Jagnięcina duszona z jabłkami, orzechami włoskimi i morelami Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszny gulasz z jagnięciny. Mięso jest duszone w towarzystwie aromatycznych przypraw i białego wina, z dodatkiem jabłek, moreli i orzechów włoskich. Jeżeli macie taką opcję można, a nawet warto przygotować to danie dzień wcześniej. Całość nabierze mocniejszego smaku. Oczywiście wskazane jest też mieć w zapasie nieco(...)warzywnego ¼ łyżeczki mielonego cynamonu skórka z ½ cytryny 1 łyżeczka miodu 125 g suszonych moreli kilka gałązek mięty 50 g zmielonych orzechów włoskich 50 g prażonych orzechów włoskich , grubo posiekanych Mięso umyć, osuszyć i pokroić w grubą kostkę. Cebule i czosnek obrać, osobno posiekać. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Na głębokiej patelni rozgrzać olej. W partiach podsmażyć
Pełny talerzTakie roladki śmiało można pokroić na kanapki.Na zimno również wyśmienicie smakują.Z roladkami najlepiej komponuje się czerwona kapusta ale jeśli ktoś nie lubi mogą być kiszone ogórki. Do mięsa użyłam przyprawy od firmy Skworcu . Wszystkich zainteresowanych szeroką gamą przypraw, owoców suszonych, herbat zapraszam do sklepu internetowego http://www.skworcu.com.pl/ . Składniki: około 12 plastrów schabu 2 duże marchewki pokrojone w paseczki(...)słoiczek suszonych pomidorów w oliwie pokrojonych w paseczki 1 opakowanie serka śmietankowego w plasterkach 2 duże cebule pokrojone w plastry Przyprawa do mięsa od Skworcu sól, pieprz do samku musztarda 1/2 szklanki oliwy 1 łyżka oregano około 200 ml wody Wykonanie: Plastry schabu umyć, osuszyć i rozbić z obydwu stron. Lekko posolić i popieprzyć, każdy płat mięsa posmarować
Sama słodycz i szczypta chiliPyszne i chrupiące krokiety to coś co chodziło za mną już od dłuższego czasu.Wspaniały sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu czy resztek jakiegoś pieczonego mięska.Wystarczy usmażyć naleśniki,zrobić pyszny farsz,zwinąć,panierować i usmażyć.Gotowe - wiem,wiem,trochę czasochłonne...ale jakie smaczne.Można zjeść z pyszną surówką,pysznym czerwonym barszczykiem...idealne na różnego rodzaju przyjęcia.Tym razem użyłam(...)mięsa z rosołu tj trochę kaczki i kury rosołowej oraz resztkę mięsa wieprzowego surowego,które usmażyłam. Ciasto naleśnikowe(ok 16 szt) 1 szklanka mąki 1 szklanka mleka 1 szklanka gazowanej wody mineralnej 3-4 jajka szczypta soli 1 łyżka oleju Jajka posolić,wymieszać z płynem.Cały czas mieszając,dodawać stopniowo mąkę.Ciasto możemy odstawić na 30 min,ale nie jest
Niespełnione zdolności kulinarnePierogi z mięsem bywają u nas od zawsze. Kiedyś przygotowywała je moja Mama, od kilku lat przygotowuję je już sama. Kiedyś bywały na mące pszennej, teraz przygotowuję je na orkiszu. Niezależnie od użytej mąki zawsze cieszyły się olbrzymim powodzeniem. Moje pierogi charakteryzują się tym, że przygotowuję je z farszu z surowego, mielonego mięsa. Dzisiaj do ich przygotowania wykorzystałam przepis(...)mmmm... Z podanych ilości wychodzi ok.80 sztuk. Składniki ciasta: - 550g mąki orkiszowej typ750 - 315g (ml) wody - 1/2 łyżeczki soli (u mnie himalajska) - 10g masła klarowanego Składniki farszu: - 1kg mielonego mięsa (u mnie łopatka lub karkówka) - 1 jajko - ok. 3/4-1 łyżeczki soli (u mnie himalajska) - świeżo mielony pieprz - 3-4 łyżki dobrego, aromatycznego majeranku (lub dowolnie) - mielony czosnek (u mnie kilka
Smaczne Zdroweząbki czosnku sól, pieprz, vegeta oregano, zioła prowansalskie, 1 łyżeczka oliwy z oliwek majonez masło klarowane WYKONANIE: udka dzielimy na pałki i udziec, z przypraw przygotowujemy marynatę, mięso wkładamy do marynaty na 3-4 godz. następnie smarujemy naczynie żaroodporne masłem, układamy mięso, smarujemy majonezem, pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni około 30 min. podlewając uzyskanym z mięsa sosem(...)jeśli mięso będzie się za szybko rumienić należy przykryć je folią aluminiową, tuż przed podaniem odkrywamy, aby mięso było chrupiące
Kuchnia Beatyoczywiście najpierw przewertowałam kilkanaście stron by poczytać wskazówki jak ją zrobić i zdecydowałam się podjąć wyzwanie. Choć przyznam szczerze, że to nic trudnego. Następnego dnia pojechałam po mięso i wzięłam się do pracy. Jeszcze przed całym procesem przygotowań przypomniałam sobie o całym procesie pasteryzacji i tyndalizacji. Na początku pomyślałam, że sama pasteryzacja wystarczy bo przecież migiem zjemy cztery słoiczki(...)czosnku, 1 i 1/2 łyżki majeranku, 2 i 1/2 łyżeczki soli, 2 łyżeczki pieprzu, 125ml zimnej wody. Przygotowanie: Z boczku odciąć grubą skórę. Boczek i mięso pokroić na średniej wielkości kawałki i zmielić przez maszynkę. Najlepiej zmielić przez średniej wielkości oczka lub przez większe oczka. Ja mieliłam przez małe i było ciężko, ale niestety inne sitka
W kuchni u MonikiWitajcie :) U nas wreszcie puścił mróz i wyszło słoneczko :) no i jakoś tak naszła mnie dzisiaj ochota na krokiety z mięsem :) Do farszu użyłam przypraw od firmy Skworcu i firmy EcoBlik . Krokiety podałam na przepięknej porcelanie Bogucice z kolekcji Miranda platin . Zapraszam :) Składniki na ciasto naleśnikowe: 1 szklanka mleka 1 szklanka wody mineralnej nie gazowanej 3 jajka szczypta(...)soli 1.5 szklanki mąki Składniki na farsz : 1 kg mięsa mielonego z indyka 1 duża cebula domowa vegeta do smaku 1 łyżka przyprawy kurczak ziołowy od Skworcu 1 łyżka oregano od Skworcu szczypta pieprzu zielonego od EcoBlik 1 łyżeczka czosnku od EcoBlik 6 łyżek oliwy bułka tarta do obtoczenia krokietów 3/4 jajka oliwa do smażenia
Sama słodycz i szczypta chiliryżu, masło, 400 g mięsa z drobiu (u mnie perliczka), 250 g cebuli, 4 ząbki czosnku, 7 jagód jałowca, 1 łyżka posiekanego rozmarynu, 200 ml bulionu, sól, pieprz, 200 ml śmietany 18%, 2 żółtka, 100 g tartego parmezanu Pewnie każdy spodziewa się potrawy z ryżu podsmażonego na tłuszczu i ugotowanego na rosole z dodatkami, po ugotowaniu wymieszanego z masłem(...)dodatkiem łyżki masła i solą. Cebulę pokroić w półplasterki, poddusić na 4 łyżkach masła ze szczyptą soli, posiekanym czosnkiem, rozgniecionym i posiekanym jałowcem, rozmarynem. Następnie dodać pokrojone niezbyt drobno mięso, wlać bulion i dusić kilka minut, doprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać z ryżem. Przełożyć do foremki do zapiekania wysmarowanej masłem. Śmietanę wymieszać z żółtkami, doprawić solą i pieprzem
królestwo garówPrzepis na nieco urozmaicone kotlety mielone. Składniki: 500 g mięsa mielonego (wieprzowo-wołowe) jajko 2 ząbki czosnku bułka tarta pół cebuli 2 ogórki konserwowe 100 g sera żółtego sól, pieprz, pieprz cayenne, papryka wędzona Przygotowanie Mięso mielone mieszamy z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, jajkiem, przyprawami i ok 3 łyżkami bułki tartej. Mieszamy do połączenia się składników (jeśli masa będzie zbyt(...)luźna dodajemy jeszcze bułki tartej). Ser żółty, ogórki i cebulę kroimy w paski. Mięso mielone formujemy w kulki wielkości mandarynki, rozpłaszczamy, na środek nakładamy po kawałku ogórka, sera i cebuli. Mięso zlepiamy i formujemy w walec. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju ze wszystkich stron na złoto
e-PrzepisyKulinarneSkładniki: 1 kg mięsa z udźca indyka (bez kości) około 20 ml sosu sojowo-grzybowego 3 ząbki czosnku około 2 łyżek ziół dalmatyńskich 2 łyżki mąki ziemniaczanej sól, pieprz olej Sposób wykonania: Umyte mięso kroimy na porcje, nacieramy sosem, czosnkiem i ziołami. Odstawiamy na godzinę do lodówki. Następnie rozgrzewamy w dużym garnku olej i wkładamy mięso. Smażymy do zarumienienia(...)stronach. Zalewamy wodą do połowy wysokości mięsa i dusimy pod przykryciem do momentu aż mięso będzie miękkie. Mąkę ziemniaczaną rozpuszczamy w 1/4 szklanki zimnej wody i wlewamy do utworzonego sosu. Całość energicznie mieszamy i ewentualnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem
Qchnia po prostuGulasz wieprzowy - pożywny, aromatyczny i bardzo smaczny. Idealne zimowe danie. Mój przygotowałam mniej tradycyjnie, bo na bazie piwa Porter. Przygotowanie jest bardzo proste, jednak najwięcej czasu zabiera duszenie mięsa. Jeśli użyjesz szybkowaru i ten etap można wydatnie skrócić. Składniki: 1 kg mięsa wieprzowego 1 cebula sól, pieprz papryka słodka i ostra w proszku kminek, majeranek natka pietruszki(...)piwa Porter kilka łyżek mąki krupczatki olej lub smalec do smażenia Wykonanie: mięso umyć, obkroić z powięzi i pokroić w dużą 2- cm kostkę. Pospolić, oprószyć pieprzem i papryką. Każdą kostkę starannie obtoczyć w mące i układać na mocno rozgrzanej patelni. Obsmażyć do zrumienienia. Mięso obsmażać na bardzo dużej patelni lub uczynić to w II ratach, następnie przełożyć do rondla
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!łyżki soli peklowej 1/3 łyżeczki pieprzu 1-2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki przyprawy do wieprzowiny 1 łyżeczka majeranku roztartego w palcach 50 ml letniej wody 1 łyżeczka żelatyny WYKONANIE: Mięso kroimy w dość drobną kostkę, dodajemy sól peklową i wyrabiamy ręcznie ok 20 minut, aż szynka puści kolagen i będzie mocno klejąca, mięso szczelnie zamykamy i wstawiamy do lodówki(...)godzin., szynkę wyjmujemy z lodówki, siekamy lekko w malakserze lub przekręcamy w maszynce na największych oczkach, dodajemy przyprawy, wodę i masujemy ręcznie mięso przez ok 10 min, szynkę wkładamy do woreczka, w którym włożymy ją do szynkowara, szynkowar z mięsem wkładamy do lodówki na ok 2 godzinki, następnie wkładamy go do wysokiego garnka, zalewamy wodą do 3/4 wysokości szynkowara
Kuchnia BeatyMiałam kawałek cienkiej słoniki, troszkę mięsa mielonego i za bardzo nie wiedziałam co z tym zrobić..no i zrobiłam taki zawijaniec..w sumie myślałam o roladce, ale kawałek słoniny był ciut za mały i nie udało się zawinąć rolady..ale i tak wyszło smacznie. kawałek cienkiej słoniny ewentualnie boczku 50 dkg mięsa mielonego 1 cebula(...)łyżki śmietany sól, pieprz, majeranek 1 jajko Mięso wymieszać z jajkiem,śmietaną pokrojoną cebulką, doprawić.Na słoninę wyłożyć mięso mielone i zwinąć.Skórę od słoniny natrzeć przyprawami .Włożyć do rajstopy, żeby nie rozwaliło się.Odłożyć do lodówki na kilka godzin, a następnie upiec
Moje domowe kucharzenieczosnku 2 ogórki kiszone 1 czerwona papryka 2 łyżki mąki pszennej 3 liście laurowe 4-5 ziaren ziela angielskiego olej do smażenia słodka mielona papryka sól, pieprz, majeranek Wykonanie: Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Następnie oprószyć solą, papryką, pieprzem i majerankiem. Cebulę pokroić w piórka, czosnek przecisnąć przez praskę. Paprykę oraz ogórki pokroić w paseczki. W głębokim garnku rozgrzać(...)olej, wrzucić mięso, obsmażyć. Dodać cebulę, podsmażyć. Na koniec podlewamy mięso wodą, dodajemy czosnek, liść laurowy, ziele angielskie. Całość dusimy pod przykryciem, aż mięso zmięknie. Pod koniec dodajemy paprykę oraz ogórki, chwilę jeszcze dusimy wszystko razem. Mąkę wymieszać z odrobiną wody, wlać do mięsa, zagotować. Doprawić solą i pieprzem do smaku. SMACZNEGO
magiczna kuchnia Kasijest chłodniej na zewnątrz, tym mam większą ochotę na dania gulaszowe. Najlepiej z dużą ilością mięsa i warzyw Takie właśnie łatwe i przyjemne jest ragu z kaczki, które wam dzisiaj prezentuję. Mięso z kaczki, z warzywami i przyprawami, duszone w winie, sosie pomidorowym i ziołami, podane z makaronem. Idealny obiad na chłodne wieczory. Ponadto, jest to świetny sposób na spożytkowanie(...)drobno posiekane 1 łyżeczka posiekanego, świeżego rozmarynu 250 ml wytrawnego czerwonego wina 2 puszki po 400 g krojonych pomidorów 2 liście laurowe szczypta startej gałki muszkatołowej 500 g upieczonego mięsa z kaczki sól i pieprz do smaku posiekana natka pietruszki do podania Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC. W większej patelni najlepiej przystosowanej do zapiekania w piekarniku
karmelowy