mięso - 63110 przepisów (strona:444/4208)

Zapiekanka Ziemniaczana z Mięsem 529

Witam serdecznie Propozycja na pyszną zapiekankę ziemniaczaną z mięsem, zapiekanka jest prosta w przygotowaniu i bardzo smaczna. Polecam wypróbować przepis. Do przygotowania zapiekanki ziemniaczanej będziemy potrzebować: Użyłam naczynia żaroodpornego o wymiarach 32 cm x 22 cm około 2 kg ziemniaków 500 g mięsa mielonego 300 g pieczarek 700 g przecieru pomidorowego (passata pomidorowa) 2 marchewki (około 150 g) 2 łodygi(...)łyżeczki cząbru 1 łyżeczka majeranku do smaku sól, pieprz olej do smażenia przygotowanie sosu około 40 minut, zapiekanie około 40 minut Link do filmu z przygotowania: Zapiekanka ziemniaczana z mięsem Przygotowanie: Obrane ziemniaki gotuję w lekko osolonej wodzie, od momentu zagotowania około 15 minut. Tak żeby ziemniaki były podgotowane ale nie ugotowane. Następnie odcedzam i odstawiam do wystudzenia. Teraz przygotuję

Uwaga Babcia Gotuje
ROLADKI SCHABOWE NADZIANE MIELONYM I OGÓRKIEM 471

Roladki schabowe nadziane mięsem mielonym, ogórkiem i papryką, zaliczyć można do dań bardzo smacznych. Podaje się je z sosem, kluskami, kaszą, ziemniakami, makaronem lub możemy je zjeść z pieczywem. Są świetne na uroczysty lub niedzielny obiad oraz większe przyjęcie(...)SKŁADNIKI :  6-8 kotletów schabowych bez kości 500 g mięsa mielonego 1 jajko 1 mała czerstwa bułka 3 ogórki kiszone lub małosolne, przekrojone wzdłuż  1 mały słoik papryki konserwowej sól, pieprz, słodka papryka do smaku 2 ząbki czosnku 1 cebula 1 liść laurowy, 2 ziela angielski, kilka kulek pieprzu odrobina majeranku do smaku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Kulinarne Fantazje Marioli
PIEROGI Z KACZKĄ, SOSEM ŚLIWKOWYM I SALSĄ Z MANGO 239

Domowe, orientalne pierożki wypełnione pikantnym farszem z ugotowanego mięsa kaczki i rosołowych warzyw. Doprawiłam je czosnkiem, imbirem i świeżą kolendrą, a po ugotowaniu podałam z ciepłym sosem śliwkowym oraz orzeźwiającą i bajecznie kolorową salsą z mango. Sekretem pierożków jest zarówno delikatne, soczyste nadzienie jak i  miękkie  elastyczne ciasto, które dobrze się wyrabia i nie rozkleja, ani podczas lepienia(...)podczas gotowania. Takie pierożki są dobrym sposobem na wykorzystanie mięsa i warzyw z ugotowanego rosołu (można też użyć mięsa kurczaka). Równie dobrze smakują podane prosto z wody jak i po po podsmażeniu. SKŁADNIKI na 25-30 sztuk CIASTO PIEROGOWE np. z   tego przepisu FARSZ 1 i 1/2 szklanki mięsa kaczki / ugotowanego jak do rosołu, obranego ze skóry i kości

cool and minty
Kotleciki drobiowe z kukurydzą i serem feta 346

konserwowej 3  łyżki posiekanej, zielonej pietruszki 1/2 cebuli, np czerwonej 8 łyżek mąki pszennej 4 łyżki mleka 2 duże jajka sól, pieprz olej lub masło klarowane do smażenia Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę (lepiej trochę mniejszą). Pokrojone mięso przyprawić solą oraz pieprzem. Wymieszać i odstawić na chwilę. W międzyczasie przygotować ciasto: do miski wbić jajka, dodać mąkę(...)mleko. Za pomocą trzepaczki, składniki połączyć ze sobą. Zieloną pietruszkę umyć i drobno posiekać. Ser feta pokroić w kostkę. Cebulę obrać i drobno pokroić. Do ciasta dodać pokrojone mięso, odcedzoną kukurydzę, posiekaną pietruszkę, pokrojoną cebulę i ser feta. Za pomocą łyżki, całość ze sobą wymieszać. Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju lub masła klarowanego. Gdy patelnia będzie gorąca to usmażyć kotleciki

Ugotować
KURCZAK W SOSIE BARBECUE 146

barbecue to klasyka kuchni amerykańskiej, w połączeniu z mięsem a tym razem padło na kurczaka, smakuje rewelacyjnie. Sos można przygotować samodzielnie a mięso w nim pieczone jest kruche, soczyste i wręcz przepyszne, polecam(...)Składniki : 4-5 udek z kurczaka sól, pieprz cayenne do smaku olej do podpieczenia mięsa                                                                             Sos :  6 łyżek pikantnego ketchupu

Kulinarne Fantazje Marioli
Marynata do kurczaka ananasowo kokosowa 211

Pogoda dopisuje, sezon grillowy w pełni, więc marynata do kurczaka na pewno się przyda. To dzięki marynacie mięso z grilla jest kruche i soczyste. Marynata do kurczaka na bazie soku z ananasa i kokosowego mleka sprawia, że grillowane mięso z kurczaka zwłaszcza pierś są niesamowicie soczyste i aromatyczne. Grillowe dodatki jak surówka z młodej kapusty, pieczony ananas czy kokosowy ryż(...)młodej kapusty 300 g młodej kapusty 2 łyżki oleju arachidowego 1-2 łyżki sosu rybnego 1 łyżka ryżowego octu 1 łyżeczka soku z limonki czarny pieprz do smaku Pokrój mięso na małe kawałki. W pojemnej misce wymieszaj składniki na marynatę. Dodaj mięso do marynaty i wymieszaj. Przykryj folią i odstaw na godzinę lub marynuj przez noc. Namocz drewniane patyczki

codojedzenia
W poszukiwaniu trendów w jedzeniu – trendy food 162

wpisie przeglądam sklepowe półki w poszukiwaniu odpowiedzi na pytanie „co jest teraz trendy?”. Czego używamy więcej, a czego mniej niż kiedyś. Przeglądam cukry, tłuszcze, mąki, warzywa, kasze, mięsa, napoje – okazuje się, że w niemal każdym dziale jest coś wartego uwagi, coś czego kiedyś nie było, coś co zamieszało w kuchniach pasjonatów gotowania, coś co jest(...)też na to skąd pochodzi produkt. Cena produktu jest ważna, ale równie ważna jest teraz jakość . Docenia się produkty regionalne. Coraz częściej słyszymy o produktach takich jak ser koryciński, mięso ze świni złotnickiej, bryndza podhalańska, suska sechlońska, kiełbasa lisiecka – oryginalność produktów gwarantuje nam ich najwyższą jakość. To samo tyczy się produktów zagranicznych. Oryginalna mozzarella, feta, parmezan czy chorizo zaczynają

Poezja smaku
Boczek pieczony w winie 274

dietetyczny składnik, ma wielu fanów. Dlatego zamierzamy zaprezentować kilka różnych przepisów tego rodzaju. Rozpoczniemy od wersji wytrawnej z domowego piekarnika. Białe wino, rozmaryn, tymianek, kmin rzymski oraz czosnek nadadzą mięsu szczególnego aromatu, natomiast czarny pieprz i papryczka chili odrobiny pikanterii. Pamiętajmy przy tym, że kmin rzymski ma bardzo silny i charakterystyczny aromat, więc nawet niewielka jego ilość mocno zaznaczy swoją(...)okazuje się jak najbardziej jadalna. Co więcej, taki boczek możemy podawać zarówno na ciepło jak i na zimno z bardzo wieloma dodatkami. Na ciepło sugerujemy zwłaszcza upieczone razem z mięsem ziemniaki, natomiast na zimno może to być np. chrzan i pszenne pieczywo. Warto jednak spróbować też połączenia z marynowanymi warzywami, kwaśnymi lub ostrymi. To wyjątkowo proste do przygotowania danie. Ilość

Kulinarna Pokusa
pieczona galanytna z kurczaka faszerowana bakaliami 190

Teraz wkładamy do miski bakalie, zalewamy je alkoholem i odstawajmy na godzinę.  Na blasze układamy tuszkę kurczaka ( skórą do dołu), nożem odcinamy cześć mięsa z piersi i układamy w miejscach w których był kręgosłup ( staramy się aby mięso na całej tuszce było rozłożone równomiernie). Teraz na tuszce  u kładamy suszone owoce(...)piekarnika nagrzanego do 200 stopni piekąc przez 20 minut bez przykrycia.  Następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni, przykrywamy naczynie i pieczemy galantynę przez dalsze 40 minut. Mięso zostawiamy w wyłączonym piekarniku przez 15-20 minut pozwalając mu wchłonąć na powrót  sos wypłynięty podczas pieczenia.  Następnie wyjmujemy mięso z piekarnika kroimy na plastry i podajemy na zimno

Miód i pieprz
Makaron z mięsem mielonym i młodą kapustą w sosie pomidorowym 285

Świetna alternatywa dań jednogarnkowych. Proste w przygotowaniu i bardzo smaczne :) Sprawdzi się zarówno jako szybki obiad lub posiłek do pracy. Delikatna nuta mięty dodaje ciekawego posmaku. Zapraszam! Makaron z mięsem mielonym, młodą kapustą i pomidorami Składniki: 400g mięsa mielonego 2 szklanki makaronu (u mnie makaron pełnoziarnisty) puszka pomidorów 2 szklanki poszatkowanej młodej kapusty mała garść posiekanej mięty mała cebula ostra(...)słodka papryka oregano bazylia sól, pieprz Przygotowanie: Cebulę posiekać drobno, zeszklić na łyżce oliwy. Wrzucić mięso mielone, lekko przesmażyć. Doprawić słodką papryką, ostrą papryką, solą i pieprzem. Wymieszać. Dodać do mięsa puszkę pomidorów przyprawić odrobiną oregano i bazylią. Wrzucić poszatkowana kapustę. Dokładnie wymieszać. Dusić pod przykryciem, aż kapusta zmięknie.  Makaron ugotować wg zaleceń na opakowaniu. Odstawić. Do mięsa, pomidorów

Tagebuch po polsku
Udziec z indyka z marchewką i groszkiem z nutą chrzanowego almette 195

Dzisiaj słuszny kawałek mięsa – udziec z indyka. Nie tak dawno wykorzystałam serek almette do przygotowania potrawy. Sprawdza się bardzo dobrze. Koniecznie wypróbujcie to połączenie. Indyk, słodycz marchewki i lekka nuta almette. Pycha. Szkoda, że nie zostało. Składniki: 1 udziec z indyka 1 opakowanie mrożonej marchewki z groszkiem Sól Mielona słodka papryka Mielona ostra papryka Pieprz czarny Niewielka ilość oleju Serek(...)almette chrzanowy woda Wykonanie: Udziec przyprawiamy solą i paprykami. Pozostawiamy do zamarynowania, przynajmniej na 30 minut. Niewielką ilość oleju rozgrzewamy na patelni. Mięso smażymy z obu stron, tak aby się przyrumieniło. Dodajemy marchewkę z groszkiem. Podlewamy wodą ( ok. 1 szklanki ). Dodatkowo przyprawiamy pieprzem, ewentualnie solą. Dusimy pod przykryciem do miękkości mięsa, przewracamy od czasu do czasu ( udziec z indyka robi

Smaki Ewy
filet z kurczaka faszerowany fetą 205

czterech osób 2 piersi kurczaka (ok 0,8-0,9 kg) 1/2 opakowania fety (ok 125 g) 2-3 gałazki bazylii 6-7 łyżek oliwy sól, pieprz sposób wykonania Mięso myjemy pod bieżącą wodą, a następnie oprószamy solą i  pieprzem, smarujemy oliwą i dostawiamy na godzinę w chłodne miejsce. Fetę kroimy na dość grube plastry, bazylię siekamy, mieszamy(...)oliwą i smarujemy nią ser. Pierś kurczaka wyjmujemy z lodówki i ostrym nożem ( najlepiej do filetowania) wycinamy w niej wewnętrzna kieszeń  (uważając aby nie rozciąć mięsa). Teraz do wnętrza naszej kieszeni wkładamy kawałki fety obtoczone  bazylią. Tak przygotowane mięso układamy na blasze wysmarowanej oliwą  i całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. W tej temperaturze pieczemy

Miód i pieprz
Schab w sosie własnym 329

Krok 1 Cebulę kroimy w pół talarki, marchew kroimy w plastry. Krok 2 Na patelni podsmażamy cebulę, następnie dodajemy marchew i smażymy jeszcze przez około 5 minut. Krok 3 Mięso rozbijamy i przyprawiamy solą, pieprzem oraz papryką słodką. Krok 4 Warzywa przekładamy do garnka, zalewamy bulionem. Na patelni obsmażamy mięso. Krok 5 Mięso przekładamy do garnka, dolewamy wody(...)całe mięso było zanurzone. Doprawiamy zielem anielskim, liściem laurowym i dusimy około 50 minut. Pod koniec duszenia doprawiamy sos lubczykiem, majerankiem oraz solą i pieprzem. Krok 6 Wyciągamy schab z sosu. Dokładnie mieszamy mąkę z zimną wodą i dodajemy ją do sosu, całość mieszamy. Smacznego   function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else

Coś bym zjadła
Łopatka w kawałkach z szynkowara 298

łopatki wieprzowej 2 łyżeczki Szeherezady 2 łyżeczki Peklosmaczku  2,5 łyżeczki żelatyny spożywczej  0,5 łyżeczki czosnku granulowanego Dodatkowo: Szynkowar Singiel Tradismak Sposób przygotowania: Umyte i osuszone mięso kroimy w kostkę, przekładamy do miski, dodajemy sól peklową, przyprawę do wieprzowiny i czosnek granulowany, wszystko dokładnie mieszamy. Dodajemy suchą żelatynę i ponownie mieszamy. Mięso przekładamy do szynkowara, zamykamy(...)wstawiamy na 48 godzin do lodówki. Garnek w którym będziemy gotować szynkowar z mięsem wykładamy ściereczką, wstawiamy szynkowar, wbijamy termometr. Wlewamy zimną wodę w takiej ilości żeby sięgała poniżej 2 cm. od wierzchu, garnek umieszczamy na gazie, przykrywamy pokrywą. Gotujemy przez 65 minut na małym ogniu, temperatura nie powinna przekroczyć 80 stopni. Szynkowar z mięsem pozostawiamy do ostudzenia, wstawiamy

Bajeczna Kuchnia
Diabelskie żeberka inaczej 292

czasu na gotowanie. Zmieszanie składników marynaty i włożenie do niej pokrojonych żeberek trudno nazwać czasochłonnym lub skomplikowanym. Następnie umieszczamy całość na kilka godzin w lodówce, kilka razy odwracając mięso na drugą stronę. W odpowiednim momencie wkładamy do piekarnika, w którym potrawa „robi się sama”. Przygotowanie smażonego ryżu, pokrojenie małych pomidorków czy zmieszanie oliwy z sokiem z cytryny i koperkiem też(...)osuszamy papierowym ręcznikiem. Składniki marynaty dokładnie ze sobą mieszamy i obtaczamy w niej żeberka. Całość wkładamy do lodówki na ok. 3 godziny, w międzyczasie przynajmniej raz zamieniając kawałki mięsa kolejnością i oblewając marynatą. Zamarynowane żeberka wkładamy do naczynia żaroodpornego i podlewamy częścią marynaty. Szczelnie przykrywamy naczynie (pokrywką lub folią aluminiową) i umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (termoobieg). Żeberka

Kulinarna Pokusa