przepisy wielkanocne - 6309 przepisów (strona:112/421)

Mazurek "jajo" z kajmakiem 228

Mazurki Wielkanocne wypieka się w różnych kształtach. Zarówno kwadratowe jak i prostokątne, okrągłe czy owalne, przypominające jajko wyglądają dobrze. Wszystko zależy od nas, naszych potrzeb, wizji i sposobu dekoracji.Prezentuję mazurek owalny, taką mazurkową pisankę ;) Składniki:1 szk. mąki  (najlepiej krupczatki, ale może być też tortowa )80 dag zimnego masła0,5 szkl. cukru pudru1 żółtko1 łyżka śmietany kwaśnejDo dekoracji

kolorowotorcikowo
Babka marmurkowa oblana czekoladą 216

wielkanocnym stole baba musi być ! Baba - babka oczywiście ;)Jeśli lubicie wilgotne ciasto, połączenie ciasta jasnego i kakaowego, polecam zrobić babkę marmurkową. Pyszna jest !Pamiętajcie, żeby do ciemnego ciasta użyć wykorzystać dobre kakao, w tej kwestii nie ma co oszczędzać. Liczy się przecież smak ! Składniki:12 pełnych łyżek mąki ( krupczatka lub opcjonalnie tortowa )2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej1,5 łyżeczki proszku

kolorowotorcikowo
Babka ponczowa ( rumowa z pomarańczą ) 276

Jedna z najlepszych, przynajmniej dla mnie - bab wielkanocnych. Babka ponczowa. Taki wypiek dla dorosłych ! Wilgotna, aromatyczna, przepyszna ! Musicie ją zrobić ! Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej3 dag drożdży świeżych0,5 szklanki mleka 1/4 szklanki cukru2 jaja70 g masła2 łyżeczki cukru waniliowego2-3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowejPoncz:1/2 szklanki cukru3/4 szklanki wodyotarta skórka i sok z połowy cytryny50

kolorowotorcikowo
Pasztet z jajek – kuchnia podkarpacka 160

jajek można podać z sosem chrzanowym, chlebem, wędlinami lub pomidorami. Sprawdzi się zarówno jako śniadanie, jak i przystawka. Zapraszam do wypróbowania przepisu Stowarzyszenia „Zawisłocze pilźnieńskie”, który opublikowano w książeczce „Wielkanocne smaki”, wydanej przez LGD Liwocz. Pasztet z jajek – kuchnia podkarpacka Składniki na keksówkę długości około 25 cm: 10 jajek ugotowanych na twardo 3 jajka surowe 2 suche bułki zwykłe

Trzeci talerz
Wielkanocne zajączki 106

Zajączek uznawany jest za jeden z symboli Wielkanocy. Dorosłym zając kojarzy się z nadejściem wiosny i witalnością. Dzieci bardzo lubią to wesołe, rezolutne zwierzątka. A na drożdżowe, wielkanocne zajączki z nadzieniem z białego sera skusi się każdy. Puszyste, mięciutkie ciasto drożdżowe i delikatne nadzienie, pycha! I jeszcze ten zabawny wygląd. Kolejny przepis, który nie wymaga specjalnych foremek , tylko naszej zdolnej

dolcevitainmykitchen
Roladki z szynki z sosem tatarskim 123

Zastanawiasz się co podać na przegryzkę na wielkanocny stół? Te roladki z szynki z sosem tatarskim z pewnością będą strzałem w dziesiątkę. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Roladki z szynki z sosem tatarskim to pomysł na pyszną przystawkę dla gości na przyjęcie. Są bardzo proste w przygotowaniu i ciekawe w smaku. Z pewnością przypadną do gustu każdemu kto ich spróbuje. Do przygotowania

Przepiski.pl
Żurek z gotowanym grochem 98

Żurek to tradycyjna zupa na wielkanocne śniadanie. Najczęściej podawany jest z białą kiełbasą i jajkiem. To absolutna klasyka na świątecznych stołach w Polsce. Podstawą dobrego żurku jest zakwas sporządzany z mąki i wody, który powstaje w procesie fermentacji mlekowej. Przepis na zakwas znajdziecie tutaj . Choć u mnie w domu zazwyczaj żurek podawało się z jajkiem, tym razem będzie nieco mniej

Z notatnika dietetyka
Roladki z szynki 127

Roladki z szynki z pastą jajeczną to idealna przekąska na wielkanocny stół. Farsz do takich roladek może być dowolny, zależy to od naszych upodobań smakowych. Ja zrobiłam roladki z szynki z pastą jajeczną, do której oprócz jajek dodałam czerwoną cebulę, ogórka konserwowego, szczypiorek oraz dla podkreślenia smaku – chrzan. Jednak składniki mogą być różne, zależy co mamy w lodówce

Danka Pichci
Rolada szpinakowa z pastą jajeczną 166

rolady nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. Nie dość, że smakuje cudownie, to jeszcze wygląda jak milion dolarów ;) Znajdziesz u mnie przepisy na pyszne, kreatywne, a zarazem proste i szybkie potrawy, a także e-booki kulinarne oraz ręcznie malowane niepowtarzalne tła fotograficzne. Zajrzyj do zakładki  SKLEP ! Składniki: Ciasto szpinakowe: 40 g. świeżego szpinaku 2 jajka 2 łyżki mąki pszennej

Delicious Place
Tort sałatkowy z jajkiem 77

tortu z pewnością zachwyci każdego gościa. Sałatka pięknie prezentuje się na stole, ładnie trzyma swoją formę i nie rozpada się podczas krojenia. Idealnie sprawdzi się na święta, szczególnie Wielkanocne, a także na każdą inną okazję, która nadarzy się w ciągu roku. Tort sałatkowy z jajkiem smakuje naprawdę świetnie. Może i jest nieco pracochłonny, ale wart każdej poświęconej minuty

Alle Dobre!
Ćwikła z chrzanem 114

Ćwikła z chrzanem to główny dodatek do dań Wielkanocnych, ale również Bożonarodzeniowych. Nie może jej zabraknąć, gdy jemy pieczoną białą kiełbasę np. z przepisu na białą kiełbasę z cebulą . Ten przepis mam od mojej mamy, która od lat przygotowuje ćwikłę w ten sposób i zawsze wychodzi przepyszna. Danie składa się z gotowanych buraków startych na tarce bądź pokrojonych w drobne

To Musisz Wiedzieć
Domowy pasztet 5395

wielu odsłonach smakuje świetnie. Sam przepis na pasztet jest naprawdę bardzo prosty i można go przygotować naprawdę w krótkim czasie. Taki domowy pasztet poleca się szczególnie na święta Wielkanocne. Możemy również przygotować go jako przekąska na inne okazje w ciągu roku lub po prostu bez okazji i spożywać jako dodatek do kanapek. PRZEPIS NA DOMOWY PASZTET Składniki BULION

Alle Dobre!
Biała kiełbasa pieczona z cebulą w sosie miodowo-musztardowym 98

jest chora od paru dni, ale jesteśmy chyba już przy końcówce, więc jest ok. Biała kiełbasa pieczona z cebulą w sosie miodowo-musztardowym to zdecydowanie nie była planowana potrawa wielkanocna. W tym roku postawiłam na inne rzeczy. Ale w międzyczasie okazało się, że wpadnie do nas mój brat, więc pomyślałam, że upiekę dwie pieczenie na jednym ogniu. Nakarmię brata, wrzucę

Kardamonovy
Ciasteczka kruche z czekoladą i kokosem. 91

herbaty, lub mleka. Dzięki temu, że zawierają wiórki kokosowe  są bardziej chrupkie.  Moje ciasteczka mają kształt jajeczek i zajączków ponieważ zrobiłam je z myślą  o świętach wielkanocnych.  Przechowane w puszce, lub słoiku mogą stać nawet trzy tygodnie.  Z podanych składników zrobiłam 77 ciasteczek, ale ilość sztuk zależy  od wielkości foremki.  Składniki

Agusiowe smakołyki