mięsa. Nie musi być idealnie równy ważne aby był jeden duży kawałek. Suszone pomidory (bez oleju) przełożyć do rozdrabniacza. Dodać obrane ząbki czosnku i rozdrobnić na taką grubo zmieloną pastę. Następnie przygotowaną pastą posmarować rozkrojony schab. Zwinąć ściśle w roladę i związać sznurkiem. Na wierzchu mięso natrzeć słodką papryką oraz oprószyć suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią. Tak przygotowany schab
Monia miesza i gotujeczosnki 100 g dobrej kiełbasy 100 g wędzonki (dałam boczek) 2 łyżki masła 4 kiszone ogórki szklanka zalewy z ogórków kiszonych - lub do smaku koncentrat pomidorowy mały - dałam pastę pomidorową po dwie łyżki oliwek czarnych, zielonych i kaparów pieprz i sól cytryna koperek, natka kwaśna śmietana - kilka łyżek do przybrania przygotowanie Umyte mięsa zalać(...)odchodziło od kości. Odcedzić. Mięso oddzielić od kości i pokroić w paski. Wrzucić do przecedzonego wywaru i ustawić na minimalnym ogniu. Posiekaną cebulę podsmażyć z czosnkiem na maśle. Dodać pastę pomidorową i krótko przesmażyć. Dołożyć do wywaru z mięsem. Na tej samej patelni podsmażyć kiełbasę pokrojoną w plasterki lub kostkę i wędzony boczek. Przełożyć do zupy. Ogórki zetrzeć na grubej
Stare Garygranatów można kupić w sklepach typu kuchnie świata, w sklepach z produktami arabskimi lub przez Internet, ewentualnie możecie ją pominąć lub zastąpić łyżeczką miodu Przygotowanie: Wszystkie składniki zmiksuj na pastę przy pomocy blendera. Przełóż do miseczki, udekoruj posiekanymi orzechami włoskimi i listkami bazylii. Podawaj do "keftedes" z powyższego przepisu lub jako pastę kanapkową. *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją
Chilli Czosnek i OliwaPasta z wędzonej ryby gościła już w mojej wirtualnej jadłodajni - jednak dziś jej absolutnie odchudzona wersja! Do przygotowania poza wędzona makrelą użyłam zimowej, warzywnej sałatki w octowej zalewie z domowej spiżarni. To połączenie ryby i marynowanych warzyw podkreśliło smak przygotowanej pasty a wyeliminowanie kalorycznego łącznika /majonezu, oliwy/ kwalifikuje przepis do dietetycznego menu - spróbujcie:) Składniki: 1 wędzona ryba / u mnie makrela
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałacytryny 2 łyżki śmietany 36% sól i pieprz do smaku odrobina czosnku do smaku Przygotowanie: Wszystkie składniki połączyć i miksować blenderem aż do uzyskania jednolitej i gładkiej masy. Jeśli pasta jest za gęsta, dodać więcej śmietany. Jeśli pasta jest za rzadka dodać kolejne jajko bądź odrobinę twarogu (gęstość jest uzależniona od produktów jakich używacie, wielkości jajek i konsystencji twarogu
KreatywnePinyPasta jajeczna to moja propozycja na wielkanocne śniadanie. Dobrze doprawiona i z dodatkiem szczypioru smakuje świeżo i wiosennie. Jeśli nie chcecie, by żółtko jajka ugotowanego na twardo miała niebieskawą obwódkę, pamiętajcie, by wkładać je do zimnej wody z dodatkiem soli i od momentu, gdy woda zacznie wrzeć, gotować nie dłużej 2-3 minuty. Po tym czasie garnek zdejmijcie z ognia(...)ręcznie lub używając mechanicznego rozdrabniacza. Dodać musztardę (ja używam chrzanowej) i majonez oraz pieprz i sól do smaku. Wszystko dokładnie wymieszać ze świeżo siekanym, drobnym szczypiorem. Jeśli zamierzacie pastę przechować przez 2-3 dni, szczypior dodawajcie sukcesywnie do każdej porcji
W SMAKPyszne i pomysłowe pasty mogą być miłym dodatkiem do codziennych kanapek . Pasta z sera żółtego , urozmaici nam śniadaniowe propozycje . składniki na 4 porcje 10 dag sera żółtego 4 łyżki śmietany szczypiorek sól i pieprz przepis Ser żółty ścieramy na tarce o małych oczkach dodajemy śmietanę szczypiorek i doprawiamy solą i pieprzem
Smakowite DaniaDoskonała alternatywa dla tradycyjnych kanapek z wędliną. Pachnąca pasta z ogórkiem i twarogiem to moja wiosenna propozycja. Polecam , smakuje pysznie. składniki na 2 porcje 25 dag twarogu 3 łyżki śmietany średniej wielkości ogórek 3 łyżki posiekanej zieleniny ( koperek lub szczypiorek ) ząbek czosnku sól pieprz czarny przepis Ogórek i czosnek obieramy i kroimy w drobną kostkę, czosnek można przecisną przez praskę(...)Zieleninę drobno siekamy. Twaróg rozdrabniamy, dodajemy śmietanę i mieszamy, wrzucamy pokrojonego ogórka , ząbek czosnku i zieleninę, doprawiamy solą i pieprzem , dokładnie mieszamy . Pastę podajemy z pieczywem
Smakowite Daniaboczniaków 1/2 cebuli 2-3 ząbki czosnku 500 ml passaty pomidorowej 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 mała marchew mały kawałek selera po pół czerwonej i żółtej papryki 2 łyżki pasty paprykowej (Ajvaru) 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 30% sól i pieprz, po pół łyżeczki kminku i imbiru słodka papryka w proszku posiekany koperek około 3 szklanki bulionu warzywnego 1 łyżka masła(...)całości. Gotować zupę aż warzywa będą miękkie. Wlać passatę i dodać ugotowaną ciecierzycę. W garnku z nieprzywieralnym dnem rozgrzać masło i przesmażyć koncentrat pomidorowy. Przełożyć do zupy, dodać pastę paprykową, posiekany koperek oraz imbir i kminek. Na końcu wlać śmietankę, doprawiając do smaku solą, pieprzem, i gdyby zupa była za kwaśna, również cukrem
Czerwień i błękitchcę to zrobić ponownie… ups, jak to właściwie robiłam? I nie potrafię już tego odtworzyć… ale nie tym razem! Polecam, polecam, polecam! Składniki: 400 g dyniowego purée 1 ½ szkl. pasty daktylowej (zastępnik cukru) 3 łyżki jaja z siemienia lnianego (1 łyżkę zmielonego siemienia lnianego wymieszaj z 3 łyżkami wody i poczekaj, aż powstanie gęsta masa – polecam do ciast(...)Piekarnik rozgrzej do 180 °C. Przygotuj sobie foremkę do chleba (ok. 22 x 12 cm) i wyłóż ją papierem do pieczenia. Do dużej miski wrzuć dyniowe pur é e, pastę daktylową, jajka z siemienia. Laskę wanilii przekrój na pół, za pomocą noża wyskub ziarenka i dodaj je do masy. Wymieszaj wszystko do połączenia składników. Mieszając, stopniowo dodawaj mąkę, proszek
Roślinna - blog wegańskibiałego sezamu 3 łyżki wiórków kokosowych 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 płaska łyżeczka soli 2 jabłka 1 dojrzały banan 3 łyżki syropu klonowego ½ szkl. pasty daktylowej 200 g rodzynek Piekarnik rozgrzej do 170°C. Dwie duże blachy wyłóż papierem do pieczenia. W dużej misce wymieszaj suche składniki: płatki, orzechy, słonecznik, sezam, wiórki kokosowe oraz przyprawy. Jabłka(...)obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, banana rozgnieć widelcem na gęstą papkę. Owoce dorzuć do miski, dodaj też syrop klonowy i pastę daktylową. Rodzynki zostaw na później. Teraz najtrudniejsza czynność: wymieszaj całość do połączenia składników. Najwygodniej jest zrobić to za pomocą dwóch dużych łyżek lub łopatek. Rozłóż granolę równomiernie na przygotowanych blachach i wstaw do piekarnika. Co jakiś
Roślinna - blog wegańskiciasteczka w ładny papier - masz pyszny i, co najważniejsze, zdrowy podarunek dla gospodarzy. Składniki na 36 ciasteczek: 3 szkl. górskich płatków owsianych ½ szkl. migdałów 1 dojrzały banan 1 szkl. pasty daktylowej lub 1/3 szkl. syropu kolonowego (lub innego płynnego słodziła) 1 łyżka ekstraktu waniliowego ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki proszku do pieczenia bez dodatku związków glinu ½ łyżeczki sody oczyszczonej 1 szkl. rodzynek(...)mleka roślinnego (ja użyłam kokosowego) Piekarnik rozgrzej do 180 °C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Banana obierz i rozgnieć za pomocą widelca, a następnie przełóż do dużej miski. Dodaj pastę daktylową/ syrop klonowy oraz ekstrakt waniliowy, całość wymieszaj. Jedną szklankę płatków owsianych oraz migdały wsyp do blendera i zmiksuj na drobny proszek. Wsyp go do słodkiej bananowej masy, dodaj też
Roślinna - blog wegańskipieczenia. Piekarnik rozgrzej do 180 °C. Czekoladę pokrój w drobne kosteczki. Migdały wrzuć do blendera i zmiksuj na proszek. Do dużej miski wsyp wszystkie suche składniki. Przygotuj pastę daktylową: w rondelku umieść daktyle, zalej 1 szkl. mleka i delikatnie podgrzej. Kiedy mleko się zagotuje, zdejmij z ognia, odczekaj ok. 5 min. Przełóż do blendera i zmiksuj na jednolitą masę(...)wymieszaj i przełóż do przygotowanej tortownicy. Piecz przez 50 min. Wyciągnij, po 10 min. ciasto wyjmij z tortownicy i poczekaj, aż wystygnie. Aby przygotować krem, podobnie jak w przypadku pasty daktylowej, daktyle podgrzej w podanej ilości mleka, zagotuj, zdejmij z ognia i pozostaw kilka minut, aby daktyle zmiękły. Dodaj kakao i zmiksuj na gładką masę bez grudek (najwygodniej zrobić
Roślinna - blog wegańskiczas mieć ochotę na więcej. Przepis znajdzie się w e-booku serwisu ZpierwszegoTłoczenia.pl (klik) oraz Fooder.pl (klik) . Składniki: 1 kg podudzi z kurczaka bez kości 1 łyżka żółtej pasty curry 400 ml mleka kokosowego 1 puszka pomidorów pelati 200 g śmietany 30% 3 ząbki czosnku 2 cebule 5 cm korzeń imbiru 400 g marchewki 400 g cukinii(...)chili Przygotowanie: Mięso kroimy w kostkę. Drobno siekamy czosnek, cebulę, imbir i pozbawioną nasion papryczkę chili. Na patelni rozgrzewamy olej Kujawski z czosnkiem i smażymy posiekane warzywa. Dodajemy łyżkę pasty curry, zmniejszamy ogień i dusimy, często mieszając. Na patelnię z warzywami dodajemy kawałki kurczaka i lekko podsmażamy. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni (termoobieg). Podsmażonego kurczaka przekładamy
Smakowity Blog Kulinarnypracy :) Składniki: 1 opakowanie Naan (2 szt.) 1/4 opakowania świeżego szpinaku 1/2 opakowania twarogu bałkańskiego, ok. 100 g 8 średnich pieczarek 100 g sera żółtego pieprz, oregano, kmin rzymski, pasta sambal oelek Naan delikatnie rozcinamy na dwie części. Jest dość cienki i nie łatwo go idealnie rozciąć. Nie ma problemu jeśli nie wyjdzie idealnie :) Układamy na nim świeży szpinak wcześniej(...)żółty w cienkie plasterki. Na szpinak układamy ser bałkański, potem układamy plasterki pieczarek i posypujemy pieprzem. Na koniec układamy plasterki sera żółtego i posypujemy oregano oraz smarujemy pastą sambal oelek. Przykrywamy wierzchnią częścią Naan i wstawiamy do piekarnika lub opiekacza. My podaliśmy je z frytkami z batatów, więc najpierw na 10 min do piekarnika rozgrzanego do 180 C włożyliśmy
vegetanie