pasty - 13297 przepisów (strona:377/887)

Warzywny misz masz z czerwoną pastą curry 140

kostkę 2cm 400g brokółowych różyczek (lub kalafior) 1,5 białej cebuli (180g) pokrojonej w ćwiartki i 0,5cm kawałki 200g cieciorki do przygotowania (lub puszka cieciorki) 3 łyżeczki czerownej pasty curry z ( przepis tutaj ) puszka krojonych pomidrów (świeże należy spażyć i zdjąć skórkę - 400g) 300ml wody olej do smażenia po 1 łyżeczce śmietany lub jogurtu naturalnego do podania Sposób przygotowania(...)nich brakuły zagotować i trzymać na ogniu kolejne 3 minuty. Warzywa odcedzić. W garnku lub na patelni rozgrzać olej. Smażyć cebulę 4 minuty aż zmięknie. Dodać ziemniaki, brokuły i pastę curry. Smażyć 2 minuty. Dodać pomidory, wodę i cieciorkę gotować kolejne 5 minut.  Jeśli ziemniaki się rozpadają to nawet dobrze, bo zagęszczą sos. Można specjalnie część rozgnieść widelcem. Podawać

W kuchni wieczorem
Krewetki grillowane w liściach bananowca 237

może również stanowić danie główne. Pomysł na potrawę znalazłam na stronie Słodko-Kwaśny i pozmieniałam co-nieco :) Składniki dla 2 osób: 250 g średnich krewetek, oczyszczonych 2 łyżki czerwonej pasty curry 1 szklanka wiórków kokosowych 1 ząbek czosnku, drobno posiekany 1 cm imbiru, drobno posiekany 3 łyżki oleju 1 łyżka cukru trzcinowego 2 łyżki sosu rybnego 4 liście limonki kaffir(...)porwane na kawałki 2 liście bananowca CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Na małej patelni mieszamy olej, czerwoną pastę curry, czosnek, imbir i wiórki kokosowe. Smażymy kilka minut, aż mieszanka puści aromat. Wlewamy sos rybny, dodajemy cukier i zdejmujemy z ognia. Dodajemy krewetki i dokładnie mieszamy. 2. Na środku liścia bananowca wykładamy połowę krewetek i posypujemy połową liści

Tajskie smaki
Jaglanka warzywna z suszonymi pomidorami 289

także zachęcamy do eksperymentowania z tą  pyszną i najzdrowszą z kasz... Składniki: 1 szkl. kaszy jaglanej 1 cebula 1 żółta papryka 2 łodygi selera naciowego 2 łyżki pasty paprykowej (u nas domowej roboty) pomidory suszone w oliwie sól, pieprz oliwa Wykonanie: Kaszę wsypać do garnka i prażyć na sucho przez chwilę, mieszając. Następnie dodać 2 szklanki wody, posolić(...)wchłonie cały płyn i będzie miękka. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić pokrojona cebulę i selera, przesmażyć, dodać pokrojoną paprykę i razem dusić do miękkości. Ugotowaną kaszę wymieszać z pastą paprykową, warzywami z patelni i pokrojonymi w paseczki pomidorami. Doprawić i zajadać. Smacznego

Anioły w kuchni
Pear and Vanilla Cake - Ciasto Waniliowe z Gruszkami 188

cytryny 75 g brązowego cukru 75 g mąki 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 3 jajka szczypta soli 50 g roztopionego masła, plus trochę do sparowania formy 1 łyżeczka pasty waniliowej lub ziarenka z laski wanilii Metoda: Piekarnik rozgrzej do 170C (z obiegiem). Przygotuj formę. Gruszki pokrój i zalej sokiem z cytryny i likierem. Odstaw na chwilę. Ubij białka(...)szczyptą soli, powoli dodając cukier. Następnie dodaj żółtka, mąkę, proszek do pieczenia i pastę waniliową. Dodaj gruszki z całym sokiem. Przelej do formy i piecz przez 50 minut. Zostaw chwilę do ostygnięcia i wcinaj. Wiem, że nie będziesz w stanie się dłużej oprzeć:-) Smacznego

Kulinarna rozmowa
Pasta Ajvar / ajwar | Moja wersja z dodatkiem cukinii i aromatycznych przypraw 469

Ajvar / ajwar to jedna najwspanialszych past warzywnych z jakimi miałam do czynienia.   Pasuje do wszystkiego: serów, mięs, warzyw i z powodzeniem zastępuję wszelkie smarowidła na kanapki:) Pochodzi z kuchni bałkańskiej , a na oryginalny przepis składają się pieczone: papryka, bakłażany, pomidory i ewentualnie cukinia, z dodatkiem różnych przypraw.   SKŁADNIKI (na 8 małych słoiczków) 1,5 kg papryki(...)tego robić super dokładnie), przekładamy do garnka, wyciskamy czosnek, dodajemy przyprawy, olej, ocet, cukier i blendujemy. Zagotowujemy całość i gorące przekładamy do słoików. Znacie ajvar? Też przepadacie za tą pastą

Zofiana
Papryka faszerowana ryżem i mięsem z arabską nutą 193

ramach eksperymentów kulinarnych postanowiłam zmienić charakter papryki faszerowanej dodając do niej egzotyczną przyprawę - harissa . Harissa jest przyprawą arabską, która oryginalnie występuje w postaci pasty z papryki chilli, czosnku, kminu rzymskiego, kolendry, proszkowanej papryki i oliwy.  Ma piękny ciemnoczerwony kolor, niesamowity aromat i smak. Harissę zdobyłam w sproszkowanej wersji, ale aromatem i ostrością nie odbiega od pasty. SKŁADNIKI 7 papryk

Zofiana
Hummus idealny -kanapkowy pasztet z ciecierzycy 143

pochodząca z Libanu potrawa popularna na Bliskim Wschodzie ,głównie w kuchni arabskiej.Występuje w wielu wariantach ,ale zasadniczo składa się zawsze z ugotowanej,roztartej na gładką masę ciecierzycy,pasty sezamowej-tahini,czosnku,oliwy,soku z cytryny i przypraw ( kumin,słodka czerwona papryka) ,a wszystko dokładnie wymieszane.Obecnie rozpropagowana na całym świecie przez wegetarian i wegan. Sekretem dobrego hummusu jest odpowiednie ugotowanie(...)cytryny,tahini i olejem włożyć do wysokiego naczynia i zblendować na gładkie puree.Dodać sól ,pieprz i stopniowo wlewać lodowatą wodę blendować,aż do uzyskania białej kremowej pasty.Konsystencję pasty regulować dodatkiem wody.Jeśli chcemy,by hummus stanowił smarowidło do chleba  nalezy dodać 3-4 łyżki wody,pasztet będzie wówczas bardzo puszysty.Jeśli chcemy uzyskać dip do maczania warzyw

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
MURGH KARI – INDYJSKIE CURRY Z KURCZAKA Z PIECZARKAMI 419

mleko kokosowe – 3 łyżki * olej – 3 łyżki * migdały mielone – 1 łyżka PRZYPRAWY: * czosnek – 1 ząbek * imbir – 1 płaska łyżeczka * chili mielona – 1 łyżeczka * pasta curry – 1 łyżka * mielona kolendra – 1 łyżeczka * sól – 1 łyżeczka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojonego na kawałki kurczaka, przekładamy w ciepłe miejsce. Na patelnie(...)wkładamy imbir, czosnek, chili, pastę curry i zmieloną kolendrę – przesmażamy minutę. Dodajemy pokrojone w plastry pieczarki i pokrojone w kosteczkę pomidory. Zalewamy bulionem i doprawiamy solą. Dodajemy podsmażonego kurczaka, przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu do miękkości. Wlewamy mleko kokosowe i wsypujemy zmielone migdały, dokładnie mieszamy i dusimy jeszcze przez ok. 3 minuty. Podajemy gorące z ugotowanym na sypko

Ostra na Słodko
Twarożkowa pasta z awokado i Habżyki :) 92

Awokado dojrzało, więc trzeba je jak najlepiej wykorzystać :) Uwielbiam awokado na słodko, w postaci czekoladowego kremu, ale dzisiaj mam dla Was wersję wytrawną. Bardzo smaczną, kremową pastę z twarożkiem, w towarzystwie Habżyków , u mnie pomidorowo-bazyliowych :) Składniki: - pół dojrzałego awokado - 100 g twarogu chudego - sól - przyprawy wg uznania (u mnie pieprz prawdziwy, ziołowy, cayenne) Wszystkie składniki zblendować. Podawać z chrupiącymi(...)Habżykami, bądź świeżym pieczywkiem :) Habżyki pomidorowo-bazyliowe odznaczają się aromatycznym zapachem, chrupkością i tym, że nie poprzestaniesz na jednym :) Jedna kromeczka dostarcza 51 kcal. Z pastą smakują wyśmienicie

Zdrowie na języku :P
Pasta z wędzonego łososia z koperkiem :) 134

Pastę przygotowała Mama. I co mogę powiedzieć to - wow! :D Pasta jest pyszna, dietetyczna, bez zbędnych dodatków w postaci oleju, majonezu i śmietany. Bardzo prosta i bardzo smaczna :) Mama się postarała :) Kolacja była wyśmienita :) Składniki: - 250 g wędzonego łososia - 2 jajka ugotowane na twardo - koperek - przyprawy: sól, pieprz Koperek drobno posiekać. Wszystkie składniki zblendować na gładką masę. I gotowe

Zdrowie na języku :P
Tahini 100% - tylko z nasion sezamu :) 95

Pierwszy raz miałam okazję robić, a nawet próbować tą słynną pastę sezamową. Była mi potrzebna do przygotowania hummusu, ale o tym wkrótce ;) Przeglądając w internecie przepisy na tahini , zazwyczaj znajdował się w nich dodatkowy olej, pomyślałam, ale po co? Przecież same nasionka są wystarczająco oleiste. Niekiedy wspomniano, że warto dodać tłuszcz, kiedy nasz sprzęt nie daje sobie rady z dokładnym(...)użyłam małej ilości nasion, bo 100 g :D) i co? Dał radę!!! :D Co prawda, troszkę się namęczyłam i trochę to trwało, ale efekt końcowy był zadowalający :D Powstała pasta ma delikatny, słodkawy, lekko orzechowy smak, przypominający chałwę :) Składniki: - nasiona sezamu Przygotowanie: Nasiona sezamu należy podprażyć na suchej, rozgrzanej patelni, tak aby lekko się przyrumieniły, co chwilę mieszając. Następnie zblendować

Zdrowie na języku :P
Paprykowe polędwiczki z szałwią i kaszą pęczak 242

polubienia Kuchni PROzdrowotnej :) Dla 4 osób Czas przygotowania: 30 minut + czas na przegryzienie się Składniki: 0,6 kg polędwiczek wieprzowych  1 papryka 1 duża cebula Pół łyżeczki pasty chilli 3 łyżeczki papryki mielonej słodkiej 1 - 1,5 łyżeczki szałwii Olej słonecznikowy Ocet Kasza pęczak 200-250g Sól himalajska Mąka jaglana Koncentrat pomidorowy 2 łyżeczki Cukier lub ksylitol Przygotowanie(...)Kroimy polędwiczkę w 1-1,5cm plastry i przekładamy do miski. Nacieramy mięso solą, szałwią, papryką i pastą chilli. Dodajemy olej i ocet i mieszamy dokładnie. Odkładamy szczelnie zamknięte na noc do lodówki. 2/ Gotujemy kaszę wd instrukcji z opakowania, Na patelnie wrzucamy pokrojoną i osoloną z paprykę i cebulę - dodajemy szczyptę cukru i szałwi. Gdy zmiękną dodajemy 2 łyżeczki

Kuchnia PROzdrowotna
Rybne curry z małżami podane z chlebkiem naan / Fish curry with mussels served with naan breads 140

pojawiły się: łosoś i o zgrozo małże... Tak więc o to odgrzebałam w zakamarkach pamięci wspomniany odcinek MC, nie do końca zapamiętany przepis połączony z inwencją własną:)  SKŁADNIKI Pasta curry (z na bazie tego przepisu klik z tym, że pominęłam kardamon a dodałam łyżkę natki pietruszki) 2 spore cebule kora cynamonu liść  cynamonu 4 łyżki oleju sezamowego szklanka(...)korą cynamonu i czerwoną papryką (na niewielkim ogniu aby papryka nie spaliła się). PO około 3 minutach dodałam posiekaną cebulę i trzymałam na ogniu do zeszklenie. Następnie dodałam pastę curry wszystko dokładnie wymieszałam i po około 2 minutach zalałam bulionem warzywnym. Całość doprowadziłam do wrzenia. Zmniejszyłam ogień i gotowałam pod przykryciem około 25 minut, aż sos uzyskał odpowiednią konsystencję ( powinien

Magiczna kuchnia Darii
Tapenada z czarnych oliwek 160

Szukacie pomysłów na ciekawe przekąski? Grzanki z różnymi pastami sprawdzają się doskonale! Tym razem przedstawiam Wam przepis na tapenadę, czyli pastę z czarnych oliwek. Robi się ją bardzo szybko, a jeśli będziecie mieć w domu dodatkowo np. bagietki, to możecie przygotować pyszne grzanki, na których rozsmarujecie tapenadę i w ten sposób zaprezentujecie je swoim gościom. Smacznego! Składniki: 1 słoiczek drylowanych

Pasja Smaku
Pasta jajeczna 110

najzwyklejsza pasta jajeczna pod słońcem. Żeby dodać jej trochę rumieńców, dodałam odrobinę chrzanu. Z czerstwej bagietki zrobiłam grzanki i ozdobiłam roszponką. Wszelkie ograniczenia nie są tu mile widziane, natomiast ulubione dodatki jak najbardziej. Wystarczy dodać szczypiorek, szynkę, awokado, suszone pomidory... Codziennie jemy z Frankiem drugie śniadanie. Cenię te chwile bardzo i sama do siebie się uśmiecham podczas tego naszego biesiadowania

bistro mama

Proponowane wyszukiwania