Wytrawne ptysie z kremem jajeczno-orzechowym

Wytrawne ptysie z kremem jajeczno-orzechowym

Wytrawne ptysie z kremem jajeczno-orzechowym

Kolejna propozycja Wielkanocna - może trochę nietypowa i mało klasyczna, ale naprawdę bardzo, bardzo smaczna. Krem stanowi świetne ptysiowe nadzienie, ale myślę, że równie dobrze sprawdziłby się jako pasta kanapkowa. Składniki: * na ciasto parzone: 200 ml wody szczypta cukru szczypta soli 85 g masła 115 g mąki pszenne 2 duże jajka * na krem: 4 jajka ugotowane na twardo 100 g podprażonych i rozgniecionych na mąkę orzechów laskowych łyżeczka tartego chrzanu 3 łyżki majonezu 2 łyżki jogu... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Kulinarny Pamiętnik

Warto przeczytać

Jajka faszerowane - najlepsze przepisy

Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.

Czytaj dalej...

Jak łatwo i szybko obrać jajka ze skorupki?

Wydawać się może, że każdy potrafi ugotować jajko na twardo i potem je obrać. Niestety najwięcej problemów jest z tą drugą czynnością.

Czytaj dalej...

Jak sprawdzić czy jajka są świeże?

Jajka są dosyć bardzo popularnym składnikiem wielu potraw. Wykorzystuje się je przy pieczeniu ciasta, robieniu sosów, placków ziemniaczanych, majonezu, jajecznicy itd

Czytaj dalej...

Gotowanie jajek na miękko, półtwardo, twardo i w koszulce

Gotowanie jajek nie jest wcale łatwe. Mając ochotę płynne żółtko, często się zdarza, że musimy się zadowolić jajkiem ugotowanym na twardo lub na odwrót.

Czytaj dalej...

Autor

Pani M.

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

ptysie, pieczenie, ciasto, mąka, ptyś, majonez, jogurt, jajko, krem, orzechy, orzechy laskowe, lekkie ciasto, greckie, pasty, pasta kanapkowa, lekka, pasta, dekoracje, jogurtu, pietruszka, tarta, cukier, przystawki, wielkanoc, ciasta z kremami, ciasto ucierane , ciasto z masa, ciasto z kremem, ciasto z orzechami, ciasta z masa

Inne przepisy z Kulinarny Pamiętnik

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.