bardzo szybkie danie. Mięso drobiowe nie jest wymagające, nie wymaga długiej obróbki, za to doskonale przejmuje zadane mu aromaty. Danie nie jest wymyślne, proste smaki i krótka lista składników to przepis na kulinarny sukces. - 4 podudzia kurczaka - 4 ząbki czosnku - 1 cytryna ( skórka + sok ) - sól do smaku - olej do smażenia - ok. 3-4 łyżki - 1 łyżka masła Cytrynę(...)części, a z owocu wycisnąć sok. Z podudzi usunąć zbędne piórka i kostki ( jeżeli jest należy wyciąć pozostałość po mostku kurczęcia - bądź bardzo dokładnie oczyścić tą część). Mięso oprószyć solą i skropić sokiem z połowy cytryny. Ząbki czosnku lekko nagnieść nożem - wraz z łupiną. Na patelnię wlać olej, dodać masło. Do zimnego tłuszczu dodać czosnek i ściętą skórkę
kawawszklancełopatki wieprzowej, 15 dag szynki wieprzowej, 10-15 dag żeberek, 2 białe kiełbasy, barszcz biały, szklanka śmietany 30%, łyżka wegety, sól, pieprz, 2 liście laurowe, ziela angielskie. Wykonanie: Mięso opłukujemy pod zimną wodą, wkładamy do garnka, zalewamy wodą i dodajemy liście laurowe i ziela angielskie. Wywar gotujemy do momentu, aż mięso będzie zupełnie miękkie, wówczas wyciągamy mięso a wkładamy białe(...)kiełbasy i gotujemy kilka minut. Kiedy kiełbasy będą już ugotowane wyławiamy je. Mięso i kiełbasę kroimy w małą kostkę i wrzucamy do wywaru. Następnie do wywaru z mięsem wlewamy barszcz biały i całość gotujemy przez 10 minut. Na samym końcu wlewamy śmietanę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Barszcz najlepiej smakuje na drugi dzień, kiedy się "przegryzie". Smacznego
paapilotkaatrudno dostępna? Wiecie, że dziczyzna ma znikomą zawartość cholesterolu? Ma całe mnóstwo witamin i składników mineralnych! A dodatkowo warto wspomnieć o sprawie najważniejszej - w przypadku dziczyzny mamy pewność, że mięso nie było faszerowane paszami z dodatkiem różnych chemikaliów, hormonów czy antybiotyków! Nasz prowadzący wprowadza nas w limity wagowe dziczyzny - zupełnie byliśmy nie świadomi jak dzieli się klasa(...)daniela i sarny. Kiedy już znamy podział produktów, musimy dowiedzieć się jakie przyprawy i dodatki najlepiej pasują do dziczyzny. Kiedy teoretycznie już wiemy co zrobić i jak postępować z mięsem możemy zabrać się za praktykę. Łukasz przygotował dla nas niesamowite przepisy - zaczynamy od eskalopek z dzika - nawet nie wiecie jak cudowne to było mięso! My zaszaleliśmy i włożyliśmy
Plate of JoySkładniki : 1 szt królik - 1 szt ( po obraniu z kości było 750 g mięsa ) marchewka - 1 szt seler - kawałek tłuszcz do smażenia liść laurowy - 3 szt ziele angielskie - 4 ziarenka sól i pieprz do podsmażenia boczek surowy - 450 g wątróbka wieprzowa - 300 g cebula -- 1 szt tłuszcz do smażenia do masy mięsnej jajka - 4 szt bułka(...)foremki aluminiowe - Przygotowanie : Warzywa obrać, opłukać. Królika umyć, przełożyć do garnka, wlać wodę, dodać ziele angielskie, listki laurowe i warzywa, gotować na wolnym ogniu do miękkości mięsa. Wyjąć mięso z warzywami, ostudzić, oddzielić od kości. Boczek, obraną cebulę i umytą wątróbkę, pokroić w kostkę, przesmażyć na tłuszczu. Bułki namoczyć w mleku, odcisnąć. Zmielić
Kuchnia Danusialternatywę. Nie trzeba przecież jeść sklepowego pasztetu, bardzo łatwo można go zrobić samemu w domu. Nie dość, że będzie zdrowo to o wiele smaczniej. Potrzebujemy: 1 kg ugotowanego mięsa z kurczaka (może być z rosołu) 0,5 kg wątróbki gęsiej 100 g kaszy manny 600 ml bulionu drobiowego (np. z gotowania mięsa) 2 jajka 2 łyżki oleju sól, pieprz(...)przyprawy czubryca czerwona (lub mieszanka rozmarynu, papryki słodkiej, papryki chili, pieprzu czarnego, cząbru, papryki ostrej, czosnku granulowanego, kozieradki i soli – bo z tego właśnie składa się czubryca) Ugotowane wcześniej mięso mielimy w maszynce do mielenia mięsa na oczkach 3 mm. Dokładnie oczyszczoną wątróbkę smażymy na oleju. Studzimy i również mielimy w maszynce. Do gorącego bulionu dodajemy kaszę manną i odstawiamy
Marder&Marder Manufacturejedziemy autostradą), od innego słynnego miasta, Parmy. Tak więc i w przepisie, nie może zabraknąć dodatku z twardego, długo dojrzewającego, parmeńskiego sera. składniki dla trzech osób 300 g mięsa wołowego 3 niewielkie cukrowe cebule 2 ząbki czosnku 2 łodygi selera naciowego 1 papryka czerwona 3 pomidory 500 g makaronu spaghetti 4 łyżki oliwy 2 łyżki masła szczypta suszonej(...)bazylii odrobina startego sera typu parmeńskiego sól, pieprz dodatkowo do posypania natka pietruszki lub świeża bazylia sposób przygotowania Mięso wołowe drobno siekamy, nie mielimy go ponieważ mielenie, zmienia strukturę mięsa (staje się maziste i ciągliwe, a nie o to w tym przepisie chodzi), następne oprószamy je pieprzem, delikatnie solimy i odstawiamy w chłodne miejsce. Na rozgrzaną dużą patelnię
Miód i pieprzprowincja Syczuan. Za jej twórcę uważany jest tradycyjnie Ding Baozhen (丁寶楨; 1820–1886), gubernator Syczuanu w okresie rządów dynastii Qing. Według różnych wersji opowieści, Ding albo podpatrzył sposób przyrządzania mięsa w lokalnej restauracji, albo też istniejącą już syczuańską potrawę przyrządził na modłę dań, które jadał na północy, dodając używane w prowincji ostre przyprawy. Rozpropagowane przez Dinga danie nazwano gongbao (宮保(...)cukru (dałam brązowy) - 1 łyżka octu ryżowego - 1 łyżeczka wina ryżowego - 1 łyżka bulionu lub wody - 1 łyżeczka oleju sezamowego - 1 łyżka mąki ziemniaczanej (dałam kukurydzianą) Umyte i osuszone mięso kroimy w kostkę, przekładamy do woreczka strunowego. Składniki marynaty mieszamy w salaterce – zalewamy mięso, woreczek zamykamy i dokładnie rozprowadzamy marynatę na kurczaku. Wkładamy do lodówki na minimum 30 minut
mojewypiekiinietylkoorganizm przed jesiennymi infekcjami, ale również będziemy mogli cieszyć się jego bogatym smakiem, harmonijnie połączonym z mięsno serowym farszem. składniki dla trzech osób 3 średnie bakłażany 350 g mięsa wołowego 3 niewielkie cukrowe cebule 6 sporych plastrów sera ( żółtego lub pleśniowego) 1 ząbek czosnku 2 łodygi selera naciowego 1 papryka czerwona 2 pomidory 6 łyżek oliwy szczypta bazylii(...)skóry Wydrążone wnętrze bakłażana smarujemy oliwą ( zużywamy na to 4 łyżki), lekko solimy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut. W tym czasie przygotowujemy farsz Mięso wołowe drobno siekamy ( możemy też użyć blendera, lub maszynki do mięsa), oprószamy je pieprzem, delikatnie solimy, a następnie odstawiamy w chłodne miejsce. Na rozgrzaną dużą patelnię ( z przykrywką) wlewamy
Miód i pieprzprzynajmniej podobny, to rozmaitość farszów i sosów sprawia, że przepisów na to danie jest co niemiara. Na początek proponujemy jeden z „klasyków” w tym zakresie, czyli nadzienie z mięsa wołowego z dodatkiem warzyw oraz zapieczenie tak wypełnionego cannelloni pod sosem pomidorowym wg naszego przepisu. Chociaż to danie „całoroczne”, sugerujemy, aby w miarę możliwości, zwłaszcza jesienią, dodać do farszu dynię(...)drugiej strony nie mówimy o jakimś długim gotowaniu – starczą ok. 3 minuty. Zbyt miękki makaron może bowiem sprawiać problemy podczas wypełniania farszem, a nawet się wówczas rozpadać. Cannelloni z mięsem i sosem pomidorowym 2015-10-14 02:03:13 Znane i lubiane włoskie cannelloni wypełnione farszem na bazie mielonej wołowiny, zapiekane pod pomidorowo-ziołowym sosem. Proste i efektowne. Zapisz przepis
Kulinarna Pokusasię głównie w postaci konfitury do mięs. Ja jednak postanowiłam tą zasadę złamać i tak właśnie powstał mój autorski przepis na szynkę duszoną w owocach aronii. Tak przygotowane mięso ma genialny smak i wygląd. Podczas duszenia mięso na zewnątrz nabiera cudownego koloru, w środku zaś pozostaje jasne. Zwolennikom mięs z owocami na pewno przypadnie do gustu i włączą(...)aronię, posyp cukrem, podsmaż. Gdy owoce zaczną „pykać” (pękać), dodaj rozmaryn i wino z marynaty oraz miód. Wymieszaj, odparuj alkohol. Następnie zalej całość gorącą wodą tak, aby przykryła mięso. Przykryj pokrywką i duś mięso do miękkości. Wyjmij mięso z garnka, sos przelej przez sitko, przetrzyj. Następnie dodaj masło i zredukuj sos (jeśli jest taka potrzeba), aż zrobi się
Garniec Magaliejasne, pszenne, czerstwe (bułki, biszkopty, sucharki), płatki owsiane, płatki kukurydziane. Nabiał - chude mleko, kefir, maślanka, zsiadłe mleko, jogurt odtłuszczony, jogurt grecki, chudy twaróg, chudy biały ser, białko z jajek. Mięso - chude mięso: kurczak, indyk, królik, chuda wieprzowina np. schab, cielęcina. Wędliny - polędwica, chuda szynka, wędliny pieczone z chudego mięsa. Ryby - dorsz, sandacz, lin, szczupak, sola, mintaj, leszcz itp. Warzywa(...)przeciwwskazane: Pieczywo - świeże, razowe, żytnie, chrupkie, z dodatkiem ziaren np. słonecznika, soi. Nabiał - tłuste mleko, tłusty biały ser i twaróg, śmietana, żółtka jajek, ser żółty, sery dojrzewające, sery topione. Mięso - tłuste mięso wieprzowe, baranina, dziczyzna, gęś, kaczka, podroby. Wędliny - boczek, baleron, salami, kaszanka. Ryby - śledź, węgorz, łosoś, halibut, makrela, sardynka, szprotka, wszystkie wędzone. Warzywa - fasola, groch, soczewica, ciecierzyca, bób, kapusta
Codzienne Gotowanieklops. Idealnie nadaje się do jedzenia na ciepło, ale także fantastycznie smakuje na zimno jako pasta do kanapek. Polecam wszystkim, nie tylko osobom na diecie ;) Składniki : 500g mielonego mięsa z indyka 1 czerstwa bułka 1 jajko 1 mała cebula 1 mały ząbek czosnku 1 łyżka oliwy 2-3 marchewki 2 pietruszki kawałek korzenia selera kawałeczek pora, tylko biała(...)tarce o grubych oczkach, dodać do cebuli i chwilę przesmażyć, dolać wody (około 1 szklanki) i dodać przyprawy. Gotować przez kilkanaście minut, aż warzywa będą lekko miękkie, wtedy dodać mięso, dokładnie wymieszać i gotować na niewielkim ogniu aż mięso będzie ugotowane, a płyn odparuje. Masę warzywno mięsną odcedzić. Bułkę namoczyć w sosie z warzyw i mięsa, jeżeli nie było
Codzienne Gotowaniepotrawy jest banalnie proste i szybkie. Ponieważ jest ciekawie podane - idealnie sprawdzi się jako przystawka lub przekąska na imprezę, a goście z pewnością będą oczarowani. Polecam! Składniki : 300g mięsa mielonego z indyka 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka startego korzenia imbiru (zastąpiłam sproszkowanym) 4-5 łyżek sosu hoisin 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka octu ryżowego(...)masła Przygotowanie : Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę i masło. Przesmażyć na niej cebulę pokrojoną w drobną kosteczkę oraz czosnek wyciśnięty przez praskę oraz imbir. Gdy cebula się zeszkli dodać mięso mielone i smażyć chwilę aż lekko zbrązowieje, w czasie smażenia rozdrabniać je łyżką. Dodać sos hoisin, sos sojowy, ocet ryżowy oraz ostrą paprykę/pieprz kajeński. Wszystko dokładnie wymieszać i smażyć
Codzienne Gotowaniegram pomidorów koktajlowych, 5 łyżek musztardy francuskiej, 5 łyżek miodu, 5 łyżek oliwy, cytryny, szczypty suszonego majeranku, soli, czarnego świeżo mielonego pieprzu. Przygotowanie dzisiejszego dania rozpocząłem od przygotowani mięsa. Umyty wcześniej schab oczyściłem z wszystkich błonek, a następnie pokroiłem na cztery kotlety o podobnej grubości. Każdy kotlet lekko rozbiłem, a następnie przyprawiłem mięso z obu stron solą i czarnym świeżo(...)się w czasie podsmażania boczku. Na każdy kotlet schabowy przypadać powinny dwa plasterki usmażonego boczku. Po odsączeniu boczku z nadmiaru tłuszczu również boczek pozostawiłem do wystygnięcia. Przygotowałem marynatę do mięsa mieszając 3 łyżki musztardy francuskiej, 3 łyżki miodu, łyżkę oliwy i pół łyżeczki suszonego oregano. Wyjęte z lodówki płaty ciasta francuskiego pokroiłem na ćwiartki. Na środku czterech kawałków ciasta umieściłem
Wyprawy kulinarnepolędwiczka ze śliwkami Delikatne, kruche mięso z polędwiczki połączone z aromatycznymi suszonymi i obwędzanymi śliwkami. To przecież łatwe i proste danie, które prezentuje się, iście po królewsku. składniki na trzy osoby 450 g polędwiczki wieprzowej 80 g suszonych śliwek ( najlepiej podwędzanych) 15 g masła 100 ml słodkiej śmietany 30% marynata 1 łyżki oleju 1 łyżka octu balsamicznego(...)miejsce na 3-4 godziny. Suszone śliwki wkładamy do miski i zalewamy wrzątkiem. Po minucie, na sicie, odlewamy wodę ze śliwek. Polędwiczki wyjmujemy z lodówki, układamy kawałki mięsa na desce i na jednym z końców robimy nożem nacięcie, wzdłuż całej długości mięsa, wykrajając w mięsie wewnętrzną kieszeń ( uważamy przy tym, aby nie rozciąć polędwiczki i nie przeciąć
Miód i pieprz