tylko w postaci własnoręcznie upieczonego kawałka mięska. Na szczególne peany zasługuje boczek peklowany, który doskonale przechodzi przyprawami oraz słonością. Nie tylko skóra czy wierzch są nasycone przyprawami ale całego mięsa. Składniki: ok 2 kg kawał boczku surowego Zalewa: 3 szklanki przegotowanej, zimnej wody 3 listki laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 3 goździki 1/2 łyżeczki soli 100 g soli peklowej czosnek(...)jedna główka Z wody, przypraw i soli zrobić zalewę. Boczek ponakłuwać porządnie patyczkiem do szaszłyków - dzięki temu zalewa wniknie porządnie do środka mięsa. Czosnek obrać, w boczku zrobić dziury i powciskać w nie czosnek - w zależności od upodobań można więcej lub mniej czosnku. Mięso zanurzyć w zalewie, przykryć i najlepiej docisnąć czymś ciężkim, żeby boczek nie wypłynął. Odstawić
Ze smakiem bez glutenuKujawski ?. Jest to nowość, marynat jest cztery, mają długi skład, ale zdrowy skład. W składzie znajdziemy same zioła, musztardę, olej kujawski i ocet winny. Nadają się idealnie do marynowania mięs i warzyw, które potem możemy upiec na grillu, w piekarniku lub usmażyć. Ja upiekłam w piekarniku, bo pogoda niestety grillowaniu nie sprzyjała. Mięso musimy zamarynować w marynacie minimum dwie godziny(...)proszku 1. Kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem, przekładamy do miski, dodajemy marynatę aromatyczne zioła Kujawski, mieszamy dokładnie, miskę zawijamy folią i wkładamy najmniej na 2 godziny do lodówki (im dłużej mięso będzie się marynowało, tym bardziej będzie aromatyczne). 2. Paprykę kroimy w paski, cebulę w piórka, cukinię w grubsze plasterki, również dajemy do miski, dodajemy marynatę i odkładamy. 3. Ziemniaki obieramy
kruche babeczkiPodawać z ziemniakami, kluseczkami lub kaszą. Golonkę pokroić na mniejsze kawałki. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem, papryką ostrą i słodką, kurkumą. Wymieszać dokładnie, tak żeby przyprawy były na każdym kawałku mięsa. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć mięso na złoty kolor. Szalotki obrać i przekroić na pół, pieczarki umyć i pokroić na średnie wielkości kawałki. Wrzucić wszystko na patelnię do mięsa(...)wymieszać i chwilkę jeszcze smażyć. Wlać wodę trochę mniej jak do 1/2 wysokości mięsa. Dodać musztardę listki laurowe i ziarenka ziela angielskiego. Zagotować, wymieszać i sprawdzić smak w razie potrzeby doprawić. Pieczenie – piekarnik nagrzać do 180 C i piec 1,5 godziny do 2 godzin. Naczynie musi być przykryte. Podczas pieczenia sos nabierze pysznego smaku. Mięso musi być mięciutkie
Kuchnia Pokoleńszklanki wody Wykonanie: Pierś z indyka pokroić na cienkie paseczki o długości około 4-5 cm. W kubku wymieszać wodę z cukrem pudrem, wlać do miski z mięsem. Dodać żelatynę i sól peklową. Mięso mieszać ręką około 5 minut. W mięso należy wmasować całą zawartość wlanej wody. Na koniec dodać majeranek i wszystko jeszcze raz zamieszać. Tak przygotowane(...)mięso przełożyć do szynkowaru, szczelnie je układając, aby nie została żadna wolna przestrzeń. Szynkowar wstawić na około 18-20 godzin do lodówki. Następnego dnia szynkowar umieścić w wysokim garnku, wlać do niego wodę na wysokość ponad poziom mięsa w szynkowarze. Garnek postawić na palniku grzewczym i zagotować wodę. Gdy woda zacznie się gotować zmniejszyć palnik do minimum
Zrób to smacznieSkładniki: tortilla 1 opakowanie/szpinakowa, olej rzepakowy 1/4 szklanki, cebula 2 sztuki, cukier 1/2 łyżeczki, mięso mielone 30 dag, kucharek 1 łyżka, papryka ostra mielona 3/4 łyżeczki, warzywa mrożone 1 opakowanie, sok pomidorowy 250 ml, mozzarella w kulce 1 opakowanie, ser żółty 4 plastry, sałata zielona 4 liście, keczup - ile potrzeba cebulę białą posypaną cukrem na oleju rzepakowym zeszklić, dodać mięso(...)mielone wieprzowe i podsmażać co jakiś czas mieszając dodać kucharka, paprykę ostrą, pokrojoną czerwoną cebulę, wymieszać z mięsem dodać mrożoną mieszankę zupa jesienna, wymieszać z mięsem pod przykryciem dusić do miękkości warzyw na średnim ogniu wlać gęsty sok pomidorowy, użyłam swój domowy, wymieszać, zagotować, gotować z 3 minuty, wystudzić na placek tortilli szpinakowej nałożyć porcję mięsa, z 3 kawałeczki mozzarelli
W Mojej Kuchni LubięZiemniaki i trochę pomysłu, przegląd lodówki i zapiekanka gotowa. Geneza tej zapiekanki jest podobna. Danie sycące i smaczne. Może skusicie się na jej przygotowanie. Składniki: Ziemniaki Mięso mielone wołowe ( ja miałam 800 gram ) Boczek parzony Pieczarki 300 gram 1 cebula Pomidory z puszki krojone ½ młodej cukinii Czosnek Sól Pieprz Czosnek granulowany Przyprawa w proszku tzatziki Jogurt typu greckiego duże opakowanie(...)jajko olej Wykonanie: Formę do zapiekania smarujemy olejem i wykładamy plasterkami boczku. Ziemniaki obieramy i kroimy bardzo cienko na około 2-3 mm. Układamy na boczku. Lekko solimy. Mięso mielone przesmażamy na niewielkiej ilości oleju. Przyprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem granulowany. Połowę mięsa mielonego wykładamy na ziemniakach. Pieczarki kroimy w plasterki i również przesmażamy, wykładamy na mięso mielone. W dalszej
Smaki Ewysmaczny obiad :) Poniższy gulasz przygotowałam w szybkowarze, dzięki któremu danie było gotowe w ciągu 30-35 minut! Gulasz jest rewelacyjny w smaku - lekko kwaśny, a zarazem delikatnie słodki. Mięso rozpada się pod wpływem nacisku widelca. Taki gulasz możecie przygotować w zwykłym garnku, tylko pamiętajcie o tym, że czas duszenia będzie o wiele dłuższy (co najmniej 1-1,5 godziny(...)małym ogniu). Składniki na porcję dla 5-6 osób: około 0,7 kg mięsa gulaszowego z indyka 3 średniej wielkości marchewki 1 puszka pomidorów w puszce 1 szklanka wody 1 duża cebula 2-3 ząbki czosnku sól, pieprz pieprz cayenne papryka słodka tymianek odrobina oleju do zagęszczenia sosu 2 łyżki mąki pszennej 1/3 szklanki zimnej wody
UgotowaćMoussaka to grecka zapiekanka składająca się głównie z bakłażanów, pomidorów i mięsa mielonego. Całość zwieńcza pyszny, delikatny sos beszamelowy. Dzisiejszy przepis na moussakę pochodzi od samego szefa greckiej kuchni – Lefterisa Lazarou, którego być może niektórzy z Was, poznali już w Kuchni Lidla, gdzie gotował z Karolem Okrasą. Zapiekanka nie należy do najłatwiejszych, choć nie zaliczyłabym jej też do dań(...)Lidlu, gdzie rozpoczyna się Tydzień Grecki, także nie ma wymówki, że nie zrobicie Na prawdę polecam przepis i zachęcam Was do stworzenia własnego kawałka Grecji Składniki na moussakę: 1kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 1kg bakłażanów 1kg cukinii 1kg ziemniaków 300g cebuli 800g pomidorów pelati z puszki 140g koncentratu pomidorowego 250ml bulionu warzywnego 1/2 łyżeczki pieprzu 2 łyżeczki soli
NiePieprz.plkości 150 g około 13 sztuk moreli (ciemnych) suszonych na słońcu sól himalajska pieprz świeżo zmielony 1 łyżeczka suszonego majeranku ½ łyżeczki czosnku granulowanego 1 łyżka oleju Wykonanie: Mięso umyłam i osuszyłam papierowym ręcznikiem. Długim nożem z wąskim ostrzem nacięłam schab wewnątrz na środku na całej długości. Poszerzyłam rozcięcie tak, aby swobodnie w powstały otwór włożyć suszone(...)sztuk. Piekarnik ustawiłam na 190 ° C. Następnie schab oprószyłam solą i pieprzem. Majeranek i czosnek granulowany wymieszałam z olejem i tą mieszanką natarłam schab z każdej strony. Mięso przełożyłam na rozgrzaną patelnię (nie trzeba już jej natłuszczać) i obsmażyłam krótko z każdej strony. Obsmażone mięso przełożyłam na płat srebrnej folii. Bardzo ścisło i szczelnie kilkukrotnie owinęłam folią mięso
Kuchnia u Krysiczosnku 1 łyżeczka papryczki chilli 5 łyżek ketchupu ostrego 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1 łyżka majeranku Wykonanie Do miski przekładamy umyte i osuszone mięso , następnie dodajemy pokrojoną cebulkę w plasterki oraz czosnek , kiedy cebulkę mamy przygotowaną z czosnkiem , dodajemy nasze przyprawy , oraz ketchup i wszystko dokładnie mieszamy oraz wcieramy aby nasze mięso było dobrze(...)połączone z przyprawami , następnie przykrywamy nasze mięso i odstawiamy na noc do lodówki . Na następny dzień nasze mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 160 stopni na około 90 minut , i pieczemy pod przykryciem , a kiedy nasz czas minie a mięsko jest miękkie , podpiekamy jeszcze bez pokrywki około 15 minut , i mamy gotowe mięso
Mój SmakSKŁADNIKI: 2 filety podwójne z kurczaka 500 g pieczarek 4 ogórki kiszone 3 szklanki wody 1 fix gulasz Olej do smażenia np rzepakowy Marynata do mięsa 1 łyżka czosnku granulowanego 1 łyżeczka papryki czerwonej ostrej 1 łyżeczka papryki czerwonej Pieprz i sól do 2 łyżki sosu sojowego PRZYGOTOWANIE: Filet z kurczaka myję a następnie kroję w kostkę. W miseczce(...)mieszam składniki marynaty do mięsa. Wszystko mieszam ze sobą, marynuje mięso. Wkładam do lodówki na ok 30 min. Pieczarki myję a następnie kroję w kostkę. Na patelni rozgrzewam olej dodaję pieczarki, następnie doprawiam solą i pieprzem. Smażę na rumiano. Ogórki konserwowe kroję w kostkę. Mięso wyjmuję z lodówki na patelni po pieczarkach smażę mięso na rumiano. Następnie wszystkie składniki
Gotowanie PatkiCzasami mamy problem, co zrobić z mięsem z rosołu. Ja między innymi robię pasztet. Obieram mięso z kości i zamrażam bo z jednej porcji byłoby za mało. Gdy uzbieram odpowiednią ilość, wtedy działam :) Składniki: 850 g mięsa drobiowego z rosołu (obranego z kości) 150 g wątróbki (ważyłam po ugotowaniu) 1/2 małej marchewki z rosołu 1/2 małej pietruszki z rosołu(...)ząbek czosnku 1/3 łyżeczki gałki muszkatałowej sól, pieprz, oregano 2 jajka (osobno żółtka i białka) 1 bułka Wykonanie: Wątróbkę ugotować w rosole lub w wodzie. Bułkę namoczyć w mleku. Mięso,wątróbkę i warzywa zmielić w maszynce. Dodać bułkę nasączoną mlekiem (nie wyciskać).Wymieszać z mięsem.Przemielić jeszcze dwa razy. Dodać żółtka, przyprawy i wymieszać ręką. Jeśli masa będzie zbyt sucha
Agusiowe smakołykiszklanki zimnej wody 2 łyżeczki soli peklowej 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka majeranku 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Szynkę i boczek przekręcić przez maszynkę. Do mięsa wsypać sól, pieprz, majeranek, przeciśnięty czosnek i wlać zimną wodę. Kilka minut wyrabiać ręką, aż masa będzie jednolita. Doprawione mięso włożyć do szynkowara wyłożonego specjalnym woreczkiem dokładnie ubijając, np. tłuczkiem(...)stopni włożyć szynkowar i zmniejszyć ogień, aby woda ciągle miała temp w granicach 70-80 stopni. Trzymać szynkowar w garnku przez 2 godziny. Woda powinna sięgać do wysokości mięsa, a nawet troszkę nad mięsem, jeśli będzie wody mniej to mięso z góry nie będzie właściwie "uparzone". Po dwóch godzinach wyjąć szynkowar i schłodzić go w zlewie lub w garnku
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieudka z kurczaka mogą sie wydawać mało odpowiednie, zbyt pospolite na tą okazję, ale w takim wydaniu jak poniżej na pewno zaskoczy domowników i gości. To połączenie mięsa drobiowego z wieprzowym (mięso jak na domową białą kiełbasę) oraz orzechów. Wszystko zawinięte w małe roladki. Po prostu pyszne. A jeśli lubicie odejśc od tradycji jeszcze bardziej i chcielibyście podać(...)cebuli 1 ząbek czosnku 2 łyżeczki majeranku do podania: 4 szalotki 5,6 małych pieczarek oliwa do skropienia Przygotowanie: Udka posypujemy z obydwu stron solą, pieprzem oraz lekko papryką. Mięso wieprzowe (łopatkę,podgardle i słoninę) mielimy w maszynce do mielenia dodając ząbek czosnku oraz pół cebuli. Do zmielonego mięsa dodajemy odrobinę soli i pieprzu oraz majeranek. Mieszamy dokładnie. Farsz
Bon appetit mon amieDziś propozycja na obiad bezmięsny. Akurat nada się na piątek, ale nie tylko. Może to być nawet propozycja na kolację, jeżeli lubicie, możecie jak najbardziej zrobić z mięsem. Moja wersja to akurat bez mięsa :). Tak więc, aby już nie przedłużać zapraszam po przepis. :) Składniki: 2 średniej wielkości bakłażany 1 cebula ser mozzarella ser parmezan do posypania po wierzchu pomidory suszone(...)kosteczką a czosnek wyciskamy przez praskę i wrzucamy do garnka, gdzie jest rozgrzana już niewielka ilość oliwy. Kiedy cebula się zeszkli z czosnkiem wlewamy przecier pomidorowy (jeśli robicie z mięsem to na tym etapie wrzućcie przesmażony już mięso np. filet lub mięso mielone) i doprowadzamy go zagotowania się sosu i następnie doprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką słodką, papryką ostrą
Gotuj z Mąką