Różne są przepisy i nazwy dla świeżej smażonej wieprzowiny... u nas jest to świeżonka :) i przepis jest bardzo prosty... Świeże ( nie mrożone) mięso wieprzowe, usmażone na patelni i potem podduszone razem z cebulą... Kupiłem szynkę... ale w opakowaniu i po otwarciu okazało się, że nie wygląda tak jak chciałem... powycinałem te kawałki, które nie nadawały się do pieczeni(...)uzyskałem mięso na świeżonkę :) Mięso smażymy krótko na mocno rozgrzanym smalcu... ...po usmażeniu mięsa, zmniejszamy moc grzania i dodajemy cebulę... ...dusimy pod przykryciem...do miękkości mięsa i cebuli :) ...wykładamy na talerz i przyprawiamy solą, pieprzem, papryką... Smacznego
chleba naszegowpłynie na smak . Polecam , zabawa z dojrzewającymi wędlinami jest wspaniała . Z góry uprzedzam pytania niedowiarków , nie -szynka nie wychodzi za słona , kiedyś w dawnych czasach trzymano takie kawały mięsa ze skórą , cały czas w drewnianych skrzyniach w soli , wysychały w niej i nie psuły się , wbrew obawom nie były też zbyt słone . Pamiętać trzeba ,że sól nie przenika tak dobrze(...)przez tłuszcz i skórę , a mięso szybko się w niej osusza i zamyka , dzięki czemu nie wchłania jej nadmiernie . To na tyle wykładologii " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Teraz konkrety " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> składniki : 3 kg szynki ze skórą ( ładny gruby kawałek bo mocno traci na wadze podczas dojrzewania
Ogrodnik w podróżymoja mama , czyli Japcia , także " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Ta jest bardzo aromatyczna , dzięki temu ,że mięsko marynuje się w świeżym majeranku przez dobę . Mięso tak przygotowane i zalane galaretką , do której także wsypuję odrobinę majeranku , ma wspaniały aromat , nie jest nijakie i nie potrzebuje nawet octu ,żeby smakować wybornie , chociaż kilka kropli jabłkowego(...)grubo mielonego pieprzu sól do smaku pęczek świeżego majeranku ( doniczka ) 2 ząbki czosnku 2 pełne, łyżki żelatyny wieprzowej ( jeśli lubicie twardą galaretę , dajcie 3 łyżki , ja lubię delikatną , średnią ) Mięso tniemy na kilka mniejszych części , ale tak ,żeby pozostało w dość dużych kawałkach . Wkładamy do miski , posypujemy połową, pęczka , posiekanego majeranku , wyciśniętym przez praskę czosnkiem , mieszamy i wkładamy na dobę
Ogrodnik w podróżyCząber Sól, pieprz Sposób przygotowania: Najlepiej żeby wołowina nie była przygotowywana zaraz po zakupie. Jeżeli kupimy świeżą wołowinę najlepiej żeby poleżała 3 dni jeszcze w naszej lodówce. Do pieczeni mięso powinno być bardziej kruche w strukturze. Na początku mięso nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Rozgrzewamy patelnię z masłem klarowanym. Na patelni kładziemy wołowinę. Smażymy z obu stron po 2 minuty(...)oraz mielony pieprz. Wszystkie zioła dokładnie mieszamy ze sobą. Musimy przygotować bardzo duży kawałek folii aluminiowej. Na środek przygotowanej folii wysypujemy część ziół. Następnie na to kładziemy podsmażony kawałek mięsa, a na to pozostałą część ziół. Pozostałe mięso i sos z patelni wylewamy również na wołowinę. Całość szczelnie zawijamy folią. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 100 stopni. Mięso pieczemy przez
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneRamen, czyli azjatycki odpowiednik naszego rosołu. Odróżnia się od innych orientalych zup tym, że jest w nim mięso :) Nie trzymałam się żadnego z dostępnych przepisów na Ramen, stąd to "a'la". Wyszło obłędnie! Cała masa umami i wyrazistych, mocnych, długich smaków. Jako dodatek świetnie sprawdza się jajko ugotowane na półtwardo, które w parze z boczkiem rozpływają się na języku(...)wrzucam pokrojone wcześniej składniki. Podsmażam uważając aby się nie przypaliły, dodaję łyżkę sosu sojowego. Jeszcze chwilę pozostawiam na patelni aż sos się zredukuje i dodaję do garnka z mięsem. Na suchą patelnię wrzucam cebulę pokrojoną w piórka i palę ją na ciemno brązowy kolor, na koniec smażenia dodaję łyżeczkę sosu chilli. Tak przygotowaną cebulę dodaję do garnka. Marchew
Cook&Loveostry smak wyzwoli w Tobie uśpione pokłady energii. Podejmij wyzwanie i zrób je sama ! Uwierz - to Ci się uda. A potem...potem już będzie z górki. Składniki: 350 g mięsa z ud kurczaka 1 opakowanie warzyw na patelnię Poltino 1 puszka mleka kokosowego ( około 400 ml ) 1 pełna łyżeczka zielonej pasty curry 1 łyżka oleju kokosowego sos sojowy Wykonanie: Mięso(...)kurczaka pokroić w niedużą kostkę. Na patelni rozgrzać olej kokosowy. Na gorący tłuszcz wrzucić mięso, usmażyć. Usmażone mięso zdjąć z patelni. Na tę samą patelnię wsypać warzywa ( przyprawę odłożyć, nie będzie potrzebna ). Warzywa smażyć około 5 minut. Do podsmażonych warzyw dodać mięso oraz pastę curry. Wymieszać. Wlać mleko kokosowe i całość dusić około 8 minut. Danie doprawić do smaku sosem
kolorowotorcikowomoja wersja jednej z kultowych potraw polskiej kuchni. Fasolkę po bretońsku wolę z chudym mięsem wieprzowym niż z kiełbasą. A zimą to danie smakuje najbardziej... Składniki: 400 g suchej fasoli (dałam 250 g białej i 150 g czerwonej) 500 g passaty pomidorowej 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 cebula 3 ząbki czosnku 500 g mięsa wieprzowego (z szynki) 4 kulki ziela(...)fasolka się moczyła i nalać świeżej na tę samą wysokość. Dodać listek laurowy, ziele angielskie. Fasolkę gotować pod przykryciem do miękkości. W razie potrzeby uzupełniać odparowaną wodę. Cebulę i mięso pokroić w kostkę. Na patelni lub w szerokim garnku rozgrzać olej. Wrzucić posiekaną cebulę i smażyć aż się zeszkli. Dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, mięso i podsmażyć
Czerwień i błękitząbki czosnku sól pieprz mąka Pokroić cebulę w piórka i podsmażyć na patelni, odłożyć. Karkówkę oczyścić, pokroić w plastry o grubości 1 cm i bardzo delikatnie rozbić tłuczkiem. Mięso doprawić solą i pieprzem, a następnie obtoczyć w mące. Wrzucić na rozgrzaną patelnię i smażyć do mocnego zarumienienia się mięsa. Przełożyć mięso z cebulą do Woka lub czegoś innego typu garnkowego(...)Zalać około 300 ml wody (do zakrycia mięsa). Dodać ziela angielskie i liście laurowe. Zagotować. Dodać przeciśnięty przez praskę (lub drobno pokrojony) czosnek. Dusić mięso do miękkości około 45 minut. Sos doprawić solą i pieprzem. W razie potrzeby można zagęścić sos mąką, ale ja tego nie robiłam. Zawsze można też dolać wody w zależności ile sosu chcemy uzyskać
Karola gotujeJajka po szkocku, czyli jajka zawinięte w mięso mielone to topowe danie kuchni brytyjskiej. Scotch egg są popularną przekąską spożywaną szczególnie na zimno. Mimo wszystko, dla mnie wersja na ciepło jest zdecydowanie lepsza. Jajka po szkocku powinno się smażyć w głębokim tłuszczu, jednak postanowiłam je nieco odchudzić i upiekłam w piekarniku oraz podałam z chrzanem i pieczywem. Pycha! Przepis(...)jajka po szkocku Drukuj przepis Porcji: 4 Czas gotowania: 1,5 godziny Składniki 500 g mielonego mięsa wieprzowego mała szalotka ząbek czosnku 1 łyżeczka soli 0,5 łyżeczki pieprzu 4 łyżeczki musztardy 4 małe jajka pół szklanki bułki tartej natka pietruszki do ozdoby Przepis 1 Jajka gotujemy na twardo i odstawiamy do wystygnięcia. 2 Czosnek oraz szalotkę ścieramy na drobnej
Kuchnia BazyliiBardzo lubię w kotletach mielonych to, że w zależności od dodatku możemy uzyskać zupełnie inną odsłonę tradycyjnych mielonych. Dziś do mielonego mięsa z indyka dodałam ugotowane na twardo jajka. Niby proste, a wyszło inaczej niż zwykle i co najważniejsze, smacznie. 0,5 kg mielonego mięsa z kurczaka lub indyka 1 czerstwa kajzerka ok 250 ml mleka 2 jajka 3 ząbki(...)czosnku 1 duża cebula 2-3 łyżki gęstego majonezu 1 płaska łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego biały pieprz i sól (do smaku) bułka tarta olej, masło Jajka gotujemy na twardo. Zalewamy zimną wodą, a gdy przestygną, obieramy, po czym kroimy w kostkę. Bułkę wkładamy do miski, zalewamy mlekiem. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na złoto na rozgrzanym maśle. Mięso
Smaki Na TalerzuDomowy fast food jest najlepszy. Takie paluszki z kurczaka możemy zaserwować na kolację, obiad czy przekąskę na domowej imprezie. 500 g fileta z piersi kurczaka Przyprawa do mięsa 1 łyżeczka oregano 0,5 łyżeczki ziół prowansalskich 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki 2 jajka Mąka do obtoczenia Bułka tarta do panierowania Sól Pieprz Filet z piersi kurczaka myjemy i kroimy(...)długie paseczki. Mogą być cieńsze lub grubsze. Doprawiamy dokładnie przyprawą do mięsa i wymieszanymi przyprawami: oregano, ziołami prowansalskimi i suszoną natką pietruszki. Mięso odstawiamy na 30 minut do lodówki. Każdy kawałek mięsa obtaczamy w mace. Następnie panierujemy kurczaka w rozmąconym jajku (doprawionym) solą i pieprzem) oraz bułce tartej. Mięso smażymy na rozgrzanej patelni na oleju. Podajemy z sosem czosnkowym
VioletoweKucharzeniemielony 1 g/kg -osłonka białkowa 85 mm -woda 400 mil dodana w trakcie mieszania z przyprawami -woda 200 mil dodana po 24 godz. przed napełnianiem jelit WYKONANIE Robimy klasyfikacje mięsa. Ja uzyskałem z 12 kg ścinek : -pierwsza klasa 5 kg pokrojone w kostkę nie grubiej niż 2,5 cm -druga klasa 3 kg -trzecia klasa 4 kg -słonika pokrojona(...)kostkę nie większa niż 1 cm i solimy Następnie peklujemy czas 24-48 godzin. Po tym czasie mięso rozdrabniamy. -1 klasa mamy już pokrojoną przy klasyfikacji w kostkę nie grubiej niż 2,5 cm -2 klasa 13 mm sitko -3 klasa 4 mm sitko -słonina też jest pokrojona w kostkę nie grubiej niż 1 cm. Następnie mięso klasy
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.kurczaka 1 łyżeczka pieprzy cayenne Sól Słodka papryka 1 jajko Mąka pszenna 1/4 szklanki mleka Olej do smażenia Sposób przygotowania: Na początku pierś z kurczaka myjemy i dokładnie osuszamy. Mięso kroimy na paski i wrzucamy do miski. Do tego dodajemy 1/4 łyżeczki soli, szczyptę słodkiej papryki oraz 1/2 łyżeczki pieprzy cayenne. Całość mieszamy ręką, aż w całości obtoczymy kurczaka. Przygotowujemy(...)łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki pieprzy cayenne, 2 szczypty słodkiej papryki, 1/2 szklanki mąki pszennej oraz mleko. Wszystko dokładnie miksujemy, aż uzyskamy jednolitą i gęstą masę. Do miski w mięsem wlewamy przygotowane ciasto i dokładnie mieszamy żeby mięso dokładnie pokryło się masą. Do oddzielnej miski przesiewamy mąkę. Każdy paseczek mięsa w cieście obtaczamy w mące. We frytkownicy lub garnku rozgrzewamy olej
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneOpis: Roladki drobiowe to znakomity sposób na przygotowanie pysznego dania mięsnego z wykorzystaniem sezonowych warzyw. Składniki: 4 plasterki mięsa z piersi kurczaka 8 dużych plasterków gotowanej szynki 200 g zielonej fasolki szparagowej Kawałek świeżej papryczki chilli 2 ząbki czosnku 2 łyżki startego parmezanu 2 łyżki oliwy z oliwek Olej rzepakowy do smażenia Sól, pieprz Sposób przygotowania: Na początku fasolkę szparagową(...)zostawiamy je w całości. Na patelni musimy rozgrzać oliwę. Wrzucamy ugotowaną fasolkę i dodajemy do tego pokrojony czosnek oraz kawałek ostrej papryki. Smażymy przez chwilę i odstawiamy. Plastry mięsa musimy delikatnie rozbić i każdy oprószamy solą i pieprzem. Każdy płat mięsa układamy na dwóch skrzyżowanych plastrach szynki. Do fasolki dodajemy starty parmezan. Fasolkę rozkładamy na przygotowanych plastrach mięsa. Mięso zwijamy
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneczosnek 1 ząbek, kolendra posiekana 2 łyżeczki, s ó l i pieprz do smaku, sok z limonki do smaku, Sposób przygotowania: Najpierw przygotowujemy warzywną salsę, aby podczas smażenia mięsa smaki salsy się przegryzły. Wi ę c pierwsze kroimy pomidory w kostkę, dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek, drobno posiekaną cebulkę i kolendrę. Dodajemy sok z limonki i przyprawiamy do smaku(...)solą i pieprzem, Odstawiamy. Następnie przygotowujemy mięso. Cebulkę drobno siekamy i podsmażamy na oleju, dodajemy mielone mięso, posiekane chili bez pestek, majeranek oraz s ó l i pieprz. Mięso podlewamy odrobiną wody i dusimy do miękkości. W razie potrzeb dolewamy wodę. Na koniec dodajemy koncentrat, wyciśnięty przez praskę czosnek i mieszamy. Piekarnik ustawiamy na 170 stopni. Wkładamy muszle
kulinarne odsłony pati