podany tuż po przygotowaniu. Składniki na ratatouille: - 1 biała cebula - 1-2 ząbki czosnku - 1 średnia cukinia - 1 mały bakłażana - 1 papryka – kolor dowolny - 1 pomidor - 1 łyżka pasty pomidorowej - 30 ml Oliwa z oliwek - pół łyżeczki ziół prowansalskich - szczypta kminu rzymskiego - 1 liść laurowy - odrobina ziela angielskiego - sól - pieprz Przygotowanie ratatouille: Cebulę i czosnek podsmażamy na oliwie(...)oliwek. Po chwili dodajemy paprykę, cukinię i bakłażana (wszystko pokrojone w kostkę), a następnie pomidora (też pokrojonego w kostkę) i pastę pomidorową. Dodajemy zioła prowansalskie, liść laurowy, ziele angielskie i doprawiamy przyprawami do smaku. Gotujemy do chwili, aż warzywa będą miękkie, czyli jakieś 8 - 10 minut. Składniki na ziemniaki: - 400 gram młodych ziemniaków - 80 gram masła - kilka gałązek tymianku
Życie zamknięte w smakugramów mięsa mielonego - 1 cebula - 1 łodyga selera naciowego - 5 ząbków czosnku - 1 łyżka mąki - 300 mililitrów bulionu - 150 mililitrów czerwonego wina - 1 puszka pomidorów + 1-2 łyżki pasty pomidorowej - oliwa z oliwek - pietruszka, majeranek, bazylia - pieprz - sól Przygotowanie sosu mięsnego: Na rozgrzanej oliwie podsmażamy mięso, posiekaną w drobną kostkę cebulę, seler naciowy i czosnek. Oprószamy całość mąką, podsmażamy(...)jeszcze chwilę, a potem dodajemy wino oraz bulion. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Dusimy przez około 20 minut, dodajemy pomidory i pastę, a następnie gotujemy jeszcze przez 10 minut. Składniki na beszamel: - 2 czubate łyżki mąki - 2 solidne łyżki masła - 600 mililitrów mleka - biały pieprz - gałka muszkatołowa - sól Przygotowanie beszamelu: Masło rozpuszczamy i podsmażamy na nim mąkę aż zacznie
Życie zamknięte w smakuDzisiaj propozycja na śniadanie – pasta z jajek ze szczypiorkiem. Często zapominamy o tym prostym i pysznym śniadaniowym produkcie. W moim domu wszyscy domownicy bardzo lubią pastę i znika ona w tempie błyskawicy. Składniki: 10 jajek 2 łyżki majonezu 1 łyżka miękkiego masła Sól Pieprz Szczypiorek Wykonanie: Jajka gotujemy na twardo i rozdrabniamy je wstępnie widelcem. Następnie dodajemy majonez, masło
Smaki EwyJako że zaliczam się do kanapkożerców, pojawiają się w mojej kuchni różnego rodzaju pasty. To idealne smarowidło, którym możemy zastąpić masło, ale także wzbogacamy smak kanapki. Zdecydowanie zachęcam do wykonywania takich past samemu, a nie ograniczać się do wyciągnięcia ręki w stronę marketowej półki i gotowego produktu. Nie jest to ani trudne, ani pracochłonne. SKŁADNIKI: 1 szalotka drobno posiekana
Kuchnia w opałachwywaru rybnego 0,5 l wody 400 ml mleczka kokosowego 1 ząbek czosnku 1 cebula(szarlotka lub cukrowa) 1 łyżeczka chilli 1 łodyga trawy cytrynowej (lub łyżeczka pasty z trawy cytrynowej) sok z limonki lub połowy cytryny sól ostra papryka kawałek korzenia imbiru 3 łyżki oleju kokosowego Sposób przygotowania Do garnka na rozgrzaną olej kokosowy wrzucamy pokrojoną(...)kostkę szarlotkę, drobno posiekany ząbek czosnku oraz łodygę trawy cytrynowej, pokrojoną w plastry. Smażymy całość a kiedy cebula się zeszkli, dodajemy pastę chilli razem z obranym i drobno posiekanym korzeniem imbiru, smażymy dalej przez 2-3 minuty, a następnie całość zalewamy wodą i wywarem rybnym. Dodajemy pierś kurczaka pokrojoną w cienkie paski. Gotujemy przez kolejne 7-10 minut
Miód i pieprztymianku, a następnie układamy na folii aluminiowej posmarowanej oliwą. Papryki kroimy w kostkę, a czosnek, oregano,tymianek, resztę soku z cytryny, oliwę z oliwek i odrobinę soli miksujemy na pastę. Pastę dokładnie mieszamy z pokrojonymi paprykami, a następnie przykrywamy rybę. Zamykamy folię pozostawiając mały otwór i wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 30-35 minut. Podajemy gorące
Ostra na SłodkoPoszukujecie ciekawego startera na wieczorną domóweczkę? Pastę możecie przygotować wcześniej i tylko podgrzać jak przyjdą goście - moment zastanowienia na ich twarzach przy pierwszym kęsie jest bezcenny, ale po chwili będą przytakiwać takiemu smakowi i z pełnego półmiska pozostaną tylko okruszki. Składniki : 100-150g chudego boczku 1 średnia cebula - czosnkowa lub czerwona 6 ząbków czosnku 6 czarnych oliwek z zalewy(...)wylewamy nadmiar tłuszczu dodajemy cebulę i czekamy, aż się zeszkli dodajemy czosnek i podobnie czekamy, aż się zeszkli uważając by się nie przypalił, bo zgorzknieje i zepsuje całą pastę na koniec dodajemy pokrojone oliwki i kapary i jeszcze chwilkę smażymy wlewamy pomidory z puszki lub przygotowujemy sami - bardzo dojrzałe 3-4 sztuki sparzamy, obieramy ze skóry i kroimy w drobną
zobacz ich smakTapenada, pasta z czarnych lub zielonych oliwek jest zdecydowanym potwierdzeniem reguły "przez żołądek do serca". Nie "wygląda", ona po prostu "smakuje". Przedstawiać jej nie muszę, ponieważ wywodzi się z dalekiej Prowansji, ale zadomowiła się na pysznych grzankach, bruschettach, czy łososiu. Co ciekawe może służyć jako sos do makaronu ( o tym w innym przepisie ;) ). Spróbujcie, a przepadniecie ;) Składniki : 200g czarnych(...)pieprz 2 filety anchois ( można pominąć) 1/2 łyżki soku z cytryny 1/2 łyżki octu balsamicznego ostra papryka (do smaku) Przygotowanie: Przygotowanie tapenady jest bajecznie proste. Wystarczy wszystkie składniki pasty umieścić w wysokim naczyniu i zblendować (zmiksować). Doprawić do smaku. Tapenada powinna być średnio gęsta, aby dobrze rozprowadzała się na pieczywie. Po przygotowaniu wstawiamy ja do lodówki. Smacznego
ChilliJemypesto Gotowy sos pesto W prawdzie zakup pasty pesto w supermarkecie jest kwestią chwili, lecz przyrządzając ją sami mamy możliwość dobrania składników o wyższej jakości, oraz uzyskania najbardziej odpowiadającego nam smaku. Składniki 120-150 ml oliwy z oliwek extra vergine lub innej 100 gr oliwek 100 g prażonych ziaren słonecznika Pęczek bazylii Ząbek czosnku Sól, pieprz Sposób(...)oliwy i miksujemy aż do utworzenia się jednolitej masy (Uwaga: trudno jest określić odpowiednią ilość oliwy, dlatego dodajemy ją stopniowo podczas blendowania uzyskując masę o konsystencji dość gęstej pasty
Miód i pieprzBardzo lubię awokado. Kupuję je często i robię taką oto pastę . Raz próbowałam na bazie pasty zrobić sałatkę, ale nie za bardzo mi smakowała. Zrobiłam próbę numer 2, pozmieniałam składniki i teraz wyszła idealna. Ostatnio na FB obiecałam Wam sałatkę z awokado i oto ona. Przepyszna sałatka makaronowa z awokado i kurczakiem. Same pyszne składniki tutaj się znalazły. Sałatka jest
Zakątek rozkoszy kulinarnychłyżeczka słodkiej papryki 2 cebule kilkanaście żółtych pomidorków koktajlowych 1 szklanka kaszki bulgur ok. 2 szklanki bulion (ilość zależy od tego ile płynu wchłonie kasza) 1 łyżka zielonej pasty curry 1 szklanka mrożonego zielonego groszku 1 szklanka ugotowanej zielonej fasolki szparagowej sok z cytryny listki bazylii oliwa z oliwek Wykonanie: Mięso kroimy w kostkę. W misce mieszamy przyprawy(...)garnuszka o grubym dnie wsypujemy bulgur, dodajemy ok. 2 szklanki gorącego bulionu (ilość płynu zależy od tego jak kasza będzie go chłonęła), dodajemy groszek i pastę curry. Kaszę doprowadzamy do zagotowania, zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy pod przykryciem około 10 minut. Dodajemy fasolkę, sok z cytryny, mieszamy, przykrywamy i odstawiamy. Cebule obieramy i kroimy na duże
Kulinarne przygody Gatitysię na letnią przystawkę. Czas przygotowania: 10 min. Porcja dla 2 osób Koszt przygotowania: 7,00 zł SKŁADNIKI: 400 g ciecierzycy (240 g netto po odcedzeniu) 2 łyżeczki tahini (pasty sezamowej) 1 ząbek czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 1 limonka szczypta soli pieprz czarny świeża kolendra PRZYGOTOWANIE: Ciecierzycę odcedzamy i przekładamy do blendera. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, oliwę(...)oliwek i sok z limonki. Doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko razem blendujemy na jednolitą kremową masę. Ja osobiście lubię gesty humus, o konsystencji pasty. Jeśli masa jest dla Was za gęsta możecie dolać odrobinę zalewy z ciecierzycy. Gotowy humus serwujemy z oliwą, pieczywem i świeżą kolendrą. Smacznego
kulinarnyJazetrzyj na tarce o dużych oczkach, dodaj. Jeszcze na koniec natka pietruszki, wymieszaj delikatnie. Dodaj majonez i połącz wszystko. Wstaw do lodówki aby się przegryzła i wychłodziła. Międzyczasie zrób pastę z awokado. Awokado, łyżeczkę soku z cytryny, i oliwę z oliwek rozetrzyj na pastę...i gotowe! Nałóż na kanapki, podawaj z sałatką. Podałam na Porcelana Bogucice Smacznego
Z Kuchni Do KuchniWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Dziś zapraszam was na danie z kuchni azjatyckiej – ostrego kurczaka curry w mleczku kokosowym. Kurczak z dodatkiem pasty curry, zatopiony w mleku kokosowym i pomidorach smakuje pysznie. Danie przygotowałam z produktów z azjatyckiego tygodnia w Lidl . W sklepie możecie znaleźć m.in mleczko kokosowe, pastę curry
Marta Gotujebędzie puszczać soki. Przygotować drugą część marynaty: starte buraki (koniecznie razem z sokiem) wymieszać z 2-3 łyżkami octu balsamicznego. Doprawić solą morską. Rozgnieść widelcem na gęstą pastę – spróbować i ewentualnie dodać soli i octu balsamicznego. Wyjąć łososia z poprzedniej marynaty. I tutaj są dwie szkoły: 1) papierowym ręcznikiem zetrzeć marynatę, 2) nie ścierać pierwszej marynaty. Koperek bardzo(...)drobno posiekać (razem z łodygami). Natrzeć nim łososia. Na tak przygotowanego łososia nałożyć pastę z buraków. Kawałki łososia ponownie złożyć ze sobą (znów skórą na zewnątrz) i bardzo dokładnie owinąć folią. Tak zapakowanego łososia włożyć do głębszego naczynia (np. żarodoporna brytfanna, głęboki półmisek – łosoś puści dużo soku) i obciążyć czymś (na położyłam drewnianą deskę, a na nią 2 niewielkie
Pociąg Do Kuchni