pasty - 13297 przepisów (strona:380/887)

Zupa z zielonej soczewicy 140

gotujemy jeszcze 15 minut. Doprawić solą i pieprzem. Zupa wyjdzie gęsta. Uwagi: W oryginalnym przepisie nie były podane ilości przypraw i bulionu Podaję ilość jakiej użyłam gotując zupę . Użyłam pasty paprykowej z tuby, i pasty pomidorowej, też z tuby

Stare Gary
Curry ze świeżym szpinakiem i cieciorką 160

Bardzo polecam i dedykuję mojej Zapracowanej Siostrze lubiącej warzywa :)  składniki 1 biała cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka posiekanego, świeżego imbiru 1 łyżka oliwy z oliwek 2 łyżki pasty curry, łagodnej 1 puszka ciecierzycy ( 400 g)  1 puszka pomidorów (400 g ) 500g młodego szpinaku garść świeżej kolendry przygotowanie Szpinak wypłukać, obciąć grube ogonki, odstawić .cebulę, Czosnek i imbir(...)blenderze. N a patelni mocno  rozgrzać oliwę , dodać mieszankę cebulową i smażyć przez 4 - 5 minut ,często mieszając, aż cebula lekko się zrumieni. Dodać curry (ilość zależy od pasty i od tego jak bardzo ostre potrawy lubimy) i podsmażać przez kolejne 2 minuty. Dodać pomidory i 250 ml zimnej wody i ciecierzycę. Zagotować , a następnie zmniejszyć temperaturę

Stare Gary
Turecka pizza czyli Lahmacun 201

semolina, do podsypania farsz ¼ łyżeczki nasion kminu rzymskiego ¼ łyżeczki nasion kolendry 600 g mielonej jagnięciny  2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka papryka słodkiej lub ostrej 1 łyżka pasty pomidorowej lub 2 łyżki przecieru pomidorowego 4 łyżki drobno posiekanych liści pietruszki  1 łyżeczka przyprawy sumak (opcjonalnie) ½ cebuli, bardzo drobno posiekana 1 duży świeży pomidor, pozbawiony skórki i pestek(...)kmin i kolendrę, dodać   mieloną jagnięcinę  oraz pozostałe składniki farszu  :  oliwę z oliwek,  1 łyżeczkę papryki słodkiej lub ostrej,  1 łyżkę pasty pomidorowej ,  4 łyżki drobno posiekanych liści pietruszki ,  1 łyżeczkę przyprawy sumak ,  ½ cebuli, bardzo drobno posiekanej,  posiekany pomidor,  czosnek, chili posiekane,  sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Stare Gary
Gulasz wołowy po francusku czyli boeuf bourguignon 192

składniki 1200g chudej wołowiny 100 g wędzonego boczku lub bekonu 10 szalotek 10 - 15 pieczarek, najlepiej drobnych brunatnych garstka suszonych grzybów 1 marchewka ok 3 łyżek mąki 1 łyżka pasty pomidorowej 3 - 4 ząbki czosnku , posiekane + cała główka do garnka 1 łyżeczka tymianku 2 listki laurowe Garść posiekanej natki pietruszki ok 1/2 butelki czerwonego wina bulion wołowy do uzupełnienia sól(...)krótko podsmażyć cebulki z pieczarkami i marchewką. Wolnowar rozgrzać zgodnie z instrukcją . Do misy wolnowaru nałożyć mięso, boczek, cebulę z pieczarkami, dorzucić suszone grzyby i pozostałe składniki - przyprawy, pastę pomidorową , wino, uzupełnić bulionem tak aby mięso było zakryte. Wolnowar ustawić na program 1 i zapomnieć o daniu na 8 - 10 godzin. Podawać np z ziemniakami, albo z dobrą bagietką . Smacznego

Stare Gary
Gulasz wołowy z kminkiem 173

1200g wołowiny (najlepiej łopatki) 2 szklanki drobno posiekanej cebuli 1   - 1 1/2 łyżki stołowej  papryki 3 łyżki mąki 1 łyżka kminku 1/2 łyżeczki pieprzu 1 łyżka pasty pomidorowej lub koncentratu pomidorowego 1 szklanka bulionu wołowego ew 1/2 kieliszka wina sól tłuszcz do smażenia  przygotowanie Wołowinę umyć,  pokroić w dużą kostkę (3x3 cm). Posiekaną cebulę przesmażyć(...)oleju.  Dodać 1 łyżkę papryki i dokładnie wymieszać. Smażyć, mieszając i uważając aby nie przypalić papryki, aż cebula nabierze brązowego koloru. Spróbować i ewentualnie dodać więcej papryki i pastę pomidorową. Wyjąć cebulę z patelni i ostawić. Dolać tłuszczu, zwiększyć ogień  i na tej samej patelni zrumienić partiami mięso. Smażyć az będzie ładnie zrumienione ze  wszystkich stron. Przełożyć

Stare Gary
Jagnięcina zapiekana z warzywami czyli prawie mussaka w wolnowarze 184

cebula, posiekana 2 - 4 ząbki czosnku 1 łyżka mąki 400g puszka pokrojonych pomidorów 200 ml bulionu lub wina czerwonego 1 łyżeczka cynamonu 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 1 łyżka pasty pomidorowej sól, pieprz na wierzch 3 jajka 250 g jogurtu naturalnego 75 g sera feta przygotowanie wolnowar rozgrzać zgodnie z instrukcją. Bakłażan pokroić na plastry grubości ok 0,8 cm, rozłożyć(...)plastry gr ok 0,5 cm. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić mięso i cebulę, smażyć, mieszając, aż mięso zacznie się robić brązowe. Dodać czosnek, posypać mąką, dodać pomidory, wino, pastę pomidorową i przyprawy, sól i pieprz. Doprow adzić do wrzenia.   W misie wolnowaru ułożyć 1/2 porcji ziemniaków  (jeżeli używamy) 1/2 porcji bakłażana, mięso, resztę ziemniaków

Stare Gary
Makaron z sosem z surowej kiełbasy 168

surowej białej kiełbasy, osłonki usunięte 1/2 czerwonej cebuli, pokrojonej w kostkę 3 ząbki czosnku, posiekane 1 łyżeczka kaparów pokrojone 400 g pomidorów z puszki 2 łyżki pasty pomidorowej 60 ml czerwonego wina 1 łyżeczka suszonej bazylii 1/2 pęczka pietruszki 1 łyżeczka suszonego oregano 1/2 łyżeczki  płatków chili 1/4  łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu 1/2 łyżeczki(...)rozdrobnioną kiełbasę i smażyć  na średnim ogniu, aż  zrobi się równomiernie brązowa. Dodać  czerwoną cebulę, czosnek i kapary, smażyć aż cebula zmięknie. Dodać pomidory z puszki, pastę pomidorową i wino. Dodać pozostałe przyprawy, pieprz i sól. Doprowadzić do wrzenia a następnie zmniejszyć ogień do minimum. Gotować na wolnym ogniu 45 minut, mieszając od czasu do czasu

Stare Gary
Tajska zupa z kurczakiem i słodkimi ziemniakami 352

czerwone chili, pozbawione pestek i posiekane  2 cm kawałek korzenia imbiru, posiekany 1 łodyga trawy cytrynowej, rozbić końcówkę garść kolendry , liście i łodygi oddzielić 2 łyżki czerwonej pasty curry  750 ml bulionu z kurczaka  160 ml śmietanki  kokosowej (dałam mleczko) 500g słodkich ziemniaków obranych i pokrojonych w kostkę 2 piersi z kurczaka bez skóry, pokrojone(...)paski  sok z 1 limonki 1 łyżeczka cukru  ½ łyżeczki sosu rybnego  przygotowanie Rozgrzać olej w dużym rondlu. Dodać czosnek, chili, imbir, trawę cytrynową, łodyżki kolendry pastę curry i podsmażać  przez 2 - 3 minuty, aż aromaty się uwolnią.  Dodać bulion z kurczaka, śmietankę ​​kokosową, słodkie ziemniaki i gotować przez 15 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Wyjąć

Stare Gary
Zupa z czerwonej soczewicy z kaszą bulgur 390

Allegro, polecam, jest znakomita, wpadliśmy w małe uzależnienie. Przepis z książeczki dla turystów "Turkish Cookery" składniki 100 g czerwonej soczewicy 100 g kaszy bulgur 1 cebula 2 łyżki pasty pomidorowej 50 g masła 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1/4 łyżeczki mielonego chili, zależy od upodobań 1/2 - 1 łyżeczka suszonej mięty + świeża do podania sól, pieprz 1200 ml wody lub bulionu(...)przygotowanie Kaszę i soczewice opłukać. Cebulę pokroić w drobną kostkę. W garnku rozpuścić masło, zrumienić cebulę, dodać przyprawy (oprócz mięty) i pastę pomidorową. Chwilę smażyć, następnie dodać soczewicę i burgul, zalać bulionem, zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować tak długo aż soczewica i kasza będą bardzo miękkie. Od czasu do czasu mieszać, aby nic nie przywarło do dna. Zajmie

Stare Gary
Bardzo czosnkowy schab w ziołach 164

miłośników. Polecam! Ten smaczny schab wypatrzyłam na blogu  Kuchnia nad Atlantykiem składniki schab bez kości o wadze ok. 1 -2 kg ( piekłam  kg) 1-2 główki czosnku Pasta do natarcia mięsa: 1/2 łyżeczki suszonej szałwii lub łyżeczka świeżej posiekanej 1/2 łyżeczki suszonej mięty lub łyżeczka świeżej posiekanej 1 łyżeczka suszonego oregano 3 łyżeczki suszonego majeranku 1 łyżeczka mielonego(...)podzielić na ząbki, obrać. Ze wszystkich stron ponakłuwać mięso ostrym i spiczastym nożem, w nacięcia włożyć ząbki czosnku. Wymieszać ze sobą wszystkie składniki marynaty. Mięso ze wszystkich stron natrzeć pastą, włożyć do rękawa do pieczenia lub zawinąć w folię aluminiową i zostawić na min. 4 godziny lub na całą noc w lodówce. Przed pieczeniem doprowadzić mięso do temperatury pokojowej

Stare Gary
Minestrone - zupa z mieszanych warzyw 190

kostkę 300g cukinii - pokrojona w kostkę, sporą 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka masła 4 ząbki czosnku, startego 1,5 l  bulionu z kurczaka 2  łyżki pasty pomidorowej 1 puszka ciecierzycy, osączona 600 g  pokrojonych  w kostkę pomidorów,( obranych) 1 łyżka bazylii suszonej garść natki pietruszki posiekanej 1 łyżeczka suszonego oregano 1/2 łyżeczki pieprzu(...)dużym rondlu, podsmażyć marchew, seler i cebulę, na oleju i maśle, do miękkości. Dodać czosnek  i cukinię, mieszać i smażyć jeszcze  1 minutę Wymieszać z bulionem, pastą pomidorową, ciecierzycą, pomidorami,  pietruszką, bazylią, oregano i pieprzem. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień; przykryć i gotować na wolnym ogniu przez 20 minut. W międzyczasie ugotować makaron według wskazówek na opakowaniu

Stare Gary
Makaron z pomidorami i batatami 161

porcje) 220 g suchego makaronu casarece firmy Cirio sos 2 szalotki pokrojonej w kostkę 3 ząbki czosnku, posiekane 400 g pomidorów pelati z puszki - (firmy Cirio) 2 łyżki pasty pomidorowej 1/2 pęczka pietruszki 1/2 papryczki jalapeno 1/4  łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu sól do smaku dodatkowo 250 g batatów 1 łodyga selera naciowego garść świeżej  bazylii parę pomidorków(...)patelnię wlać nieco oliwy,  dodać szalotkę i smażyć na niedużym ogniu, aż szalotka zmięknie. Dodać czosnek, i  smażyć  jeszcze ok 1 minuty. Dodać pomidory z puszki, pastę pomidorową, posiekaną papryczkę jalapeno, sól i pieprz. Doprowadzić do wrzenia a następnie zmniejszyć ogień do minimum. Gotować na wolnym ogniu ok 40 minut, mieszając od czasu do czasu

Stare Gary
Domowy paprykarz 156

Kromka chleba, masło i gruba warstwa paprykarzu, to dopiero był cymes :) Dzisiaj, niestety, kupiony paprykarz smakiem wcale nie przypomina tego 'starego' więc zamiast jeść 'byle co' z puszki- przygotujcie pastę sami. Wkład pracy niewielki, a ten smak... pychaaaaaaaa! Ja dziś rano przeniosłam się do cudownych lat... * wędzona makrela- 1 szt. (ok 300g) * ryż- 1 woreczek * marchew- 1 średnia * cebula(...)miękkie, dodać 3 łyżki koncentratu pomidorowego i zalać 6 łyżkami wody, dodać przyprawy, wymieszać i chwilkę podgotować. Zostawić do ostygnięcia. W tym czasie przygotować makrelę i dołożyć do warzywnej pasty wraz z ryżem, wymieszać. Smacznego

Kraina Miodem Płynąca
Spaghetti z cieciorką w bałkańskim sosie 125

innego jak ajwar, czyli p ieczona słodka papryka i bakłażan, do tego dodająca pikanterii papryczka chili, pomidory i czosnek. Ajwar zastosowań ma wiele, bo i świetnie sprawdzi się jako pasta na kromce chleba, jak i w formie sosu do ryżu czy makaronu, albo też- dla podniesienia smaku- do mięsa pieczonego lub grillowanego, jako dip do przegryzek czy dressing do sałatki(...)bakłażan- 1 duży * pomidory- 300 g * cebula- 1 duża szt. * czosnek- 2 ząbki * oliwa * papryczka chili- 1 łyżeczka płatków * sól i pieprz- do smaku * cukier- 1 łyżeczka (jeśli pasta wg Was nie jest dostatecznie słodka) Dodatkowo: * makaron spaghetti * ciecierzyca w puszce Ajwar: Piekarnik nastawiamy na 200 stopni. Papryki przekroić na pół i wyciąć gniazda nasienne, bakłażana także przekroić na pół

Kraina Miodem Płynąca
Noodle po pekińsku 312

mięsa wołowego mielonego 2 łyżki oleju sezamowego 3 ząbki czosnku 1 łyżka startego imbiru pół główki kapusty pekińskiej pół pęczka szczypiorku 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka pasty curry natka pietruszki 200 gr chińskich noodli Wykonanie: Gotujemy noodle, według instrukcji na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedzamy. Mięso smażymy na oleju sezamowym, na dużym gazie 5 min. Dodajemy pastę curry, sos sojowy

Smaki Edyty

Proponowane wyszukiwania