"Canestrelli" - włoskie kruche ciasteczka (Canestrelli liguri)

"Canestrelli" - włoskie kruche ciasteczka (Canestrelli liguri)

Mam nadziej ę , że lubicie kruche ciasteczka, bo dziś chciałabym podzielić si ę  przepisem na pyszne, ma ł e słodkości pochodzące wprost z północnych Włoch.  Nazwa ciasteczek "canestrelli" wywodzi si ę  od słowa "canesto", wiklinowego koszyka, do którego wkładało si ę  upieczone ciasteczka i pozostawiało do wystygnięcia. W przeszłości canestrelli były serwowane wyłącznie w okresie świąt wielkanocnych, obecnie  dostępne  przez cały rok podawane... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu La grande e la piccola cuoca

Warto przeczytać

Ciasta na Święta Bożego Narodzenia

Ciasta na Święta Bożego Narodzenia to w ostatnich dniach bardzo często przeszukiwane hasło w Internecie.

Czytaj dalej...

Autor

La grande e la piccola cuocaLa grande e la piccola cuoca

Mam na imię Magda. Odkąd pamiętam, kuchnia zawsze była mi bliska. Jako mała dziewczynka uwielbiałam podglądać moją mamę i babcię w kuchni, których przepyszne dania znikały w mgnieniu oka. To one nauczyly mnie podstaw tradycyjnej, domowej kuchni.
Moja pasja kulinarna na dobre rozwinęła się po przeprowadzce do Włoch. To we Włoszech gotowanie pochłonęło mnie całkowicie.
W swojej kuchni stawiam na zdrowe, domowe posiłki oraz sezonowość produktów aby zawsze jeść to co najswieższe, najzdrowsze, pełne swoich własciwości. Uwielbiam kuchnię włoską, niezapominając o kuchni polskiej i tak często na naszym polsko-włoskim stole króluje jednocześnie polski bigos i talerz spaghetti.
Kiedyś gotowałam sama, teraz gotuję z moją kuchareczką, moją Córką. To Emma była moją inspiracją do stworzenia bloga, stąd jego nazwa "La grande e la piccola cuoca" w tłumaczeniu "Duża i mała kucharka".

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

ciasteczka, ciasto, ciastka , kruche ciasteczka, ciasta z masa, ciasto cytrynowe, ciasteczka na święta, proste ciasto, ciasto kruche, przepisy na kruche ciasto

Inne przepisy z La grande e la piccola cuoca

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.