pasty - 13297 przepisów (strona:332/887)

Daktyle z masłem orzechowym w czekoladzie 145

Jest to raczej propozycja podania. Niemniej nie da się ukryć że absolutnie obłędna! Gorąco polecam! Składniki: 10 dużych! suszonych daktyli 10 płaskich łyżeczek masła orzechowego niesłodzonego (opcjonalnie zmiksowane na pastę orzechy ziemne) tabliczka dobrej czekolady Sposób przygotowania: Daktyle delikatnie rozkrawamy z jednej strony i wyjmujemy pestkę. Do środka każdego daktyla nakładamy po płaskiej łyżeczce masła orzechowego, uważając aby nie rozerwać(...)daktyli. Zamiast gotowego masła orzechowego możemy użyć uprażonych na suchej patelni orzechów ziemnych zmiksowanych prze kilka minut na gładką pastę. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Pojedynczo wkładamy nadziane daktyle do czekolady i dokładnie obtaczamy. Pozostawiamy do wystudzenia na kuchennej kratce. Przekładamy na talerzyk i chłodzimy w lodówce do uzyskania pełnej twardości. Pomysł zaczerpnięty z bloga truetastehunters.blogspot.com

Pyry na Gaz
Jemeński, płaski chleb z pastą z kolendry 109

prosta a jej potrawy przygotowywane zawsze ze świeżych składników. Kuchnia jemeńska uważana jest za bardzo zdrową i bogatą w składniki odżywcze. Dziś podam przepis na typowy chleb jemeński z pastą z kolendry. Chleb jest bardzo aromatyczny i przepyszny. My zajadaliśmy go tylko samego ale może być dodatkiem do zup czy mięs. Polecam gorąco. Jemeński, płaski chleb z pastą z kolendry

Moje Małe Czarowanie
Ryż z marchewką podany z polędwicą z łososia 188

woreczka ryżu jaśminowego (50 g) 1 mała marchewka 1 cm pora (biała część) 1 czubata łyżeczka łagodnego ketchupu sól i pieprz 1 polędwica z łososia w oleju z pastą pesto SuperFish PRESTIGE od Graal Przygotowanie Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu (! Uwaga nie należy go rozgotować). Do ugotowanego, przestudzonego ryżu dodajemy obraną i startą na grubych oczkach marchewkę oraz(...)drobno pokrojony kawałek pora. Wstępnie mieszamy. Następnie dodajemy 4 łyżeczki oleju z pastą pesto z puszki z łososiem (! należy nabrać jak najwięcej pesto, a jak najmniej oleju), czubatą łyżeczkę łagodnego ketchupu i wszystko mieszamy. Całość doprawiamy solą i pieprzem próbując smak. Ryż układamy na talerzu, na wierzch kładąc polędwicę z łososia. Podajemy. Danie smakuje zarówno w wersji lekko ciepłej (ryż

Słodkie okruszki
Apetajzerki makrelowe Graala 187

razem głównym dodatkiem będą... Filety z Makreli w sosie pomidorowym:) Powtały z nich całkiem wykwintne... Apetajzerki Makrelowe Podpiekłam bagietkowe kromeczki i wyłożyłam na nie makrele, które roztarłam na pastę. Jak widzicie położyłam też ogóreczka, który jakże wzbogacił cały smak. Brakowało mi jeszcze listków pietruszki ale niestety nie miałam. Pyszne chrupiące kromeczki z pastą makrelową i nutą ogóreczka, do tego jajeczka

Ukojenie Podniebienia
Konkurs Tygodnika Zamojskiego - dania i desery z serem białym 139

Konkursowe zadanie polegało na zaproponowaniu przepisów co można zrobić z sera. Wszystkie przepisy można znaleźć na stronie www.tygodnikzamojski.pl w zakładce "Gotuj z TZ" Moje przepisy wysłane na konkurs to: Pasta z makreli i twarogu Pierogi z ciasta francuskiego z nadzieniem ruskim z domową przyprawą do sera białego Pasta twarogowa z krakersami Francuskie pierogi z kaszą i serem Sernik na kruchym

Ciastka - domowe słodkości
Chilli con carne a'la Heston 208

osobnego naczynia włożyć pokrojone w kostkę miękkie masło, dodać ok. łyżeczki ketchupu, odrobinę sosu Worcestershire (plusk) i przygotowanych wcześniej podgrzanych przypraw. Dodać odrobinę ekstraktu Marmite. Dobrze wymieszać (na pastę). Ja sosu Worcestershire niestety nie miałam. Ekstraktu Marmite również nie było w kuchni ale zamiast tego dodałam łyżkę sosu sojowego, który jak się dowiedziałam smakuje podobnie a jest także używany(...)innych przepisach na to danie. Całą pastę przełożyć do garnka z mięsem i chwilę jeszcze pogotować. GOTOWE ;) Ja na koniec dodałam jeszcze słodką kukurydzę. Smacznego

Ukojenie Podniebienia
Pasta awokado z pomidorami 163

Dzisiaj wiosennie. Zielono, zdrowo, kolorowo i delikatnie. Pasta awokado z pomidorami. Jaka jest?  Zielona i pachnąca bazylią. Zestawiłam w niej awokado z pomidorem. Smaki, które dodają sobie  nawzajem  charakteru. Podoba Wam się kolorek na moim wiosennym talerzu? :) Składniki: bardzo dojrzałe awokado łyżeczka soku z cytryny 10 liści bazylii łyżeczka oliwy extra vergine 6 pomidorków koktajlowych sól(...)smaku Wykonanie: Do wykonania pasty potrzebujemy bardzo dojrzałego, miękkiego awokado. W sklepie kupujemy jeszcze twarde awokado. Wystarczy je położyć na kilka dni w pobliżu jabłek, aby dojrzało i zmiękło.   Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy na 8 kawałków. Awokado obieramy ze skórki, przekładamy do miseczki, dodajemy sok z cytryny i dokładnie rozgniatamy widelcem. Dodajemy drobno pokrojone listki bazylii

Smak mojego domu
Sałatka jajeczna z serem i kiełbasą krakowską 123

się na grilla do znajomych czy na wycieczkę rowerową lub na piknik nad wodą, warto zadbać o to, co dobrego spakujemy do wiklinowego kosza.  Sprawdzają się wszelkiego rodzaju pasty i sałatki kanapkowe, do przegryzienia moje ulubione ostatnio włoskie grissini, czyli paluszki, które wypiekane są z ciasta chlebowego, a najczęściej podawane z prosciutto i rukolą. Wyborne! Doskonale smakują w połączeniu(...)pastami, gęstymi sosami jak pesto i sałatkami takimi jak ta, którą zrobiłam dzisiaj w kilka chwil. Mistrzynią jajecznych sałatek była moja Babcia Małgosia. Sałatka jajeczna z serem i kiełbasą krakowską Składniki: jajko ugotowane na twardo 2 - 3 plasterki żółtego sera, najlepiej goudy 3 plasterki suszonej kiełbasy krakowskiej 2 - 3 małe ogórki konserwowe majonez Przygotowanie: Obrane jajko razem z ogórkami, serem

Moja smaczna kuchnia
Zapiekanka ze szpinakiem, kurczakiem i bakłażanem 147

podaniem tylko zapiec w piekarniku. Składniki: 300g makaronu muszelki 200g szpinaku (waga zamrożonego) 1 pierś z kurczaka podwójna 100g żółtego sera 1 łyżka mąki 150ml mleka 2 ząbki czosnku pasta z bakłażana (użyłam gotowej, zdrowej od Proeco ) pieprz, sól, chili oliwa do smażenia Makaronu gotujemy al dente. Szpinak rozmrażamy na patelni z dodatkiem soli, wyciśniętego czosnku i połowy mleka. Pozostałe(...)bakłażanem. Na dno naczynia żaroodpornego wkładamy kawałki kurczaka, następnie makaron, starty żółty ser i sos szpinakowy. Całość delikatnie mieszamy. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180*C przez 20minut. Pastę z bakłażana można zrobić domowym sposobem – upiec go w piekarniku z dodatkiem oliwy, następnie zblednować i doprawić do smaku

Gotowanie i blogowanie
CHRZANOWA PASTA KANAPKOWA Z WĘDZONEJ MAKRELI 102

śniadanie najczęściej jem kanapki. Często przygotowuje więc różnego rodzaju pasty do nich. Pasta z makreli, to jedna z moich ulubionych. Dzisiaj wzbogacona chrzanową nutą, stanowiła moje pyszne śniadanie. SKŁADNIKI: 1 mała wędzona makrela 2 ogórki korniszony 2 łyżki posiekanego szczypiorku 1 łyżeczka tartego chrzanu kilka kropel soku z cytryny 1 łyżka majonezu sól  pieprz A jak to zrobić: Makrelę

Kuchnia w opałach
Szparagi na maśle z jajkiem, pomidorem, świeżą kolendrą oraz aromatycznym tostem z pastą pomidorową, tymiankiem. 242

wedle uznania  jajko 2 szt  2 łyżki octu  pomidorki koktajlowe  1 ząbek czosnku  masło 2 łyżki  chleb 3-4 kromki  2 łyżki pasty pomidorowej  świeży tymianek  kolendra świeża  wedle uznania  sól, świeżo zmielony pieprz wedle uznania   SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Kawałki chleba smarujemy pastą pomidorową, posypujemy  świeżym tymiankiem

Basia w kuchni
Cukinia faszerowana kaszą gryczaną i serem feta (vege) 248

przygotowania: 10,00 zł SKŁADNIKI: 2 duże cukinie 100 g sera feta 2 łyżki tartego parmezanu 100 g kaszy gryczanej 1 mała cebula 1/4 kopru włoskiego (fenkuł) 3 łyżki pasty pomidorowej 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 ząbek czosnku 1 garść natki pietruszki 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka oregano sól, pieprz oliwa z oliwek PRZYGOTOWANIE: Kaszę gryczaną wstawiamy do gotowania. Cukinię(...)myjemy, osuszamy, przekrawamy wzdłuż i wydrążamy gniazda nasienne. Fetę kroimy w drobną kostkę i przekładamy do miski. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i koper włoski. Dodajemy pastę pomidorową, koncentrat pomidorowy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dorzucamy ugotowaną kaszę gryczaną i posiekaną natkę pietruszki. Farsz doprawiamy solą, pieprzem, oregano i cynamonem. Dokładnie mieszamy i faszerujemy cukinię. Faszerowane cukinie układamy

kulinarnyJa
Spaghetti carbonara z pieczarkami / Mushroom spaghetti carbonara 254

yolks 1 clove garlic, finely chopped 1 onion, diced 100 ml dry white wine 2 tablespoons grated parmesan cheese salt pepper chopped basil to serve Preparation: Cook the pasta according to package directions and drain. Preheat a deep pan over high heat, add the bacon and cook, stirring occasionally, until browned. Remove it from the pan. To the same(...)bacon. Reduce the heat and add the eggs with cream and cheese. Season with salt and pepper to taste and cook until the sauce thickens slightly. Mix in cooked pasta and mix thoroughly. Serve sprinkled with basil. Enjoy

karmelowy
Bułeczki z pieczarkami 198

faszerowane mięsem krabowym z dodatkiem bekonu i chilli. Danie okazało się bardzo ciekawe w smaku i gorąco je każdemu polecam. W piątek ponownie postanowiłam odkopać smaki dzieciństwa i przygotowałam pastę pieczarkową ze szczypiorkiem , którą moja mama zawsze przygotowywała na święta i inne uroczyste okazje. Pasta świetnie pasuje do kanapek z wędliną.  Wczoraj zupełnie zmieniłam kierunek i przygotowałam indyjskie curry

Codzienne Gotowanie
JAJKA Z FARSZEM Z AWOKADO 176

JAJKA Z FARSZEM Z AWOKADO Zamiast pisanek proponuję Wam dzisiaj prosty przepis na jajka faszerowane pastą z awokado, które możecie dla odmiany przygotować na wielkanocne śniadanie.   Dla 6 osób   Przygotowanie: 10 min. Gotowanie: 10 min.   6 jajek 3 dojrzałe awokado 4 łyżki majonezu 2 szczypty mielonej papryki 6 gałązek pietruszki lub drobnego szczypiorku Odrobina soku z cytryny(...)majonezem (dodaj tyle majonezu, ile uważasz za stosowne). Dopraw do smaku solą i pieprzem i mieloną papryką. Jeśli lubisz pikantne smaki, możesz również dodać kilka kropli sosu tabasco. Wypełnij pastą połówki białek przy pomocy rękawa cukierniczego (lub łyżki). Umyj i osusz pietruszkę (lub drobny szczypiorek), oberwij listki lub posiekaj drobno i udekoruj nimi jajka

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska

Proponowane wyszukiwania