mięso - 63110 przepisów (strona:460/4208)

Gulasz z indyka z dodatkiem pieczarek 132

Gulasz z mięsa indyka to świetna alternatywa dla osób, które nie przepadają za wieprzowiną. Poniższy gulasz idealnie będzie smakować z ugotowanym ryżem jak i kaszą. Polecam nie pomijać przyprawy czubrycy czerwonej, ponieważ nadaje ona charakterystycznego smaku. Jeżeli nigdy wcześniej nie spotkaliście się z tą przyprawą to tylko dodam, że jest to pikantna mieszanka składająca się z cząbru, chili, soli oraz(...)pieprzu.  Składniki: 0,5 kg mięsa gulaszowego z indyka 200 g pieczarek 1 cebula sól, pieprz  czubryca czerwona ewentualnie 1-2 łyżki mąki  Mięso z indyka umyć, pokroić na mniejsze części. Delikatnie przyprawić solą, pieprzem oraz czubrycą czerwoną. Odstawić na godzinę. Cebulę obrać i drobno posiekać. Pieczarki umyć, osuszyć i pokroić w plasterki. Garnek rozgrzać z niewielką

Ugotować
WĘDLINY DOMOWE- WĘDZONA PIERŚ GĘSI 208

SKŁADNIKI: - piersi gęsi - sól peklowa - kilka ząbków czosnku - 10 g czosnku niedźwiedziego - pół łyżeczki gorczycy - kilka ziaren jałowca - pół łyżeczki ostrej papryki MIĘSO DOKŁADNIE UMYJ i pozbądź się wszystkich odstających skrawków- tak aby został jeden ładny kawałek z którego nic nie odstaje. Przygotuj odpowiednią ilość przegotowanej, chłodnej wody i peklosól- i tu nie ma zmiłuj, korzystaj z  tej tabeli(...)zazwyczaj pekluję 10 dni. Dodaj zmiażdżony czosnek i resztę przypraw. PIERŚ GĘSI WRAZ Z ZALEWĄ i przyprawami wsadź do wyparzonego pojemnika, najlepiej jeśli będzie zamykane. Zalewa musi całkowicie przykrywać mięso. Pojemnik włóż do lodówki (temperatura 4 stopnie). CODZIENNIE PRZEWRACAJ MIĘSO by zalewa równomiernie dotarła w każde miejsce. Po peklowaniu mięso wyjmij i osusz ręcznikiem, następnie wymasuj (możesz mocno masować, uciskać

Kuchnia bezglutenowa Loli
Wołowina a la Stroganow 111

solą,musztardą, białym pieprzem, papryką słodką i ostrą, wymieszać. Wrzucić polędwiczkę na patelnię i smażyć, mieszając aż straci kolor surowizny. Dodać plasterki ogórków. Wlać wywar warzywny i uzupełnić wodą. Mięso powinno być zalane do 1/2 wysokości. Wymieszać i doprawić do smaku. Gotować na małym ogniu około 10 minut. Jeśli użyjecie innego mięsa wołowego trzeba gotować dłużej. Do momentu, aż mięso(...)będzie miękkie. Oczywiście trzeba podlewać wodą w razie potrzeby. Mąkę rozmieszać z odrobiną wody i wlać do gotującego się mięsa, wymieszać i zagotować. Można zrobić bez mąki, ale wtedy trzeba dodać mniej wody. Na koniec tylko dodać śmietanę i natkę pietruszki. Śmietanę wlać do kubka i dodać kilka łyżek gorącego sosu, wymieszać i wlać do mięsa. Dodać posiekaną natkę pietruszki

Kuchnia Pokoleń
Makaron z mięsem i grzybami w sosie serowym / Cheeseburger pasta with mushrooms 143

Niezwykle łatwy i szybki przepis na obiad, który z pewnością przypadnie do gustu całej rodzinie. Ulubiony makaron, u mnie penne, z mięsem mielonym, pieczarkami i szpinakiem w doskonałym sosie serowym jest świetnym pomysłem na obiad po męczącym dniu pracy. Danie to jest o tyle przyjemniejsze w przygotowaniu, że makaron gotuje się wraz z innym składnikami, co ogranicza ilość brudnych naczyń(...)Polecam! Scroll down for recipe in English Makaron z mięsem i grzybami w sosie serowym (6 porcji) Składniki: 1 łyżeczka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego 450 g mielonej wieprzowiny lub wołowiny ½ średnia cebula, pokrojona w kostkę 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 2 szklanki bulionu drobiowego 1 szklanka wody ½ szklanki keczupu ¼ szklanki koncentratu pomidorowego sól i pieprz 150 g pieczarek

karmelowy
baleron długo pieczony czyli domowa wędlina prosto z piekarnika 133

artykuły wielce cenione w tradycyjnej kuchni Dzisiaj chciałbym zaprezentować sposób,  przygotowania kawałka karkówki, poprzez długotrwałe pieczenie jej w niskiej temperaturze. Taka obróbka termiczna doskonale wpływa na kruchość mięsa, a jednocześnie go nie wysusza. Dzięki temu nasz wyrób zachowuje swą naturalną soczystość i zyskuje niezwykły smak. składniki  Dodaj napis 2 kg wieprzowej karkówki 40 g soli 10 g cukru(...)ziarna gorczycy, kolendrę i całość ubijamy tłuczkiem, następnie dodajemy  czosnek, lubczyk, sól, oraz cukier i dokładnie mieszamy. Tak sporządzoną zaprawą, dokładnie nacieramy umyte i osuszone mięso, a następnie przekładamy je  do misy ( wykonanej ze stali nierdzewnej), lub kamionki. Miskę  przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce na minimum 24 godziny ( przy tak dużym kawałku mięsa

Miód i pieprz
zapiekana wieprzowina z makaronem i sosem czosnkowo serowym 173

sera żółtego 3 ząbki czosnku 2 jajka 1 łyżka masła 150 ml śmietany 30 % ( słodkiej) 1 puszka pomidorów 2 cebule 3 łyżki oleju sól, pieprz sposób przygotowania Mięso z łopatki kroimy nożem w drobną kostkę ( mniej cierpliwi mogą mięso zmielić w maszynce), oprószamy je pieprzem, delikatnie solimy, a następnie odstawiamy w chłodne miejsce na pół godziny. Na rozgrzaną(...)patelnię wlewamy olej i  przesmażamy drobno posiekane ząbki czosnku, oraz cebule pokrojonego w cienkie krążki . Następnie na patelnię, do zeszklonej cebuli dokładamy  mięso wieprzowe, smażąc całość na dość dużym ogniu przez siedem, dziesięć minut. Teraz do mięsa dodajemy pomidory z puszki i dusimy na niewielkim ogniu ( pod przykryciem) jeszcze przez dwadzieścia pięć, trzydzieści minut. W tym czasie gotujemy

Miód i pieprz
SUSZONA WOŁOWINA- BEEF JERKY 125

długo żuć, dzięki temu nie zjemy za dużo, a się najemy. Polecam zrobienie samemu, jest to doskonała alternatywa dla paczkowanej suszonej wołowiny. SKŁADNIKI: - 500 g ligawy lub innego wołowego mięsa bez tłuszczu - 80 ml sosu sojowego bezglutenowego - pół łyżeczki soli - 4 duże ząbki czosnku (rozgniecione) - 20 ml oleju rzepakowego - 20 ml sosu piri piri MIĘSO WŁÓŻ DO ZAMRAŻARKI na około(...)pół godziny- dzięki temu łatwiej pokroisz je w cienkie plastry, ich grubość nie powinna przekraczać 5 milimetrów.  DO POKROJONEJ WOŁOWINY dodaj wszystkie przyprawy i dokładnie wymieszaj. Mięso przykryj i wstaw do lodówki na 24 godziny. KIEDY MIĘSO SIĘ ZAMARYNUJE osusz je za pomocą papierowego ręcznika i ułóż w suszarce do grzybów. Susz przez około 5 godzin (długość suszenia zależy

Kuchnia bezglutenowa Loli
Kurczak z ananasem po chińsku 208

dużej ilości sosu sojowego podany z ananasem i makaronem chow - mein pozwoli na chwilę przenieść się w przestrzeni i zakosztować azjatyckiej kuchni. Do przygotowania dania użyłem: 500 gram mięsa z piersi kurczaka, 4 szalotek, 3 ząbków czosnku, 7 łyżek sosu sojowego jasnego, 1 puszki (350 gram) ananasa, 2 łyżek oleju słonecznikowego, 2 łyżek oleju sezamowego, 3 łyżek nasion sezamu(...)rzymskiego, 1 łyżeczki nasion suszonej kolendry, 1 łyżeczki suszonej trawy cytrynowej, 10 ziaren pieprzu syczuańskiego, 7 goździków, 1 gwiazdki anyżu, 1 łyżeczki cukru trzcinowego. Przygotowanie dania rozpocząłem od zamarynowania mięsa. Piersi kurczaka oczyściłem z błonek, a następnie pokroiłem w kostkę o boku około półtora centymetra. W moździerzu roztarłem na gładki proszek gwiazdkę anyżu, siedem goździków, łyżeczkę nasion kminu rzymskiego, łyżeczkę

Wyprawy kulinarne
Chili con carne 157

Chili con carne oznacza tyle, to „chili z mięsem”. Tym ostatnim najczęściej jest wołowina. W amerykańskim angielskim potrawę tę określa się czasem krótko jako po prostu „chili”. Jest ona jednym z kolejnych klasyków kuchni meksykańskiej oraz teksańskiej. Składa się zasadniczo z papryczek chili, wołowiny, pomidorów i fasoli, dodatkowo doprawiana jest czosnkiem czy kuminem (kminem rzymskim). Ta ostatnia przyprawa warta jest(...)stanowić dodatek/składnik do przyrządzenia innych potraw (np. do wypełnienia buritos). Chili con carne 2016-02-05 09:57:38 Klasyczne meksykańsko-teksańskie chili con carne, czyli „chili z mięsem”. Proste, sycące i uniwersalne, zwłaszcza dla miłośników pikantnych smaków. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 400g mielonej wołowiny 1 duża lub 2 małe cebule (200g) 2 ząbki czosnku

Kulinarna Pokusa
Kurczak pieczony w ajwarze z lubczykiem 147

przygotowane danie stanowi pełnowartościowy obiad ponieważ składa się z mięsa i ziemniaków. Ajwar jest bardzo aromatyczny, a dodatek ziół dodatkowo wzbogaca smak. 1 kg ćwiartek z kurczaka 4 łyżki łagodnego ajwaru (papryka z bakłażanem) Przyprawa do kurczaka 2 łyżki lubczyku 0,5 łyżeczki bazylii 2 łyżki świeżej natki pietruszki Sól morska z młynka Kilka ziemniaków Ćwiartki z kurczaka dokładnie myjemy(...)dzielimy na części. Mięso przyprawiamy przyprawą do kurczaka, suszonym lubczykiem i bazylią oraz świeżą posiekaną natką pietruszki. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Kawałki mięsa układamy w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pomiędzy mięsem wykładamy ziemniaki. Mięso smarujemy z wierzchu dokładnie ajwarem. Wszystko delikatnie solimy solą z młynka. Blaszkę przykrywamy folią aluminiową. Danie pieczemy w 200*C przez

VioletoweKucharzenie
Nadziewana tortilla z mięsem mielonym, serem i sałatą rzymską 193

kurczaka lub tortillę. Z pszenną tortillą i kilkoma składnikami z lodówki zawsze można przygotować pyszne danie. Dziś zapraszam Was na prosty, choć efektowny przepis na nadziewane tortille z mięsem mielonym, serem i sałatą rzymską. Takie danie troszkę z wyglądu przypomina popularny fast food ;) Spróbujcie. Składniki: około 100 g mięsa mielonego (u mnie wieprzowo-wołowe) 1/2 cebuli 1/4 żółtej papryki(...)pokrojoną cebulkę smażymy na patelni na małej ilości tłuszczu. Gdy cebulka będzie już ładnie przyrumieniona dodajemy pokrojoną w kostkę żółtą paprykę i resztę oleju. Smażymy chwilę. Po czym dodajemy mięso mielone, przyprawiamy całość solą ziołową i pieprzem. Smażymy kilka minut, mieszając. Do podsmażonego mięsa dolewamy odrobinę wody, dodajemy koncentrat pomidorowy. Całość dokładnie mieszamy i przykrywamy pokrywką. Nasz farsz

Słodkie okruszki
polędwiczka suszona, pyszna domowa wędlina 207

około kilograma,  wkładamy do kamionki, lub nierdzewnego garnka (absolutnie nie nadają się do tego garnki emaliowane). Zasypujemy polędwiczki mieszanką peklującą i dokładnie, z każdej strony wcieramy ją w mięso.  Całość wstawiamy w chłodne miejsce na sześć dni, pamiętając o tym, by codziennie przełożyć mięso. Po sześciu dniach wyjmujemy polędwiczkę z peklówki, lekko płuczemy i obwiązujemy sznurkiem jej grubszy(...)koniec ( na końcu sznurka robimy pętlę za którą powiesimy mięso). Tak przygotowane mięso wieszamy w chłodnym ( w temperaturze 7-9 stopni), przewiewnym miejscu i pozostawiamy w spokoju na siedem, dziesięć dni. Po trzech, czterech dniach smarujemy mięso odrobiną smalcu, zabezpieczając w ten sposób jej wierzch  przed przesuszeniem.  Pozwalamy polędwiczkom wisieć w spokoju, czekamy cierpliwie i gotowe

Miód i pieprz
Karkówka z sosem z pieczonej papryki 123

łyżka jałowiec 10 owoców liść laurowy 3-4 liście tymianek 1 łyżka cząber 1 łyżka sól 1 łyżeczka (płaska) szczypta pieprzu słodka papryka 1 łyżka ostra papryka 1 łyżeczka Mięso musi się marynować przynajmniej 24 godziny w lodówce, w zalewie zrobionej ze wszystkich przypraw z dodatkiem soku z 2 pomarańczy, oleju, startego imbiru, pokrojonych w kostkę i zgniecionych 7 ząbków(...)wstawiamy na 20 min do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Po tym czasie wyjmujemy naszą karkówkę z pieca i obkładamy ją kawałkami papryki oraz wkładamy plastry pomarańczy pod mięso, zmniejszamy temperaturę w piekarniku do 140 stopni i pieczemy około 2 do 3 godzin lub do uzyskania temperatury mięsa pomiędzy 80 a 90 stopni (zajmie to około 2-2,5 godziny

Kuba Gotuje
ala-Mortadela ze słoniną 166

całości -papryka czerwona słodka wędzona do osypania słoniny pokrojonej w kostkę, wypadku gdy będziemy wędzić używamy zwykłej papryki to jest logiczne a jak ktoś lubi może dać ostrą Mięso: -szynka 800 g -boczek 400 g -słonina 300 g Wykonanie: -mięso tniemy w kawałki i peklujemy na sucho 48 godz co 12 godz mieszałem -słoninę kroimy w drobną kostkę i oprószamy(...)zalewy (sól kamienna,liść laurowy ziele angielskie) która w niej leżała tydzień bo taką akurat miałem lecz uważam że bez zalewy będzie też ok wystarczy delikatnie ją posolić -następnie mięso mielimy dwa-trzy razy przez sitko 2 mm -teraz przyprawy i zimna woda i mieszamy,wody dawałem na wyczucie -dodajemy słoninę posypaną papryką do mięsa i mieszamy aby słoninka

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Kanapkowa karkówka. 136

Myślę, że nie muszę nikogo przekonywać o jakości sklepowych wędlin. Te najbardziej popularne mają nie wiele mięsa w sobie. Te bogate w mięso są bardzo drogie, no cóż jakość kosztuje. Dlatego będę Was przekonywać, że warto samemu zrobić szyneczkę, czy upiec pyszne mięsko. SKŁADNIKI: 1.6 kg. karkówki po łyżce stołowej:majeranku, lubczyku po łyżeczce:sól, pieprz grubo mielony, papryka słodka(...)moździerzu, tak utarte przyprawy wymieszać z oliwą, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek,  nakłuć karkówkę, natrzeć marynatą obłożyć cebulą zostawić, w lodówce przykrytą folią aluminiową na noc, mięso przed pieczeniem posmarować musztardą, włożyć do rękawa z marynatą, mięso wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 1 godz., następnie wyjmujemy z rękawa, przykrywamy folią aluminiową i pieczemy

Kuchnia Beaty

Proponowane wyszukiwania