Wilhelminy Rührig w 1860 roku. Mieszkańcy miasta nad Menem w miejscowej gwarze zwą go Gri Soß i nie wyobrażają sobie bez niego Świąt Wielkanocnych. Zielony sos stanowi doskonały dodatek do mięs, ryb, jajek oraz ziemniaków w każdej postaci. Poza Niemcami znany jest on również we Włoszech jako salsa verde i we Francji jako
Food SquareMazurki to specjalność kuchni polskiej i nieodłączny "element" Wielkanocnego stołu. Mazurek to zazwyczaj kruchy spód, przekładany lub nie - strojnie dekorowany lukrem, kajmakiem, czekoladą, bakaliami i wszelakimi innymi dodatkami.W tym roku zrobiłam kilka wersji, tak by każdy znalazł coś dla siebie.Jako pierwszy prezentuję mazurek z orzechami. Składniki:1 szk. mąki (najlepiej krupczatki, ale może być też tortowa
kolorowotorcikowoMazurki Wielkanocne wypieka się w różnych kształtach. Zarówno kwadratowe jak i prostokątne, okrągłe czy owalne, przypominające jajko wyglądają dobrze. Wszystko zależy od nas, naszych potrzeb, wizji i sposobu dekoracji.Prezentuję mazurek owalny, taką mazurkową pisankę ;) Składniki:1 szk. mąki (najlepiej krupczatki, ale może być też tortowa )80 dag zimnego masła0,5 szkl. cukru pudru1 żółtko1 łyżka śmietany kwaśnejDo dekoracji
kolorowotorcikowowielkanocnym stole baba musi być ! Baba - babka oczywiście ;)Jeśli lubicie wilgotne ciasto, połączenie ciasta jasnego i kakaowego, polecam zrobić babkę marmurkową. Pyszna jest !Pamiętajcie, żeby do ciemnego ciasta użyć wykorzystać dobre kakao, w tej kwestii nie ma co oszczędzać. Liczy się przecież smak ! Składniki:12 pełnych łyżek mąki ( krupczatka lub opcjonalnie tortowa )2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej1,5 łyżeczki proszku
kolorowotorcikowoJedna z najlepszych, przynajmniej dla mnie - bab wielkanocnych. Babka ponczowa. Taki wypiek dla dorosłych ! Wilgotna, aromatyczna, przepyszna ! Musicie ją zrobić ! Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej3 dag drożdży świeżych0,5 szklanki mleka 1/4 szklanki cukru2 jaja70 g masła2 łyżeczki cukru waniliowego2-3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowejPoncz:1/2 szklanki cukru3/4 szklanki wodyotarta skórka i sok z połowy cytryny50
kolorowotorcikowojajek można podać z sosem chrzanowym, chlebem, wędlinami lub pomidorami. Sprawdzi się zarówno jako śniadanie, jak i przystawka. Zapraszam do wypróbowania przepisu Stowarzyszenia „Zawisłocze pilźnieńskie”, który opublikowano w książeczce „Wielkanocne smaki”, wydanej przez LGD Liwocz. Pasztet z jajek – kuchnia podkarpacka Składniki na keksówkę długości około 25 cm: 10 jajek ugotowanych na twardo 3 jajka surowe 2 suche bułki zwykłe
Trzeci talerzZajączek uznawany jest za jeden z symboli Wielkanocy. Dorosłym zając kojarzy się z nadejściem wiosny i witalnością. Dzieci bardzo lubią to wesołe, rezolutne zwierzątka. A na drożdżowe, wielkanocne zajączki z nadzieniem z białego sera skusi się każdy. Puszyste, mięciutkie ciasto drożdżowe i delikatne nadzienie, pycha! I jeszcze ten zabawny wygląd. Kolejny przepis, który nie wymaga specjalnych foremek , tylko naszej zdolnej
dolcevitainmykitchenZastanawiasz się co podać na przegryzkę na wielkanocny stół? Te roladki z szynki z sosem tatarskim z pewnością będą strzałem w dziesiątkę. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Roladki z szynki z sosem tatarskim to pomysł na pyszną przystawkę dla gości na przyjęcie. Są bardzo proste w przygotowaniu i ciekawe w smaku. Z pewnością przypadną do gustu każdemu kto ich spróbuje. Do przygotowania
Przepiski.plŻurek to tradycyjna zupa na wielkanocne śniadanie. Najczęściej podawany jest z białą kiełbasą i jajkiem. To absolutna klasyka na świątecznych stołach w Polsce. Podstawą dobrego żurku jest zakwas sporządzany z mąki i wody, który powstaje w procesie fermentacji mlekowej. Przepis na zakwas znajdziecie tutaj . Choć u mnie w domu zazwyczaj żurek podawało się z jajkiem, tym razem będzie nieco mniej
Z notatnika dietetykaRoladki z szynki z pastą jajeczną to idealna przekąska na wielkanocny stół. Farsz do takich roladek może być dowolny, zależy to od naszych upodobań smakowych. Ja zrobiłam roladki z szynki z pastą jajeczną, do której oprócz jajek dodałam czerwoną cebulę, ogórka konserwowego, szczypiorek oraz dla podkreślenia smaku – chrzan. Jednak składniki mogą być różne, zależy co mamy w lodówce
Danka Pichcirolady nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. Nie dość, że smakuje cudownie, to jeszcze wygląda jak milion dolarów ;) Znajdziesz u mnie przepisy na pyszne, kreatywne, a zarazem proste i szybkie potrawy, a także e-booki kulinarne oraz ręcznie malowane niepowtarzalne tła fotograficzne. Zajrzyj do zakładki SKLEP ! Składniki: Ciasto szpinakowe: 40 g. świeżego szpinaku 2 jajka 2 łyżki mąki pszennej
Delicious Placetortu z pewnością zachwyci każdego gościa. Sałatka pięknie prezentuje się na stole, ładnie trzyma swoją formę i nie rozpada się podczas krojenia. Idealnie sprawdzi się na święta, szczególnie Wielkanocne, a także na każdą inną okazję, która nadarzy się w ciągu roku. Tort sałatkowy z jajkiem smakuje naprawdę świetnie. Może i jest nieco pracochłonny, ale wart każdej poświęconej minuty
Alle Dobre!Ćwikła z chrzanem to główny dodatek do dań Wielkanocnych, ale również Bożonarodzeniowych. Nie może jej zabraknąć, gdy jemy pieczoną białą kiełbasę np. z przepisu na białą kiełbasę z cebulą . Ten przepis mam od mojej mamy, która od lat przygotowuje ćwikłę w ten sposób i zawsze wychodzi przepyszna. Danie składa się z gotowanych buraków startych na tarce bądź pokrojonych w drobne
To Musisz Wiedziećwielu odsłonach smakuje świetnie. Sam przepis na pasztet jest naprawdę bardzo prosty i można go przygotować naprawdę w krótkim czasie. Taki domowy pasztet poleca się szczególnie na święta Wielkanocne. Możemy również przygotować go jako przekąska na inne okazje w ciągu roku lub po prostu bez okazji i spożywać jako dodatek do kanapek. PRZEPIS NA DOMOWY PASZTET Składniki BULION
Alle Dobre!