szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej 1/2 łyżeczki mielonego czosnku szczypta chilli (opcjonalnie) Dodatkowo: 1/2 szklanki mąki – do obtoczenia mięsa olej do smażenia *** Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w około 1 centymetrowe plastry *** *** Składniki na ciasto przekładamy do miski i wszystko razem dokładnie mieszamy *** *** Mięso wkładamy do marynaty(...)ciasta i odstawiamy na minimum 1 godzinę *** *** Następnie kawałki kurczaka wyjmujemy widelcem kolejno z ciasta i obtaczamy w mące *** *** Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej i smażymy mięso z dwóch stron na rumiano *** *** Po usmażeniu mięso wykładamy na chwilę na ręczniku papierowym w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu *** *** Podajemy z ulubionymi sosami – u mnie domowy sos czosnkowy PRZEPIS TUTAJ (klik
Blog z ApetytemSKŁADNIKI NA BUŁKI (8sztuk): 250ml ciepłego mleka 2 łyżki roztopionego masła 1 łyżeczka cukru 3/4 łyżeczki soli 4g drożdży instant 1 jajko 2,5 szkl mąki pszennej SKŁADNIKI NA MIĘSO DO BURGERÓW (8sztuk): 1kg mięsa mielonego wołowego 1 żółtko 2 łyżeczki papryki słodkiej 4 łyżki natki pietruszki 1 cebula czerwona 1,5 szkl wody sól czosnkowa sól pieprz WYKONANIE: BUŁKI(...)wyrośnięciu przerabiamy ciasto, formujemy 8 bułek, układamy na papierze do pieczenia, odstawiamy do wyrośnięcia. 3. Wyrośnięte bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy sezamem i czarnuszką, pieczemy na złoty kolor. MIĘSO: 1. Cebulę czerwoną kroimy na drobną kostkę. 2. Wszystkie składniki umieszczamy w misce dokładnie wyrabiamy. 3. Formujemy 8 sznycelków, spłaszczamy. CAŁOŚĆ: 1. Bułeczki przecinamy na pół grilujemy. 2. Mięso także grilujemy
Dziś Ja gotujełyżka oleju 1 łyżka musztardy ostrej np.dijon sól, pieprz 3 posiekane ogórki konserwowe 1 czerwona cebula kilka marynowanych prawdziwków 2 łyżki kaparów pieczywo i masło do podania Przygotowanie: Mięso siekamy lub mielimy w maszynce do mięsa na najdrobniejszych oczkach. Do mięsa dodajemy jedno żółto, olej, odrobinę wody, musztardę i sól oraz pieprz. Wyrabiamy mięso za pomocą dłoni a następnie dzielimy(...)części, czyli 2 porcje. Na talerzu układamy mięso, po środku robimy wgłębienie, w które wkładamy żółtko, a obok tatara układamy bardzo drobno posiekaną cebulę, grzybki oraz ogórki. U mnie na talerzu znajdują się jeszcze kapary, które bardzo bardzo lubię. Całość oprószamy świeżo mielonym pieprzem. Podajemy z pieczywem lub grzankami oraz masłem
Życie zaczyna się w kuchniPolecam przygotować taką zupę bo jest bardzo smaczna. Do przygotowania zupy meksykańskiej będziemy potrzebowali: Garnek 4 l 2 l wywaru warzywnego lub wody (z wywarem jest lepsza) 800 g mięsa mielonego (użyłam z indyka ale może być wieprzowe, wołowe lub wieprzowo-wołowe) 2 papryki czerwone puszka 400 g kukurydzy puszka 400 g fasoli czerwonej puszka 400 g fasoli białej(...)oczyszczoną z gniazd nasiennych paprykę, kroję na cienkie kilkucentymetrowe paseczki. Natkę pietruszki siekam. Przygotowanie zupy: W garnku na rozgrzanym oleju podsmażam cebulę przez około 3 minuty. Następnie dodaję mięso i przez chwilę smażę, tak żeby mięso się obsmażyło. Do obsmażonego mięsa dodaję paprykę słodką, tymianek, oregano i jeszcze smażę około 3-4 minut. Następnie do mięsa dodaję paprykę, czosnek, papryczkę
Uwaga Babcia Gotujekuleczki z pomidorowym sosem i spaghetti lub klopsiki z makaronem doprawionym pesto. Klopsiki z salsiccia Klopsiki i makaron to świetna kombinacja na obiad. Danie można przyrządzić używając różnych gatunków mięsa, drobiu, surowej kiełbasy czy ryby. Lubię też przyrządzić mieszany farsz, z mięsa i surowej salsiccia. Czasami dodaję do farszu feta, mozzarella lub suszone pomidory w zalewie. Rybne klopsiki po azjatycku(...)cielęcinę to z chęcią po nią sięgam. Cielęcina jest bardzo delikatna w smaku, również potrawy z niej przygotowane. Klopsiki z cukinii i soczewicy Klopsiki można przyrządzić również bez mięsa. Jarskie klopsiki są ostatnio bardzo popularne, na tyle , że nawet IKEA przygotowałam wegetariański wariant dla swoich klientów. Osobiście uwielbiam mięso, a jarsko gotuję, kiedy mam ochotę na bezmięsny posiłek. Bezmięsne klopsiki
codojedzeniaspożywczą i pozostawiam na min 30 minut, aby odpoczęło. f arsz: Oczyszczona i osuszoną polędwiczkę oprószmy solą i pieprzem. Na dużej patelni roztapiamy kopiastą łyżkę masła, podsmażamy na nim mięso. Polędwiczka powinna nabrać złoto brązowego koloru. Mięso będzie w środku nieupieczone, tak ma być. Odstawiamy do przestygnięcia, kroimy w mniejsze kawałki i krótko miksujemy, żeby uzyskać efekt tzw. szarpanego(...)mięsa. NIE MIELIMY ! Cebulę, czosnek kroimy w drobną kosteczkę, pomidory suszone w niewielkie kawałeczki, a szpinak siekamy. Na patelnię po smażonym mięsie dolewamy olej z pomidorów i podsmażamy czosnek z cebulą. Dodajemy pomidory, szpinak i mieszamy. Orzeszki pinii prażymy na suchej patelni. Do mięsa przekładamy warzywa, dodajemy pinii, serek, cząber, doprawiamy solą i pieprzem (na ostro), delikatnie mieszamy
Moniki SmakołykiLasagne z indykiem i warzywami Zapiekanka, której nikt się nie oprze. Delikatne mięso z indyka z warzywami w sosie. Składniki: · ½ kg fileta z indyka · Cebula · 20 dag pieczarek · 2 papryki ( żółta, czerwona(...)łyżki mąki pszennej · ½ łyżeczki gałki muszkatołowej · 1 szklanka mleka Sposób przygotowania: 1. Mięso kroimy na kostkę i prużymy na rozgrzanym oleju 2. Doprawiamy sola oraz przyprawą do indyka. 3. Na drugiej patelni prużymy pokrojoną w kostkę cebulę. 4. Do cebuli dodajemy pokrojone w plasterki
Kulinarna Chwilasię za każdym razem (a Młody jest nim po prostu zachwycony), dzielę się dzisiaj nim z Wami. Nie miejcie obaw – sałatka jest znakomita. Polecam. Składniki: • 0,5 kg mielonego mięsa wołowego • 4 duże bułki hamburgerowe • 1 nieduża główka sałaty lodowej • 1 pomidor • 1 papryka (mogą być 2 połówki w różnych kolorach) • 15 dkg żółtego sera • 6-8 ogórków konserwowych(...)cebula • 3 ząbki czosnku • 4 łyżki majonezu • 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego • 1 łyżka musztardy • 2 łyżki pikantnego ketchupu • 1 łyżka masła Sposób przygotowania: 1. Mięso mielone usmażyć na mocno rozgrzanym oleju. Doprawić solą, pieprzem oraz ostrą papryką, dodać ząbek czosnku przeciśniętego przez praskę. Odłożyć do wystudzenia. 2. Bułki hamburgerowe przekroić na połówki. Wszystkie spody pokroić w kostkę, a górne
W mojej kuchniMaszynka nr.8 -szynka 1 klasa 5 kg /krojona w kostkę 1-2 cm następnie rozbite kawałki tłuczkiem do schabowych -karkówka 2 kg/ 13 mm -boczek 2 kg/ 13 mm -mięso z golonki 1 kg 2,5 mm dwa razy PRZYPRAWY -peklo sól 19 g/kg -pieprz czarny grubo mielony 2 g /kg -czosnek świeży dobrej jakości 1-1,5 g/kg -kolendra(...)g/kg -ziele angielskie mielone 0,5 g/kg -gałka muszkatołowa 0,5 g/kg -cukier 1 g/kg -woda 10% -osłonki białkowe fi 65-80 -sznurek wędzarniczy WYKONANIE Kupione mięso tniemy w kostkę szynkę 1-2 cm następnie traktujemy kawałki tłuczkiem. Boczek, karkówkę i golonkę tniemy w 3 cm. Mięso rozkładamy w osobnych pojemnikach zgodnie z grubością rozdrabniania następnie peklujemy zgodnie
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.volaille” znaczy „z drobiu”. Do prawdziwego kotleta nie dodawało się ziół, różnych wymyślnych przypraw no i oczywiście sera (dzisiaj niektórzy dodają pietruszkę, koperek i żółty ser). To było mięso z piersi kurczaka z kostką skrzydłową, sól i masło, w panierce z bułki tartej. Kotlety smaży się na maśle klarowanym. Kotlety de volaille to kotlety po kijowsku . 2 piersi z kurczaka(...)panierowania: mąka pszenna, 1 – 2 jajka, bułka tarta, masło klarowane do smażenia (można smażyć na mieszaninie masła i oleju), Z piersi kurczaka zdjąć skórę. Kostkę skrzydłową oczyścić z mięsa, obciąć końcówkę. Mięso lekko rozbić. Oprószyć solą. Masło ułożyć wzdłuż kotleta. Zawinąć brzegi, tak aby dokładnie na siebie nachodziły. Tak przygotowane mięso można na chwilę schłodzić, łatwiej będzie panierować. Kotlety oprószyć
królestwo garówkaszy jęczmiennej 1 łyżka przecieru pomidorowego 1 łyżka słodkiej papryki w proszku 1 łyżka majeranku sól, pieprz do smaku natka koperku olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Mięso wieprzowe z szynki umyłam i osuszyłam. Pokroiłam je na małe kawałki i partiami smażyłam na patelni na niedużej ilości oleju. Zrumienione mięso przekładałam do garnka. Mięso w garnku posypałam papryką(...)proszku i roztartym majerankiem i wymieszałam. Cebule obrałam i drobno pokroiłam. Przesmażyłam je na pozostałym ze smażenia mięsa tłuszczu i również przełożyłam do garnka. Marchewki obrałam i pokroiłam w plasterki lub półplasterki i dodałam do garnka. Koperek posiekałam i również dodałam do reszty składników. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Do garnka wlałam tyle wody, aby wyrównać poziom ze znajdującymi się
Waniliowe ImprowizacjeBigos cygański Pyszne klopsiki w aromatycznym sosie pomidorowym duszone z warzywami. Bardzo smaczne i rozgrzewające danie dla całej rodziny. Polecam! Składniki: 0,5 kg mielonego mięsa wieprzowego 2-3 łyżki bułki tartej 1 jajko przyprawy do mięsa: pieprz, sól, papryka mielona słodka oraz ostra, majeranek, czosnek granulowany pół szklanki mąki do obtoczenia mięsa 300g pieczarek 1 cebula(...)krojonych pomidorów 1/2 szklanki pikantnego ketchupu opcjonalni 1/3 szklanki bulionu lub wody 1 płaska łyżeczka cukru 1 łyżka posiekanej natki pietruszki olej do smażenia *** Do mielonego mięsa dodajemy bułkę tartą, jajko oraz przyprawy- do smaku. Całość dokładnie mieszamy *** *** Z masy mięsnej formujemy niewielkie klopsiki, które następnie obtaczamy w mące *** *** Klopsiki podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, ze wszystkich
Blog z ApetytemChiang Mai Mięso z polędwiczki z chińskimi zupkami. Bardzo aromatyczne danie, apetyczne, wszystko na jednej patelni WOK. Składniki na marynatę: · 3 łyżki sosu sojowego · ½ łyżeczki czosnku · 1 łyżka oleju · 1 łyżka cukru(...)smaku kurczaka smak chiński Sposób przygotowania: 1. Grzyby Mun zalewamy gorącą wodą i moczymy 30 minut. 2. Wszystkie składniki na marynatę łączymy ze sobą. 3. Mięso obieramy z błonek i kroimy w paseczki, przekładamy do marynaty i dokładnie mieszamy. 4. Następnie prużymy na rozgrzanym oleju. 5. Grzyby odlewamy i kroimy również w paseczki, dodajemy
Kulinarna ChwilaSkładniki: 3 filety z kurczaka 1 niewielka marchewka 1/2 średniej wielkości pora 300ml bulionu 1-2 łyżki sera gorgonzola 1/4 szklanki słodkiej śmietanki 1/2 szklanki mąki (do obtoczenia mięsa) olej do smażenia przyprawy: sól, pieprz, 1 liść laurowy, 2 kulki ziela angielskiego, 1/3 łyżeczki kurkumy 1 łyżka posiekanego koperku *** Filety z kurczaka kroimy w grube plastry(...)oprószamy solą oraz pieprzem *** *** Następnie mięso delikatnie obtaczamy w mące *** *** Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i podsmażamy na nim mięso, z każdej strony na złoty kolor *** *** Zrumienione mięso zdejmujemy z patelni, a na tym samym tłuszczu podsmażamy przez chwilę startą na tarce o dużych oczkach marchew oraz pokrojonego w plasterki pora *** *** Następnie całość zalewamy bulionem, dodajemy liść laurowy, ziele
Blog z ApetytemDziś mam dla was kolejny pomysł na danie jednogarnkowe, które może być również gulaszem lub gęstą zupą. Zrobiłam je na mięsie wieprzowym. Dodałam cebulę, marchewkę, czerwoną paprykę, patisona i fasolę z puszki. Danie wyszło bardzo smaczne, sycące i rozgrzewające. Będzie idealne jesienią czy zimą, ale nie tylko. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 600g szynki wieprzowej 1 cebula 1 czerwona(...)łyżeczka majeranku sól, pieprz do smaku 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka przecieru pomidorowego 1 listek laurowy 3 kulki ziela angielskiego olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Mięso umyłam, osuszyłam i pokroiłam w niedużą kostkę. Na patelni rozgrzałam trochę oleju i przesmażyłam na nim mięso. Gdy było rumiane przełożyłam je do garnka. Cebulę obrałam i pokroiłam w kostkę
Waniliowe Improwizacje