dyni kilka liści świeżej bazylii 1 żółta papryczka chilli Chipsy z jarmużu: kilka listków jarmużu bez nerwu głównego Zupa (4 porcje): 1 duża pierś z kurczaka 1/2 łyżki zielonej pasty curry 1 marchewka 1 pietruszka 2 liście limonki kafir 1 duży ząbek czosnku 1 dymka w całości 2 łyżki oleju arachidowego 5 cm imbiru 2 szkl. wody lub bulionu(...)minut. Wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia. ZUPA: Olej rozgrzewamy w garnku z grubym dnem. Dymkę, czosnek i imbir drobno siekamy, wrzucamy na rozgrzany olej. Smażymy minutę, dodajemy zieloną pastę curry. Smażymy kolejną minutę. Całość zalewamy dwiema szklankami wody lub bulionu, dodajemy marchewkę, trawę cytrynową, liście limonki, pietruszkę i pierś z kurczaka w całości. Gotujemy pod przykryciem 20 minut
Tajskie smakiciasto: 200 g mąki pszennej, 100 g schłodzonego masła, 1 jajko, 2 łyżki posiekanego koperku, szczypta soli. 150 g serka jogurtowego, 3 łyżki śmietany 18 %, 3 łyżki pasty pomidorowej, 200 g pieczarek, 100 g szynki w plasterkach, 1 biała cebula, ½ papryki chili, 2 łyżki kapary, szczypta cukru, sól do smaku, 1 łyżka masła, pieprz świeżo mielony do smaku(...)dodajemy szynkę w paskach, posiekaną drobno papryczkę chili. Doprawiamy solą i pieprzem. Połowę serka jogurtowego mieszamy ze śmietaną do uzyskania gładkiej konsystencji, dodajemy kapary i doprawiamy solą i pieprzem. Pastę pomidorową mieszamy z szczyptą cukru i soli, dodajemy do drugiej części serka i łączymy składniki. Upieczone babeczki wypełniamy pieczarkami z szynką i na każdą nakładamy biały lub czerwony serek. Babeczki
Moniki Smakołykiobowiązkowo. Dodatki. Bez tego nie ma co siadać do sushi. To tak jakby jeść pizzę bez sosu albo frytki bez ketchupu ;) Sos sojowy do maczania. Imbir do podgryzania. Pasta wasabi do wyciskania łez z oczu, że to wszystko takie dobre ;) To na początek. Przynajmniej na tym etapie wtajemniczenia. W dobrym zwyczaju jest, aby każda osoba miała "swój" osobny zestaw wasabi(...)ryżowego 5 płatków glonów nori kawałek surowego łososia kilka sztuk krewetek kilka sztuk paluszków krabowych ogórek zielony pokrojony w słupki żółta, czerwona, pomarańczowa papryka pokrojona w paski ósemki pomarańczy pasta wasabi imbir marynowany sos sojowy Ryż ugotowałam zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wystudziłam. Wlałam ocet. Wymieszałam. Na macie ułożyłam płatek nori, na którym palcyma rozprowadziłam cienką warstwę ryżu
bastalenaminut. Chodzi o to, by były ciepłe i umiarkowanie chrupiące. Awokado pozbawiamy skórki i pestki. Wnętrze kroimy na kawałki i ugniatamy widelcem/łyżką lub czymś innym do uzyskania konsystencji pasty. Paprykę oraz ogórek myjemy i kroimy. Sałatę myjemy i rwiemy na większe lub mniejsze strzępy. Ciepłe kromki chleba smarujemy pastą z awokado, kładziemy na nie pozostałe warzywa: sałatę, paprykę, ogórek
Weganizm infantylnybyć gładkie i elastyczne i nie kleić się do ręki. Odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. Następnie na blacie rozwałkuj blat ciasta w okręg, muśnij oliwą z oliwek nałóż pastę pomidorową i pozostałe składniki. Piecz w 220 stopni C 20 minut. PONADTO: - 200 g pasty pomidorowej - 100 g sera ( ja użyłam sera wędzonego) - oliwa extra virgin z oliwek -oregano
SMYKWKUCHNIJajka zapiekane z serem brie i pieczarkami (Gorący kąsek) Placuszki otrębuski z żurawiną, migdałami i suszonym mango (Sio-smutki) Słodkie grzanki na śniadanie (O kurrrka!) Owsianka. Pasta... Owsianka z jajkiem (Lawendowy Poranek) Kremowa kaszka (Śniadania Fate) Tradycyjna pasta jajeczna (Apetyczna kuchnia) ... i basta! Wszystkim uczestnikom chciałam serdecznie podziękować za interesujące przepisy na śniadania. Okazuje
bastalenałososia 200 gr pieczarek 1 czerwona papryka wiązka szparagów szczypior 2 łyżki oliwy z oliwek glazura: 3 łyżki sosu sojowego 3 łyżki octu winnego 1 łyżka pasty curry 1 łyżka pasty imbirowej- lub startego imbiru 1 łyżka suszonego czosnku- lub świeżego Wykonanie: Składniki na glazurę mieszamy- i smarujemy poporcjowanego łososia. Łososia wkładamy do nagrzanego piekarnika
Smaki Edytyłosoś w sake bardzo nam posmakował. Sos jest dość charakterystyczny, pikantny, ale zdecydowanie wart spróbowania. Marynata: 2 duże filety z łososia bez skóry 1 łyżeczka ostrej musztardy angielskiej lub pasty wasabi 2 łyżki sosu Worcestershire 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka sake (można zastąpić wódką lub białym winem) 1 łyżka oleju aromatyzowanego czosnkiem (lub olej + wyciśnięty ząbek czosnku) Sos sake(...)szklanki sake (można zastąpić wódką lub białym winem) 1 łyżka sosu sojowego 1/2 łyżeczki sosu rybnego 1 łyżeczka sosu Worcestershire 1/2 – 1 łyżeczki musztardy angielskiej lub pasty wasabi 1-2 łyżki posiekanej świeżej kolendry (ewentualnie natki pietruszki) do dekoracji Ryż: 1 szklanka ryżu basmati (można zastąpić zwykłym, jaśminowym lub brązowym) 2 strąki kardamonu (można pominąć) listonic_type='fooddrink';listonic
Poezja smakubolognese! Wiele osób myli zwykłe sosy jak ten z prawdziwym bolognese, które jest gotowane ok. 3 h na bazie wina, selera naciowego, marchewki i co ciekawe – znikomej ilości pasty pomidorowej. Na blogu pojawi się również to prawdziwe bolognese, natomiast teraz czas na zwykły pomidorowy sos, który nie zabierze Wam więcej niż 30 minut, a na pewno będzie o niebo lepszy(...)razem spróbujcie, naprawdę robi różnicę). Smażymy jeszcze chwilkę aby przyprawy nieco się podsmażyły i nabrały aromatu. 7. POMIDORY, KONCENTRAT I WODA Z MAKARONU (5 min): do mięsa dorzucamy pomidory, pastę pomidorową oraz UWAGA dolewamy pół szklanki wody z gotowania makaronu! Dlaczego? Ponieważ woda z makaronu zawiera dużo skrobi i ładnie zagęści nam sos. Całość mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu
Nerds Kitchenosobistym i zawodowym oraz wiele satysfakcji, w tym również, mam nadzieję, z wypróbowywania zamieszczanych przeze mnie przepisów. Dzisiejsze danie to wytrawne ciastka z ciasta francuskiego, nadziane cukinią, boczkiem i pastą z suszonych pomidorów, które świetnie sprawdzą się jako przekąska na zabawę sylwestrową. Do przygotowania ciastek użyłem: 2 płatów ciasta francuskiego, 20 plasterków parzonego boczku, 2 małych cukinii, słoiczka (300 gram(...)Dodałem do nich dwa średnie ząbki czosnku i 30 gram pokrojonego cienko parmezanu. Dolałem również około 2 łyżeczek oliwy, którą pomidory były zalane. Całość zmiksowałem dokładnie na jednolitą masę. Pasta pomidorowa powinna być dość gęsta, ale nie sucha, jeżeli jest zbyt rzadka polecam dodać więcej parmezanu, jeżeli zbyt gęsta - odrobinę więcej oliwy. Płat ciasta francuskiego rozłożyłem na blacie. Ułożyłem
Wyprawy kulinarneSkładniki: 4 kromki pieczywa tostowego 2 plastry łososia wędzonego lub pasta z łososia serek śmietankowy świeża rukola kawior (opcjonalnie) 1 jajko 2 łyżki mleka sól, pieprz 1 łyżka masła (najlepiej klarowanego) 1. Kromki smarujemy serkiem śmietankowym. Na dwie z nich kładziemy po plasterku łososia (lub smarujemy pastą z łososia), posypujemy rukolą. Na pozostałe dwie nakładamy po łyżeczce kawioru
My Culinary ArtREALLY SPICY. Coconut milk brings a little bit of sweetness to it. I hope You will engoy it :) Składniki na zupę Khao Soi Gai: 1 łyżka czerwonej pasty curry 2 szklanki azjatyckiego bulionu drobiowego 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy 2 papryczki chilli 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka sosu rybnego 250ml mleczka kokosowego (mała puszka) 1 pierś z kurczaka, pocięta(...)delikatniejsze) dymka do dekoracji 1/2 limonki 1 łyżeczka cukru trzcinowego 1. Do woka wlewamy 200ml mleczka kokosowego. Podgrzewamy na średnim ogniu, aż mleczko zacznie się warzyć. Dodajemy kurkumę i pastę. Zagotowujemy i gotujemy na średnim ogniu jeszcze 3 minuty. 2. Wkładamy mięso z kurczaka i pokrojone papryczki, wlewamy bulion, resztę mleczka kokosowego, sos sojowy, sos rybny i wsypujemy cukier. Gotujemy
Tajskie smakiSkładniki: 150 g wieprzowiny 2 łyżki oleju 1 łyżka czerwonej pasty curry (może być pół, jeżeli nie lubimy bardzo ostrych potraw) 200 ml mleka kokosowego 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka cukru brązowego 1 korzeń imbiru wielkości kciuka 1 łyżka sosu rybnego 1/2 łyżeczki kurkumy 2 łyżeczki soku z cytryny 6 ząbków marynowanego czosnku opcjonalnie: paseczki ze skórki cytryny(...)ewentualnie odcinamy nadmiar tłuszczu. Imbir ucieramy na tarce, czosnek kroimy na cienkie plasterki, a czosnek marynowany drobno szatkujemy. 2. W woku rozgrzewamy olej, wrzucamy czosnek (zwykły!), imbir i dodajemy pastę curry. Smażymy przez chwilę cały czas mieszając. Następnie wlewamy mleko kokosowe, dodajemy kurkumę i doprowadzamy do wrzenia. Wrzucamy mięso, cukier i dusimy ok. 15 minut, aż mięso będzie miękkie
Tajskie smakiSkładniki dla (dla dwóch osób): Szklanka średnich lub dużych krewetek (obrane, bez jelit) 1 płaska łyżka pasty tamaryndowej 3 suszone papryczki chilli 1 łyżka sosu rybnego 2 łyżki oliwy 100ml wody 1/2 cebuli, drobno posiekanej 2 szalotki, drobno posiekane 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 1 łyżeczka ostrej papryki 1/2 łyżeczki pieprzu Cayenne 1 łyżka cukru trzcinowego zielona część dymki(...)prażymy przez chwilę, dociskając łyżką. Wyciągamy i odkładamy na bok. 2. W woku rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę, szalotkę i czosnek. Smażymy, aż cebula się zeszkli. Następnie dodajemy pastę rozmieszaną z wodą i sosem rybnym, cukier, ostrą paprykę. Mieszamy do rozpuszczenia cukru a następnie doprowadzamy do wrzenia. 3. Wrzucamy krewetki, mieszamy i smażymy ok. 3 minut. Posypujemy posiekaną dymką. Podajemy
Tajskie smaki