Barszcz ukraiński ma 39 odmian. Tym razem proponujemy barszcz wołyński. Składniki 500 g mięsa wołowego ( u mnie szponder) 500 g małych buraków 1 szklanka namoczonej i ugotowanej fasoli 1 pęczek włoszczyzny ćwiartka kapusty włoskiej 4 ziemniaki sól pieprz listek laurowy pół szklanki gęstej kwaśnej śmietany zielenina Przygotowanie Mięso ugotowałem poprzedniego dnia, po wyjęciu oddzieliłem je od kości(...)Mięso pokroiłem w kostkę. Do wywaru, w którym gotowało się mięso włożyłem poszatkowaną kapustę, obraną i pokrojoną włoszczyznę oraz obrane i pokrojone w grubą kostkę ziemniaki. Gotowałem do miękkości warzyw. Następnie dodałem ugotowaną fasolę razem z częścią wywaru, ugotowane i obrane buraki ( pokrojone w paski ). Wrzuciłem świeże listki laurowe (mogą być suszone ), gotowałem jeszcze kilka minut. Zdjąłem z ognia, dodałem
R'n'G Kitchenkucharek w domach, tyle przepisów na rosół. Różnią się dodanymi przyprawami, użytego mięsa, sposobem gotowania. Widziałam dużo przepisów, gdzie dodaje się przysmażoną cebulę oraz kawałek kapusty. U mnie nigdy tego się nie dodawało, więc gdy robiłam pierwszy raz rosół, nie robiłam go z przepisu, tylko dokładnie posłuchałam mamy jak go zrobić. Bałam się tego czasu, którego trzeba poświęcić rosołowi(...)potrzebne. Rosół robił się sam, a gdy się gotował miałam czas, aby zrobić pyszny placuszek ze śliwkami (przepis wkrótce na blogu, zaglądajcie :) ) Składniki: dla 6 osób 1,300 kg mięsa z kurczaka, możliwości jest dużo, np. kilogram piersi z kurczaka i 3 skrzydełka lub gotowa porcja rosołowa, 2,5 litra wody 3 duże marchewki 2 pietruszki pół selera
Wołowina od rekinasię niespodziewanym hitem. Co prawa wg oryginału powinien być schab, ale ja użyłam karkówki. Tylko nadal nie mogę dojść dlaczego w nazwie jest określenie: "po diabelsku"... Hmm... Przyznam, że mięso jest diabelsko... nie pikantne, ale... smaaaczne. Pierwszy raz spotkałam się z taką marynatą i przyznam szczerze, że jeszcze nie raz ją wypróbuję. Karkówka wyszła niezwykle aromatyczna i soczysta(...)Spróbujecie? Dodam jeszcze, że tak zamarynowane mięso doskonale nadaje się na grilla lub upieczenia w piekarniku. 1 kg karkówki (ew. schabu) Marynata: 2 jajka 1 łyżka majonezu 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka przyprawy typu Vegeta (używam domowej) 1 łyżka papryki słodkiej 1 łyżka pieprzu 4 ząbki czosnku Dodatkowo: olej do smażenia Mięso
Di gotujeszczypiorek drobno posiekałam. Białą część pora pokroiłam w talarki a następnie pokroiłam na cząsteczki. Podudzia umyłam i delikatnie odsunęłam skórkę od mięsa nie naruszając jej i żeby nie przeciąć. Ostrym nożem delikatnie odcięłam mięso od kości usuwając jednocześnie wszystkie ścięgna. Na koniec odrąbałam kosteczki i wyjęłam je. W ten sposób uzyskałam wyluzowane(...)kości dwa podudzia z mięsem i skórką. Wykonanie pierwszego farszu : Na patelni rozgrzałam łyżkę oleju, wrzuciłam cebulkę i czosnek. Po chwili dodałam pieczarki. Chwilę smażyłam. Doprawiłam do smaku solą i pieprzem. Wrzuciłam paprykę a na koniec posiekany por. Wszystko wymieszałam i po chwili zestawiłam z gazu. Zrobiłam drugi farsz z zieleniny: Po prostu wymieszałam wszystkie zielone
Kuchnia u Krysidość cienkie słupki, gdyż pod wpływem przecieru pomidorowego warzywa wolniej się pieką i duże kawałki mogą być zbyt twarde. Składniki: (duża forma 33 x 23 cm) 1 kg mięsa z indyka (pierś lub udziec) 3 średnie marchewki 1 papryka 1 średni korzeń selera 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 3 łyżki śmietany 18% 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka słodkiej papryki(...)bulionu warzywnego 2 szklanki ryżu basmati lub długoziarnistego (u mnie Uncle Ben's) 500 g dobrego przecieru pomidorowego (u mnie Dawtona) 1 łyżeczka soli (jeśli przecier jest niesolony) Przygotowanie: Mięso z indyka umyć, oczyścić z wszelkich żyłek i pokroić na niezbyt duże kawałki. Przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek wymieszać ze śmietaną i połączyć z pokrojonym mięsem. Odstawić
Kuchcik gotujetylko dla naszego smaku i zdrowia, lecz również dla naszej kieszeni. składniki 2 kg ładnego wieprzowego boczku ze skórą sucha mieszanka peklująca ( ilość podana na dwa kilo mięsa) sól kamienna 40 g saletra 4 g cukier brązowy 10 g liść laurowy 3 szt ziele angielskie 5 szt gorczyca łyżeczka kolendra 3 ziarna pieprz czarny 4 ziarna(...)czosnek suszony łyżeczka sposób wykonania Ładny boczek kroimy na pasy szerokości około 10 cm i wkładamy do kamionkowego naczynia ( lub garnka ze stali nierdzewnej) . Teraz mięso zasypujemy mieszanką peklującą, wykonaną w poniższy sposób. Do moździerza wkładamy liść laurowy, ziarno ziela angielskiego, gorczycę, ziarno pieprzu i kolendrę, ubijamy tłuczkiem a następnie wsypujemy sól, cukier, saletrę, oraz czosnek, całość
Miód i pieprzłyżeczki oregano olej sól i pieprz pęczek natki pietruszki Schab cienko rozbić, przyprawić z obu stron, na mięsie ułożyć po 2-3 śliwki i zwinąć w roladę. Spiąć wykałaczkami. Mięso obsmażyć z każdej strony na oleju. Przełożyć do garnka, zalać wrzątkiem i dusić pod przykryciem. W trakcie duszenia mięsa grzyby zalać gorącą wodą z łyżką octu, wymyć z zanieczyszczeń. Wyjąć(...)osuszyć. Duże sztuki pokroić na mniejsze kawałki, dodać do mięsa posiekany drobno czosnek oraz kurki. Śmietankę wlać do mięsa, energicznie mieszając. Dodać posiekaną natkę pietruszki, zioła, doprawić solą i pieprzem. Gotować aż mięso zupełnie zmięknie
Czerwień i błękitCzasami czasu brak...więc trzeba coś przygotować w oka mgnieniu. Kulinarne "guru" napisała niedawno, że jak upał, to mięsa się nie chce...a jednak. Statystyki potwierdzają, że Polacy lubią grillować z rodziną, ze znajomymi...ot tak, po prostu. Zdecydowanie tak przygotowane mięso nadaje się na tę okoliczność ;) Polecamy sos barbecue, który idealnie komponuje się z mięsem drobiowym od Folwark Składniki(...)podudzi 500 ml sosu barbecue od Folwark Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Mięso czyścimy, myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Przekładamy do miski. Następnie zalewamy sosem, dokładnie mieszamy, tak by mięso całe było pokryte barbecie. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i zapiekamy pod przykryciem 40 min w temperaturze 180°C. Później 10 min bez przykrycia w tej samej
R'n'G Kitchennaszym poczciwym owadowym dyskoncie znajdziecie mięso z uda kurczaka, które jest już oddzielone od kości i pozbawione skóry, mamy więc już połowę sukcesu ;) Trochę czary - mary z siekaczem, farsz i mamy już prawie gotowy pyszny i ciekawy obiad, np niedzielny obiad. Potrzebujemy: 4 porcje mięsa z uda kurczaka 1 mała cebulka 1 marchewka 1/4 papryki czerwonej 1 ząbek czosnku(...)kurczaka siekamy siekaczem, ja mam taki: .. i powiem Wam, że strasznie, ale to strasznie go polubiłam. Jest 3 - rzędowy, a więc za jednym machnięciem obrobi nam dużą powierzchnię mięsa. Można go nabyć w sklepie Tradismak TUTAJ . Jak już mamy zrobione z udek "kotlety" oprószamy je solą i pieprzem. W naczyniu mieszamy surowe jajko z serkiem mascarpone, dodajemy do niego pokrojoną
MamaOskarkaleszcz nie jest rybą wybitnego smaku, i ości dużo ma stwierdziłam że świetnie nadaje się na kotlety mielone. Po dokładnym oczyszczeniu i odfiletowaniu ryby uzyskałam 800g. czystego mięsa. 800g. świeżej ryby (nie mrożonej) 500g. piersi kurczaka 2 średnie cebule 2 jajka 2 łyżki bułki tartej + bułka do panierowania(...)łyżeczka soku z cytryny szczypta soli i pieprzu Mięso zmielić przez maszynkę o drobnych oczkach, ( rybę 2 razy), Cebulę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać do mięsa, dodać pozostałe składniki i dokładnie wyrobić (najskuteczniej ręką). Po dokładnym wymieszaniu mięso będzie dość "rzadkie", dzięki czemu kotlety będą soczyste i delikatne. Uformować kotlety, obtoczyć w bułce
Lubię to gotujęPulpety nie muszą być nudne. Nie wierzysz? przekonaj się! Przygotuj: 500g. Mielonego mięsa drobiowego 1/2 suchej bułki lub ok. 1/3 szklanki bułki tartej 4 ząbki czosnku 2 łyżki miodu Ok 50g. tartego parmezanu Jedno jajko Świeża pietruszka, szczypiorek i rozmaryn Jedna duża cebula Papryka w proszku Sól Pieprz Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy: do mięsa dodajemy rozdrobnioną suchą(...)bułkę, kawałek ulubionego pieczywa lub gotową bułkę tartą. Przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, miód, parmezan, jedno jajko, posiekane zioła i drobno posiekaną, lub nawet zmiksowaną cebulę dodajemy do mięsa i bułki. Ziół im więcej, tym lepiej – dodają wyjątkowego charakteru pulpecikom. Doprawiamy i odstawiamy do lodówki, by smaki się połączyły. Pulpeciki formujemy mokrymi dłońmi, dzięki czemu mięso nie będzie się
MarcinChefSezon cukiniowy w pełni, więc zapraszam na cukinię faszerowaną mięsem mielonym i pieczarkami. Składniki: 3 sztuki cukinii 50 dkg mięsa mielonego 30 dkg pieczarek 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 pomidor 20 dkg sera żółtego sól pieprz przyprawa do mięsa mielonego zioła prowansalskie oregano olej do smażenia natka pietruszki do posypania ketchup do polania 1. Cukinię myjemy, kroimy na pół(...)cebulę , chwilę mieszamy, następnie dodajemy pokrojone pieczarki i chwilę smażymy. Pieczarki przekładamy do miseczki i na tej samej patelni podsmażamy pokrojonego na drobne kawałki pomidora z czosnkiem , następnie dodajemy mięso mielone i doprawiamy do smaku pieprzem, solą, ziołami prowansalskimi i oregano. Do mięsa dodajemy pieczarki , wydrążone środki z cukinii pokrojone na drobne kawałki i trochę startego żółtego sera, wszystko razem
Kuchnia u BietkiJakiś czas temu pokazałam Wam przepis na duszone udka w słodkim sosie wraz z dodatkiem boczku . Dzisiaj zachęcam do przygotowania wyluzowanych udek z kurczaka wraz z dodatkiem kabanosów. Mięso przyrządzone w poniższy sposób będzie soczyste, miękkie i lekko słodkie. Udka świetnie smakują podane z młodymi ziemniakami. Składniki na 4 porcje: około 0,7-0,8 kg wyluzowanych udek(...)kurczaka (bez kości i skóry) 300 ml wywaru warzywnego 60 g kabanosów 1 łyżka miodu 2 ząbki czosnku 2 listki laurowe sól, pieprz ostra papryka tymianek masło do smażenia Mięso umyć, osuszyć. Wyluzowane udka przyprawić solą, pieprzem oraz ostrą papryką. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Kabanosy pokroić na mniejsze kawałki. W garnku rozpuścić masło. Dodać kabanosy. Całość chwilę smażyć
Ugotowaćdrób. Wpływ na to ma szereg jego zalet — jest prosty i szybki do przygotowania oraz stanowi źródło pełnowartościowego białka, tak potrzebnego w diecie. O wyższości drobiu nad innymi rodzajami mięsa stanowią zarówno jego wartości zdrowotne, m.in. niska zawartość tłuszczu, nasyconych kwasów tłuszczowych oraz oczywiście witamin i minerałów, jak i jego walory smakowe — przez swoją delikatność stanowi świetne tło dla wielu(...)przypraw i dodatków. Z drobiem łatwo jest eksperymentować, będąc pewnym, że danie na pewno się nam uda. Jednak czy sięgając po mięso, zwracamy uwagę na jego jakość i warunki przechowywania? Często zapewne o tym zapominamy. Dlatego polecam zakup mięsa pakowanego , co do którego mamy pewność, że proces produkcyjny jest ściśle standaryzowany, a producent musi stosować się do określonych reguł. Kupując
Food Square