Dziś kolejna wielkanocna inspiracja, tym razem w temacie jajecznym. Jak wiadomo, tradycyjna Wielkanoc nie może się obyć bez jajek. Dania z ich udziałem zawsze królują na naszych świątecznych stołach. Jajka faszerowane koperkowym serkiem, to pysznie i proste danie, przygotujemy w dosłownie kilka chwil. Będą idealnym uzupełnieniem innych jajecznych farszów. Na blogu znajdziecie też inne przepisy na jajka → Faszerowane
Kulinarne przygody Gatitytrakcie Świąt Wielkanocnych oprócz ciast i innych potraw, można zaserwować delikatny, puszysty deser śmietanowy z dodatkiem aromatycznego sosu budyniowego z ajerkoniakiem. Niewątpliwie zrobi on wrażenie na naszych najbliższych :) Z podanych składników uzyskamy 4 porcje deseru. Składniki na sos budyniowy z ajerkoniakiem: 20 g waniliowego proszku budyniowego, 250 ml mleka, 1 łyżka cukru, 70 ml ajerkoniaku. Krem śmietanowy: 250 g serka
Świat Domowej Kuchnipolane są sosem majonezowo-jogurtowym z dodatkiem chrzanu. Słodkie buraki i papryka doskonale komponują się z konserwowymi ogórkami, czerwoną cebulą i jajkami. Sałatka warstwowa z burakiem sprawdzi się na wielkanocnym stole, ponieważ buraki i jajka są kojarzone właśnie z tymi świętami. Ponadto przepis na sałatkę warstwową z burakiem nie wymaga szczególnych zdolności kulinarnych. Taką sałatkę z burakiem możemy także wymieszać
Danka Pichcirazem po dwa kawałki. Ja jestem na diecie, ale również nie mogłam sobie odmówić. Zresztą babka z tego przepisu jest znacznie mniej kaloryczna, niż niejedno inne ciasto. Polecam na Wielkanocny stół, w szczególności udekorowaną wiosennie kolorowymi posypkami i kwiatami z opłatka. SKŁADNIKI 4 jajka szczypta soli 180 g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 5 kropel ekstraktu waniliowego 200 g masła
Passions hobbies lifePyszne jajka faszerowane zielonym groszkiem to doskonała przekąska, która będzie również piękną ozdobą wielkanocnego stołu. składniki: 4 jajka ugotowane na twardo 100 g zielonego groszku (świeżego lub mrożonego) 1 łyżka majonezu sól, pieprz kiełki do dekoracji wykonanie: Groszek gotuję do miękkości w lekko osolonej wodzie, odcedzam i studzę. Ugotowane i ostudzone jajka obieram ze skorupek i przekrawam wzdłuż na pół
babka w formieZgodnie z tradycją na wielkanocnym stole pojawiają się żurek, barszcz biały, mazurek czy jajka z majonezem. Jednak nie należy zapominać o znakomitych przystawkach! Do wyboru jest mnóstwo przepisów na dania rybne, jajeczne czy warzywne – oto najlepsze inspiracje pełne smaków i aromatów. Continue reading Wielkanoc to nie tylko żurek. Poznaj niebanalne świąteczne przystawki! at Blog kulinarny Kurkanielotka.pl
kurkanielotka.plWESOŁYCH I ZDROWYCH ŚWIĄT! Fit! Bezglutenowa babka wielkanocna z mąką owsianą, otrębami, z miodem, pyłkiem kwiatowym i gorzką czekoladą. Składniki: 4 jaja w temperaturze pokojowej - 1 łyżka otrębów owsianych 1 szklanka mąka owsiana 3 łyżki miodu akacjowego jogurt w temperaturze pokojowej - 150 ml olej - 2 łyżki proszek do pieczenia - 1 łyżeczka cukier waniliowy z ksylitolem lub mielona wanilia
AZgotuj!Biała kiełbasa zapiekana z jabłkami i cebulą to nietypowy, ale pyszny pomysł na danie, które można podać na wielkanocnym stole, ale też w każdy inny dzień w roku. Jest bardzo smaczna, soczysta, z lekko słodką nutą za sprawą jabłek i robi się ją błyskawicznie. Taką kiełbasę można podać bez żadnych dodatków, ale będzie tez dobrze smakować z sosem chrzanowym
e-PrzepisyKulinarneNasz tradycyjny wielkanocny przysmak , w wersji dostosowanej do obecnych czasów 🙈 U nas co roku bywa taka duża szynka wędzona, razem z kością i ze skórą , tzw. mandolina..., szczegóły dotyczące pieczenia tej szynki, są na blogu już kilka lat. Zmieniłam jakiś czas temu tylko to, że sama przygotowuję teraz do niej ciasto chlebowe. Jakiś czas temu, odkryłam u naszego
Smaczne Zdroweorzechowym Babka maślana z rumem i bakaliami Ciasto miodowe z wkładką orzechową i kremem grysikowym Babeczki kruche z serkiem i łososiem Sałatka z kuskusem i szynką … Czytaj dalej Wielkanocne menu
czarrna od kuchniBardzo prosty, a zarazem efektowny i pyszny sposób na przyrządzenie białej kiełbasy. Zawinięta w boczek i upieczona razem z cebulką na pewno zrobi furorę na wielkanocnym stole. Przepis na pieczoną białą kiełbasę z boczkiem i cebulką Składniki: około 8-10 białych kiełbas, tyle samo plasterków dobrego boczku wędzonego, 2-3 cebule. Jak zrobić białą kiełbasę pieczoną? Każdą kiełbasę obwiń plasterkiem
Kulinarna PolskaJajka faszerowane pieczarkami nie tylko doskonale smakują, ale również świetnie prezentują się na wielkanocnym stole. Przepis na jajka nadziewane pieczarkami jest prosty i nie wymaga dużych umiejętności. Farsz z pieczarek, żółtek, sera i majonezu smakuje znakomicie. składniki: 5 jajek ugotowanych na twardo 250 g pieczarek 1/2 cebuli 2 łyżki oleju do smażenia 50 g żółtego sera 1/2 pęczka natki
babka w formieDzisiaj cudny mazurek pistacjowy , który z pewnością będzie ozdobą wielkanocnego stołu. Piękny kolor i wspaniały smak! Krem jest na bazie serka mascarpone i zmielonych na pastę pistacji. Dodatkowo dla zrównoważenia smaku dodałam odrobinę soku z limonki, który pasuje idealnie. Udekorowałam go pokruszonymi bezami i posiekanymi pistacjami. Pycha! Składniki: Kruchy spód: 2 szklanki mąki 160 g masła 4 żółtka 3 łyżki
Oryginalny smaksobie ksylitol, a na wierzchu lukier cytrynowy na bazie ksylitolu. Mimo, że pełnoziarnista i bez cukru to wyszła naprawdę smaczna i bardzo ładnie wyrosła. inne przepisy na potrawy wielkanocne znajdziecie TUTAJ . Składniki: 4 jajka 210 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 100 g ksylitolu lub erytrolu 170 g masła 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia skórka otarta z jednej cytryny Wykonanie
Pasja SmakuJajka to od dawien dawna symbol świąt Wielkanocnych i obowiązkowo pojawiają się one na każdym świątecznym stole. W tym okresie wielu z nas zjada co najmniej kilka jajek. Pomimo, że najczęściej podajemy je z majonezem lub ćwikłą to szukamy też nowych inspiracji, aby zaskoczyć czymś nowym naszych domowników czy gości. Coraz większą popularnością cieszą się jajka faszerowane różnymi pastami. Dzisiaj
Danka Pichci