przepisy wielkanocne - 6309 przepisów (strona:125/421)

ŚLEDZIE NADZIEWANE SAŁATKĄ JAJECZNĄ 104

szczypiorek i dokładnie wymieszać.  Paski śledzi zwinąć w rulon, spiąć wykałaczką . Przygotowane śledzie napełnić sałatką, odstawić by smaki się przegryzły.  Przed podaniem udekorować wg uznania . W Święta Wielkanocne fajnie jest je przystroić rzeżuchą .  U mnie już soli nie ma bo uważam,że śledzie i majonez to wystarczające słone dodatki,ale jeśli lubicie bardziej słono to sól oczywiście

Niespełnione zdolności kulinarne
PYSZNE BARANKI I JAJKA WIELKANOCNE + FILMIK 90

Baranki i jajeczka z ciasta babkowego są pyszną ozdobą koszyczka i stołu wielkanocnego. Łatwe w przygotowaniu , efektowne a co najważniejsze można je upiec wcześniej i zamrozić.  SKŁADNIKI :  4 jajka  1/2 szklanka cukru  1 cukier waniliowy  200 g masła rozpuszczonego  200 ml gęstej śmietany  18 %  200 g mąki pszennej tortowej  2 łyżeczki

Kulinarne Fantazje Marioli
Pieczony indyk z sosem 90

przyrządzony indyk jest soczysty, kruchy, idealny. Polany sosem smakuje rewelacyjnie. To znakomity pomysł na podanie indyka w święta wielkanocne, polecam. Indyk w sosie. CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Pascha wielkanocna wg Aleex 99

znacie wielkanocną paschę? Jest to tradycyjna potrawa świąteczna pochodzenia rosyjskiego lub ukraińskiego, przygotowywana z twarogu lub z mleka, śmietany, masła, zwykle z dodatkiem żółtek, cukru, wanilii i innych składników, również bakalii. Pascha jest zazwyczaj bardzo słodka. Podaje się ją często w postaci ściętej piramidki ozdobionej rodzynkami i skórką pomarańczową. Są dwa podstawowe sposoby przyrządzania paschy — na zimno i na gorąco

W mojej kuchni
Babka cytrynowa przekładana dżemem 119

Dzisiaj przepis na klasyczną wielkanocną babkę o intensywnym cytrynowym aromacie. Babka jest pyszna, wilgotna, polana cytrynowym lukrem i dla urozmaicenia przełożona dżemem. Czas przygotowania: 30 min Czas pieczenia: 40 min   Składniki: (na formę o poj. 1,7-2 l) 4 większe jajka lub 5 małych 1 szklanka cukru szczypta soli 3/4 szklanki oleju skórka otarta z jednej cytryny

Słodki Blog
BABKA Z AJERKONIAKIEM 85

Pyszna babka z ajerkoniakiem, jest idealnym smakołykiem na Wielkanocnym stole SKŁADNIKI Szklanka cukru 5 jaj łyżeczka   proszku do pieczenia cukier waniliowy szklanka mąki pszennej 3/4 mąki ziemniaczanej szklanka ajerkoniaku szklanka oleju SPOSÓB PRZYGOTOWANIA : Cukier, cukier waniliowy oraz jajka zmiksować na puszystą masę, cały czas miksując wlewać na przemian ajerkoniak i olej. Mąkę z proszkiem

RAROSSA
Pieczeń rzymska drobiowa z suszonymi pomidorami 113

Smakuje pysznie, a dodatkowo suszone pomidory nadają pieczeni ciekawego smaku.  Można podać ją na ciepło w formie obiadu lub na zimno jako wędlinę do pieczywa. Idealna propozycja na wielkanocny stół. Składniki: 400 g mięso mielonego z udźca indyka 400 g mięsa mielonego z piersi indyka/kurczaka 1/2 słoika pomidorów suszonych w oleju 1 jajko 2-3 ząbki czosnku 1 cebula

Kuchnia MagdaLeny
Jajka faszerowane wędzoną makrelą 109

zależności od stopnia uwędzenia makreli. Ilość majonezu lub sosu tatarskiego najlepiej dostosować do stopnia tłustości makreli, aby farsz nie był zbyt rzadki. Jajka faszerowane świetnie sprawdzą się na wielkanocną przystawkę. Liczba porcji: 12 Czas przygotowania: 30 minut Składniki na jajka faszerowane wędzoną makrelą: 250 g wędzonej makreli 6 jajek  3 - 4 kawałki suszonych pomidorów z oliwy 2 - 3 łyżki

Kuchcik gotuje
Pieczeń rzymska drobiowa z suszonymi pomidorami 113

Smakuje pysznie, a dodatkowo suszone pomidory nadają pieczeni ciekawego smaku.  Można podać ją na ciepło w formie obiadu lub na zimno jako wędlinę do pieczywa. Idealna propozycja na wielkanocny stół. Składniki: 400 g mięso mielonego z udźca indyka 400 g mięsa mielonego z piersi indyka/kurczaka 1/2 słoika pomidorów suszonych w oleju 1 jajko 2-3 ząbki czosnku 1 cebula

Kuchnia MagdaLeny
Jajka w sosie tatarskim 94

Bardzo pyszny pomysł na jajka w sosie tatarskim. Idealna propozycja na święta wielkanocne i jako przekąska na imprezę. Artykuł Jajka w sosie tatarskim pochodzi z serwisu Pieprzyć z Fantazją

Pieprzyć z Fantazją
Zajączki z ciasta francuskiego 105

Przed nami kolejne święta w tych dziwnych czasach... O ile rok temu myśleliśmy, że to na chwilę, tak coraz częściej zastanawiamy się co dalej i jak długo. Zostawiam wielkanocne zajączki, które zdaje się całą sytuację mają gdzieś. Są z gotowego ciasta francuskiego, roboty przy nich tyle co nic. A uśmiechu dostarczą, zapewniam :) Tego akurat bardzo potrzebujemy. Kalorii trochę mniej

bistro mama
Wiosenna z kiełkami 110

Wiosna na talerzu chociaż za oknem jeszcze na wiosnę musimy poczekać. Taka lekka sałatka z jajkiem, szynką i pastą z awokado. Polecam zrobić ją na święta Wielkanocne.     50 g roszponki 3 jajka 1 awokado 1/2 cytryny 1 garść kiełków mix 1/2 papryki czerwonej 70 g kiełbasy żywieckiej 1 kawałek sera feta sos: 4 łyżki oliwy z oliwek

wesoła kuchnia
SAŁATKA Z ZIELONEJ SOCZEWICY, BURACZKÓW I KALAFIORA ROMANESCO 108

łatwo przyswajalnego białka i stanowi jeden z głównych składników diety wegetariańskiej i wegańskiej. Tę kompozycję warzyw uzupełniają jajka (koniecznie od szczęśliwych kur!) Możecie również przygotować tę sałatkę na śniadanie wielkanocne. Zapraszam Was również do sprawdzenia wartości kalorycznej sałatki. Na blogu https://wszystkoojedzeniu.pl/ znajdziecie praktyczny kalkulator kalorii . Czas przygotowania: 30 min + 10 min. Czas gotowania: 20 min. + 5 min.   Proporcje

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Sernik na zimno z jeżynami 83

Święta wielkanocne nie mogą się obejść bez sernika. Taka już nasza piękna kulinarna tradycja. Na stole pojawiają się różnego rodzaju serniki, i te pieczone i te na zimno, no i oczywiście pascha. Dziś mam dla Was przepis na delikatny i mega kremowy sernik na zimno z jeżynami. Powiem Wam, że wyszedł obłędny . Zrobiłam go ma spodzie z owsianych ciasteczek, także

Kulinarne przygody Gatity
Zakwas na żurek 107

racji zbliżających się świąt Wielkanocnych, rozpoczęłam próby żurkowe. Ten zakwas sprawdził się idealnie, żur wyszedł kwaśny i dosyć gęsty. Zakwas na żur najlepiej przygotować ok. 5-6 dni przed Świętami. Samodzielnie przygotowany zakwas na żurek jest najlepszy ze wszystkich dostępnych zakwasów w butelkach. Przygotowanie zajmuje dosłownie parę minut, a potem cieszycie się porządnym zakwasem bez konserwantów. Smacznego! Składniki: 1 szklanka

psgotujemy