mięso - 63110 przepisów (strona:477/4208)

Kotleciki mięsno gryczane z sosem pieczarkowo koperkowym 173

Jeśli mięso ugotowane z rosołu Wam pozostanie to stawiam  przed Wami zadanie, takie oto kotleciki z kaszy przygotować i sos pieczarkowy do nich ugotować. Ocenić ich nie będę miała jak, bo jak tu przez ekran poczuć smak. Jak  wykonacie  zadanie, to zapewne każdy od rodziny za pyszny obiad 6 dostanie.  Składniki: 250 g ugotowanego mięsa(...)małe jajka, 4 -5 łyżek mąki pszennej, bułka tarta, 0,5 kg pieczarek, 2 ziela angielskie, 2 liście laurowe, 2 ząbki czosnku ze skórką, 0,5 bulionu z gotowanego mięsa, 100 ml śmietany 30%, 1 łyżeczka sosu sojowego ciemnego, pęczek świeżego koperku, pieprz czarny mielony do smaku, sól do smaku, olej rzepakowy do smażenia. Przygotowanie: Sos pieczarkowy: W rondelku zagotowujemy

Moniki Smakołyki
Musaka 131

spróbowaliśmy kilku produktów i mamy dla Was inspirację – grecką musakę Musaka to zapiekanka mięsno warzywna. W oryginalnych przepisach używa się jagnięciny i samych bakłażanów, jednak dopuszczalne jest inne mięso mielone a oprócz bakłażanów mogą być też użyte cukinie i ziemniaki. My w naszej wersji użyliśmy bakłażana i cukinię Bardzo smaczna i aromatyczna zapiekanka która na pewno zyska wielu zwolenników(...)Składniki: - 2 łyżki oliwy z oliwek - 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego - 1 puszka pomidorów bez skórki - 1 cukinia - 1 bakłażan - sól, pieprz - feta - 1 łyżeczka cukru - 1/4 łyżeczki cynamonu - 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - troszkę fety Dodatkowo oliwa do pieczenia bakłażanów i cukinii. Składniki na beszamel: - 60 g masła - 50 g mąki

Kuchenne Wariacje
Lekki Kurczak Zagrodowy pieczony z warzywami i chorizo / Skinny chicken baked with vegetables and chorizo 196

podczas pieczenia jest przepyszny! Podałam to danie ze świeżym i chrupiącym pieczywem. W związku z tym, że staram się używać produkty możliwie jak najwyższej jakości, postanowiłam też poszukać odpowiednie mięso. Takim sposobem trafił w moje ręce Kurczak Zagrodowy , który hodowany jest małych, rodzinnych gospodarstwach na Podlasiu. Mają więcej miejsca do poruszania się, swobodny dostęp do zagrody na otwartej przestrzeni oraz(...)naturalnego światła. Ten szczególny sposób chowu gwarantuje wyjątkową jakość i smak mięsa. Kurczak Zagrodowy ma mniejszą zawartość tłuszczu, mięso jest kruche i pełne smaku, oraz nie zawiera antybiotyków. Zawsze kupuję kurczaki w całości, gdyż zwyczajnie się to bardziej opłaca. Dzielę je na porcje i mam 2 obiady i ekstra zupę na bulionie:) Warto podczas codziennych zakupów dokonywać przemyślanych wyborów. Polecam

karmelowy
Łopatka pieczona z czerwoną czubrycą 126

padł na piękny kawałek łopatki wieprzowej, zaś marynata skomponowała się właściwie sama w momencie, kiedy wyciągnęłam z szafki pudełka z przyprawami. Uwielbiam sama komponować marynaty - dopiero po skosztowaniu upieczonego mięsa można się przekonać, czy dobór jej składników był trafny. I tym razem udało mi się trafić w dziesiątkę, mięsko wyszło rewelacyjnie :) Łopatka pieczona z czerwoną czubrycą Składniki: 1 kg odtłuszczonej(...)octu winnego 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka soli – można dać odrobinkę więcej 1 łyżeczka czerwonej czubrycy 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki szczypta pieprzu Łopatka pieczona z czerwoną czubrycą Wykonanie: Mięso opłukałam i osuszyłam papierowym ręcznikiem. Czosnek obrałam i przecisnęłam przez praskę. Wszystkie składniki marynaty umieściłam w miseczce i wymieszałam. Otrzymaną papką dokładnie natarłam mięso, zawinęłam je w folię śniadaniową

Kuchenne zapiski Edyty
Gołąbki z kapusty włoskiej, z mięsem indyczym i ryżem 223

prostu smakują. Ale nie zapieram się, że nigdy nie będę przygotowywać ich w inny sposób. Użyta przeze mnie kapusta włoska jest delikatniejsza od białej, zaś mięso indycze zdrowsze i zawiera mniej tłuszczu niż wieprzowina. Zazwyczaj na bazie wywaru przygotowuję gęsty pomidorowy sos, ale tym razem mąż miał ochotę na gołąbki posypane słodką czerwoną papryką. Gołąbki z kapusty włoskiej z mięsem(...)indyczym Składniki: Główka kapusty włoskiej – moja ważyła 1,5 kg sól pół kilograma gulaszowego mięsa z indyka szklanka ugotowanego ryżu – tyle miałam z poprzedniego dnia, ale można dać więcej 1 jajko cebula łyżka masła pieprz 4 ziela angielskie liść laurowy Wykonanie: Kapustę obrałam z wierzchnich grubych i niezbyt pięknych liści, opłukałam je i odłożyłam na bok do późniejszego wykorzystania. Główkę

Kuchenne zapiski Edyty
Pieczony schab środkowy 117

Lubię pieczone mięso, i to nie tylko za jego walory smakowe, ale i za praktyczność. Po upieczeniu większego kawałka nie łamię sobie głowy co mam przygotować na obiad, tylko doprawiam powstały podczas pieczenia sos, wkładam do niego grubsze plastry mięsa i voilà - wyżerka jak się patrzy! Zimne mięso pokrojone w cienkie plastry wspaniale zastąpi wędlinę na pieczywie. Do tego chrzan(...)termo obiegiem. Schab umieściłam w rękawie foliowym do pieczenia, podlałam niewielką ilością wody, rękaw mocno zawiązałam z obu stron „w cukierek”, a od góry zrobiłam wykałaczką kilka dziurek. Mięso umieściłam w naczyniu żaroodpornym i wstawiłam do nagrzanego piekarnika. Piekłam 1,5 godziny do miękkości. Po tym czasie delikatnie, uważając na parę, rozcięłam rękaw rozchyliłam go i ponownie wstawiłam mięso

Kuchenne zapiski Edyty
Szaszłyki z piersi indyka w curry 136

cebula 1 ząbek czosnku mały kubeczek jogurtu naturalnego (175 g) solidna szczypta ostrej papryki w proszku czubata łyżeczka curry olej do posmarowania płyty grilla sos jogurtowy PRZEPIS TUTAJ WYKONANIE: Mięso opłukałam, osuszyłam, pokroiłam w dość sporą kostkę i przełożyłam do próżniowo zamykanego pojemnika, oprószyłam solą i pieprzem. Cebulę i czosnek obrałam, pokroiłam w kosteczkę, dodałam do mięsa. Jogurt wymieszałam(...)ostrą papryką i curry, wlałam go do mięsa. Całość wymieszałam, naczynie zamknęłam i odstawiłam do lodówki na kilkanaście godzin. W zasadzie wystarczą dwie godziny, ale cóż… praca. Rozgrzałam elektryczny grill (maksymalna moc). Kawałki mięsa oczyściłam z kawałków cebuli i czosnku i nabiłam je na patyczki do szaszłyków. Płytę grilla przy pomocy silikonowego pędzelka posmarowałam olejem. Ułożyłam na niej szaszłyki. Piekłam

Kuchenne zapiski Edyty
Piersi indyka w gyrosowo-oliwkowo-rozmarynowej potrawce 104

danie, a później, w trakcie zmieniać kocepcję. I tak było tym razem. Planowałam coś zupełnie innego, ale po powrocie z pracy okazało się, że w wyjęciu z lodówki zamarynowanego mięsa przeszkadzał mi dość duży słój zielonych oliwek, więc postanowiłam je dodać do potrawy. Ponieważ w składzie przyprawy do gyrosa doczytałam się obecności rozmarynu, uznałam, że zwiększenie jego ilości nie powinno(...)duża gałązka świeżego rozmarynu 9 czarnych oliwek bez pestek – tylko tyle miałam 7 dużych zielonych oliwek bez pestek 2 łyżeczki mąki pszennej szklanka wody sól pieprz czosnek granulowany Wykonanie: Mięso opłukałam, osuszyłam papierowym ręcznikiem, pokroiłam w dość grubą kostkę i umieściłam w zamykanym próżniowo pojemniczku. Wymieszałam z łyżką oleju i przyprawą do grosa – sypałam „na oko” prosto z opakowania, więc

Kuchenne zapiski Edyty
Baleron parzony 116

wpisie, za tydzień, albo nieco później. 1 kg karkówki 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru trzcinowego 1 łyżeczka granulowanego czosnku 0,5 - 1 litr wywaru warzywnego lub z kości Mięso obsypujemy przyprawami i dokładnie te przyprawy wcieramy. Jak Madzia mi powiedziała: "No wcieraj tak jakbyś cycka masował!" Więc panowie będą wiedzieć jak wcierać. Następnie zawijamy ciasno w folię i chowamy(...)minimum 2 dni do lodówki. Po tym czasie przekładamy mięso do szklanego lub ceramicznego naczynia, zalewamy bulionem (my zrobiliśmy z naszej domowej bulionetki - na którą przepis wkrótce), przykrywamy i znowu wkładamy do lodówki. Znowu minimum na 2 dni, ale tym razem co kilka godzin mięso trzeba przewrócić. Po tych dwóch (lub więcej) dniach wyjmujemy mięso z zalewy, osuszamy i wkładamy

Marder&Marder Manufacture
Baleron pieczony 121

łyżeczki majeranku 0,5 łyżeczki gorczycy 3 ziarna ziela angielskiego 3 ziarna jałowca 1 łyżeczka pieprzu ziarnistego Przyprawy ucieramy w moździerzu i mieszamy z peklosolą. Umyte i osuszone mięso dokładnie, miejsce przy miejscu nacieramy przyprawami. Przekładamy do szklanego lub kamionkowego naczynia i zalewamy przegotowaną ostudzoną wodą. Wody ma być tyle żeby całe mięso było zanurzone. Przykrywamy i dociskamy, aby maksymalnie(...)się da utrudnić dostęp powietrza. Ustawiamy na dolnej półce lodówki (4-6 stopni Celsjusza) i trzymamy tam minimum 10-12 dni. Przynajmniej raz dziennie mięso musimy przewrócić (można 2-3 razy dziennie). Wyjmujemy mięso z zalewy, płuczemy dokładnie i suszymy. Formujemy ładny kształt i obwiązujemy ciasno sznurkiem lub wkładamy do siatki wędliniarskiej. Na patelni mocno rozgrzewamy olej i szybko obsmażamy

Marder&Marder Manufacture
Mięso ze słoika 173

minionych lat pozwala mi sobie przypomnieć Dobra Kiełbasa, która oferuje w sprzedaży m.in. mieszanki przypraw właśnie do takich słoikowych rarytasów. Zajrzyjcie TUTAJ i powspominajcie :) A my zapraszamy was na mięso ze słoika. Co prawda tym razem nie użyliśmy gotowej mieszanki przypraw tylko zabawiliśmy się sami w komponowanie, ale jeśli chcecie to bez problemu można użyć mieszanki "Kiełbasa słoikowa". To mięso(...)przeciskamy przez praskę, pieprz kolorowy, jałowiec i liść laurowy zgniatamy w moździerzu i łączymy z resztą przypraw. I taką mieszanką dokładnie nacieramy schab. Możemy też zamiast schabu użyć inne mięso, np. karkówkę, boczek, łopatkę, itp. Mięso wkładamy do słoika i chowamy na 8-12 godzin do lodówki. Po tym czasie pasteryzujemy i po ostygnięciu chowamy do lodówki na około

Marder&Marder Manufacture
Wołowina po meksykańsku 219

obiad. Do przygotowania dania użyłam wołowiny warzyw oraz  ryżu z warzywami firmy  PIĄTNICA  który dostałam jakiś czas temu w ramach współpracy, jest doskonały do potraw z mięsem,dodatek warzyw sprawia że doskonale smakuje również jako samodzielne danie. Składniki 1 opakowanie meksykańskiej mieszanki warzywnej 1/2 kg wołowiny na gulasz 4 łyżki oliwy 1 cebula czerwona 1 papryka czerwona(...)suszonej kolendry 1/2 łyżeczki wędzonej papryki szczypta chili jalapeno szczypta pieprzu cayenne 3 ząbki czosnku sól morska do smaku 200 g ryżu z warzywami  Piątnica Sposób przygotowania 1. Mięso wołowe płuczemy na sicie pod bieżącą wodą, osączamy, kroimy na cienkie paski.Obsypujemy wszystkimi przyprawami, oraz dodajemy zmiażdżony przez praskę czosnek, mieszamy.Odstawiamy na całą noc do lodówki. 2. W woku rozgrzewamy

Wanilia i Kardamon
Pulpety w sosie pieczarkowo - koperkowym z młodymi ziemniakami 131

Uwielbiam lato, kiedy można cieszyć się tak wieloma świeżymi owocami i warzywami. Młode ziemniaczki posypane koperkiem lub pietruszką prosto z ogródka to nieodłączny dodatek do mięsa, które latem pojawia się na moim talerzu. Do tego zestawu idealnie pasuje mizeria z ogórkami prosto z pola. Uwielbiam :) Składniki:  pół kg mięsa mielonego z łopatki jajko czerstwa bułka woda lub mleko(...)namoczenia bułki 2 cebule sól, pieprz przyprawa do mięsa mielonego (opcjonalnie) mąka (do obtoczenia)  pół kg pieczarek pęczek koperku 3 łyżki śmietany 3 szklanki bulionu   dodatkowo młode ziemniaki koperek do posypania     Przygotowanie: W garnuszku zagotować bulion. Zmielone mięso włożyć do miski, dodać jajko, namoczoną bułkę. Cebulę obrać, pokroić drobno w kosteczkę, lekko posolić i zeszklić

ChilliJemy
Placek po węgiersku 145

forma XXL) z sosem mięsnym. Zwane plackami po węgiersku. Składniki: ok 1,5 kg ziemniaków cebula 3-4łyżki mąki 2 jajka sól i pieprz do smaku 1/2 kg mięsa z łopatki (chudego) liść laurowy ziele angielskie sól, pieprz słodka i ostra papryka (po pół łyżeczki) 2 szklanki bulionu wołowego 2 cebule 2 czerwone papryki ok 2 łyżeczek koncentratu pomidorowego(...)majeranek 1/3 łyżeczki sosu sojowego 3ząbki czosnku pietruszka Przygotowanie: Mięso myję i kroję na drobne kawałki.Solę i doprawiam papryką, oraz pieprzem. Wykładam na rozgrzana patelnię i dusze na niewielkim ogniu ok 5-10minut co jakiś czas obracając mięso. W międzyczasie kroję cebulkę i czosnek w plastry i dodaję do mięsa. Dusze jeszcze ok 5 minut. Mięso wraz

ChilliJemy
Zapiekane mięso mielone pod delikatną pierzynką z ziemniaków 162

Bardzo lubię tę zapiekankę, ponieważ masa ziemniaczana nie przytłacza, a wprost przeciwnie. Delikatnie otula mięso mielone, którego smak dominuje. Propozycja dla tych, którzy nie wiedzą co zrobić z wczorajszymi ugotowanymi ziemniakami, lub tak jak ja wolą ją zrobić z jeszcze ciepłych, świeżo ugotowanych, tak aby masło, które dodajemy ładnie się nam skomponowało. Bardzo polecam :) Składniki: ok 1 kg ziemniaków(...)mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 2 duże cebule 3 łyżki koncentratu pomidorowego po łyżce ziół prowansalskich i majeranku sól, pieprz, ostra papryka, szczypta gałki muszkatałowej łyżeczka masła łyżeczka śmietany olej rzepakowy do smażenia Przygotowanie: Ziemniaki obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie (jeżeli mamy gotowane np wczoraj to po prostu wykładamy je z lodówki i ugniatamy widelcem). Ubijamy widelcem na gładką

ChilliJemy

Proponowane wyszukiwania