cytryny, - sól i pieprz. Sposób przygotowania 1. Zalewamy słonecznik wodą i moczymy przez noc (rano słonecznik odcedzamy). 2. Słonecznik miksujemy z pomidorami, czosnkiem i sokiem z cytryny (gdy pasta będzie zbyt gęsta, dodajemy 2-3 łyżki wody). 3. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Pasta jest bogata w: - wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które działają przeciwkrzepliwie i przeciwnowotworowo, - witaminę E, która jest antyoksydantem
Zdrowe odżywianie w pięciu smakach20ml), - 2 kostki czekolady startej na tarce. Sposób przygotowania 1. Mieszamy mąkę z kakao, sodą i solą. 2. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. 3. Miksujemy daktyle na gładką pastę 4. Miksujemy jaja z pastą daktylową. 5. Do masy dodajemy olej i mleko. 6. Wlewamy wrzącą wodę i mieszamy. 7. Ciasto pieczemy w 180ºC przez ok. 40 min. 8. Wystudzone ciasto
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachZapraszam na pyszny na pyszny przepis na hummus z dyni. Uwielbiam hummus w każdej postaci. Hummus to pasta lub dip jak kto woli wywodząca się z krajów arabskich. Pożywna, zdrowa i wegańska. Przepis na hummus często pojawia się na moim blogu. Uwielbiam tą pastę. Głównymi składnikami hummusu są ciecierzyca, czosnek i tahini. Aby trochę urozmaicić to danie przyrządzam je różne
codojedzeniaoliwa z oliwek Kiszona kapusta curry: 200 g kiszonej kapusty - posiekanej 2 szalotki - drobno posiekane 1 ząbek czosnku - posiekany 1 łyżeczka masła oliwa z oliwek 1 łyżeczka czerwonej pasty curry 1 łyżeczka curry w proszku pół łyżeczki startego imbiru 150 ml mleczka kokosowego 50 ml śmietanki 30 % 1 łyżeczka miodu sok i skórka starta z 1 limonki sól(...)Zawijamy w folię i wkładamy do piekarnika na 20 minut. Przygotowujemy kapustę curry. Na patelni podgrzewamy oliwę z masłem. Przesmażamy szalotkę z czosnkiem. Gdy lekko się zeszklą dodajemy pastę i przyprawę curry. Smażymy razem na małym ogniu prze pół minuty. Dodajemy mleczko kokosowe, śmietankę i imbir. Gotujemy często mieszając przez około 5 minut, aż sos zgęstnieje. Dodajemy posiekaną
Moje Kuchenne Rewelacjezupa z kurczakiem i batatami. Zupa z kurczakiem Składniki: 4 porcje ½ kurczaka 1 czarna marchewka 1 pasternak 1 duży batat 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki czerwonej pasty curry 1 źdźbło cytrynowej trawy 1 łyżeczka kurkumy czarny pieprz do smaku 2 łyżki posiekanej pietruszki 1 łyżka oliwy Ugotuj bulion z mięsa. Ostudzone mięso oddziel od kości, pokrój(...)batata, marchewkę, pasternak i pokrój w kostkę. Pokrój cebulę w piórka, a czosnek drobno posiekaj. Drobno posiekaj cytrynową trawę. Cebulę, czosnek i trawę zeszklij na oliwie. Dodaj pokrojone warzywa, pastę curry, kurkumę, pieprz i smaż przez 5 minut. Dodaj bulion i gotuj zupę przez około 20 minut, aż warzywa będą miękkie. Na koniec dodaj mięso kurczaka i posiekaną pietruszkę. Napełnij
codojedzeniawszystkie się połączyły i fajne ciasto utworzyły. W środku mięciutkie, zewnątrz chrupiące, smaczne i pachnące. Polecam :) Składniki: farsz: 400 g filetu z kurczaka (1 duża pierś), 100 g pasty z suszonych pomidorów z oliwkami, 100 g sera camembert z pieprzem, sól do smaku, pieprz czarny do smaku, mielona ostra papryka do smaku, ¼ łyżeczki suszonego czosnku niedźwiedziego, ponadto: 1 opakowanie(...)gotowego ciasta francuskiego (375 g), 1 jajko. Przygotowanie: Farsz: Filet myjemy, oczyszczamy i suszymy papierowym ręcznikiem. Kroimy na mniejsze kawałki, mielimy lub miksujemy. Dodajemy pastę z pomidorów, pokrojony bardzo drobno ser, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką i czosnkiem niedźwiedzim. Całość bardzo dokładnie mieszamy lub miksujemy. Ciasto rozwijamy i na całą powierzchnię nakładamy farsz. Za pomocą noża do pizzy przekrawamy
Moniki SmakołykiKanapki to podstawa naszego menu, pasują na śniadanie, kolacje i równie dobrze jako przekąska. Musimy, więc zadbać o to , żeby się nam nie znudziły. Najlepszym sposobem moim zdaniem są pasty różnego rodzaju- sycą i wyśmienicie smakują. Co najważniejsze można je tworzyć zgodnie z własnym apetytem. SKŁADNIKI: łosoś atlantycki wędzony papryka konserwowa 5 jajek majonez nać pietruszki sól, pieprz WYKONANIE: łososia(...)paprykę kroimy w drobną kostkę, pietruszkę siekamy, jajka ścieramy na drobnych oczkach tarki, dodajemy majonez, przyprawy, dokładnie mieszamy i pasta gotowa
Kuchnia Beatyarbuza z sałatą lodową i malinami Owsianka na mleku z bananem i malinami Owsianka korzenna z nasionami chia Owsianka z ziarnami chia, skórką z pomarańczy i pestkami granatu Pasta z ciecierzycy z oregano, czosnkiem i chia Pasta z pieczonej dyni z suszonymi pomidorami i orzechami włoskimi Pełnoziarnista kanapka z jajkiem sadzonym, kalafiorem i pomidorem z ziołami Pełnoziarnisty ryż z cukinią
Moja smaczna kuchniaroślinnego sól i pieprz do smaku 1/2 łyżeczki ziarenek kolendry 4 goździki 6 -7 ziarenek jałowca, rozgniecione gałązka rozmarynu 200 g pomidorów - mogą być z puszki 1 łyżka pasty pomidorowej 2 szklanki bulionu słodka śmietana przygotowanie Wolnowar nagrzać zgodnie z instrukcją. Mięso umyć, osuszyć, oczyścić ze ścięgien. Pokroić w kostkę ok 2 x 2 cm - moje(...)obsmażać mieszając na średnim ogniu. Przełożyć do miski. Na patelnię wlać bulion i zeskrobać smaki ze smażenia mięsa, dodać pomidory wraz z sokiem, pastę pomidorową, zagotować. Umieść cebulę, czosnek i natkę pietruszki w misie wolnowaru. Przełożyć do misy mięso wraz z sokami które puściło, dołożyć pomidory i bulion z patelni
Stare Garypiersi z kurczaka (800 g) 1 cebula 200 g orzechów włoskich 100 ml melasy z granatów 200 ml bulionu (lub wody) 1 łyżka miodu lub cukru trzcinowego 2 łyżki pasty tahini oliwa z oliwek ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej ¼ łyżeczki cynamonu ½ łyżeczki kurkumy czarny pieprz sól Melasa z granatów: 300 ml soku z granatów 50 g cukru sok z 1 cytryny(...)posyp kurkumą i podpiecz na złoto. Mięso w środku powinno nadal być surowe. Wlej bulion (lub wodę) i zagotuj. Zmniejsz ogień, a następnie dodaj melasy z granatów, uprażone orzechy, pastę tahini i miód. Przypraw odrobiną gałki muszkatołowej i cynamonu. Duś przez 15-25 minut, aż otrzymasz gęsty sosu. Przypraw solą i pieprzem do smaku. Podanie Danie podawaj z ryżem
Food Squaresosu sojowego - ewentulanie sól i pieprz do smaku Do podania: - czarny ryż w ilości wg uznania Wykonanie: Zaczynamy od zmiksowania chilli, szalotek, czosnku, imbiru na gładką pastę razem z dodatkiem oleju, kurkumy, curry i kolendry. Przesmażamy pastę chwilę w garnku, a następnie dodajemy pokrojone w kostkę cukinie. Smażymy razem około 5 minut. Dodajemy
Simple Dishpewnością sprawdzą się makaronowe muszle zapiekane z kulkami serowymi. Przepis pochodzi z serii książek Jamiego Olivera Food Tube. Mowa o "The pasta book" Gennaro Contaldo - włoskiego szefa kuchni, który jest przyjacielem, mentorem i pierwszym nauczycielem Jamiego. To właśnie Gennaro miał wpływ na to, jak Jamie gotował przez 20 lat swojej kariery. Szkoda(...)serii. Wszak Polacy kochają kuchnię włoską i makarony! Postaram się przedstawić na blogu kilka propozycji z tej książki, bo naprawdę jest z czego wybierać. Na podstawie "The pasta book" by Gennaro Contaldo 3-4 porcje 20 dużych muszli makaronowych (120g) mozarella ok 200 g ricotta 175 g parmezan 40 g 20 liści bazylii (ewentualnie kilka
Simple Dishkurczaka - 500 ml puree z pieczonej dyni piżmowej - 2 marchewki - 4 ząbki czosnku - 1/2 cebuli - 500 ml wody - 100 ml śmietanki 36% - olej sezamowy - kilka kromeczek bagietki - pistacje - pasta curry green - chili WYKONANIE: Pierś z kuczaka myjemy, osuszamy , kroimy w kostkę, dość sporą kostkę. Mięso obtaczamy w przyprawie curry. W dużym garnku, na maśle i oliwie podsmażamy mięso. Około(...)Przykrywamy pokrywką i gotujemy przez 20 minut. Garnek ściągamy z płyty i zupę miksujemy blenderem na gładką masę. Dodajemy smażonego kurczaka i ponownie gotujemy przez 15 minut. Zupę doprawiamy pastą curry green, solą i chili. Bagietkę kroimy na paseczki i rumienimy w tosterze, w piekarniku lub na patelni jak Wam wygodnie. Zupę podajemy z gorącymi grzankami, skropioną olejem sezamowym
SMYKWKUCHNInaciowego 1 pomidor 3 łyżki słonecznika pieprz, sól Przygotowanie: Kaszę jaglaną prażymy na patelni, po czym zalewamy wrzątkiem dodajemy 0,5 łyżeczki soli i gotujemy, aż kasza będzie miękka. Pasta z oliwek: oliwki blendujemy na masę z czosnkiem, oliwą, czosnkiem, pieprzem i solą. Do lekko przestudzonej kaszy dodajemy pastę z oliwek czarnych, pokrojony seler, awokado, pomidor i posypujemy słonecznikiem
Łycha smakówlodówce na 10 min aby odpoczęło. Schłodzone ciasto przekładamy do tartownicy i zapiekamy przez 15 min w 180 st. Następnie wyciągamy ciasto lekko studzimy ok. 10 min smarujemy pastą z buraków i tofu. Pasta z buraków i tofu: do naczynia miksującego dodajemy 3 buraki i 1/2 opakowania tofu, pieprz, sól ziołową, czosnek i miksujemy na gładką masę. Marynata
Łycha smaków