gotujemy jeszcze 15 minut. Doprawić solą i pieprzem. Zupa wyjdzie gęsta. Uwagi: W oryginalnym przepisie nie były podane ilości przypraw i bulionu Podaję ilość jakiej użyłam gotując zupę . Użyłam pasty paprykowej z tuby, i pasty pomidorowej, też z tuby
Stare GaryBardzo polecam i dedykuję mojej Zapracowanej Siostrze lubiącej warzywa :) składniki 1 biała cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka posiekanego, świeżego imbiru 1 łyżka oliwy z oliwek 2 łyżki pasty curry, łagodnej 1 puszka ciecierzycy ( 400 g) 1 puszka pomidorów (400 g ) 500g młodego szpinaku garść świeżej kolendry przygotowanie Szpinak wypłukać, obciąć grube ogonki, odstawić .cebulę, Czosnek i imbir(...)blenderze. N a patelni mocno rozgrzać oliwę , dodać mieszankę cebulową i smażyć przez 4 - 5 minut ,często mieszając, aż cebula lekko się zrumieni. Dodać curry (ilość zależy od pasty i od tego jak bardzo ostre potrawy lubimy) i podsmażać przez kolejne 2 minuty. Dodać pomidory i 250 ml zimnej wody i ciecierzycę. Zagotować , a następnie zmniejszyć temperaturę
Stare Garysemolina, do podsypania farsz ¼ łyżeczki nasion kminu rzymskiego ¼ łyżeczki nasion kolendry 600 g mielonej jagnięciny 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka papryka słodkiej lub ostrej 1 łyżka pasty pomidorowej lub 2 łyżki przecieru pomidorowego 4 łyżki drobno posiekanych liści pietruszki 1 łyżeczka przyprawy sumak (opcjonalnie) ½ cebuli, bardzo drobno posiekana 1 duży świeży pomidor, pozbawiony skórki i pestek(...)kmin i kolendrę, dodać mieloną jagnięcinę oraz pozostałe składniki farszu : oliwę z oliwek, 1 łyżeczkę papryki słodkiej lub ostrej, 1 łyżkę pasty pomidorowej , 4 łyżki drobno posiekanych liści pietruszki , 1 łyżeczkę przyprawy sumak , ½ cebuli, bardzo drobno posiekanej, posiekany pomidor, czosnek, chili posiekane, sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Stare Garyskładniki 1200g chudej wołowiny 100 g wędzonego boczku lub bekonu 10 szalotek 10 - 15 pieczarek, najlepiej drobnych brunatnych garstka suszonych grzybów 1 marchewka ok 3 łyżek mąki 1 łyżka pasty pomidorowej 3 - 4 ząbki czosnku , posiekane + cała główka do garnka 1 łyżeczka tymianku 2 listki laurowe Garść posiekanej natki pietruszki ok 1/2 butelki czerwonego wina bulion wołowy do uzupełnienia sól(...)krótko podsmażyć cebulki z pieczarkami i marchewką. Wolnowar rozgrzać zgodnie z instrukcją . Do misy wolnowaru nałożyć mięso, boczek, cebulę z pieczarkami, dorzucić suszone grzyby i pozostałe składniki - przyprawy, pastę pomidorową , wino, uzupełnić bulionem tak aby mięso było zakryte. Wolnowar ustawić na program 1 i zapomnieć o daniu na 8 - 10 godzin. Podawać np z ziemniakami, albo z dobrą bagietką . Smacznego
Stare Gary1200g wołowiny (najlepiej łopatki) 2 szklanki drobno posiekanej cebuli 1 - 1 1/2 łyżki stołowej papryki 3 łyżki mąki 1 łyżka kminku 1/2 łyżeczki pieprzu 1 łyżka pasty pomidorowej lub koncentratu pomidorowego 1 szklanka bulionu wołowego ew 1/2 kieliszka wina sól tłuszcz do smażenia przygotowanie Wołowinę umyć, pokroić w dużą kostkę (3x3 cm). Posiekaną cebulę przesmażyć(...)oleju. Dodać 1 łyżkę papryki i dokładnie wymieszać. Smażyć, mieszając i uważając aby nie przypalić papryki, aż cebula nabierze brązowego koloru. Spróbować i ewentualnie dodać więcej papryki i pastę pomidorową. Wyjąć cebulę z patelni i ostawić. Dolać tłuszczu, zwiększyć ogień i na tej samej patelni zrumienić partiami mięso. Smażyć az będzie ładnie zrumienione ze wszystkich stron. Przełożyć
Stare Garycebula, posiekana 2 - 4 ząbki czosnku 1 łyżka mąki 400g puszka pokrojonych pomidorów 200 ml bulionu lub wina czerwonego 1 łyżeczka cynamonu 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 1 łyżka pasty pomidorowej sól, pieprz na wierzch 3 jajka 250 g jogurtu naturalnego 75 g sera feta przygotowanie wolnowar rozgrzać zgodnie z instrukcją. Bakłażan pokroić na plastry grubości ok 0,8 cm, rozłożyć(...)plastry gr ok 0,5 cm. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić mięso i cebulę, smażyć, mieszając, aż mięso zacznie się robić brązowe. Dodać czosnek, posypać mąką, dodać pomidory, wino, pastę pomidorową i przyprawy, sól i pieprz. Doprow adzić do wrzenia. W misie wolnowaru ułożyć 1/2 porcji ziemniaków (jeżeli używamy) 1/2 porcji bakłażana, mięso, resztę ziemniaków
Stare Garysurowej białej kiełbasy, osłonki usunięte 1/2 czerwonej cebuli, pokrojonej w kostkę 3 ząbki czosnku, posiekane 1 łyżeczka kaparów pokrojone 400 g pomidorów z puszki 2 łyżki pasty pomidorowej 60 ml czerwonego wina 1 łyżeczka suszonej bazylii 1/2 pęczka pietruszki 1 łyżeczka suszonego oregano 1/2 łyżeczki płatków chili 1/4 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu 1/2 łyżeczki(...)rozdrobnioną kiełbasę i smażyć na średnim ogniu, aż zrobi się równomiernie brązowa. Dodać czerwoną cebulę, czosnek i kapary, smażyć aż cebula zmięknie. Dodać pomidory z puszki, pastę pomidorową i wino. Dodać pozostałe przyprawy, pieprz i sól. Doprowadzić do wrzenia a następnie zmniejszyć ogień do minimum. Gotować na wolnym ogniu 45 minut, mieszając od czasu do czasu
Stare Garyczerwone chili, pozbawione pestek i posiekane 2 cm kawałek korzenia imbiru, posiekany 1 łodyga trawy cytrynowej, rozbić końcówkę garść kolendry , liście i łodygi oddzielić 2 łyżki czerwonej pasty curry 750 ml bulionu z kurczaka 160 ml śmietanki kokosowej (dałam mleczko) 500g słodkich ziemniaków obranych i pokrojonych w kostkę 2 piersi z kurczaka bez skóry, pokrojone(...)paski sok z 1 limonki 1 łyżeczka cukru ½ łyżeczki sosu rybnego przygotowanie Rozgrzać olej w dużym rondlu. Dodać czosnek, chili, imbir, trawę cytrynową, łodyżki kolendry pastę curry i podsmażać przez 2 - 3 minuty, aż aromaty się uwolnią. Dodać bulion z kurczaka, śmietankę kokosową, słodkie ziemniaki i gotować przez 15 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Wyjąć
Stare GaryAllegro, polecam, jest znakomita, wpadliśmy w małe uzależnienie. Przepis z książeczki dla turystów "Turkish Cookery" składniki 100 g czerwonej soczewicy 100 g kaszy bulgur 1 cebula 2 łyżki pasty pomidorowej 50 g masła 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1/4 łyżeczki mielonego chili, zależy od upodobań 1/2 - 1 łyżeczka suszonej mięty + świeża do podania sól, pieprz 1200 ml wody lub bulionu(...)przygotowanie Kaszę i soczewice opłukać. Cebulę pokroić w drobną kostkę. W garnku rozpuścić masło, zrumienić cebulę, dodać przyprawy (oprócz mięty) i pastę pomidorową. Chwilę smażyć, następnie dodać soczewicę i burgul, zalać bulionem, zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować tak długo aż soczewica i kasza będą bardzo miękkie. Od czasu do czasu mieszać, aby nic nie przywarło do dna. Zajmie
Stare Garymiłośników. Polecam! Ten smaczny schab wypatrzyłam na blogu Kuchnia nad Atlantykiem składniki schab bez kości o wadze ok. 1 -2 kg ( piekłam kg) 1-2 główki czosnku Pasta do natarcia mięsa: 1/2 łyżeczki suszonej szałwii lub łyżeczka świeżej posiekanej 1/2 łyżeczki suszonej mięty lub łyżeczka świeżej posiekanej 1 łyżeczka suszonego oregano 3 łyżeczki suszonego majeranku 1 łyżeczka mielonego(...)podzielić na ząbki, obrać. Ze wszystkich stron ponakłuwać mięso ostrym i spiczastym nożem, w nacięcia włożyć ząbki czosnku. Wymieszać ze sobą wszystkie składniki marynaty. Mięso ze wszystkich stron natrzeć pastą, włożyć do rękawa do pieczenia lub zawinąć w folię aluminiową i zostawić na min. 4 godziny lub na całą noc w lodówce. Przed pieczeniem doprowadzić mięso do temperatury pokojowej
Stare Garykostkę 300g cukinii - pokrojona w kostkę, sporą 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka masła 4 ząbki czosnku, startego 1,5 l bulionu z kurczaka 2 łyżki pasty pomidorowej 1 puszka ciecierzycy, osączona 600 g pokrojonych w kostkę pomidorów,( obranych) 1 łyżka bazylii suszonej garść natki pietruszki posiekanej 1 łyżeczka suszonego oregano 1/2 łyżeczki pieprzu(...)dużym rondlu, podsmażyć marchew, seler i cebulę, na oleju i maśle, do miękkości. Dodać czosnek i cukinię, mieszać i smażyć jeszcze 1 minutę Wymieszać z bulionem, pastą pomidorową, ciecierzycą, pomidorami, pietruszką, bazylią, oregano i pieprzem. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień; przykryć i gotować na wolnym ogniu przez 20 minut. W międzyczasie ugotować makaron według wskazówek na opakowaniu
Stare Garyporcje) 220 g suchego makaronu casarece firmy Cirio sos 2 szalotki pokrojonej w kostkę 3 ząbki czosnku, posiekane 400 g pomidorów pelati z puszki - (firmy Cirio) 2 łyżki pasty pomidorowej 1/2 pęczka pietruszki 1/2 papryczki jalapeno 1/4 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu sól do smaku dodatkowo 250 g batatów 1 łodyga selera naciowego garść świeżej bazylii parę pomidorków(...)patelnię wlać nieco oliwy, dodać szalotkę i smażyć na niedużym ogniu, aż szalotka zmięknie. Dodać czosnek, i smażyć jeszcze ok 1 minuty. Dodać pomidory z puszki, pastę pomidorową, posiekaną papryczkę jalapeno, sól i pieprz. Doprowadzić do wrzenia a następnie zmniejszyć ogień do minimum. Gotować na wolnym ogniu ok 40 minut, mieszając od czasu do czasu
Stare GaryKromka chleba, masło i gruba warstwa paprykarzu, to dopiero był cymes :) Dzisiaj, niestety, kupiony paprykarz smakiem wcale nie przypomina tego 'starego' więc zamiast jeść 'byle co' z puszki- przygotujcie pastę sami. Wkład pracy niewielki, a ten smak... pychaaaaaaaa! Ja dziś rano przeniosłam się do cudownych lat... * wędzona makrela- 1 szt. (ok 300g) * ryż- 1 woreczek * marchew- 1 średnia * cebula(...)miękkie, dodać 3 łyżki koncentratu pomidorowego i zalać 6 łyżkami wody, dodać przyprawy, wymieszać i chwilkę podgotować. Zostawić do ostygnięcia. W tym czasie przygotować makrelę i dołożyć do warzywnej pasty wraz z ryżem, wymieszać. Smacznego
Kraina Miodem Płynącainnego jak ajwar, czyli p ieczona słodka papryka i bakłażan, do tego dodająca pikanterii papryczka chili, pomidory i czosnek. Ajwar zastosowań ma wiele, bo i świetnie sprawdzi się jako pasta na kromce chleba, jak i w formie sosu do ryżu czy makaronu, albo też- dla podniesienia smaku- do mięsa pieczonego lub grillowanego, jako dip do przegryzek czy dressing do sałatki(...)bakłażan- 1 duży * pomidory- 300 g * cebula- 1 duża szt. * czosnek- 2 ząbki * oliwa * papryczka chili- 1 łyżeczka płatków * sól i pieprz- do smaku * cukier- 1 łyżeczka (jeśli pasta wg Was nie jest dostatecznie słodka) Dodatkowo: * makaron spaghetti * ciecierzyca w puszce Ajwar: Piekarnik nastawiamy na 200 stopni. Papryki przekroić na pół i wyciąć gniazda nasienne, bakłażana także przekroić na pół
Kraina Miodem Płynącamięsa wołowego mielonego 2 łyżki oleju sezamowego 3 ząbki czosnku 1 łyżka startego imbiru pół główki kapusty pekińskiej pół pęczka szczypiorku 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka pasty curry natka pietruszki 200 gr chińskich noodli Wykonanie: Gotujemy noodle, według instrukcji na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedzamy. Mięso smażymy na oleju sezamowym, na dużym gazie 5 min. Dodajemy pastę curry, sos sojowy
Smaki Edyty