pasty - 13297 przepisów (strona:366/887)

Schab faszerowany grzybami i suszonymi pomidorami 118

tylko głód zebranych przy stole, ale również ich doznania wzrokowo- smakowe. SKŁADNIKI:  1,5 kg schabu  Na farsz: 10 dag grzybów mrożonych ( u mnie podgrzybki) 2 łyżki pasty z suszonych pomidorów ( kupuję w Biedronce ) 1 cebula 15 dag sera żółtego ( tu bez szczególnych wskazań) 2 łyżki masła klarowanego Marynata: 2 łyżki majeranku 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka zmielonej(...)kroimy w kostkę podsmażmy lekko na maśle. Dodajemy grzyby i dusimy pod przykryciem ok 15-20 min.  Doprawiamy sola pieprzem. Do wystudzonych grzybów dodajemy starty żółty ser, suszoną pastę z pomidorów i łączymy składniki. Tak przygotowanym farszem nadziewamy schab. Dokładnie do końca napełniamy kieszeń. Mięso owijamy folią i wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 1, 5 godziny w temperaturze

W kuchennym oknie Ewy
Ciasteczka Maślane Lawendowe 129

sklep gdzie można nabyć produkt. Składniki na 2 blachy średniej wielkości ciastek: 250 g mąki pszennej 125 g cukru pudru 125 g zimnego masła 1 jajko 1 mała łyżeczka pasty z wanilii lub ziarenka z laski wanilii 1 łyżka kwiatów lawendy , suszonych Wykonanie: Do dużej miski przesiałam mąkę, cukier puder, wymieszałam łyżką. Wrzuciłam zimne masło pokrojone na małe kawałeczki. Masło(...)rozcierałam palcami razem z mąką, aż powstały maleńkie grudki, następnie wbiłam jajko roztrzepane z pastą z wanilii i wszystko razem zagniotłam, z ciasta uformowałam kulę, owinęłam folią i włożyłam do lodówki. Ciasto w lodówce powinno być co najmniej godzinę, ale ja zagniotłam sobie ciasto rano, a piekłam ciastka wieczorem :) Schłodzone ciasto rozwałkowałam na blacie opruszonym mąką. Bardzo rzadko używam stolnicy

Blondynka Gotuje
Domowa nutella 235

można zrobić także z kaszy jaglanej . Domowa nutella – krem czekoladowy: 100 g orzechów laskowych 100 g gorzkiej czekolady 70% 150 g mleka zagęszczonego słodzonego (1 tubka) 1 łyżeczka pasty waniliowej lub ekstraktu waniliowego 2 łyżki oleju z orzechów laskowych lub orzechów włoskich ok. 1/4 szklanki wrzącej wody szczypta drobnej soli morskiej listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content(...)będzie ogrzewać się od pary wodnej. Jest to tzw. kąpiel wodna. Do miski wrzucamy połamaną czekoladę. Gdy się rozpuści – mieszamy i wyciskamy całą tubkę mleka oraz dodajemy pastę lub ekstrakt z wanilii. Ponownie mieszamy. Ciepłą czekoladę z mlekiem wlewamy do masła orzechowego i ponownie miksujemy na krem. Dodajemy szczyptę soli i wlewamy po trochu gorącej wody (ok. 1/4 szklanki

Poezja smaku
Faszerowane kabaczki i cukinie 169

kabaczki 1 cukinia farsz 1 cebula 250 g szpinaku 120 g pieczarek 125 g mozzarelli 2 papryczki chipotle  w sosie adobo 2- 3 posiekane ząbki czosnku 1 łyżka pasty pomidorowej 1/3 szklanki suchej kaszy kuskus przygotowanie Cukinie i kabaczki umyć, osuszyć , przekroić wzdłuż na pół. Przy pomocy łyżeczki usunąć pestki. Piekarnik nagrzać do 190 st C, warzywa ułożyć(...)kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę, smażyć aż się zeszkli, dodać pieczarki, smażyć aż zmiękną, dodać szpinak i chipotle. Doprawić papryka w płatkach, dodać czosnek i łyżkę pasty pomidorowej. Smażyć przez 4 - 5 minut. Do farszu dodać kaszę kuskus, dobrze wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem , ewentualnie płatkami papryki. Nałożyć farsz do podpieczonych kabaczków i cukinii, na wierzchu

Stare Gary
Ciasteczka chałwowe 127

Ciasteczka smakowały i domownikom i koleżankom z pracy... myślę, że więcej na temat ich smaku pisać nie muszę:) Przepis znalazłam tutaj . Składniki na około 45 ciasteczek: 1 szklanka tahini (pasty sezamowej)*; 3 szklanki mąki pszennej; 2 łyżeczki proszku do pieczenia; 1 szklanka cukru pudru (może być i cukier kryształ); 200 g miękkiego masła; 2 łyżki wody; ziarna sezamu do dekoracji(...)Ciastka ułożyć w formie do pieczenia wyłożonej papierem pergaminowym (układać w odstępach, gdyż ciasteczka rosną). Ciastka piec na złoty kolor (około 15 minut) w temperaturze 180 st.C. * tahini to pasta sezamowa, którą kupiłam w świetnym sklepie internetowym arabskie.pl , który Wam serdecznie polecam

In my kitchen
Chicken Ramen 160

Japonii znalazł swoich miłośników i kultywatorów. Ramen jest zupą- posiłkiem jedzonym o każdej porze dnia, jest ona na bazie wywaru z warzyw, mięs, kości zwierzęcych, czy miso- pasty produkowanej ze sfermentowanej soi. Mogą się składać z wieprzowiny (Pork Ramen), kurczaka (Chicken Ramen), warzyw , owoców morza, czy nori, jajek i wszelakich dodatków. Wydawać by się mogło iż Ramen jest jeden. Sama(...)zwany włosami anielskimi - makaron taki jest cieńszy od makaronu typu Spaghetti. Należy go ugotować w 2 litrach wody z 2 łyżkami stołowymi sody oczyszczonej- zbliży to smak europejskiej pasty do chińskiego produktu. Gotujemy go przez chwilę, by go nie rozgotować jeśli jest świeży, jeśli jest suszony- gotujemy wedle instrukcji na opakowaniu, uważając by go nie rozgotować. Dekoracja: przepołowione jajko

KreatywnePiny
Kurczak w stylu marokańskim 149

szklanki zielonych oliwek do dekoracji   oliwa do marynaty i do smażenia  pieprz do smaku Marynata Czosnek, paprykę, kumin, cynamon, kurkumę i sól  utrzeć dokładnie na pastę, dodając stopniowo oliwę. Pasta powinna byłć na tyle  gęsta, żeby nie spływała z kurczaka.  Udka kurczaka  zalać marynatą i pozostawic w lodówce na całą noc. Przygotowanie W głębokim

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Chałwa w dwóch wariantach - dla pracowitych i leniwych :) 122

Składniki (wariant dla leniwców) 2 szklanki  drobnego brązowego cukru  2/3  szklanki pasty sezamowej  Tahini 2/3 szklanki mleka masło do wysmarowania foremki      Do aromatyzowania :      -  kilka kropel aromatu waniliowego      -  1 łyżka kakao lub/ i ...      - 1- 2 łyżki pokruszonych albo zmielonych p istacji(...)orzechów Wysmarować bardzo cienko małą foremkę masłem. Zagotować cukier i mleko w rondlu na średnim ogniu, aż cukier całkowicie się rozpuści.  Zdjąć z ognia,   dodać  pastę sezamową  tahini oraz aromat i pozostawić na 2-3 minuty Wymieszać dokładnie masę i dodać pistacje lub migdały Wlać do wysmarowanej formy, wstawić do lodówki na kilka godzin Składniki

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Ramadanowy deser z daktylami 154

kaloryczna :) Składniki 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich lub migdałóww płatkach   3 szklanki miękkich daktyli bez pestek  ewentualnie pół łyżeczki mielonego kardamonu Przygotowanie Daktyle wypestkować i zmielić na pastę w blenderze (z dodatkiem kardamonu lub bez niego) Połączyć pastę z daktyli z orzechami lub migdałami i dokładnie wymieszać. Z powstałej masy formować kulki lub masę rozwałkować przez folię

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Ryba pod sezamową kołderką 127

być w całości albo filety z dorsza, halibuta, pstrąga itp.)   3 średniej wielkości posiekane cebule 1 papryczka chili bardzo drobno posiekana 1/2 szklanki soku z cytryny 1 szklanka pasty sezamowej tahini 50 g dowolnych orzechów bardzo drobno posiekanych (nie jest to konieczne) olej do smażenia (najlepszy będzie olej neutralny w smaku np. kukurydziany lub rzepakowy) 1/2 szklanki wody sól(...)każdą stronę filetu). Na drugiej patelni podsmażyć na oleju przez około 5 minut  posiekaną cebulę, kiedy zacznie zmieniać kolor dodać posiekane chili i jeszcze chwilę podsmażać. Z pasty sezamowej, wody oraz soku z cytryny przygotować sos. Sos powinien mieć konsystencję śmietany, jeśli będzie zbyt gęsty dodać nieco więcej wody. Do sosu dodać podsmażoną cebulę z chili i wszystko dokładnie

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Labneh - arabski ser jogurtowy - fakty i mity :P 151

Można go bez wysiłku przygotować z każdego dostępnego jogurtu , a w zależności od czasu odciekania serwatki uzyskamy ser o różnej konsystencji i różnym przeznaczeniu. Labneh można wykorzystać do przyrządzenia pasty serowej z ziołami lub jako dodatek do dipów. Można z niego przygotować marynowane w oliwie i ziołach kulki serowe do sałatek, które doskonale zastępują mozzarellę  (tzw. tabat labneh(...)jakości i gęstości użytego jogurtu, dlatego podajemy go w przybliżeniu jogurt typu greckiego - 2-6 godzin ser przypominający nasze serki homogenizowane - 8-16 godzin średnio gęsty ser do przygotowywania past serowych lub smarowania pieczywa- 12-30 godzin gęsty ser do serników i wypieków - 36-48 godzin ser do pikantnych pierogów, fatayer lub do marynowania w oliwie (o konsystencji gęstego sera

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Domowa biała kiełbasa - na święta i nie tylko 202

temperatura wody spadnie po włożeniu kiełbasy) lub zamrażamy. *** Pan Boczek gorąco poleca, aby czosnek roztłuc w moździerzu, dodać część odważonej soli i rozprowadzić na gładka pastę. Do tej pasty w moździerzu wsypać majeranek i dokładnie rozetrzeć

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
"Pasta i basta!" oraz "Sushi, Paella i Guacamole" - recenzja książek 176

stanie się łatwe i przyjemne dla osób początkujących. Ale i bardziej zaawansowani znajdą coś dla siebie - ciekawe przepisy na makarony lub potrawy z całego świata. A teraz po kolei... "Pasta i basta!"  To pozycja obowiązkowa dla każdego początkującego fana makaronów, klusek, kluseczek i pierożków. Pierwsze rozdziały to zilustrowane dokładnymi zdjęciami instrukcje "krok po kroku", jak wykonać różnego rodzaju makarony(...)ambitnie - w sosie z dzika :) To prawdziwa kopalnia pomysłów na smaczne obiady. A jeśli lubisz eksperymenty, być może zainteresują Cię takie pomysły, jak np. makaron z kawą czy czekoladą! :) "Pasta i basta!" 150 przepisów na sosy i makarony prosto z Włoch" Strony: 255 Cena: 29 zł Wydawnictwo Jedność "Sushi, paella i guacamole" To książka, która przeniesie nas w zupełnie inne

Kraina Tysiąca Smaków
Zupa curry z batatem 140

mały bakłażan 1 por 1 brokuł 250 g zielonego groszku 2 l bulionu warzywnego 3 liście laurowe 1 gniazdko anyżu 3 cm kawałek kory cynamonu 3 łyżki zielonej pasty curry mielony czarny pieprz sól zielona kolendra Sposób przygotowania: Bulion doprowadzić do wrzenia. Dodać liście laurowe, anyż i cynamon i gotować ok. 10 minut, by uwolniły swój smak.  Dodać pokrojone(...)części), pojedyncze różyczki brokuła i groszek (o tej porze roku użyłem mrożonego) i gotować ok. 5 minut pod przykryciem. Po tym czasie dodać pokrojonego w podłużne kawałki batata i pastę curry. Dokładnie wymieszać i gotować kolejne 5 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zupę podawać przyzdobioną świeżą kolendrą

W SMAK
Spaghetti z kurczakiem, grzybami i papryką / Spaghetti with chicken, mushrooms and peppers 269

into strips salt and pepper to taste 1 pinch red chili flakes 1/2 cup chicken stock 1 cup grated Parmesan handful of fresh basil leaves Preparation: Cook the pasta according to the package directions until al dente, about 10 to 12 minutes. Drain and set aside. Meanwhile, heat olive oil in a large nonstick skillet over medium-high heat(...)tender, about 4 to 6 minutes. Return the chicken to the skillet, add the stock, and cook until the sauce has thickened, about 3 to 4 minutes. Add the pasta to chicken, vegetables and 1/2 cup of Parmesan and toss to combine well. Divide between bowls and sprinkle with remaining Parmesan and fresh basil leaves. Serve immediately. Enjoy

karmelowy

Proponowane wyszukiwania