mięso - 63110 przepisów (strona:389/4208)

Bigos z kiszonej kapusty z żeberkami, grzybami i żurawiną 158

przykrywamy, zostawiamy do namoczenia na 1 godzinę. Do garnka, w którym będziecie robić bigos, dajemy olej, rozgrzewamy na średnim płomieniu, wkładamy żeberka pokrojone w kawałki wzdłuż kości. Jeśli kawałki mięsa są bardzo duże, wówczas przy kości zostawiamy ok. 2 cm mięsa, a resztę kroimy w większą kostkę. Mięso obsmażamy, dodajemy kiełbasę pokrojoną w półksiężyce, obsmażamy na mniejszym płomieniu, dodajemy cebulę(...)pokrojoną drobno, pieprz. Całość smażymy, aż do momentu, kiedy cebula się zeszkli. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Wystudzoną kapustę kroimy w mniejsze paski, dodajemy do mięsa, kiełbasy i cebuli, wlewamy ½ szklanki wody, mieszamy, przykrywamy, dusimy 3 godziny co jakiś czas mieszając na bardzo małym płomieniu. Jeśli woda w trakcie gotowania odparuje, jeszcze dolejcie 1/2 szklanki. W między czasie dodajemy

Bułka z Chlebem
Gulasz z łopatką wieprzową i pieczarkami 136

ostrej papryki, 1 czubata łyżeczka pieprzu, 1 czubata łyżeczka soli Wykonanie: Łopatkę myjemy, odsączamy, kroimy w większą kostkę, obsmażamy na oleju rozgrzanym na większej, głębokiej patelni. Kiedy płyn odparuje, mięso bez tłuszczu przekładamy do miski. Na pozostały tłuszcz dajemy pieczarki obrane i pokrojone w grubsze plastry, smażymy na większym płomieniu, często mieszając, przekładamy do mięsa. Na patelnię dajemy ¼ kostki masła(...)cebulę pokrojoną w grubsze pióra, smażymy na większym płomieniu do mocniejszego zrumienienia, przekładamy do mięsa. Na patelnię dajemy pozostałą ¼ kostki masła, marchewkę pokrojoną w plasterki o grubości 0,5 cm, pietruszkę pokrojoną w cienkie plasterki, lub jeśli jest gruba, w półksiężyce, selera pokrojonego w grubszą kostkę, paprykę pokrojoną w większe kawałki, czosnek pokrojony drobno. Całość smażymy na mniejszym płomieniu

Bułka z Chlebem
Łopatka wieprzowa z delikatnym puree z cukinii i ostrą papryką 149

potrzeba: 1 kg łopatki wieprzowej bardziej okrągłej, 1 esencja Knorr do duszonych mięs, 1 średnia cukinia, u mnie żółta (ok. 1 kg), 2 czerwone, ostre papryczki z pestkami, 1 łyżeczka soku z cytryny, ½ łyżeczki soli, ½ łyżeczki pieprzu, ½ łyżeczki granulowanego czosnku, olej do smażenia Wykonanie: łopatkę kroimy w plastry o grubości 1 cm, rozbijamy tłuczkiem. Na większą patelnię nadającą się(...)piekarnika dajemy 4 łyżki oleju, 1 esencję Knorr do duszonych mięs, stawiamy na większym płomieniu. Esencja zacznie się rozpuszczać. Delikatnie mieszamy i nie czekając, aż się całkiem rozpuści układamy plastry mięsa, smażymy co jakiś czas odwracając. Początkowo tłuszcz z sokiem z mięsa będzie się pienił, a kiedy przestanie, smażymy jeszcze 1 minutę. Wyłączamy płomień, przykrywamy szczelną pokrywką, wkładamy do nagrzanego

Bułka z Chlebem
Makaron tagliatelle z kurczakiem, szpinakiem i sosem śmietanowym 160

średnim płomieniu rozkładając kurczaka równomiernie na patelni. Kiedy spód plasterków zacznie się ścinać, posypujemy 1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki pieprzu, 1/2 łyżeczki curry, 1/2 płaskiej łyżeczki ostrej papryki. Odwracamy mięso na drugą stronę, smażymy 3-4 minuty, żeby druga strona również się ścięła. Po tym czasie odwracamy jeszcze raz i smażymy 1 minutę. Mięso bez tłuszczu przekładamy do miski(...)pozostały na patelni tłuszcz dajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy 1 minutę cały czas mieszając, żeby się nie przypalił. Przekładamy razem z tłuszczem do miski z mięsem. Na patelnię wlewamy 4 łyżki oleju, dajemy cebulę pokrojoną w półksiężyce, posypujemy 1/2 łyżeczki soli, mieszamy, dusimy na średnim płomieniu cały czas mieszając, żeby się nie przypaliła. Pod koniec duszenia dajemy 1 czubatą

Bułka z Chlebem
Karkówka wieprzowa po cygańsku 155

łyżki octu jabłkowego, 1/2 szklanki keczupu pikantnego, 200 g koncentratu pomidorowego, 1,5 łyżki cukru, 1 papryczka chili z pestkami, 1 płaska łyżeczka soli, 1 płaska łyżeczka pieprzu Wykonanie: Mięso kroimy w plastry grubości 1,5 cm, dokładnie solimy i obficie posypujemy czosnkiem granulowanym, przekładamy do pojemnika, przykrywamy, wkładamy do lodówki na 4-5 godzin. Po tym czasie wyjmujemy(...)lodówki, zostawiamy, żeby mięso nabrało temperatury pokojowej. W międzyczasie do osobnych misek przygotowujemy warzywa. Cebulę obieramy, kroimy w ósemki, pieczarki obieramy, kroimy w plasterki wraz z ogonkami, paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy w mniejsze paseczki. Na patelni rozgrzewamy 6 łyżek oleju do każdej porcji, mięso obtaczamy w mące, obsmażamy porcjami do zrumienienia z dwóch stron, a następnie układamy jedno obok

Bułka z Chlebem
Mielone w sosie śmietanowo - grzybowym. 248

cioci, już zamrożone. Byłam mile zaskoczona, bo sos, był pyszny, jak ze świeżych grzybów. Dobrze, że mam w zamrażalniku, jeszcze kilka paczek :) Taki sos, możecie też zrobić do innego mięsa, niekoniecznie mielonego. Składniki: 400-500 g. mięsa zmielonego 1/2 cebuli 1 kajzerka czerstwa 1 jako 1 łyżka musztardy sól, pieprz, majeranek bułka tarta, do obtoczenia kotletów olej do smażenia(...)grzybów świeżych lub mrożonych (grzyby ważyłam po rozmrożeniu) 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku 50 g. masła 1/2 szklanki śmietany 30% 1,5 szklanki bulionu sól, pieprz Wykonanie: Zmielone mięso włożyć do miski. Cebulę, pokroić w drobną kostkę i podsmażyć. Dodać do mięsa. Kajzerkę namoczyć w wodzie. Kiedy napęcznieje, odcisnąć i dodać do mięsa. Następnie wbić jajko, dodać musztardę i przyprawy

Agusiowe smakołyki
KARKÓWKA W SOSIE MUSZTARDOWYM + FILMIK 111

pyszna i łatwa w przygotowaniu. Podałam ją z kluskami, jednak świetnie będzie smakować z kaszą, makaronem lub innymi dodatkami. Polecam.  SKŁADNIKI :  1 kg karkówki wieprzowej przyprawa do mięsa ( dowolna )  słodka i ostra papryka do smaku sól, czosnek granulowany do mięsa  1 słoiczek musztardy sarepskiej  mąka do obtoczenia 3 liście laurowe 4 kulki ziela, kilka kulek(...)pieprzu 1 łyżeczka jarzynki 2 cebule  woda PRZYGOTOWANIE :   Karkówkę należy pokroić w centymetrowe plastry, przyprawić i obtoczyć solidnie w mące. Na patelnię wlewamy odrobinę oleju i podsmażamy mięso z każdej strony. Podsmażone plastry mięsa przekładamy na tą samą patelnię, dodajemy liść, ziele, pieprz, jarzynkę. Wlewamy wodę  i dusimy pod przykryciem. Po 40 minutach dodajemy pokrojoną cebulę

Kulinarne Fantazje Marioli
Gulasz z indyka z kiszonymi ogórkami 204

Składniki: 750 g mięsa z udźca indyka (bez kości i skóry) 6 ogórków kiszonych 3 marchewki 1 pietruszka 3 czerwone papryki 3 cebule 3 ząbki czosnku 2 łyżki oleju  0,5 litra przecieru pomidorowego 1 łyżka ziół prowansalskich 1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego 2 łyżki papryki słodkiej mielonej 2 listki laurowe 1 łyżeczka cukru sól, pieprz Sposób wykonania: Mięso(...)przesmażamy je z każdej strony. Gdy kawałki będą ścięte dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę oraz poszatkowany drobno czosnek. Smażymy wszystko razem do momentu aż cebula będzie szklista a mięso rumiane. Przerzucamy zawartość patelni do dużego garnka. Na patelnię po smażonym mięsie wrzucamy pokrojone w kostkę marchew, pietruszkę oraz paprykę. Przesmażamy od czasu do czasu mieszając przez 5 minut i dodajemy

Qchnia po prostu
Schab w grzybkach 214

Schab w grzybkach Nic lepszego nie ma jak mięso w aromatycznym sosie z leśnymi grzybami. Składniki: ·        ½ kg schabu ·        1 kg grzybów leśnych ugotowanych ·        Cebula ·        Sól ·        Pieprz(...)Olej do smażenia ·        FIX Champignon Sposób przygotowania: 1.   Mięso kroimy w plastry, rozbijamy i doprawiamy pieprzem oraz solą. 2.   Cebule obieramy, kroimy w kostkę i prużymy na rozgrzanym oleju. 3.   Do cebuli dodajemy pokrojone, oczyszczone i ugotowane grzyby. 4.   Doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą. 5.   Tak przygotowany farsz układamy

Kulinarna Chwila
Schab z brukselką 167

Schab z brukselką Pieczone mięso ze schabu, nadziewane brukselką i mozzarellą w pysznym sosie musztardowym. Składniki: ·        ½ kg schabu ·        Pieprz ·        Sól ·        Opakowanie brukselki mrożonej lub świeżej ·        1 opakowanie kuleczek mini mozzarelli(...)Papryka czerwona ·        3 łyżeczki musztardy ·        ½ szklanki śmietany 18 % Sposób przygotowania: 1.   Mięso kroimy w plastry i rozbijamy, doprawiamy pieprzem oraz solą. 2.   Na środku każdego kawałka mięsa układamy po jednej brukselce i po dwie kuleczki mozzarelli. 3.   Zawijamy mięso do góry i spinamy wykałaczką

Kulinarna Chwila
Pieczone nuggetsy z kurczaka 499

jajko 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka soli szczypta pieprzu 2 szklanki płatków kukurydzianych 3 łyżki oliwy       *** Mięso z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy na około 3 centymetrowe paski *** *** W misce mieszamy mleko z jajkiem, mąką i przyprawami na jednolitą masę. Do masy wkładamy mięso i dokładnie mieszamy *** *** Płatki(...)kukurydziane kruszymy lub rozdrabniamy w malakserze *** *** Kawałki mięsa wyjmujemy z marynaty i obtaczamy w płatkach *** *** Dużą blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Na blaszce układamy mięso w panierce *** *** Mięso spryskujemy lub smarujemy oliwą *** *** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200’C i pieczemy przez około 17 minut *** *** SMACZNEGO ***     POLECAM TAKŻE: KORECZKI I PRZEKĄSKI PRZEPISY TUTAJ IMPREZOWE

Blog z Apetytem
Gulasz dyniowy z indykiem i fasolą 171

Magda Kremowy, gęsty gulasz bez długiego duszenia mięsa i bez dodatku śmietany jest możliwy. Sięgnijcie po przepis na gulasz z mielonego mięsa indyka z fasolą, który zagęszczam purée z dyni. To on sprawia, że gulasz jest aksamitny, gęsty i sycący. Prosty patent a pyszny smak gwarantowany. Składniki (na 2-3 porcje): 500g mielonego mięsa z indyka szklanka upieczonych kawałków dyni(...)minut. Po tym czasie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, roztarty w dłoniach tymianek, kolendrę oraz słodką paprykę. Wszystko smażymy, cały czas mieszając, przez minutę.   Na patelnię dodajemy mięso mielone, rozdrabniamy drewnianą łyżką na drobne kawałki i smażymy, od czasu do czasu mieszając, aż zacznie się lekko zrumieniać – około 10-15 minut, na średnim ogniu.   Gdy mięso jest

Smaczna Strona
Gulasz z indyka z warzywami w sosie śmietanowym 184

Gulasz z indyka z warzywami w sosie śmietanowym to pyszna propozycja na szybki, lekki oraz bardzo smaczny obiad. Mięso wychodzi niezwykle delikatne i doskonale komponuje się z kremowym sosem. Ogólnie warto docenić walory smakowe mięsa z indyka, ponieważ oprócz tego indyk jest niskokaloryczny oraz zawiera sporo łatwo przyswajalnego i lekkostrawnego białka. Polecam! 400g mięsa z indyka (u mnie gulaszowe) papryka(...)cebula 1 ząbek czosnku 2 listki laurowe 2 ziarna ziela angielskiego 500 ml bulionu (lub wody z 1 łyżeczką domowej vegety) natka pietruszki/koperek Ponadto: 3 łyżki śmietany 12-18 % Mięso umyć, osuszyć, pokroić w paseczki lub grubszą kostkę i wymieszać w odrobinie przypraw, a następnie w mące. Całość zarumienić na niewielkiej ilości oleju i przełożyć do garnka. Na tym samym

Di gotuje
Brzoskwiniowa Poezja 164

Brzoskwiniowa Poezja Słodka brzoskwinia i kwaskowa żurawina to idealne połączenie z mięsem, warto wypróbować. Składniki: ·        1 filet z kurczaka ·        100 g żurawiny ·        Curry ·        Puszka brzoskwiń Marynata: ·        3 łyżki oleju(...)łyżki miodu ·        Szczypta czosnku ·        Papryka słodka ·        Sól Sposób przygotowania: 1.   Mięso kroimy na mniejsze kawałki. 2.   Wszystkie składniki na marynatę mieszamy, łączymy z mięsem i odstawimy na 3 godziny. 3.   Po tym czasie mięso układamy na blaszce do pieczenia

Kulinarna Chwila