
Kolejna propozycja wielkanocnych wypieków. Mazurek dla miłośników chałwy. Jest przepyszny! Ogólnie bardzo słodki ale wiadomo, dla pożeraczy chałwy, nic nie jest słodkie ;) Kruchy spód, cierpka konfitura i słodka chałwa - idealne połączenie. Ciężko się od niego oderwać. Składniki (na 2 małe mazurki lub jeden większy): * kruchy spód: - 1 szklanka mąki pszennej - 100g zimnego masła - 1 żółtko - 1 łyżka cukru pudru - szczypta soli * masa chałwowa: - chałwa 250g - 50 ml mleka * dodatkowo: - cierpki dżem/konfitura - użył... czytaj dalej...

Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...
Babka wielkanocna - wyobrażacie sobie bez niej święta? Chyba śmiało można rzec, że jest bardziej popularnym wypiekiem wielkanocnym niż mazurek.
Czytaj dalej...
Sałatki stały się nieodłącznym elementem każdego menu. Jemy je na śniadanie, kolację, a czasami te treściwsze zastępują nam nawet obiad.
Czytaj dalej...