Witam serdecznie Propozycja na pyszną zapiekankę ziemniaczaną z mięsem, zapiekanka jest prosta w przygotowaniu i bardzo smaczna. Polecam wypróbować przepis. Do przygotowania zapiekanki ziemniaczanej będziemy potrzebować: Użyłam naczynia żaroodpornego o wymiarach 32 cm x 22 cm około 2 kg ziemniaków 500 g mięsa mielonego 300 g pieczarek 700 g przecieru pomidorowego (passata pomidorowa) 2 marchewki (około 150 g) 2 łodygi(...)łyżeczki cząbru 1 łyżeczka majeranku do smaku sól, pieprz olej do smażenia przygotowanie sosu około 40 minut, zapiekanie około 40 minut Link do filmu z przygotowania: Zapiekanka ziemniaczana z mięsem Przygotowanie: Obrane ziemniaki gotuję w lekko osolonej wodzie, od momentu zagotowania około 15 minut. Tak żeby ziemniaki były podgotowane ale nie ugotowane. Następnie odcedzam i odstawiam do wystudzenia. Teraz przygotuję
Uwaga Babcia GotujeRoladki schabowe nadziane mięsem mielonym, ogórkiem i papryką, zaliczyć można do dań bardzo smacznych. Podaje się je z sosem, kluskami, kaszą, ziemniakami, makaronem lub możemy je zjeść z pieczywem. Są świetne na uroczysty lub niedzielny obiad oraz większe przyjęcie(...)SKŁADNIKI : 6-8 kotletów schabowych bez kości 500 g mięsa mielonego 1 jajko 1 mała czerstwa bułka 3 ogórki kiszone lub małosolne, przekrojone wzdłuż 1 mały słoik papryki konserwowej sól, pieprz, słodka papryka do smaku 2 ząbki czosnku 1 cebula 1 liść laurowy, 2 ziela angielski, kilka kulek pieprzu odrobina majeranku do smaku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Kulinarne Fantazje MarioliDomowe, orientalne pierożki wypełnione pikantnym farszem z ugotowanego mięsa kaczki i rosołowych warzyw. Doprawiłam je czosnkiem, imbirem i świeżą kolendrą, a po ugotowaniu podałam z ciepłym sosem śliwkowym oraz orzeźwiającą i bajecznie kolorową salsą z mango. Sekretem pierożków jest zarówno delikatne, soczyste nadzienie jak i miękkie elastyczne ciasto, które dobrze się wyrabia i nie rozkleja, ani podczas lepienia(...)podczas gotowania. Takie pierożki są dobrym sposobem na wykorzystanie mięsa i warzyw z ugotowanego rosołu (można też użyć mięsa kurczaka). Równie dobrze smakują podane prosto z wody jak i po po podsmażeniu. SKŁADNIKI na 25-30 sztuk CIASTO PIEROGOWE np. z tego przepisu FARSZ 1 i 1/2 szklanki mięsa kaczki / ugotowanego jak do rosołu, obranego ze skóry i kości
cool and mintykonserwowej 3 łyżki posiekanej, zielonej pietruszki 1/2 cebuli, np czerwonej 8 łyżek mąki pszennej 4 łyżki mleka 2 duże jajka sól, pieprz olej lub masło klarowane do smażenia Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę (lepiej trochę mniejszą). Pokrojone mięso przyprawić solą oraz pieprzem. Wymieszać i odstawić na chwilę. W międzyczasie przygotować ciasto: do miski wbić jajka, dodać mąkę(...)mleko. Za pomocą trzepaczki, składniki połączyć ze sobą. Zieloną pietruszkę umyć i drobno posiekać. Ser feta pokroić w kostkę. Cebulę obrać i drobno pokroić. Do ciasta dodać pokrojone mięso, odcedzoną kukurydzę, posiekaną pietruszkę, pokrojoną cebulę i ser feta. Za pomocą łyżki, całość ze sobą wymieszać. Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju lub masła klarowanego. Gdy patelnia będzie gorąca to usmażyć kotleciki
Ugotowaćbarbecue to klasyka kuchni amerykańskiej, w połączeniu z mięsem a tym razem padło na kurczaka, smakuje rewelacyjnie. Sos można przygotować samodzielnie a mięso w nim pieczone jest kruche, soczyste i wręcz przepyszne, polecam(...)Składniki : 4-5 udek z kurczaka sól, pieprz cayenne do smaku olej do podpieczenia mięsa Sos : 6 łyżek pikantnego ketchupu
Kulinarne Fantazje MarioliPogoda dopisuje, sezon grillowy w pełni, więc marynata do kurczaka na pewno się przyda. To dzięki marynacie mięso z grilla jest kruche i soczyste. Marynata do kurczaka na bazie soku z ananasa i kokosowego mleka sprawia, że grillowane mięso z kurczaka zwłaszcza pierś są niesamowicie soczyste i aromatyczne. Grillowe dodatki jak surówka z młodej kapusty, pieczony ananas czy kokosowy ryż(...)młodej kapusty 300 g młodej kapusty 2 łyżki oleju arachidowego 1-2 łyżki sosu rybnego 1 łyżka ryżowego octu 1 łyżeczka soku z limonki czarny pieprz do smaku Pokrój mięso na małe kawałki. W pojemnej misce wymieszaj składniki na marynatę. Dodaj mięso do marynaty i wymieszaj. Przykryj folią i odstaw na godzinę lub marynuj przez noc. Namocz drewniane patyczki
codojedzeniawpisie przeglądam sklepowe półki w poszukiwaniu odpowiedzi na pytanie „co jest teraz trendy?”. Czego używamy więcej, a czego mniej niż kiedyś. Przeglądam cukry, tłuszcze, mąki, warzywa, kasze, mięsa, napoje – okazuje się, że w niemal każdym dziale jest coś wartego uwagi, coś czego kiedyś nie było, coś co zamieszało w kuchniach pasjonatów gotowania, coś co jest(...)też na to skąd pochodzi produkt. Cena produktu jest ważna, ale równie ważna jest teraz jakość . Docenia się produkty regionalne. Coraz częściej słyszymy o produktach takich jak ser koryciński, mięso ze świni złotnickiej, bryndza podhalańska, suska sechlońska, kiełbasa lisiecka – oryginalność produktów gwarantuje nam ich najwyższą jakość. To samo tyczy się produktów zagranicznych. Oryginalna mozzarella, feta, parmezan czy chorizo zaczynają
Poezja smakudietetyczny składnik, ma wielu fanów. Dlatego zamierzamy zaprezentować kilka różnych przepisów tego rodzaju. Rozpoczniemy od wersji wytrawnej z domowego piekarnika. Białe wino, rozmaryn, tymianek, kmin rzymski oraz czosnek nadadzą mięsu szczególnego aromatu, natomiast czarny pieprz i papryczka chili odrobiny pikanterii. Pamiętajmy przy tym, że kmin rzymski ma bardzo silny i charakterystyczny aromat, więc nawet niewielka jego ilość mocno zaznaczy swoją(...)okazuje się jak najbardziej jadalna. Co więcej, taki boczek możemy podawać zarówno na ciepło jak i na zimno z bardzo wieloma dodatkami. Na ciepło sugerujemy zwłaszcza upieczone razem z mięsem ziemniaki, natomiast na zimno może to być np. chrzan i pszenne pieczywo. Warto jednak spróbować też połączenia z marynowanymi warzywami, kwaśnymi lub ostrymi. To wyjątkowo proste do przygotowania danie. Ilość
Kulinarna PokusaTeraz wkładamy do miski bakalie, zalewamy je alkoholem i odstawajmy na godzinę. Na blasze układamy tuszkę kurczaka ( skórą do dołu), nożem odcinamy cześć mięsa z piersi i układamy w miejscach w których był kręgosłup ( staramy się aby mięso na całej tuszce było rozłożone równomiernie). Teraz na tuszce u kładamy suszone owoce(...)piekarnika nagrzanego do 200 stopni piekąc przez 20 minut bez przykrycia. Następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni, przykrywamy naczynie i pieczemy galantynę przez dalsze 40 minut. Mięso zostawiamy w wyłączonym piekarniku przez 15-20 minut pozwalając mu wchłonąć na powrót sos wypłynięty podczas pieczenia. Następnie wyjmujemy mięso z piekarnika kroimy na plastry i podajemy na zimno
Miód i pieprzŚwietna alternatywa dań jednogarnkowych. Proste w przygotowaniu i bardzo smaczne :) Sprawdzi się zarówno jako szybki obiad lub posiłek do pracy. Delikatna nuta mięty dodaje ciekawego posmaku. Zapraszam! Makaron z mięsem mielonym, młodą kapustą i pomidorami Składniki: 400g mięsa mielonego 2 szklanki makaronu (u mnie makaron pełnoziarnisty) puszka pomidorów 2 szklanki poszatkowanej młodej kapusty mała garść posiekanej mięty mała cebula ostra(...)słodka papryka oregano bazylia sól, pieprz Przygotowanie: Cebulę posiekać drobno, zeszklić na łyżce oliwy. Wrzucić mięso mielone, lekko przesmażyć. Doprawić słodką papryką, ostrą papryką, solą i pieprzem. Wymieszać. Dodać do mięsa puszkę pomidorów przyprawić odrobiną oregano i bazylią. Wrzucić poszatkowana kapustę. Dokładnie wymieszać. Dusić pod przykryciem, aż kapusta zmięknie. Makaron ugotować wg zaleceń na opakowaniu. Odstawić. Do mięsa, pomidorów
Tagebuch po polskuDzisiaj słuszny kawałek mięsa – udziec z indyka. Nie tak dawno wykorzystałam serek almette do przygotowania potrawy. Sprawdza się bardzo dobrze. Koniecznie wypróbujcie to połączenie. Indyk, słodycz marchewki i lekka nuta almette. Pycha. Szkoda, że nie zostało. Składniki: 1 udziec z indyka 1 opakowanie mrożonej marchewki z groszkiem Sól Mielona słodka papryka Mielona ostra papryka Pieprz czarny Niewielka ilość oleju Serek(...)almette chrzanowy woda Wykonanie: Udziec przyprawiamy solą i paprykami. Pozostawiamy do zamarynowania, przynajmniej na 30 minut. Niewielką ilość oleju rozgrzewamy na patelni. Mięso smażymy z obu stron, tak aby się przyrumieniło. Dodajemy marchewkę z groszkiem. Podlewamy wodą ( ok. 1 szklanki ). Dodatkowo przyprawiamy pieprzem, ewentualnie solą. Dusimy pod przykryciem do miękkości mięsa, przewracamy od czasu do czasu ( udziec z indyka robi
Smaki Ewyczterech osób 2 piersi kurczaka (ok 0,8-0,9 kg) 1/2 opakowania fety (ok 125 g) 2-3 gałazki bazylii 6-7 łyżek oliwy sól, pieprz sposób wykonania Mięso myjemy pod bieżącą wodą, a następnie oprószamy solą i pieprzem, smarujemy oliwą i dostawiamy na godzinę w chłodne miejsce. Fetę kroimy na dość grube plastry, bazylię siekamy, mieszamy(...)oliwą i smarujemy nią ser. Pierś kurczaka wyjmujemy z lodówki i ostrym nożem ( najlepiej do filetowania) wycinamy w niej wewnętrzna kieszeń (uważając aby nie rozciąć mięsa). Teraz do wnętrza naszej kieszeni wkładamy kawałki fety obtoczone bazylią. Tak przygotowane mięso układamy na blasze wysmarowanej oliwą i całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. W tej temperaturze pieczemy
Miód i pieprzKrok 1 Cebulę kroimy w pół talarki, marchew kroimy w plastry. Krok 2 Na patelni podsmażamy cebulę, następnie dodajemy marchew i smażymy jeszcze przez około 5 minut. Krok 3 Mięso rozbijamy i przyprawiamy solą, pieprzem oraz papryką słodką. Krok 4 Warzywa przekładamy do garnka, zalewamy bulionem. Na patelni obsmażamy mięso. Krok 5 Mięso przekładamy do garnka, dolewamy wody(...)całe mięso było zanurzone. Doprawiamy zielem anielskim, liściem laurowym i dusimy około 50 minut. Pod koniec duszenia doprawiamy sos lubczykiem, majerankiem oraz solą i pieprzem. Krok 6 Wyciągamy schab z sosu. Dokładnie mieszamy mąkę z zimną wodą i dodajemy ją do sosu, całość mieszamy. Smacznego function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else
Coś bym zjadłałopatki wieprzowej 2 łyżeczki Szeherezady 2 łyżeczki Peklosmaczku 2,5 łyżeczki żelatyny spożywczej 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego Dodatkowo: Szynkowar Singiel Tradismak Sposób przygotowania: Umyte i osuszone mięso kroimy w kostkę, przekładamy do miski, dodajemy sól peklową, przyprawę do wieprzowiny i czosnek granulowany, wszystko dokładnie mieszamy. Dodajemy suchą żelatynę i ponownie mieszamy. Mięso przekładamy do szynkowara, zamykamy(...)wstawiamy na 48 godzin do lodówki. Garnek w którym będziemy gotować szynkowar z mięsem wykładamy ściereczką, wstawiamy szynkowar, wbijamy termometr. Wlewamy zimną wodę w takiej ilości żeby sięgała poniżej 2 cm. od wierzchu, garnek umieszczamy na gazie, przykrywamy pokrywą. Gotujemy przez 65 minut na małym ogniu, temperatura nie powinna przekroczyć 80 stopni. Szynkowar z mięsem pozostawiamy do ostudzenia, wstawiamy
Bajeczna Kuchniaczasu na gotowanie. Zmieszanie składników marynaty i włożenie do niej pokrojonych żeberek trudno nazwać czasochłonnym lub skomplikowanym. Następnie umieszczamy całość na kilka godzin w lodówce, kilka razy odwracając mięso na drugą stronę. W odpowiednim momencie wkładamy do piekarnika, w którym potrawa „robi się sama”. Przygotowanie smażonego ryżu, pokrojenie małych pomidorków czy zmieszanie oliwy z sokiem z cytryny i koperkiem też(...)osuszamy papierowym ręcznikiem. Składniki marynaty dokładnie ze sobą mieszamy i obtaczamy w niej żeberka. Całość wkładamy do lodówki na ok. 3 godziny, w międzyczasie przynajmniej raz zamieniając kawałki mięsa kolejnością i oblewając marynatą. Zamarynowane żeberka wkładamy do naczynia żaroodpornego i podlewamy częścią marynaty. Szczelnie przykrywamy naczynie (pokrywką lub folią aluminiową) i umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (termoobieg). Żeberka
Kulinarna Pokusa