Delikatny sernik limonkowy na zimno. Prosty, ale w prostocie siła. Na spodzie z ciastek pełnoziarnistych, by było szybciej. Idealny na Wielkanocny stół dla leniwych. Na zdjęciu widać ciasto kruche, ale w przepisie podaję na prostszy i szybszy spód z gotowych ciasteczek. Składniki: 200 g kruchych ciasteczek pełnoziarnistych 60 g masła Skórka starta z 2 limonek bio 600 g sera
Bon Appetit MałgorzatyWielkanoc tuż tuż, w wielu domach nie może zabraknąć babki na wielkanocnym stole. Dziś mam dla Was propozycję na babkę kajmakową . Lekka , puszysta , łatwa i szybka w przygotowaniu. Ta babka to moja próba przed świętami i na pewno upiekę ją do świątecznej popołudniowej kawy. Składniki na babkę kajmakową : * 5 jajek * 1 łyżka cukru * 100 g masła
Zrób to smacznieszynką Dziś mam dla was przepis na proste i pyszne faszerowane jajka. Jajka faszerowane papryką i szynką możecie podać na śniadanie, na różnych spotkaniach lub przygotować je na święta wielkanocne. Proste, szybkie i pyszne. Składniki: 4 jajka 2 łyżki majonezu kieleckiego WSP Społem 2 łyżki jogurtu lub śmietanę 1 łyżka posiekanego szczypiorku 1 mała czerwona papryka kawałek szynki (grubszy plaster
Słodkie okruszkiciasto będzie idealne na święta Wielkanocne, chociaż wygląda na skomplikowane to wcale takie nie jest i bardzo łatwo i szybko się je robi. Jest pyszne i naprawdę warte zrobienia ;) Składniki na tortownice o śred. 22 cm Ciasto: 2 szkl mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki cukru pudru 115 g miękkiego masła 3 żółtka 1 i 1/2 łyżki
Gotowanie...to proste !Zielone jajka z ostrą pastą. Rukola jest ostra sama w sobie dlatego pasta ma dość ostry smak. Polecam na wielkanocnym stole i nie tylko. Wiosennie i zdrowo. 6 jaj 1 garść rukoli 1/2 szklanki groszku zielonego mrożonego sól, pieprz 30 ml oleju z suszonych pomidorów albo oliwy z oliwek 1 kawałek papryczki chili 1/2 awokado Jajka gotuję na twardo
wesoła kuchniaJajka faszerowane to świetna smaczna i szybko znikająca ze stołu przekąska na święta, imprezy i na codzień. Propozycja farszu w trzech smakach z susznymi pomidorami, szynką
karolgotujespowoduje, że bułki będą troszkę mniej puszyste i nie tak mięciutkie, jak z poniższego przepisu. Natomiast ciasto spokojnie możecie wykorzystać do upieczenia klasycznego ciasta drożdżowego z kruszonką lub babki wielkanocnej. Będzie wspaniałe! Słodkie bułeczki z kruszonką 😋 Masz ochotę na więcej? Poniżej znajdziecie kilka propozycji, które zaspokoją poranny jaki popołudniowy głód. Fantastyczne bułeczki z truskawkam i i mango będą idealne
SprawdzonaKuchnia.plszczypiorek i dokładnie wymieszać. Paski śledzi zwinąć w rulon, spiąć wykałaczką . Przygotowane śledzie napełnić sałatką, odstawić by smaki się przegryzły. Przed podaniem udekorować wg uznania . W Święta Wielkanocne fajnie jest je przystroić rzeżuchą . U mnie już soli nie ma bo uważam,że śledzie i majonez to wystarczające słone dodatki,ale jeśli lubicie bardziej słono to sól oczywiście
Niespełnione zdolności kulinarneBaranki i jajeczka z ciasta babkowego są pyszną ozdobą koszyczka i stołu wielkanocnego. Łatwe w przygotowaniu , efektowne a co najważniejsze można je upiec wcześniej i zamrozić. SKŁADNIKI : 4 jajka 1/2 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 200 g masła rozpuszczonego 200 ml gęstej śmietany 18 % 200 g mąki pszennej tortowej 2 łyżeczki
Kulinarne Fantazje Marioliprzyrządzony indyk jest soczysty, kruchy, idealny. Polany sosem smakuje rewelacyjnie. To znakomity pomysł na podanie indyka w święta wielkanocne, polecam. Indyk w sosie. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieznacie wielkanocną paschę? Jest to tradycyjna potrawa świąteczna pochodzenia rosyjskiego lub ukraińskiego, przygotowywana z twarogu lub z mleka, śmietany, masła, zwykle z dodatkiem żółtek, cukru, wanilii i innych składników, również bakalii. Pascha jest zazwyczaj bardzo słodka. Podaje się ją często w postaci ściętej piramidki ozdobionej rodzynkami i skórką pomarańczową. Są dwa podstawowe sposoby przyrządzania paschy — na zimno i na gorąco
W mojej kuchniDzisiaj przepis na klasyczną wielkanocną babkę o intensywnym cytrynowym aromacie. Babka jest pyszna, wilgotna, polana cytrynowym lukrem i dla urozmaicenia przełożona dżemem. Czas przygotowania: 30 min Czas pieczenia: 40 min Składniki: (na formę o poj. 1,7-2 l) 4 większe jajka lub 5 małych 1 szklanka cukru szczypta soli 3/4 szklanki oleju skórka otarta z jednej cytryny
Słodki BlogPyszna babka z ajerkoniakiem, jest idealnym smakołykiem na Wielkanocnym stole SKŁADNIKI Szklanka cukru 5 jaj łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy szklanka mąki pszennej 3/4 mąki ziemniaczanej szklanka ajerkoniaku szklanka oleju SPOSÓB PRZYGOTOWANIA : Cukier, cukier waniliowy oraz jajka zmiksować na puszystą masę, cały czas miksując wlewać na przemian ajerkoniak i olej. Mąkę z proszkiem
RAROSSASmakuje pysznie, a dodatkowo suszone pomidory nadają pieczeni ciekawego smaku. Można podać ją na ciepło w formie obiadu lub na zimno jako wędlinę do pieczywa. Idealna propozycja na wielkanocny stół. Składniki: 400 g mięso mielonego z udźca indyka 400 g mięsa mielonego z piersi indyka/kurczaka 1/2 słoika pomidorów suszonych w oleju 1 jajko 2-3 ząbki czosnku 1 cebula
Kuchnia MagdaLenyzależności od stopnia uwędzenia makreli. Ilość majonezu lub sosu tatarskiego najlepiej dostosować do stopnia tłustości makreli, aby farsz nie był zbyt rzadki. Jajka faszerowane świetnie sprawdzą się na wielkanocną przystawkę. Liczba porcji: 12 Czas przygotowania: 30 minut Składniki na jajka faszerowane wędzoną makrelą: 250 g wędzonej makreli 6 jajek 3 - 4 kawałki suszonych pomidorów z oliwy 2 - 3 łyżki
Kuchcik gotuje