wieprzowa. Występują pod różną nazwą ale smakują tak samo. Ta świetna, zimna przystawka znana jest chyba wszystkim. Łatwa w przygotowaniu ale niestety wymagająca czasu. Potrzeba go na gotowanie mięsa. W wielu przepisach jednym ze składników jest żelatyna. Mnie jest ona niepotrzebna. W nóżkach wieprzowych jest wystarczająca ilość kleju, aby nóżki się związały. Składniki: 2 golonki wieprzowe 2 nóżki wieprzowe(...)golonkę umyłam i oczyściłam. Przełożyłam je do garnka. Zalałam zimną wodą, tak aby je przykryła. Dodałam ziele angielskie i liście laurowe. Gotowałam około 2-3 godzin aż mięso będzie miękkie. Powinno odchodzić od kości. W połowie gotowania dodałam obraną włoszczyznę i starte (lub pokrojone na plasterki) ząbki czosnku. Pod koniec gotowania dodałam sól i pieprz
potrawyregionalneróżne rodzaje makaronu. Dziś w mojej kuchni zagościł Zielony Makaron Spaghetti. Zielony ponieważ jest z dodatkiem szpinaku. Smacznego:) SKŁADNIKI: 500 g długiego Zielonego Spaghetti 300 g mięsa mielonego wołowego 20 dag sera żółtego 3 łyżki koncentratu pomidorowego słoik ok 350 ml zmiksowanych pomidorków 2 cebule 2 ząbki czosnku Przyprawy:sól,pieprz,czosnek granulowany,słodka papryka, suszony koperek(...)oliwa z oliwek do smażenia 0.5 l wody SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Mięso Mielone Wkładam do Miski następnie dodaję przyprawy. 2. Wszystko ze sobą mieszam. 3. W garnku o grubym dnie rozgrzewam oliwę. 4. Cebulę kroję . 5. Czosnek kroję w kostkę. 6. Na rozgrzaną oliwę wykładam cebulę i czosnek smażę ok 2 minut
Gotowanie Patkiwody pieprz, łyżka majeranku świeża bazylia esencja do mięs duszonych kasza jęczmienna natka pietruszki Przygotowanie: Soczewicę wsypujemy do miseczki i zalewamy wrzątkiem, pozostawiając ja tak przez 30 minut. Mięso myjemy i porcjujemy jak na bitki. Wkładamy do folii i z obu stron rozbijamy. Solimy i pieprzymy, obtaczając je w mące. Smażymy na rozgrzanym oleju rzepakowym z obu stron(...)zarumienienia. Mięso zdejmujemy z patelni. Paprykę drobno kroimy razem z cebulką. Smażymy na patelni, na której wcześniej było przygotowywane mięso. Soczewicę i warzywa przekładamy do garnuszka i zalewamy wodą. Gotujemy ok 5 minut, po czym dodajemy mięso i esencję. Na małym ogniu dusimy sos przez ok 15-20 minut. W małe miseczce rozrabiamy łyżkę mąki z odrobiną zimnej wody
ChilliJemyBardzo lubię mięso z indyka, bo jest delikatne i soczyste. Często przygotowuje z niego gulasze, które lubi mój mąż. Ten zrobiłam z dodatkiem fasoli i dużą ilością marchewki. Składniki: 750 g mięsa gulaszowego z indyka 2 duże marchewki 1/2 puszki fasoli 1 cebula 2 liście laurowe ziele angielskie pieprz sól szczypta kolendry 1 łyżka mąki 1 łyżka kwaśnej śmietany(...)ząbki czosnku szczypiorek 1 łyżki oleju Mięso pokroić w dużą kostkę. Cebulę pokroić w piórka, wrzucić na rozgrzany tłuszcz. Wrzucić mięso i obsmażyć na złoto. Marchewkę pokroić w plasterki, dodać do mięsa, zalać szklanką wody. Wrzucić ziele i liście laurowe i dusić około 45 minut. Przyprawić. Mąkę wymieszać ze śmietaną i odrobiną zimnej wody, zagęścić gulasz. Dodać czosnek
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaKrólik to bardzo delikatne mięso, chude i zdrowe. Nie każdy go lubi, ale dobrze przygotowany jest bardzo smaczny. Mięso z królika jest dość suche, dlatego dzień przed gotowaniem pekluję go, dzięki temu jest soczyste i ma ładny różowy kolor. Składniki: 2 nogi z królika 2 marchewki szklanka kwaśnej śmietany 3 ząbki czosnku biały pieprz sól 2 łyżki soli peklowej(...)łyżki masła 2 łyżki smalcu Dzień przed planowanym duszeniem królika zagotować i wystudzić litr wody. Wsypać sól peklową, wymieszać i zalać oczyszczone mięso. Wstawić do lodówki. Następnego dnia czosnek rozetrzeć z pieprzem (solić już nie trzeba). Mięso opłukać i natrzeć czosnkiem. W rondlu rozgrzać smalec, wrzucić mięso i obsmażyć a następnie zalać szklanką wody i dusić pod przykryciem minimum
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaTakie placuszki to mój sposób na wykorzystanie mięsa pozostałego z rosołu. Składają się ze składników takich jak gołąbki, ale są szybsze do zrobienia. Ja dodałam do nich ryż, ale można go zamienić na kaszę lub użyć pół na pół. Podałam z sosem pomidorowym. Składniki: 500 g mięsa z rosołu obranego z kości (miałam akurat kurczaka, indyka i królika(...)szklanki ryżu kawałek białej kapusty kilka pieczarek 300 g mięsa mielonego 1/2 cebuli 2 ząbki czosnku 2 jajka sól pieprz słodka i ostra papryka tłuszcz do smażenia Mięso z rosołu drobno pokroić. Pieczarki także pokroić. Czosnek i cebule posiekać. Ryż ugotować, kapustę posiekać i osobno ugotować i odcedzić. Wszystkie te składniki razem wymieszać,dodać mięso mielone, wbić jajka, doprawić
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaużyć mozzarelli w małych kulkach, ja użyłam pokrojonej zwykłej, bo małych kuleczek nie mogłam u nas kupić. Takie koreczki są bardzo smaczne z dodatkiem sosu czosnkowego. Składniki: 400 g mięsa mielonego jajko 2-3 łyżki bułki tartej + do panierowania 125 g sera mozarella ( 1 duża kulka) ząbek czosnku sól pieprz oliwki do dekoracji tłuszcz do głębokiego smażenia Mięso mielone wymieszać(...)jajkiem, bułka tartą, startym czosnkiem i przyprawami. Mozzarellę pokroić na centymetrowe kostki. Dłońmi moczonymi w zimnej wodzie (dzięki temu mięso nie będzie się kleić) nabierać po trochę mięsa, spłaszczać, na mięso ułożyć kawałek sera i uformować kulkę. Panierować w bułce tartej i smażyć na głębokim tłuszczu. Odsączyć na ręczniku papierowym, nabijać na wykałaczki i dekorować oliwkami
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaTani i łatwy sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu. Danie jest ekspresowe, więc idealne na poniedziałkowy obiad. Taką potrawkę podaję z ziemniakami i buraczkami. Można ją zrobić z każdego rodzaju mięsa, ja akurat miałam kurczaka i królika. Składniki: 500 g mięsa z rosołu (użyłam udko z kurczaka i kawałek królika) 1 szklanka mrożonki marchewka z groszkiem 1 łyżka przecieru pomidorowego(...)cebula ząbek czosnku pieprz tłuczony z kolendrą sól łyżka oleju Mięso obrać z kości i pokroić. Cebulę posiekać. Wrzucić na rozgrzany tłuszcz, dodać mięso i podsmażyć. Dołożyć marchewkę z groszkiem, podlać szklanką wody i dusić aż marchewka będzie miękka. Posolić, przyprawić, dodać czosnek i przecier pomidorowy. Gotować chwilkę i wyłączyć. Można podawać z ziemniakami lub ryżem
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaNadzienie do tych pierogów to przepis mojej mamy- pomysł na wykorzystanie mięsa z rosołu. Są idealnym daniem na poniedziałek, kiedy z niedzielnego obiadu zostają nam mięso i ziemniaki. Składniki: na ciasto: 300 g mąki 250 ml gorącej wody 30 ml oleju szczypta soli na farsz: 200 g mięsa z rosołu 2-3 gotowane ziemniaki cebula ząbek czosnku łyżka(...)oleju sól, pieprz dodatkowo: boczek wędzony szczypiorek Mięso i ziemniaki przepuścić przez maszynkę do mielenia. Cebulę i czosnek posiekać i podsmażyć na oleju. Dodać do mięsa. Przyprawić solą i pieprzem, wymieszać. Składniki ciasta zagnieść na stolnicy. Ciasto cienko rozwałkować, szklanką wycinać kółka. Nakładać po łyżce farszu i zlepiać brzegi. Wrzucać do osolonego wrzątku i gotować 3-4 minuty
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniarazem coś dla wielbicieli porządnego, pikantnego kawałka mięsa. Dobrze zamarynowane mięso, upieczone w rękawie podałam z młodymi pieczonymi ziemniaczkami i surówką. Składniki: kilogram żeberek wieprzowych 3 łyżki ketchupu pikantnego 2 łyżki musztardy 2 łyżki miodu łyżka słodkiej papryki łyżeczka ostrej papryki 2 ząbki czosnku sól pieprz Mięso opłukać i pokroić na mniejsze kawałki. Miód, musztardę, ketchup, czosnek(...)przyprawy wymieszać. Natrzeć mięso, umieścić w rękawie do pieczenia i dokładnie zawiązać. Wstawić do lodówki na dobę. Zamarynowane mięso piec w 200*C godzinę, po tym czasie rozciąć worek i piec jeszcze kilka minut aż żeberka się zarumienią
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaUdka z kurczaka najczęściej przygotowuję w rękawie. Dlatego, że po pierwsze tak jest zdrowiej a po drugie szybciej. Mięso zawsze marynuję dzień wcześniej i od razu zamykam w rękawie a następnego dnia wrzucam do piekarnika i gotowe. Taka marynata z miodu i musztardy nadaje udkom bardzo oryginalny smak, który podkręciłam dodatkowo odrobiną chilli. Były pyszne zarówno na ciepło(...)zimno. Składniki: 4 udka z kurczaka 3 łyżki ketchupu 3 łyżki musztardy 3 łyżki miodu duża szczypta chilli 3 ząbki czosnku pieprz sól według uznania Mięso oczyścić, każde udko podzielić na dwie części. Pozostałe składniki wymieszać (czosnek przecisnąć przez praskę). Mięso natrzeć marynatą i przełożyć do rękawa do pieczenia. Odstawić do lodówki na minimum kilka godzin. Zamarynowane mięso
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaSKŁADNIKI: 1 kg mięsa mielonego mięsa wieprzowego (schab lub szynka) 500 g mięsa wołowego (polędwica) 4 ugotowane jajka 3 ząbki czosnku 1 łyżka wędzonej ostrej papryki 1 łyżeczka płaska pieprzu mielonego sól do smaku 1 łyżka musztardy dijon 1 czerstwa bułka (ja użyła bułki z pełnego ziarna) 2 łyżki oleju rzepakowego 2 surowe jajka 2 szalotki (przekroić na pół) PRZYGOTOWANIE(...)naczynia miksującego włożyć cebulę szalotkę i czosnek, rozdrobnić 4 sek./obr.5 - zgarnąć na dno naczynia Dodać olej i dusić 3 min./varoma./obr.2 Dodać bułkę, mięso, surowe jaja, sól, pieprz, musztardę dijon i ostrą wędzoną paprykę wymieszać przy pomocy kopystki 1 minuta/interwał/obr.1 Połowę masy przełożyć do wysmarowanej masłem podłużnej formy o dł ok 30 cm, następnie ułożyć
ClauditteMissCookingpęczaku 400 g mięsa (łopatka) garść suszonych grzybów 1 cebula 3 ząbki czosnku bazylia sól oregano lubczyk papryka suszona chili w płatkach 1/3 szkl wina czerwonego półwytrawnego Grzybki namoczyć i ugotować, odcedzić ale wywar zostawić do kaszy. Mięso pokroić w kostkę niezbyt drobno. posypać pieprzem solą i skropić oliwą, odstawić na ok godzinę, dwie. Na patelni rozgrzać łyżkę tłuszczu, włożyć(...)mięso przyrumienić , dodać pokrojone grzybki ale niezbyt drobno. Przysmażyć razem z mięsem . W głębokiej patelni rozgrzać łyżkę tłuszczu, podsmażyć cebulę i czosnek drobno posiekane. Wsypać kaszę i smażyć mieszając aż zmieni kolor. Podlać wywarem z grzybów, kiedy wywar się wchłonie podlać winem i dodać mięso z grzybkami, oraz przyprawy do smaku. Mieszać i podlewać wodą aż kasza będzie prawie miękka
Gotowanie jest łatwesekret: idealnie słodko-kwaśno-ostra zalewa, w której je dusimy. Podobnie jak przy kaczce ( klik ) nie podam Wam składników odmierzonych wagowo. Podam proporcję na 1 kilogram mięsa mielonego, na bazie której stworzycie idealne danie. Macie więcej mięsa? pomnóżcie ilość składników ;) Wybór kapusty jest indywidualną sprawą Waszych kubków smakowych. Ja preferuję białą - moja znajoma włoską. I choć jedna(...)drugą przekonywała, że jej wybór jest lepszy - żadna żadnej nie przekona. Proporcja na 1 kg mięsa mielonego ( z łopatki, karkówki, może być mieszane - wieprzowo-wołowe ): - główka kapusty - 1 szklanka podgotowanego ryżu - pęczek natki pietruszki - sól, pieprz do smaku - 1 jajko Z kapusty zdejmujemy wierzchnie liście. Wkładamy do dużego garnka i obgotowujemy około 15 - 20 minut. wyjmujemy i studzimy. Wykrawamy głąb
kawawszklancedziś na partie. Wykrawam filety, a resztę tuszki dzielę na porcję, które zachowuję na późniejszy czas. Przepis jest bardzo prosty: - 2 filety z kaczki - sól, pieprz do oprószenia mięsa - sok z połowy pomarańczy Filety nacinamy od strony skóry. Oprószamy solą i pieprzem zarówno od strony skóry jak i mięsa. Dodatkowo skrapiamy sokiem pomarańczowym od strony mięsa. Odstawiamy na minimum godzinę(...)miejsce. Patelnię rozgrzewam. Układam na niej filety skórą do dołu. Smażę około 7 minut do momentu aż tłuszcz się wytopi a skórka stanie się brązowa i przysmażona ( dodatkowo obciążam mięso ciężkim talerzykiem podczas smażenia). Odwracamy filety na drugą stronę. Smażę jeszcze ok. 5 minut. Wyłączam patelnię, przykrywam pokrywką i pozostawiam filety ok 5-7 minut w cieple aby odpoczęły
kawawszklance