wędliny. Dziś pragnę przedstawić przepis na kolejny wyrób, tym razem z wieprzowej karkówki. składniki 1 karkówka o wadze dwóch kilo mieszanka peklująca (składniki podane na dwa kilo mięsa) 40 g soli 3 g saletry 10 g cukru ( ja używam brązowego) 6 ziarn czarnego pieprzu płaska łyżeczka gorczycy 3 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego szczypta(...)sól, oraz czosnek i dokładnie mieszamy ze sobą składniki. Karkówkę myjemy i wkładamy do kamionki, lub nierdzewnego garnka (absolutnie nie nadają się do tego garnki emaliowane). Zasypujemy mięso mieszanką peklującą i dokładnie, z każdej strony wcieramy ją w karkówkę. Całość wstawiamy w chłodne miejsce na sześć dni, pamiętając o tym, by codziennie przełożyć mięso. Po sześciu dniach
Miód i pieprzkawał mięcha musimy je odparować, czyli potrzebny będzie garnek do gotowania na parze, taki w metalowym czymś a`la durszlak. Do gara wlewamy trochę wody, na to sito kładziemy mięso, przykrywamy szczelnie i na bardzo małym ogniu ma się parować ok. 3 h. W połowie tego czasu dolejcie wody, żeby się garnek nie "zjarał", bo ta woda paruje(...)czasie jak wbijecie widelec w mięso, powinien wchodzić gładko jak w masło, no nie dosłownie, ale tak coś w ten deseń. No i nie kroimy jeszcze! Mięso wyciągamy na deskę i niech sobie odpocznie 30 minut, będzie wtedy soczyste i estetyczne, bo soki ładnie się rozejdą po całym kawałku. No to jak już mamy odparowane pastrami to nie wiem jaki
Blondynka Gotujejelenia, na dodatek przygotowany w mój ulubiony sposób, czyli w wolnowarze. Aromatyczny, w pomidorowo ziołowym sosie. Podawać z chlebem lub kluskami na parze. składniki 600 g mięsa gulaszowego z dziczyzny - jeleń 2 cebule pokrojone w piórka 6-8 ząbków czosnku, posiekane 1 łyżka posiekanej natki pietruszki + do podania 1 marchewka pokrojona w talarki 2 łyżki oleju(...)ziarenek jałowca, rozgniecione gałązka rozmarynu 200 g pomidorów - mogą być z puszki 1 łyżka pasty pomidorowej 2 szklanki bulionu słodka śmietana przygotowanie Wolnowar nagrzać zgodnie z instrukcją. Mięso umyć, osuszyć, oczyścić ze ścięgien. Pokroić w kostkę ok 2 x 2 cm - moje było już pokrojone. Posypać solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać tłuszcz, partiami obsmażać kawałki mięsa
Stare Garybigosem jest jak z racją, każdy ma swój przepis, a co dom to inna wersja. Początki bigosu w Polsce były burzliwe — nazywano tak potrawę z siekanego mięsa w galarecie, potem określano tym słowem styl siekania kapusty. Jeszcze inna wersja podaje, że ta nazwa oznacza dwoistość i jest zlepkiem słów łacińskich: bi to podwójny a gos to smak. Odnosiło się(...)gotuję grzyby na wolnym ogniu około 10 min siekam je i dodaję do garnka, wodę też wlewam do kapusty. Dokładam wędzony boczek, dwa rodzaje posiekanych śliwek i wędzoną kiełbasę. Mięsa przesmażam partiami, żeby je zrumienić. Pamiętajcie, że jak wrzucicie całość mięsa na patelnię, to puści dużo soków i zacznie się gotować, a nie przysmażać. Na patelnię po smażeniu mięsa wlewam
ladykitchenJagnięcina duszona z jabłkami, orzechami włoskimi i morelami Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszny gulasz z jagnięciny. Mięso jest duszone w towarzystwie aromatycznych przypraw i białego wina, z dodatkiem jabłek, moreli i orzechów włoskich. Jeżeli macie taką opcję można, a nawet warto przygotować to danie dzień wcześniej. Całość nabierze mocniejszego smaku. Oczywiście wskazane jest też mieć w zapasie nieco(...)warzywnego ¼ łyżeczki mielonego cynamonu skórka z ½ cytryny 1 łyżeczka miodu 125 g suszonych moreli kilka gałązek mięty 50 g zmielonych orzechów włoskich 50 g prażonych orzechów włoskich , grubo posiekanych Mięso umyć, osuszyć i pokroić w grubą kostkę. Cebule i czosnek obrać, osobno posiekać. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Na głębokiej patelni rozgrzać olej. W partiach podsmażyć
Pełny talerzTakie roladki śmiało można pokroić na kanapki.Na zimno również wyśmienicie smakują.Z roladkami najlepiej komponuje się czerwona kapusta ale jeśli ktoś nie lubi mogą być kiszone ogórki. Do mięsa użyłam przyprawy od firmy Skworcu . Wszystkich zainteresowanych szeroką gamą przypraw, owoców suszonych, herbat zapraszam do sklepu internetowego http://www.skworcu.com.pl/ . Składniki: około 12 plastrów schabu 2 duże marchewki pokrojone w paseczki(...)słoiczek suszonych pomidorów w oliwie pokrojonych w paseczki 1 opakowanie serka śmietankowego w plasterkach 2 duże cebule pokrojone w plastry Przyprawa do mięsa od Skworcu sól, pieprz do samku musztarda 1/2 szklanki oliwy 1 łyżka oregano około 200 ml wody Wykonanie: Plastry schabu umyć, osuszyć i rozbić z obydwu stron. Lekko posolić i popieprzyć, każdy płat mięsa posmarować
Sama słodycz i szczypta chiliPyszne i chrupiące krokiety to coś co chodziło za mną już od dłuższego czasu.Wspaniały sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu czy resztek jakiegoś pieczonego mięska.Wystarczy usmażyć naleśniki,zrobić pyszny farsz,zwinąć,panierować i usmażyć.Gotowe - wiem,wiem,trochę czasochłonne...ale jakie smaczne.Można zjeść z pyszną surówką,pysznym czerwonym barszczykiem...idealne na różnego rodzaju przyjęcia.Tym razem użyłam(...)mięsa z rosołu tj trochę kaczki i kury rosołowej oraz resztkę mięsa wieprzowego surowego,które usmażyłam. Ciasto naleśnikowe(ok 16 szt) 1 szklanka mąki 1 szklanka mleka 1 szklanka gazowanej wody mineralnej 3-4 jajka szczypta soli 1 łyżka oleju Jajka posolić,wymieszać z płynem.Cały czas mieszając,dodawać stopniowo mąkę.Ciasto możemy odstawić na 30 min,ale nie jest
Niespełnione zdolności kulinarnePierogi z mięsem bywają u nas od zawsze. Kiedyś przygotowywała je moja Mama, od kilku lat przygotowuję je już sama. Kiedyś bywały na mące pszennej, teraz przygotowuję je na orkiszu. Niezależnie od użytej mąki zawsze cieszyły się olbrzymim powodzeniem. Moje pierogi charakteryzują się tym, że przygotowuję je z farszu z surowego, mielonego mięsa. Dzisiaj do ich przygotowania wykorzystałam przepis(...)mmmm... Z podanych ilości wychodzi ok.80 sztuk. Składniki ciasta: - 550g mąki orkiszowej typ750 - 315g (ml) wody - 1/2 łyżeczki soli (u mnie himalajska) - 10g masła klarowanego Składniki farszu: - 1kg mielonego mięsa (u mnie łopatka lub karkówka) - 1 jajko - ok. 3/4-1 łyżeczki soli (u mnie himalajska) - świeżo mielony pieprz - 3-4 łyżki dobrego, aromatycznego majeranku (lub dowolnie) - mielony czosnek (u mnie kilka
Smaczne Zdroweząbki czosnku sól, pieprz, vegeta oregano, zioła prowansalskie, 1 łyżeczka oliwy z oliwek majonez masło klarowane WYKONANIE: udka dzielimy na pałki i udziec, z przypraw przygotowujemy marynatę, mięso wkładamy do marynaty na 3-4 godz. następnie smarujemy naczynie żaroodporne masłem, układamy mięso, smarujemy majonezem, pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni około 30 min. podlewając uzyskanym z mięsa sosem(...)jeśli mięso będzie się za szybko rumienić należy przykryć je folią aluminiową, tuż przed podaniem odkrywamy, aby mięso było chrupiące
Kuchnia Beatyoczywiście najpierw przewertowałam kilkanaście stron by poczytać wskazówki jak ją zrobić i zdecydowałam się podjąć wyzwanie. Choć przyznam szczerze, że to nic trudnego. Następnego dnia pojechałam po mięso i wzięłam się do pracy. Jeszcze przed całym procesem przygotowań przypomniałam sobie o całym procesie pasteryzacji i tyndalizacji. Na początku pomyślałam, że sama pasteryzacja wystarczy bo przecież migiem zjemy cztery słoiczki(...)czosnku, 1 i 1/2 łyżki majeranku, 2 i 1/2 łyżeczki soli, 2 łyżeczki pieprzu, 125ml zimnej wody. Przygotowanie: Z boczku odciąć grubą skórę. Boczek i mięso pokroić na średniej wielkości kawałki i zmielić przez maszynkę. Najlepiej zmielić przez średniej wielkości oczka lub przez większe oczka. Ja mieliłam przez małe i było ciężko, ale niestety inne sitka
W kuchni u MonikiWitajcie :) U nas wreszcie puścił mróz i wyszło słoneczko :) no i jakoś tak naszła mnie dzisiaj ochota na krokiety z mięsem :) Do farszu użyłam przypraw od firmy Skworcu i firmy EcoBlik . Krokiety podałam na przepięknej porcelanie Bogucice z kolekcji Miranda platin . Zapraszam :) Składniki na ciasto naleśnikowe: 1 szklanka mleka 1 szklanka wody mineralnej nie gazowanej 3 jajka szczypta(...)soli 1.5 szklanki mąki Składniki na farsz : 1 kg mięsa mielonego z indyka 1 duża cebula domowa vegeta do smaku 1 łyżka przyprawy kurczak ziołowy od Skworcu 1 łyżka oregano od Skworcu szczypta pieprzu zielonego od EcoBlik 1 łyżeczka czosnku od EcoBlik 6 łyżek oliwy bułka tarta do obtoczenia krokietów 3/4 jajka oliwa do smażenia
Sama słodycz i szczypta chiliryżu, masło, 400 g mięsa z drobiu (u mnie perliczka), 250 g cebuli, 4 ząbki czosnku, 7 jagód jałowca, 1 łyżka posiekanego rozmarynu, 200 ml bulionu, sól, pieprz, 200 ml śmietany 18%, 2 żółtka, 100 g tartego parmezanu Pewnie każdy spodziewa się potrawy z ryżu podsmażonego na tłuszczu i ugotowanego na rosole z dodatkami, po ugotowaniu wymieszanego z masłem(...)dodatkiem łyżki masła i solą. Cebulę pokroić w półplasterki, poddusić na 4 łyżkach masła ze szczyptą soli, posiekanym czosnkiem, rozgniecionym i posiekanym jałowcem, rozmarynem. Następnie dodać pokrojone niezbyt drobno mięso, wlać bulion i dusić kilka minut, doprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać z ryżem. Przełożyć do foremki do zapiekania wysmarowanej masłem. Śmietanę wymieszać z żółtkami, doprawić solą i pieprzem
królestwo garówPrzepis na nieco urozmaicone kotlety mielone. Składniki: 500 g mięsa mielonego (wieprzowo-wołowe) jajko 2 ząbki czosnku bułka tarta pół cebuli 2 ogórki konserwowe 100 g sera żółtego sól, pieprz, pieprz cayenne, papryka wędzona Przygotowanie Mięso mielone mieszamy z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, jajkiem, przyprawami i ok 3 łyżkami bułki tartej. Mieszamy do połączenia się składników (jeśli masa będzie zbyt(...)luźna dodajemy jeszcze bułki tartej). Ser żółty, ogórki i cebulę kroimy w paski. Mięso mielone formujemy w kulki wielkości mandarynki, rozpłaszczamy, na środek nakładamy po kawałku ogórka, sera i cebuli. Mięso zlepiamy i formujemy w walec. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju ze wszystkich stron na złoto
e-PrzepisyKulinarneSkładniki: 1 kg mięsa z udźca indyka (bez kości) około 20 ml sosu sojowo-grzybowego 3 ząbki czosnku około 2 łyżek ziół dalmatyńskich 2 łyżki mąki ziemniaczanej sól, pieprz olej Sposób wykonania: Umyte mięso kroimy na porcje, nacieramy sosem, czosnkiem i ziołami. Odstawiamy na godzinę do lodówki. Następnie rozgrzewamy w dużym garnku olej i wkładamy mięso. Smażymy do zarumienienia(...)stronach. Zalewamy wodą do połowy wysokości mięsa i dusimy pod przykryciem do momentu aż mięso będzie miękkie. Mąkę ziemniaczaną rozpuszczamy w 1/4 szklanki zimnej wody i wlewamy do utworzonego sosu. Całość energicznie mieszamy i ewentualnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem
Qchnia po prostuGulasz wieprzowy - pożywny, aromatyczny i bardzo smaczny. Idealne zimowe danie. Mój przygotowałam mniej tradycyjnie, bo na bazie piwa Porter. Przygotowanie jest bardzo proste, jednak najwięcej czasu zabiera duszenie mięsa. Jeśli użyjesz szybkowaru i ten etap można wydatnie skrócić. Składniki: 1 kg mięsa wieprzowego 1 cebula sól, pieprz papryka słodka i ostra w proszku kminek, majeranek natka pietruszki(...)piwa Porter kilka łyżek mąki krupczatki olej lub smalec do smażenia Wykonanie: mięso umyć, obkroić z powięzi i pokroić w dużą 2- cm kostkę. Pospolić, oprószyć pieprzem i papryką. Każdą kostkę starannie obtoczyć w mące i układać na mocno rozgrzanej patelni. Obsmażyć do zrumienienia. Mięso obsmażać na bardzo dużej patelni lub uczynić to w II ratach, następnie przełożyć do rondla
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!