części rosołu robię sos, a resztę rosołu zamrażam w pojemnikach i wykorzystuję go później jako bazę do sosów, delikatnych zup i innych dań. Ale powrócę do mojego dzisiejszego dania. Mięso po ugotowaniu jest delikatne, mięciutkie. Razem z sosem stanowi aksamitną całość. Szparagi czynią to danie bardziej wykwintne a pieczarki dodają charakteru. Oj, mogłabym tak jeszcze zachwalać, ale lepiej będzie jeśli(...)łyżeczką soli i szczyptą cukru. Do wrzątku włożyłam szparagi i gotowałam około 10 minut. Odcedziłam. Pieczarki oczyściłam i zrumieniłam na patelni na łyżce oleju. Ugotowany rosół zestawiłam z gazu. Mięso wyjęłam delikatnie, bo kurczak prawie się rozlatywał. Odłożyłam na talerz a rosół przecedziłam. Ok. 0,75 l odlałam do rondelka do zrobienia sosu. Resztę odstawiłam. Mięso oddzieliłam
Kuchnia u Krysiłyżka koncentratu pomidorowego 3/4 szklanki zalewy z ananasa mielona ostra papryka sól, pieprz Dodatkowo: 1 płaska łyżka brązowego cukru 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej ryż Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso kroimy na około 2,5 cm plastry. Lekko rozpłaszczamy je dłonią. W misce umieszczamy ocet winny, sos sojowy, koncentrat pomidorowy, zalewę z ananasa oraz przyprawy, dokładnie mieszamy. Dodajemy mięso. Wstawiamy(...)lodówki na około godzinę. Pozbawioną gniazda nasiennego paprykę kroimy w kostkę. Pora kroimy na półplasterki. Krążki ananasa kroimy w kostkę. Na dużej patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Mięso wyjmujemy z marynaty, delikatnie osuszamy ręcznikiem papierowym (marynatę zachowujemy). Obsmażamy po około 1,5-2 minuty z obu stron. Odkładamy na bok. Na patelnię dodajemy paprykę i pora. Smażymy aż warzywa się
Smaki Na Talerzuplastry o grubości ok. 1 cm. Układamy je na dużej desce, przykrywamy folią spożywczą, tłuczemy z jednej strony na plaster ok. 3 mm gruby. Zdejmujemy folię, każdy kawałek mięsa oprószamy z jednej strony (tej tłuczonej) dość obficie solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym, przekładamy jedną porcję na dużą patelnię z rozgrzanymi 6 łyżkami oleju. Smażymy z jednej strony 2 minuty, odwracamy(...)smażymy 2 minuty, odwracamy jeszcze raz, smażymy 1 minutę. Tak podsmażone mięso przekładamy bez tłuszczu na talerz. Na patelnię wlewamy 4 łyżki oleju, smażymy drugą porcję mięsa, przekładamy na talerz. Na pozostały po smażeniu tłuszcz dajemy pokrojony por, smażymy ok. 3-4 minuty cały czas mieszając, żeby się nie przypalił. Dodajemy masło i pieczarki, mieszamy co jakiś czas, aż płyn
Bułka z ChlebemKentucky Fried Chicken to jedna z najbardziej mięsnych marek na świecie. Pierwszy taki fast-food powstał w 1930 roku, a w 2020 na chwilę zrezygnuje z mięsa! Czerpiąc z Neila Armstronga, można by powiedzieć, że „to jest mały krok dla branży, ale pierwszy skok w przyszłość”. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Oczywiście diabeł tkwi w szczegółach, bo nie wszystkie restauracje KFC wykażą(...)się takim gestem. Od 9 do 15 marca z okazji holenderskiego „Tygodnia Bez Mięsa” sieć zmieni menu w jednym lokalu w Rotterdamie. Wszystkie potrawy zostaną wtedy przerobione na wersje bezmięsne. Poza tym do oferty trafi burger o nazwie „Kurczak bez kurczaka”. Poza włączeniem się do kampanii, która wśród Holendrów ma promować dietę bezmięsną, KFC wzmocni testy nowego zamiennika mięsa
Fleksitarianizm.pljajka ok. 3-4 łyżek bułki tartej mała kajzerka cebula, marchew, 3 ząbki czosnku, kawałek selera sól, pieprz czarny- mielony, 4-5 ziaren pieprzu ziarnistego, liść laurowy przyprawa do mięsa (ryneczek Lidla) gałka muszkatołowa, koperek suszony Przygotowanie : Mięsa i wątróbkę gotujemy z liściem laurowym, pieprzem ziarnistym, marchwią, selerem, cebulą i grzybami ( najlepiej namoczyć je dzień wcześniej na noc) Wpierw(...)ugotuje się wątróbka, cebula, potem mięsa, warzywa i grzyby i w takiej kolejności je wyjmujemy Po przestudzeniu wszystko mielimy,(można dwukrotnie) wbijamy roztrzepane jajka, dodajemy namoczoną i odciśniętą kajzerkę ( ja umieściłam ją w wodzie po moczonych grzybach) Doprawiamy przyprawami, przeciskamy czosnek i dokładnie mieszamy, gdyby mięso było za suche można dodać kilka łyżek wody w której gotowało się mięso
Proste PotrawyKawałki kurczaka w płatkach kukurydzianych, pieczone w piekarniku są rewelacyjne. Mięso jest soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz. SKŁADNIKI : 1 kg skrzydełek lub piersi z kurczaka 200 g płatków kukurydzianych ( corn flakes ) sól, przyprawa do kurczaka ziołowa 1 jajko 2 duże łyżki majonezu 2 duże łyżki pikantnego ketchupu blaszka wyłożona papierem(...)PRZYGOTOWANIE : Skrzydełka przecinamy na pół, piersi kroimy w paseczki. Mięso doprawiamy do smaku przyprawami. W misce mieszamy jajko, ketchup i majonez. Kawałki mięsa maczamy w marynacie i następnie w pogniecionych na małe kawałki płatkach. Mięso układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 35 minut w temperaturze 180 % C, termoobieg. Kawałki mięsa podajemy ciepłe
Kulinarne Fantazje Mariolisoli 30 g oleju rzepakowego 1 jajko Składniki na hamburgera: 100 g boczku pokrojonego na cienkie plastry 80 g cebuli 1 ząbek czosnku 30 g oleju rzepakowego 500 g mięsa mielonego wieprzowina i wołowina 1 łyżeczka soli ¼ łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka papryki słodkiej 3 – 4 łyżki ketchupu 2 łyżeczki musztardy 3 – 4 ogórki konserwowe, pokrojone wzdłuż(...)sama patelnie co smażył się boczek wlewamy olej (jeżeli został nam tłuszcz z boczku to oleju nie dodajemy). Wsypujemy pokrojona cebulę z czosnkiem. Kiedy cebula będzie lekko rumiana dodajemy mięso i podsmażamy (tak aby mięso było suche bez wody). Dodajemy przyprawy czyli sól, pieprz i paprykę. Dokładnie mieszamy aby rozprowadzić równomiernie przyprawy. Mięso pozostawiamy do lekkiego przestygnięcia. Ciasto krótko wyrabiamy
Themo przepisyŁatwe Liczba porcji: 2 Kurczak adobo ma niesamowicie złożony smak, choć zrobiony jest n bazie sosu opartego o 4składniki Kurczak adobo to jeden z najlepszych, najsmaczniejszych sposobów przygotowywania kurczaka. Mięso jest mięciutkie, choć wciąż zwarte, przesycone aromatem słodko-kwaśno-słonego sosu zrobionego na bazie octu winnego, sosu sojowego i niewielkiej ilości cukru. Kurczak adobo pochodzi z kuchni filipińskiej, gdzie(...)składników: kurczaka i ryżu. Można też do niego zrobić prostą surówkę z czerwonej kapusty, coleslaw, albo po prostu dodać garść sałaty z dresingiem. Kurczaka adobo najlepiej zrobić z mięsa z kością: podudzi lub udek, bardziej soczstego. Filety niespecjalnie się nadają, bo mięso staje się suche podczas duszenia w sosie. Równie dobrze jak kurczak adobo smakuje wegetariańska wersja potrawy – kalafior adobo
Niedzielny kucharzWielbiciele ryżu będą zachwyceni tą potrawą tak, jak ja Co potrzeba: Ryż curry ugotowany według TEGO przepisu, 500 g mięsa mielonego wieprzowego, 5 średnich cebul, 1 duża mięsista czerwona papryka, 250 g pieczarek, 1 brokuł, 100 g pędów bambusa, 4 pełne łyżki kukurydzy, 1 pełna łyżeczka przyprawy chińskiej 5 smaków, 1 łyżeczka pieprzu, Sól, Olej do smażenia Wykonanie: Ryż(...)zeszklenia, dodajemy paprykę pokrojoną w mniejsze kawałki, smażymy do zeszklenia się papryki, dodajemy pieczarki obrane i pokrojone w plastry. Całość smażymy, aż powstały z pieczarek płyn się wysmaży. Dodajemy mięso mielone, smażymy dość często mieszając, aż mięso się usmaży. W trakcie smażenia dodajemy 1 płaską łyżeczkę soli, łyżeczkę pieprzu i pełną łyżeczkę przyprawy chińskiej 5 smaków. Kiedy mięso będzie usmażone
Bułka z Chlebemzarazem za sprawą słonecznika. Mają super smak i aromat. Idealnie nadadzą się do burgerów, a także zamiast tradycyjnych mielonych do ziemniaków. Polecam. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 200g mięsa wieprzowego (u mnie ze schabu) 1/4 cebuli sól, pieprz 0,5 łyżeczki majeranku 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka majonezu 1 łyżeczka sosu sojowego 3 łyżki posiekanej rzeżuchy 2 łyżki ziaren(...)słonecznika mąka pszenna do panierowania olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Mięso wieprzowe zmieliłam razem z cebulą w maszynce do mięsa. Do zmielonego mięsa dodałam musztardę i majonez. Mięso przyprawiłam do smaku solą, pieprzem, roztartym majerankiem i sosem sojowym. Dodałam posiekaną rzeżuchę i ziarno słonecznika. Wszystko wymieszałam łyżką do uzyskania jednolitej masy mięsnej. Masę podzieliłam na dwie części
Waniliowe ImprowizacjeSycący domowy serowy garnek to świetne danie obiadowe dla miłośników treściwego jedzenia :). Bardzo prosty w przygotowaniu idealny na chłodniejsze dni. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 500 gram mięsa mielonego 1 cebula pęczek świeżej natki pietruszki 1 por 3 kubki bulionu warzywnego, u mnie z dwóch kostek, domowych bulionetek https://s9.pl/2020/01/02/domowe-bulionetki-kostki-rosolowe/ 2 kubki surowego makaronu świderki 5 trójkątnych serków topionych chohland(...)śmietankowych 100 gram sera żółtego, u mnie gouda przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, przyprawa do mięsa mielonego, 2 łyżki bułki tartej 1 jajko olej do smażenia, mąka pszenna do obtoczenia pulpetów (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: pora kroimy w półplasterki, cebulę kroimy w drobną kostkę podsmażamy na oleju aż ładnie się zeszkli, do miski przekładamy mięso mielone, dodajemy cebulkę, jajko, bułkę
Blog kulinarny S9.PLmoim blogu ( Arroz a'la Cubana ), ale to nie wszystko, gdyż na pyszna ryżowa potrawa występuje także w innych wersjach. Hiszpańskim kolonizatorom Filipin przyszła także na myśl opcja z mięsem. Dlatego też dziś zapraszam do spróbowania połączenia mięsa wołowego z ryżem i smażonym bananem. Składniki (4 porcje) -500 g mielonej wołowiny -300 g białego ryżu -1 cebula -1 mała(...)szkl. bulionu -1 liść laurowy -1/4 szkl. sosu sojowego -1 łyżeczka soku z cytryny -olej roślinny -sól, pieprz -opcjonalnie: półprasterki limonki lub cytryny Przygotowanie W misce umieścić mięso wołowe. Dodać sos sojowy i sok z cytryny. Wymieszać i odstawić na ok. 15 minut. W międzyczasie pokroić drobno warzywa. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju roślinnego. Podsmażyć cebulę, czosnek i paprykę
Zielona KuchniaWielkanocne Polędwiczki Delikatne mięso faszerowane jajkiem zanurzone w pysznym musztardowym sosie może być ozdobą naszego świątecznego stołu. Mięso jest bardzo smaczne, na pewno goście się skuszą. Składniki: · 1 polędwiczka wieprzowa · 4 jajka ugotowane na twardo · 1 marchew(...)wody · 1 łyżka mąki pszennej · Sól · pieprz Sposób przygotowania: 1. Mięso obieramy z błonek, kroimy wzdłuż tak żeby powstał nam duży płat, czyli nie do końca i rozbijamy. 2. Doprawiamy pieprzem oraz solą. 3. Marchew ścieramy na tarce
Kulinarna Chwila