika czy garnka do gotowania na parze. Pulpeciki przygotowane na parze są zdecydowanie smaczniejsze od gotowanych w wodzie, zachowują(...)kaszą jaglaną w sosie pieczarkowym Drukuj Porcje: 3- 4 porcje ok. 15 klopsików Składniki: 50g suchej kaszy jaglanej (ok. 1/2 szklanki) 1 łyżka masła klarowanego 150ml przefiltrowanej wody 400g mięsa z piersi z indyka 1 jajko 1/2 dużej marchewki lub 1 mała 1/2 cukinii 1/4 łyżeczki soli morskiej lub himalajskiej świeże zioła (oregano, bazylia, rozmaryn etc.) 1/2 cebuli 300g brązowych
Book of spellsangielskie 1 łyżka suszonego tymianku 0,7 l czerwonego półsłodkiego wina sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra do smaku Przygotowanie: Rozgrzej dużą patelnię z 2 łyżkami oleju i obsmaż mięso partiami do ładnego zarumienienia, po czym przełóż je do większego rondla. Na tej samej patelni podsmaż cebulę do zeszklenia i także przełóż do garnka z mięsem. Następnie wlej do patelni(...)szklanki wina, dodaj czosnek, gotuj przez 3-4 minuty i przelej do garnka z mięsem. Umieść rondel z mięsem na średnim ogniu i duś pod przykryciem przez 20 minut. Po tym czasie dodaj resztę składników, wlej resztę wina i dopraw solą i pieprzem. Gotuj gulasz na małym ogniu i pod przykryciem przez 2 godziny, co jakiś czas mieszając. Dopraw
karmelowy