barszczu, do krupniku, do duszonych mięs, wszędzie tam, gdzie się przyda odrobina grzybowego aromatu. Na blogu znajdziecie również inne pyszne domowe przyprawy: Domowa warzywna pasta bulionowa Domowa vegeta Przyprawa do dań z kapustą Ziołowa sól Bulionowa pasta mięsna, czyli domowa kostka rosołowa Toskańska przyprawa ziołowa Domowa przyprawa grzybowa Czas przygotowania: 3 godziny na suszenie grzybów
Kulinarne przygody Gatitygryczanej 50 ml ciepłej, przegotowanej wody Ciasto: 270 g mąki 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka soli + rozczyn Dodatki: 4 świeże figi 150 sera gorgonzola 2 czerwone cebule Pasta pomidorowa 1 łyżka suszonego oregano Z drożdży i ciepłej wody robimy rozczyn, dodajemy łyżkę mąkę i syrop klonowy, i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 10-15 minut. Następnie(...)misce dodajemy mąkę, oliwę, sól i dokładnie wyrabiamy ciasto. Odstawiamy na kilkanaście minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie cienko rozwałkowujemy i przekładamy na papier do pieczenia. Smarujemy pastą pomidorową, posypujemy oregano, układamy pokrojone na 4 części figi, pokruszony ser oraz krążki cebuli. Pieczemy około 15 minut w 220 stopniach
Bon Appetit Małgorzatyłyżką puree bazyliowego i gotowaną, zieloną fasolką szparagową. *Pesto bazyliowe: 1/2 szklanki liści bazylii ucieram w moździerzu z dodatkiem 3 łyżek oliwy z oliwek, soli i pieprzu. Do pasty dodaję 1 łyżkę orzeszków pinii (lub nerkowców) i 2 łyżki tartego parmezanu. Ponownie ucieram na pastę. Przechowuję do kilku dni w lodówce
Mango Papajajajka 3/4 szkl. cukru 1 szkl. kwaśnej śmietany 18% - ma być gęsta 2,5 szkl. mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżeczki pasty z wanilii - ewentualnie ekstrakt lub olejek waniliowy 1 łyżeczka cynamonu 1/3 łyżeczki mielonego kardamonu 1/3 lyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 50-80dag świeżych śliwek węgierek - ja swoich zbyt dokładnie(...)resztę przypraw. W dużej misce roztrzepać jajka trzepaczką. Ciasta na śmietanie nie lubią jajek ubijanych mikserem tak jak jak na biszkopt, bo wtedy jest większe prawdopodobieństwo zakalca. Dołożyć pastę waniliową. Następnie dodawać stopniowo cukier oraz śmietanę i mieszać trzepaczką do połączenia składników. Na zmianę dodawać przesiane wcześniej razem suche składniki oraz rozpuszczone w mleku masło. Mieszać trzepaczką do uzyskania
Grunt to przepis!cienkie paseczki. Kolendrę, nasiona kopru włoskiego i płatki chili podpraż na rozgrzanej patelni. Następnie wrzuć do moździerza wraz z drobno posiekanym czosnkiem i imbirem. Utrzyj wszystko na gładką pastę. Do rondelka wlej ocet ryżowy i wsyp cukier. Doprowadź do wrzenia, a następnie wrzuć aromatyczną pastę, pomidory oraz pokrojone papryczki. Gotuj wszystko na średnim ogniu przez 30-40 minut
Food Squarecukru 100g roztopionego masła 150ml ciepłego mleka 1 szczypta soli NADZIENIE: 1/2kg śliwek węgierek 150g twarogu 2 łyżki śmietany 18% - gęstej 3 łyżki domowego cukru waniliowego 2 łyżeczki pasty waniliowej Mąkę przesiać do dużej miski - przesianie mąki przez sito napowietrza ją i wspomaga wyrastanie ciasta. Dodać drożdże, jajko i żółtko, cukier oraz szczyptę soli. W garnuszku rozpuścić masło(...)może tu użyć miksera z mieszadłami hakowymi (nie trzepakami). Odstawić w misce przykrytej ściereczka kuchenną na ok. 1 godz. do wyrośnięcia - podwojenia objętości . Twaróg, śmietanę, cukier i pastę waniliową wymieszać w oddzielnym naczyniu na gładką masę. Śliwki umyć, wypestkować i pokroić na ćwiartki - w oryginalnym przepisie były połówki śliwek, ale ja zakupiłam węgierki-monstrum, stąd drobniejszy stan
Grunt to przepis!ciepłego mleka 1 szczypta soli Składniki na nadzienie: 1/2 kg śliwek 200 g twarogu( u mnie serek ricotta) 2 łyżki śmietanki 3 łyżki cukru 2 łyżeczki pasty waniliowej( pominelam) Przesiana mąkę, drożdże, sól i cukier mieszamy razem w misce. Dodajemy jajka, pokrojone na kawałki, miękkie masło i lekko podgrzane, ale nie gorące mleko. Mieszamy łyżką do połączenia sie składnikow(...)kilka minut. Ciasto powinno byc lśniące, miękkie i elastyczne. Wyrobione ciasto przekładamy do miski, przykryamy i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Serek ricotta, śmietanę, cukier i pastę waniliową mieszamy w miseczce na jednolitą masę. Śliwki myjemy, kroimy na połówki i pestkujemy. Wyrośnięte ciasto szybko wyrabiamy na podsypanym mąką blacie i rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach
Mia Cucina Sofietapokroić w kostkę, lekko podsmażyć na patelni bez tłuszczu. Pietruszkę opłukać. osuszyć i drobno posiekać. Obrać i posiekać czosnek. Podsmażone kostki chleba z czosnkiem, pietruszką i olejem zblendować na pastę naczynie do zapiekania natłuścić. Układać naprzemiennie warstwy ziemniaków, grzybów i pasty z pieczywa, każdą warstwę doprawić solą i pieprzem. Na końcu posypać starym serem piec w piekarniku około 45 minut
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Śniadanie, kolacja... czasem wystarczy chwila by coś urozmaicić. Poza owsiankami lub owocowymi pucharkami, na moim stole często goszczą różnego rodzaju domowe pasty. Dziś zapraszam Was na lekką pastę kanapkową z marchewkową nutą. Spróbujcie. Szybko, smacznie i w wersji light. Idealna do małych, chrupiących sucharków lub do ulubionego zdrowego pieczywa. Składniki: 3 jajka 70 g naturalnego serka homogenizowanego 0% tłuszczu
Słodkie okruszkizjadamy na śniadanie. Gdy zostaje dodaję różne składniki: natkę pietruszki, kolendrę lub suszone pomidory. Ja używam ciecierzycy z puszki i sezamu jeśli macie surową ciecierzycę lub chcecie zrobić pastę tahini w tym przepisie znajdziecie sposób ich przygotowania. Polecam! Składniki: 5 łyżek uprażonego na suchej patelni sezamu 250 g (puszka) odsączonej ciecierzycy sól, pieprz, papryka słodka(...)sezam dokładnie miksujemy z oliwą. 2. Dodajemy czosnek, sok z cytryny i miksujemy dalej. 3. Partiami dodajemy ciecierzycę, wodę i przyprawy i znowu miksujemy na gładką pastę. Mmm Pycha
NA MOIM TALERZUzioła siekamy). Całość przekładamy do dużego garnka o grubym dnie, dokładamy czosnek, sól, wino i oliwę i gotujemy ok. 30 minut. Po tym czasie koncentrat powinien nabrać konsystencji gęstej pasty. Gotową pastę możemy ponownie zmiksować, najlepiej to zrobić, kiedy tarliśmy warzywa na tarce. Przekładamy do szczelnie zamykanego słoika, pozostawiamy do ostygnięcia i umieszczamy w lodówce. Tak przygotowany koncentrat możemy przechowywać
Be Fit Be StrongMakaron z mąki pszennej 2 piersi z kurczaka pędy fasoli- ja użyłam świeżych 1 zielona papryka 1/3 cebuli 2 ząbki czosnku Słodki sos chilli Fix Smażony Makaron po Chińsku Pasta pikantna do dań Chińskich Olej do smażenia Kucharek przyprawy:sól, pieprz,czosnek 250 ml zimnej wody Sposób Przygotowania Makaron ok 200 g zalewam gorącą wodą. Czekam(...)chilli, ok 4 łyżki.Smażę na dużym ogniu. Cebulę, paprykę, kroję w paski. Pędy wysypuję do miski. Czosnek przeciskam przez praskę. Do upieczonego kurczaka dodaję czosnek oraz pastę. Po upływie ok 2 min dodaję warzywa i dalej piekę z kurczakiem. Fix rozpuszczam w szklance zimnej wody. Do woka dodaję makaron. Mieszam szybkim ruchem. Całość polewam fixem. Mieszam
Gotowanie PatkiNigdy nie przepadałam za pastami do kanapek. Ale od kiedy spróbowałam tej - ciągle z nimi eksperymentuje. Ta smakuje fantastycznie - przynajmniej dla mnie ;-) Składniki; 1 wędzona makrela (ok. 30 dag) 1 mała cebula 2 łyżki majonezu 2 łyżki keczupu Przygotowanie; Makrele przekroić na pół, delikatnie wyjąc wszystkie ości. Zawsze robie to powoli ponieważ później delektując się pastą na kanapce nie chce
Radość kipiąca uśmiechem.Składniki: 1/2 kilograma młodych małych ziemniaków 2 zielone papryki najlepiej z węgierskiej 1 pęczek świeżego szpinaku 1 puszka cieciorki 1 mały słoiczek ajwaru 1 pęczek świeżej kolendry 1 łyżeczka pasty z kolendry 1 duża łyżka marynowanej papryczki jalapenio lub chili 1/2 sera bałkańskiego w typie twarogu 2 ząbki czosnku 8 małych pieczarek 1/2 białej cebuli zwanej czosnkową pieprz, sos sojowy(...)rumienić. Teraz dodajemy nieco wody aby warzywa dobrze zmiękły, ale nie przesadzajcie w wodą ponieważ nie robimy sosu a jedynie podgotowujemy warzywa do wyparowania wody. Dodajemy przeciśnięte ząbki czosnku, pastę z kolendry i grubo pokrojony szpinak. Wszystko dusimy do miękkości pod koniec dodajemy papryczki jalapenio nieco pieprzu i skrapiamy sosem sojowym. W kolejnym mniejszym rondelku wrzucamy ciecierzyce (cała puszkę) wcześniej
vegetaniepapryki czerwonej, żółtej i zielonej sok z 1/2 limonki 1/2 puszki mleczka kokosowego 4 łyżki mąki z amarantusa 2 jajka 4 łyżki sosu sojowego TaoTao 1 łyżeczka czerwonej pasty curry TaoTao 3 łyżki sosu chilli czosnkowego TaoTao 3 łyżki sosu z czosnkiem i miodem TaoTao do smażenia olej ryżowy do smaku pieprz cayenne PRZYGOTOWANIE Fileta umyj i pokrój w kostkę(...)kawałki około 2 cm). Paprykę umyj i pokrój w drobną kostkę. Mięso w misce dopraw sokiem z limonki, pokrojoną papryką,sosem sojowym, sosem chilli, sosem czosnkowym i pastą curry. Teraz przygotuj ciasto. Mleczko wymieszaj z mąką z amarantusa, jajkami, pieprzem cayenne. Dobrze wymieszaj do uzyskania gładkiej masy. Masę przelej do mięsa i dokładnie wymieszaj. Na głębokiej patelni rozgrzej olej
ClauditteMissCooking