Dzisiaj zrobiłam pyszną pastę jajeczną, ale taką troszkę inną, bo z dodatkiem awokado. Polecam Wam, bo jest naprawdę bardzo smaczna. Składniki: 6 jajek 1 awokado 1 łyżka majonezu 3 łyżki soku z cytryny 1 czerwona cebula sól pieprz ziołowy 1 łyżeczka posiekanego koperku Wykonanie: Jajka ugotować na twardo, oskubać i zmiksować. Awokado pokroić na mniejsze kawałki, zmiksować, skropić sokiem(...)cytryny i połączyć z jajkiem. Dodać majonez, drobno posiekaną cebulę i koperek. Wymieszać wszystko dokładnie, doprawić solą i pieprzem. pasta jajeczna z awokado
O kuchni z uczuciemłyżki cukru waniliowego (można zrobić samemu: KLIK ) skórka otarta z 1/2 cytryny Nadzienie: 0,5 kg oczyszczonego rabarbaru 150 g jogurtu 100 g cukru 2 jajka 1 łyżeczka pasty waniliowej cukier puder do posypania Mąkę przesiewamy, siekamy z zimnym masłem, dodajemy pozostałe składniki i szybko zagniatamy ciasto. Owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę. Nadzienie przygotowujemy następująco: umyty(...)oczyszczony ze skórki rabarbar kroimy w 3-4 cm kawałki. Jogurt mieszamy z jajkami, cukrem i pastą waniliową. Jak ciasto się schłodzi to wałkujemy je przez folię spożywczą, wykładamy nim nasmarowaną masłem formę do tarty i wylepiamy dokładnie. Spód miejsce przy miejscu nakłuwamy widelcem i wstawiamy na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po tym czasie wyjmujemy
Marder&Marder Manufactureniezapomniany klimat mafijnych procesji z podstawionymi autami rodem z lat pięćdziesiątych. W jednej z knajp (najlepiej tych małych, w pobliżu zatoki a nie głównych placów miasta, obowiązkowo należy spróbować Pasta con le sarde i Pasta alla Norma. Ten smak Sycylii, z dodatkiem lampki lokalnego wina albo z kilkoma łyżeczkami granity na deser gwarantuje rozkosz podniebienia. Do tego cząstka pomarańczy, która
Bon Ton Italiaświeżego wędzonego śledzia. A śledzik, wiadomo zdrowy, tłusty, trzeba jeść. Wszystko spoko, gdyby nie te ości, obieram, obieram, końca nie widać. Cierpliwości mi zabrakło... i dobrze bo zrobiłam pyszną pastę z wędzonego śledzia z chili, smaku dodały jeszcze kwiaty szczypiorku, mają bardzo fajny czosnkowo - cebulowy smak i są śliczne. SKŁADNIKI NA OKOŁO 10 KANAPEK : - 1 duży, wędzony śledź - 2 ząbki(...)możesz ręcznie pokroić w drobną kosteczkę i dodać do przemielonego śledzia. Mi się nie chciało i przemieliłam je razem ze śledziem. DODAJ MAJONEZ I MUSZTARDĘ , może się zdarzyć, że pasta będzie za sucha, wszystko zależy od tego jak tłusty był śledź, wtedy dodaj trochę majonezu. Wszystko wymieszaj, sowicie posyp kwiatami szczypiorku i smacznego. P.S.: Nie jedz tych kanapek
Kuchnia bezglutenowa Loliblendera i zmiażdżyć wg uznania (ja osobiście lubię większe kawałki). Pomidora oskórować, pokroić w drobną kostkę. Czosnek i imbir zetrzeć na najmniejszych oczkach tarki. Powinna wyjść ok 1 łyżeczka pasty czosnkowej i jedna łyżeczka imbirowej. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju kokosowego, wrzuć cebulę i smażyć, aż się zeszkli. Dodać pastę czosnkową i imbirową. Smażyć około 1 minuty. Następnie dodać
MamaOskarkapomidor lub kilka koktajlowych dodałam jeszcze jedno opakowanie grzybów enoki ( przypominają wyglądem makaron spaghetti, można je zastąpić innymi azjatyckimi grzybami lub pieczarkami ) 2 łyżki cukru 2 łyżeczki gotowej pasty Tom Yum można dodać jeszcze 1 małą pokrojoną w piórka cebulę Do wrzącego bulionu dodać zmiażdżoną i pokrojoną na mniejsze kawałki trawę cytrynową, pokrojony galangal, liście limonki fakir, pokrojony w plastry(...)czosnek, pastę tom yum, jedną pokrojoną w plasterki i oczyszczoną z pestek chilli i sos rybny( cebulę jeśli chcemy ją dodać do zupy). Na koniec dodać grzyby. Wszystko pogotować aż uwolnione zostaną aromaty, dodać sok z limonki, pokrojony w ósemki pomidor oraz krewetki. Na koniec doprawić jeszcze cukrem i dodać posiekaną kolendrę. Serwować od razu po przygotowaniu. Posypać chilli oraz
Jemy PijemySkładniki: (na około 1-2 porcje) Creme Patissiere : szklanka mleka 3 duże żółtka 1 łyżka cukru 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżka ekstraktu z wanilii 1 łyżka pasty z wanilii- dodajemy na końcu po dodaniu masy jajecznej/ Jeśli używamy zaś laski wanilii- dodajemy ją na początku przy gotowaniu mleka by dodała aromat i wyjmujemy przed dodaniem masy jajecznej(...)nieprzerwanie mieszać energicznie przy pomocy ubijaczki bądź ostrożnie przy pomocy miksera przez 1 minutę na dużym bądź średnim ogniu. 6. Zmniejszyć ogień, dodać ekstrakt, bądź pastę z wanilii i nadal energicznie mieszać aż do uzyskania gęstego, gładkiego kremu. Zajmie to około 1-2 minuty. 7. Przełożyć do miseczki i pozwolić by krem wystygł- należy go przykryć folią
KreatywnePinyteż mogą być) • 150g filetów z piersi kurczaka • 1 gałązka trawy cytrynowej • 4 listki cytrynowe • 4 plasterki świeżego kłącza galangi (albo świeżego imbiru) • 1 łyżeczka czerwonej pasty curry • 1 łyżka smabal oelek • 2 łyżki koncentratu pomidorowego • 0,2 l mleczka kokosowego • 2-3 łyżki soku z cytryny • 1 łyżka cukru palmowego lub trzcinowego(...)trawę cytrynową, liście cytrynowe,galangę lub imbir. Gotować na wolnym ogniu, aż kurczak będzie miękki. Następnie dodać mleczko kokosowe, cukier, sok z cytryny, sos rybny i rozgniecione chili i pastę curry. Zagotować. Doprawić tak, by zupa była jednocześnie kwaśna, słodkawa i pikantna. Posypać przed podaniem kolendrą. Przygotujcie chusteczki, jak będziecie jeść tę zupę! :) Zupa bierze udział w akcji
Kuchnia Prezydentowejpatatas bravas 2 szalotki 1 ząbek czosnku 2 łyżki oliwy 100 ml wytrawnego białego wina 2 pomidory obrane ze skórki 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki pikantnej pasty paprykowej 1 łyżka ajvaru (lub 1/2 czerwonej papryki pokrojonej w drobną kostkę) po 1. dużej szczypcie soli, pieprzu, tymianku i oregano listki bazylii z 2 gałązek lub 1 łyżeczka suszonej Czosnek rumienię(...)cukrem, przykrywam i duszę ok. 5 minut. Wlewam wino, redukuję płyn, dodaję posiekane pomidory, przykrywam, duszę kolejne 10 minut lub do momentu, aż pomidory zaczną się rozpadać. Dodaję ajvar, pastę paprykową, tymianek, oregano i pieprz, zagotowuję, ściągam z ognia. Przelewam do wysokiej miseczki, miksuję (ale tylko lekko!) ze świeżą lub suszoną bazylią, doprawiam jeśli trzeba solą, pieprzem i cukrem. Podaję
Kuchnia Prezydentowejlimonki sól, pieprz 3-centymetrowy kawałek świeżego imbiru (bardzo drobno posiekanego) 1 średnia cebula (drobno posiekana) 2 ząbki czosnku (bardzo drobno posiekane) 3-4 łyżki masła ghee Pasta Vindaloo: 1 łyżeczka czarnego pieprzu w kulkach 1 łyżeczka nasion gorczycy 1 łyżeczka nasion kolendry 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki małych ziarenek kardamonu (wyłuskanych z nasion) 1 łyżeczka kurkumy(...)pozostałymi suchymi przyprawami, następnie dodać ocet winny i olej, dokładnie wymieszać, odstawić na 10 minut. 4 . Na czystej, dużej patelni (lub garnku o grubym dnie) rozgrzać masło ghee, włożyć pastę, smażyć aż przyprawy wyraźnie puszczą aromat, wtedy dodać czosnek, imbir, podsmażyć 3 minuty, dodać cebulę, zeszklić i wrzucić rybę, zmniejszyć gaz, przykryć patelnię i dusić pod przykryciem ok. 5 minut
Kuchnia Prezydentowejłyżki sosu rybnego 2 łyżki sosu sojowego jasnego 1/4 łyżeczki kurkumy 1 łyżka cukru 1/2 limonki na sok 2 łyżeczki curry (madras lub innego żółtego) 1 łyżka żółtej pasty curry sól i czarny pieprz do smaku garść kiełków sojowych lub fasoli mung, krążki zielonej cebulki i świeża kolendra do dekoracji 300 g makaronu jajecznego 1. Makaron ugotować w osolonej wodzie(...)patelni mocno rozgrzać olej, podsmażyć szalotkę i czosnek na złoto, dodać warzywa, podsmażać razem 3-4 minuty cały czas mieszając. 3. Wlać mleczko kokosowe, dodać curry i żółtą pastę curry, gotować 3 minuty i przelać zawartość patelni do garnka z wodą i przyprawami, dodać posiekane chili, kurkumę, cukier, sos sojowy i sos rybny. Gotować na małym ogniu 5 minut
Kuchnia Prezydentowejłyżki sosu rybnego 4 łyżki sosu sojowego jasnego 1/2 łyżeczki kurkumy 1 łyżka cukru 1/2 limonki na sok 3 łyżeczki curry (madras lub innego żółtego) 1,5 łyżki żółtej pasty curry 350 g mleczka kokosowego sól i czarny pieprz do smaku garść kiełków sojowych lub fasoli mung, krążki zielonej cebulki i świeża kolendra do dekoracji 300-400 g makaronu jajecznego(...)cieple. 3. Do bulionu dodać szalotkę, marchew, czosnek i sos sojowy, gotować jeszcze 10 minut. Wyjąć mięso, odstawić do wystudzenia. Do zupy dodać sos rybny, curry i żółtą pastę curry, cukier i kurkumę, gotować 5 minut. 4. Chili przekroić w poprzek na pół; grubszą część pokroić na cieniutkie krążki, odstawić; cieńszą posiekać drobno; posiekaną wrzucić do bulionu, dodać mleczko kokosowe
Kuchnia Prezydentowejminut, cały czas mieszając. Dodać posiekany czosnek i imbir. Podsmażać dalej 3 minuty. Przestudzić, dodać kilka łyżek wody i zmiksować razem z mielonymi migdałami, do uzyskania gładkiej, niezbyt gęstej pasty (w razie potrzeby dodać więcej wody). 2. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w sporą kostkę. Na patelni rozgrzać ghee, wrzucić mięso i cebulę, podsmażać na dość dużym ogniu, aż podpiecze się(...)każdej strony. Zmniejszyć ogień, dodać pastę z przypraw, pokruszoną papryczkę chili, garam masala i rozprowadzić na mięsie, podsmażać 5 minut, mieszając. 3. Następnie dolać bulion i przykryć naczynie. Dusić na małym ogniu ok. 20 minut (lub do miękkości mięsa). Gdy mięso będzie miękkie, dodać sok z cytryny i dusić jeszcze 5 minut. Zestawić z ognia, dodać pokrojoną kolendrę
Kuchnia PrezydentowejSkładniki (na 2 porcje): 200 g surowych lub mrożonych krewetek marynata: 1 posiekana papryczka chili, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka sosu sojowego, sok z 1 limonki 3 łyżki zielonej pasty curry (ja miałam swoją, gotowej wystarczą 2 łyżki) 4 liście limonki kaffir 1 łodyga trawy cytrynowej, pokrojonej na 4-5 części i zmiażdżonych trzonkiem noża 2-centymetrowy kawałek świeżego(...)marynatą i smażyć na mocnym ogniu przez 2 minuty, cały czas mieszając. Przełożyć do miseczki, odstawić. 3. Patelnię przetrzeć papierowym ręcznikiem, wlać pozostałą łyżkę oleju, na rozgrzany włożyć zieloną pastę curry, smażyć mieszając 2 minuty. 3. Dodać imbir, trawę cytrynową i liście kaffir oraz warzywa, smażyć 2-3 minuty. Dodać sos rybny i sojowy, cukier i pieprz. Wlać mleko kokosowe
Kuchnia Prezydentowejcurry) tej kuchni. Trudność właściwie nie polega na samym wykonaniu, co w niewiadomej, jaka kryje się w efekcie końcowym. Mięso lub rybę najpierw marynuje się kilka godzin, potem tworzy pastę-bazę, później praży nasiona i przyprawy, które już na tym etapie napełnią kuchnię na wiele godzin niezwykłym, zdecydowanym aromatem prosto z Indii. Kiedy już wszystko na patelni mamy połączone(...)będzie się marynował kurczak. Wszystkie całe przyprawy z marynaty miażdżymy w moździerzu (można użyć mielonych przypraw, ale zapewniam, że to nie będzie to samo), z czosnku i imbiru robimy pastę, dodajemy sok z limonki, ocet winny i łączymy wszystko razem. Następnie mieszaniną i pokrojoną cebulą pokrywamy dokładnie kawałki mięsa, marynujemy w lodówce przez ok. 3-4 h. 2. W szerokim
Kuchnia Prezydentowej