Sos bolognese, sos boloński na zimę, do słoików, sos pomidorowy

Sos bolognese, sos boloński na zimę, do słoików, sos pomidorowy

Sos bolognese, sos boloński na zimę, do słoików, sos pomidorowy

Postanowiłam w tym roku zrobić pierwszy raz przecier pomidorowy do słoików i zawekować również nasz ulubiony sos pomidorowy - boloński na zimę, żeby później wiecie - "siup do garnka i gotowe ;)". Do jego przygotowania użyłam podłużnych pomidorów odmiany Lima. Są słodkie, mają mało pestek a dużo miąższu. Pamiętajcie, żeby sos próbować podczas przygotowania i doprawić wg własnych potrzeb. Składniki (na ok 10-12 słoików o pojemności 320 ml) - 7 kg pomidorów lima - 3 średnie cebule - 4 ząbki czosnku - 1 cytryn... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu CookYourself

Warto przeczytać

Wszystko o przetworach – czyli jak pasteryzować słoiki a potem je przechowywa

Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.