Sos do święconego - sos majonezowy z gotowanych żółtek

Sos do święconego - sos majonezowy z gotowanych żółtek

Sos do święconego - sos majonezowy z gotowanych żółtek

Sos do święconego , sos tatarski z ugotowanych żółtek czyli po prostu sos majonezowy z gotowanych żółtek. Przepis z książki Franciszki Gensówny Młoda Gospodyni z 1928 roku. Taki sam sos można znaleźć w książce Marii Śleżańskiej Kucharz polski z 1932 roku. Czyli można przyjąć, że jest to sos z okresu dwudziestolecia międzywojennego. Sos polecany „ do wędlin i zimnego mięsa szczególniej na święta Wielkanocne ”. 6 żółtek z jajek ugotowanych na twardo, sok z 1/2 cytryny, sól, biały pieprz, musztarda dijon, cukier... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu królestwo garów

Warto przeczytać

Jajka faszerowane - najlepsze przepisy

Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.

Czytaj dalej...

Babka Wielkanocna - zbiór najlepszych przepisów

Babka wielkanocna - wyobrażacie sobie bez niej święta? Chyba śmiało można rzec, że jest bardziej popularnym wypiekiem wielkanocnym niż mazurek.

Czytaj dalej...

Sałatka Wielkanocna - zbiór najlepszych przepisów

Sałatki stały się nieodłącznym elementem każdego menu. Jemy je na śniadanie, kolację, a czasami te treściwsze zastępują nam nawet obiad.

Czytaj dalej...

Przepisy na Wielkanoc - top 30

Najlepsze przepisy na Wielkanoc.

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.