Pierś z gęsi ( podwędzana, „dojrzewająca” )

Pierś z gęsi ( podwędzana, „dojrzewająca” )

Pierś z gęsi ( podwędzana, „dojrzewająca” )

pierś z gęsi – około 1 kg ½ szklanki cukru, ½ szklanki soli,  gałązki jałowca,  Pierś z gęsi osuszyć, ułożyć w naczyniu i natrzeć dokładnie solą z cukrem ( można dodać przyprawy: czosnek, rozmaryn, tymianek...). Odstawić w chłodne miejsce na 3 dni. Mięso należy odwracać co 12 godzin. W tym czasie powstanie sporo płynu, który można wylewać. Następnie mięso należy wyjąć z „marynaty”, wymoczyć w zimnej wodzie, osuszyć. Odłożyć na kilka godzin aby piersi obeschły. Na dnie dużej patelni z grubym dnem ułożyć j... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu królestwo garów

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.