mięso - 63110 przepisów (strona:468/4208)

Szaszłyki z piersi indyka w curry 184

cebula 1 ząbek czosnku mały kubeczek jogurtu naturalnego (175 g) solidna szczypta ostrej papryki w proszku czubata łyżeczka curry olej do posmarowania płyty grilla sos jogurtowy PRZEPIS TUTAJ WYKONANIE: Mięso opłukałam, osuszyłam, pokroiłam w dość sporą kostkę i przełożyłam do próżniowo zamykanego pojemnika, oprószyłam solą i pieprzem. Cebulę i czosnek obrałam, pokroiłam w kosteczkę, dodałam do mięsa. Jogurt wymieszałam(...)ostrą papryką i curry, wlałam go do mięsa. Całość wymieszałam, naczynie zamknęłam i odstawiłam do lodówki na kilkanaście godzin. W zasadzie wystarczą dwie godziny, ale cóż… praca. Rozgrzałam elektryczny grill (maksymalna moc). Kawałki mięsa oczyściłam z kawałków cebuli i czosnku i nabiłam je na patyczki do szaszłyków. Płytę grilla przy pomocy silikonowego pędzelka posmarowałam olejem. Ułożyłam na niej szaszłyki. Piekłam

Kuchenne zapiski Edyty
Piersi indyka w gyrosowo-oliwkowo-rozmarynowej potrawce 161

danie, a później, w trakcie zmieniać kocepcję. I tak było tym razem. Planowałam coś zupełnie innego, ale po powrocie z pracy okazało się, że w wyjęciu z lodówki zamarynowanego mięsa przeszkadzał mi dość duży słój zielonych oliwek, więc postanowiłam je dodać do potrawy. Ponieważ w składzie przyprawy do gyrosa doczytałam się obecności rozmarynu, uznałam, że zwiększenie jego ilości nie powinno(...)duża gałązka świeżego rozmarynu 9 czarnych oliwek bez pestek – tylko tyle miałam 7 dużych zielonych oliwek bez pestek 2 łyżeczki mąki pszennej szklanka wody sól pieprz czosnek granulowany Wykonanie: Mięso opłukałam, osuszyłam papierowym ręcznikiem, pokroiłam w dość grubą kostkę i umieściłam w zamykanym próżniowo pojemniczku. Wymieszałam z łyżką oleju i przyprawą do grosa – sypałam „na oko” prosto z opakowania, więc

Kuchenne zapiski Edyty
Baleron parzony 167

wpisie, za tydzień, albo nieco później. 1 kg karkówki 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru trzcinowego 1 łyżeczka granulowanego czosnku 0,5 - 1 litr wywaru warzywnego lub z kości Mięso obsypujemy przyprawami i dokładnie te przyprawy wcieramy. Jak Madzia mi powiedziała: "No wcieraj tak jakbyś cycka masował!" Więc panowie będą wiedzieć jak wcierać. Następnie zawijamy ciasno w folię i chowamy(...)minimum 2 dni do lodówki. Po tym czasie przekładamy mięso do szklanego lub ceramicznego naczynia, zalewamy bulionem (my zrobiliśmy z naszej domowej bulionetki - na którą przepis wkrótce), przykrywamy i znowu wkładamy do lodówki. Znowu minimum na 2 dni, ale tym razem co kilka godzin mięso trzeba przewrócić. Po tych dwóch (lub więcej) dniach wyjmujemy mięso z zalewy, osuszamy i wkładamy

Marder&Marder Manufacture
Baleron pieczony 172

łyżeczki majeranku 0,5 łyżeczki gorczycy 3 ziarna ziela angielskiego 3 ziarna jałowca 1 łyżeczka pieprzu ziarnistego Przyprawy ucieramy w moździerzu i mieszamy z peklosolą. Umyte i osuszone mięso dokładnie, miejsce przy miejscu nacieramy przyprawami. Przekładamy do szklanego lub kamionkowego naczynia i zalewamy przegotowaną ostudzoną wodą. Wody ma być tyle żeby całe mięso było zanurzone. Przykrywamy i dociskamy, aby maksymalnie(...)się da utrudnić dostęp powietrza. Ustawiamy na dolnej półce lodówki (4-6 stopni Celsjusza) i trzymamy tam minimum 10-12 dni. Przynajmniej raz dziennie mięso musimy przewrócić (można 2-3 razy dziennie). Wyjmujemy mięso z zalewy, płuczemy dokładnie i suszymy. Formujemy ładny kształt i obwiązujemy ciasno sznurkiem lub wkładamy do siatki wędliniarskiej. Na patelni mocno rozgrzewamy olej i szybko obsmażamy

Marder&Marder Manufacture
Mięso ze słoika 213

minionych lat pozwala mi sobie przypomnieć Dobra Kiełbasa, która oferuje w sprzedaży m.in. mieszanki przypraw właśnie do takich słoikowych rarytasów. Zajrzyjcie TUTAJ i powspominajcie :) A my zapraszamy was na mięso ze słoika. Co prawda tym razem nie użyliśmy gotowej mieszanki przypraw tylko zabawiliśmy się sami w komponowanie, ale jeśli chcecie to bez problemu można użyć mieszanki "Kiełbasa słoikowa". To mięso(...)przeciskamy przez praskę, pieprz kolorowy, jałowiec i liść laurowy zgniatamy w moździerzu i łączymy z resztą przypraw. I taką mieszanką dokładnie nacieramy schab. Możemy też zamiast schabu użyć inne mięso, np. karkówkę, boczek, łopatkę, itp. Mięso wkładamy do słoika i chowamy na 8-12 godzin do lodówki. Po tym czasie pasteryzujemy i po ostygnięciu chowamy do lodówki na około

Marder&Marder Manufacture
Wołowina po meksykańsku 267

obiad. Do przygotowania dania użyłam wołowiny warzyw oraz  ryżu z warzywami firmy  PIĄTNICA  który dostałam jakiś czas temu w ramach współpracy, jest doskonały do potraw z mięsem,dodatek warzyw sprawia że doskonale smakuje również jako samodzielne danie. Składniki 1 opakowanie meksykańskiej mieszanki warzywnej 1/2 kg wołowiny na gulasz 4 łyżki oliwy 1 cebula czerwona 1 papryka czerwona(...)suszonej kolendry 1/2 łyżeczki wędzonej papryki szczypta chili jalapeno szczypta pieprzu cayenne 3 ząbki czosnku sól morska do smaku 200 g ryżu z warzywami  Piątnica Sposób przygotowania 1. Mięso wołowe płuczemy na sicie pod bieżącą wodą, osączamy, kroimy na cienkie paski.Obsypujemy wszystkimi przyprawami, oraz dodajemy zmiażdżony przez praskę czosnek, mieszamy.Odstawiamy na całą noc do lodówki. 2. W woku rozgrzewamy

Wanilia i Kardamon
Pulpety w sosie pieczarkowo - koperkowym z młodymi ziemniakami 177

Uwielbiam lato, kiedy można cieszyć się tak wieloma świeżymi owocami i warzywami. Młode ziemniaczki posypane koperkiem lub pietruszką prosto z ogródka to nieodłączny dodatek do mięsa, które latem pojawia się na moim talerzu. Do tego zestawu idealnie pasuje mizeria z ogórkami prosto z pola. Uwielbiam :) Składniki:  pół kg mięsa mielonego z łopatki jajko czerstwa bułka woda lub mleko(...)namoczenia bułki 2 cebule sól, pieprz przyprawa do mięsa mielonego (opcjonalnie) mąka (do obtoczenia)  pół kg pieczarek pęczek koperku 3 łyżki śmietany 3 szklanki bulionu   dodatkowo młode ziemniaki koperek do posypania     Przygotowanie: W garnuszku zagotować bulion. Zmielone mięso włożyć do miski, dodać jajko, namoczoną bułkę. Cebulę obrać, pokroić drobno w kosteczkę, lekko posolić i zeszklić

ChilliJemy
Placek po węgiersku 200

forma XXL) z sosem mięsnym. Zwane plackami po węgiersku. Składniki: ok 1,5 kg ziemniaków cebula 3-4łyżki mąki 2 jajka sól i pieprz do smaku 1/2 kg mięsa z łopatki (chudego) liść laurowy ziele angielskie sól, pieprz słodka i ostra papryka (po pół łyżeczki) 2 szklanki bulionu wołowego 2 cebule 2 czerwone papryki ok 2 łyżeczek koncentratu pomidorowego(...)majeranek 1/3 łyżeczki sosu sojowego 3ząbki czosnku pietruszka Przygotowanie: Mięso myję i kroję na drobne kawałki.Solę i doprawiam papryką, oraz pieprzem. Wykładam na rozgrzana patelnię i dusze na niewielkim ogniu ok 5-10minut co jakiś czas obracając mięso. W międzyczasie kroję cebulkę i czosnek w plastry i dodaję do mięsa. Dusze jeszcze ok 5 minut. Mięso wraz

ChilliJemy
Zapiekane mięso mielone pod delikatną pierzynką z ziemniaków 220

Bardzo lubię tę zapiekankę, ponieważ masa ziemniaczana nie przytłacza, a wprost przeciwnie. Delikatnie otula mięso mielone, którego smak dominuje. Propozycja dla tych, którzy nie wiedzą co zrobić z wczorajszymi ugotowanymi ziemniakami, lub tak jak ja wolą ją zrobić z jeszcze ciepłych, świeżo ugotowanych, tak aby masło, które dodajemy ładnie się nam skomponowało. Bardzo polecam :) Składniki: ok 1 kg ziemniaków(...)mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 2 duże cebule 3 łyżki koncentratu pomidorowego po łyżce ziół prowansalskich i majeranku sól, pieprz, ostra papryka, szczypta gałki muszkatałowej łyżeczka masła łyżeczka śmietany olej rzepakowy do smażenia Przygotowanie: Ziemniaki obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie (jeżeli mamy gotowane np wczoraj to po prostu wykładamy je z lodówki i ugniatamy widelcem). Ubijamy widelcem na gładką

ChilliJemy
Schab po włościańsku 170

cebul 4 duże ziemniaki 4 marchewki 1 pietruszka 1,5 litra rosołu drobiowego garstka ziół (tymianek, rozmaryn, oregano, koperek, suszona natka lub jak u mnie- zielona czubryca) sól, pieprz Mięso kroimy na plastry po mniej więcej półtorej centymetra i lekko ubijamy tłuczkiem. Zasypujemy każdy solidnie ziołami oraz solą i pieprzem, po czym odstawiamy na około pół godziny do lodówki. Marchew(...)pietruszkę i ziemniaki kroimy w plastry, z tym, że te ostatnie dość grubo. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Po wyjęciu mięsa z lodówki dajemy mu osiągnąć temperaturę pokojową. Następnie kotlety podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu z każdej strony na lekko rumiano. W dużym garnku/szybkowarze układamy kolejno warstwy- ziemniaki, cebula, mięso i marchew, po czym całość zalewamy rosołem; gotujemy do miękkości

Kuchenna Kontrrewolucya
Słowiańskie chilli, chilli wariacja na temat 220

nasze progi pewien znany redaktor, któremu od niedawna zawsze przygotowuję chilli con carne, powstała dzięki temu taka oto wariacja. To połączenie wyjątkowo prostego dania, jakim jest meksykańskie chilli z mięsem i chyba najbardziej słowiańskiego ze wszystkich przetworów. Efekt jest zaskakująco pozytywny. 0,5kg mielonego mięsa wieprzowo-wołowego 2 duże pomidory 1 duża cebula 4 ząbki czosnku łyżeczka kminu rzymskiego pół(...)startego sera pieprz olej do smażenia Czosnek przeciśnięty przez praskę oraz drobno posiekaną cebulę zezłacamy na oleju. Dokładamy przecier pomidorowy oraz podprażony kumin i razem przesmażamy. Dorzucamy rozdrobnione rękoma mięso i dokładnie wszystko mieszamy. Przyprawiamy do smaku przyprawą uniwersalną oraz paprykami i pieprzem. Mieszamy tak, by wszystkie składniki dobrze się połączyły i smażymy przez kilka minut. Pomidory parzymy we wrzątku

Kuchenna Kontrrewolucya
Szynka wieprzowa z jabłkami 192

Niezbyt często lubię przyrządzać tego typu mięso, ze względu na to, że nie smakuje mi ono za dobrze, jeśli długo nie przechodzi przyprawami, a nie zawsze mam chęć i czas na robienie marynaty na zapas. Jednak czasem pokuszę się na przygotowanie tego dania nieco wcześniej, a wtedy już jest smakowicie, tak jak w przypadku tego przepisu. Szynkę kroimy w centymetrowe(...)plastry. Majeranek, zioła prowansalskie, sos sojowy, przyprawę warzywną, pieprz cayenne, chrzan, musztardę oraz olej i rozmiażdżony czosnek dokładnie ze sobą łączymy, po czym smarujemy marynatą mięso. Tak przygotowaną szynkę odstawiamy do lodówki, najlepiej na kilka godzin. Mnie osobiście smakuje najlepiej, jeśli poleży w niej przynajmniej przez całą noc. Następnego dnia mięso przesmażamy delikatnie na patelni, po czym przekładamy do żaroodpornego

Kuchenna Kontrrewolucya
Cynaderki wieprzowe w sosie z czerwoną cebulą 234

duża ilość wrzątku Nerki na początek moczymy w zimnej wodzie przez około 2 godziny, przy czym w tym czasie dość często należy tę wodę zmieniać. Po czasie moczenia, przekrajamy mięso wzdłuż, jednak tylko z jednej strony tak, by dało radę wykroić ze środka żyłki i tkankę tłuszczową. Wykonujemy tę ostatnią czynność bardzo dokładnie, po czym przepłukujemy nerki na sicie zimną(...)mnie - przymusu nie ma ;) ) i umieszczamy je w rondelku. Zalewamy je wrzącą wodą tak, by zostały przykryte, po czym rozpalamy pod garnkiem ogień i od momentu wrzenia gotujemy mięso przez 2 minuty. Następnie cedzimy nerki na sicie, po czym znowu przekładamy do garnka i zalewamy (świeżym) wrzątkiem, znowu gotując przez 2 minuty. Ponownie powtarzamy tę samą czynność, przy czym

Kuchenna Kontrrewolucya
Ziołowy politechnik warszawski 192

praskę. Dodajemy go do utartych ziół, jak również sól i pieprz, a następnie wszystkie składniki łączymy z olejem rzepakowym. Powinniśmy uzyskać konsystencję dość gęstej pasty. Tak powstałą marynatą nacieramy mięso z każdej strony. Zawijamy je w folię spożywczą i odkładamy do lodówki najlepiej na całą noc lub minimum godzinę. Po tym czasie, ze schabu łyżką zdejmujemy marynatę. Nie wyrzucamy(...)ponieważ będzie składnikiem sosu. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Bulion zagotowujemy w rondelku i łączymy z odzyskanymi ze schabu ziołami. Mięso przekładamy na folię aluminiową do żaroodpornego naczynia i polewamy je dwiema łyżkami bulionu. Resztę płynu studzimy, łączymy z mąką kukurydzianą i ponownie zagotowujemy stale mieszając trzepaczką, by w sosie nie powstały grudki. Mięso w naczyniu zawijamy od góry

Kuchenna Kontrrewolucya
Kaczka w korzennej marynacie, pieczona w miodzie pitnym 211

Przepraszam za zdjęcie, ale nie zdążyłam zrobić lepszego. ;_; Mięso kaczki wyszło tak przepyszne, że żałuję, że nie kupiłam dwóch, kiedy jeszcze były w dobrej cenie. W środku pysznie różowe, delikatne i mięciutkie, wilgotne, bez wiórowatego posmaku, za który nie lubię drobiu innego, niż kurczak. Moja wersja nie zawiera jabłek, pomarańczy, ni nadzienia, czego sobie gratuluję, bo wyszło to mięsu(...)Wszystkie składniki marynaty dobrze ze sobą łączymy. Zalewamy nią kaczkę, tak w środku, jak i na zewnątrz i pozostawiamy w ciasnym, niemetalowym naczyniu owiniętym folią spożywczą na 24 godziny. Mięso najlepiej przygotować rano, a wieczorem obrócić je na drugą stronę i jeszcze raz posmarować wierzch marynatą, by całość dobrze przeszła przyprawami. Po upływie danego czasu, kaczkę układamy w brytfannie

Kuchenna Kontrrewolucya